Kayseri - Almanak (2025 Yılı)

deger16

WT Kullanıcı
Puanlar
1,491

KAYSERİ 2025 YILI ÖZETİ

1. Havacılık ve Savunma Sanayii Atılımı

• TOMTAŞ'ın Dirilişi: Kayseri’nin tarihi uçak fabrikası mirası üzerine kurulan TOMTAŞ, 2025 yılında yerli havacılık parçaları ve insansız hava araçları bileşenleri üretiminde seri üretime geçti. Şehir, savunma sanayinin en önemli kalelerinden biri haline geldi.
  • Erciyes Teknopark: Türkiye'nin en başarılı teknoparkları arasında yer alan Erciyes Teknopark, 2025 yılında 100’den fazla teknoloji tabanlı girişime ev sahipliği yaparak yazılım ihracatında rekor kırdı.
2. Sanayi ve Ticaretin Zirvesi

• Mobilya Başkenti: Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, 2025 yılında dünyanın dört bir yanına yaptığı mobilya ihracatıyla hacmini %20 artırdı. "Kayseri Mobilyası" markası Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında liderliğini pekiştirdi.
  • Lojistik Güç: Anadolu'nun ortasındaki stratejik konumuyla Kayseri, 2025 yılında lojistik depolama alanlarını genişleterek Türkiye'nin iç ticaretindeki ana dağıtım merkezi oldu.
3. Erciyes ve Turizmde Altın Çağ

• Erciyes Master Planı: Erciyes Kayak Merkezi, 2025 kış sezonunda rekor sayıda yabancı turisti ağırladı. Yeni yapılan yüksek irtifa kamp merkezleri sayesinde Erciyes, sadece kışın değil, yazın da dünya futbol ve bisiklet takımlarının ana kamp merkezi haline geldi.
  • Kültepe Kaniş-Karum: "Ticaretin başladığı yer" olarak bilinen Kültepe'de 2025 yılı kazılarında Asur ticaret kolonilerine dair yeni tabletler bulundu. Yeni açılan Kültepe Ziyaretçi Merkezi, dijital sergileriyle on binlerce tarih meraklısını ağırladı.
4. Gastronomi ve Coğrafi İşaretler

• Pastırma ve Sucuk Festivali: 2025 yılında düzenlenen dev festivalle Kayseri pastırması ve sucuğu, Avrupa standartlarında markalaşarak dünya pazarlarına açıldı.
  • Mantı Ekonomisi: Kayseri mantısının seri üretim ve dondurulmuş gıda olarak ihracatı 2025'te en yüksek seviyesine ulaştı. Şehir, geleneksel lezzetlerini modern sanayiyle birleştirmeyi başardı.
5. Ulaşım ve Şehircilik

• Hızlı Tren Bağlantısı: Ankara-Sivas hızlı tren hattına Kayseri'nin entegrasyonu ve bağlantı yollarındaki modernizasyon çalışmaları 2025 yılında meyvelerini verdi; Kayseri'nin çevre illerle olan ulaşım süresi kısalırken ticari hareketlilik arttı.
  • Raylı Sistem Genişlemesi: Şehir içi raylı sistem hatları yeni etapların tamamlanmasıyla şehrin en uzak noktalarına kadar ulaştı ve ulaşım konforu en üst seviyeye çıktı.

📌 2025 Yılı Sonu İtibarıyla Kayseri Kimliği:​

• Girişimcilik: "Kayserili zekası"nın teknoloji ve savunma sanayisiyle birleştiği bir yıl.
  • Üretim: Anadolu'nun üretim üssü olma unvanının perçinlenmesi.
  • Gastronomi: Geleneksel tatların global markalara dönüştüğü bir dönem.

Geri