KKTC Ulaşım Haber/Sohbet

Uygulanırsa ne güzel ama sakın Türkiye'deki gibi plaka satışı ve tahdit uygulaması olmamalı yoksa ileride çok büyük sorun yaşarlar.
Sanırım KKTC ulaştırma bakanlığı özelleştirmeyi seviyor. Ama halk öcü gibi görüyor (Bence olması gereken de budur.). Avrupa’da bu yatırımlar özel sektör sayesinde yapılıyor demiş de özel sektörle yapılan aklıma gelmedi. AB bayağı para döküyor raylı sistemler için de AB özel sektör sayılmaz bence.

Sanırım KKTC ulaştırma bakanlığı özelleştirmeyi seviyor. Ama halk öcü gibi görüyor. Avrupa’da bu yatırımlar özel sektör sayesinde yapılıyor demiş de özel sektörle yapılan aklıma gelmedi. AB bayağı para döküyor raylı sistemler için de AB özel sektör sayılmaz bence.

Neredeyse toplu taşımanın olmadığı bir bölgede belediyeler ve hükümet olarak girebilecekken özelleştirmeleri çok kötü bir strateji. Gerekirse Türkiye'den maddi destek alsınlar ama bu işi KKTC belediyeleri ve hükümeti girsin. Ya her belediye kendi otobüsleriyle bu işi yapsın ya da bölgenin küçüklüğünden dolayı kamuya ait KIBULAŞ vb. adıyla bir oluşum kurulup bunun üzerinden yapılsın.

Özelleştirirlerse çok pişman olurlar.

Neredeyse toplu taşımanın olmadığı bir bölgede belediyeler ve hükümet olarak girebilecekken özelleştirmeleri çok kötü bir strateji. Gerekirse Türkiye'den maddi destek alsınlar ama bu işi KKTC belediyeleri ve hükümeti girsin. Ya her belediye kendi otobüsleriyle bu işi yapsın ya da bölgenin küçüklüğünden dolayı kamuya ait KIBULAŞ vb. adıyla bir oluşum kurulup bunun üzerinden yapılsın.

Özelleştirirlerse çok pişman olurlar.
Türkiye’den destek alınıyor zaten. Düzce Belediyesi ile iş birliği yapılıyor ama keşke Düzce gibi zottirik ve türkiyenin en küçük illerinden biri olan bir şehir yerine ESHOT, EGO gibi daha köklü firmalarla iş birliğine gidilseydi. Sanırım Kentkart altyapılı olacak. Belediyelere üstlerine düşen görevi bildirdik gibi bir şey yazıyordu kaynakların birinde.
Bir de 350 otobüsle hizmet vermeyi planlıyorlarmış. 350 otobüs bana çok az bir rakam gibi geliyor. Amerikanvari bir yerleşim tarzı var sonuçta yerleşimler çok dağınık yürüyecek kaldırım az vs. İşleri kolaylaştıracak bazı şeyler var tabii (İskele’de kimsenin yaşamaması gibi)

Türkiye’den destek alınıyor zaten. Düzce Belediyesi ile iş birliği yapılıyor ama keşke Düzce gibi zottirik ve türkiyenin en küçük illerinden biri olan bir şehir yerine ESHOT, EGO gibi daha köklü firmalarla iş birliğine gidilseydi. Sanırım Kentkart altyapılı olacak. Belediyelere üstlerine düşen görevi bildirdik gibi bir şey yazıyordu kaynakların birinde.
Bir de 350 otobüsle hizmet vermeyi planlıyorlarmış. 350 otobüs bana çok az bir rakam gibi geliyor. Amerikanvari bir yerleşim tarzı var sonuçta yerleşimler çok dağınık yürüyecek kaldırım az vs. İşleri kolaylaştıracak bazı şeyler var tabii (İskele’de kimsenin yaşamaması gibi)

Düzce ile işbirliği yapıldıysa sağdan direksiyonlu Jest'ler hayırlı olsun.

Düzce Kentkart ile anlaşmalı fakat Kıbrıs'da Adakart sistemine geçiliyor yavaş yavaş bu bir yandan KKTC ulaşımında bir devrim gibi birsey oldu.
Büyük İhtimalle Karsan,Otokar,Temsa ve BMC ile anlasıp sağdan direksiyonlu İngiliz model yeni araçlara ve Kentkart'a geçilir. Havalimanı ulasımında Kıbhas ile ulaşım sağlanıyor bu değişmez büyük ihtimalle ama daha iyi hale getirilir. İlk etapta büyük ihtimal
Lefkoşa Terminal-Girne Kapısı-Dereboyu veya Lefkoşa-Haspolat-Üniversite arası falan böyle hatlar ile baslanır zamanla Girne de örneğin
Girne Limanı-Akçiçek Hastanesi-Çatalköy Yolu-Askeri Kışlalar (Barış Plajı vs.) ve Oteller bölgesi gibi hatlara başlanır hatlar zamanla ayarlanır.

Düzce Kentkart ile anlaşmalı fakat Kıbrıs'da Adakart sistemine geçiliyor yavaş yavaş bu bir yandan KKTC ulaşımında bir devrim gibi birsey oldu.
Büyük İhtimalle Karsan,Otokar,Temsa ve BMC ile anlasıp sağdan direksiyonlu İngiliz model yeni araçlara ve Kentkart'a geçilir. Havalimanı ulasımında Kıbhas ile ulaşım sağlanıyor bu değişmez büyük ihtimalle ama daha iyi hale getirilir. İlk etapta büyük ihtimal
Lefkoşa Terminal-Girne Kapısı-Dereboyu veya Lefkoşa-Haspolat-Üniversite arası falan böyle hatlar ile baslanır zamanla Girne de örneğin
Girne Limanı-Akçiçek Hastanesi-Çatalköy Yolu-Askeri Kışlalar (Barış Plajı vs.) ve Oteller bölgesi gibi hatlara başlanır hatlar zamanla ayarlanır.
Şehirlerarası hatlara reform getirilirse çok iyi olur. Şu an her şey gibi bir şirketin tekelinde (İtimat)

Yalnız üniversitelerin toplu taşımalarını dağıtmak bence kötü bir fikir. Hem Bayağı deneyimliler bu konuda özellikle YDÜ’ydü sanırsam, ODTÜ KKTC şubesi olan. Bayağı profesyoneldi ulaşım saatleri ulaşım haritası vs çok güzel bir arayüzde toplanmıştı. Hem Ada’ya da hakimler. Üniversitelerle bir olunmalıydı o yüzden.

B7597036-D3E0-4831-813F-C374B01ADF90.webp
YDÜ’nün ulaşım haritası

KKTC den öncelike selam olsun. Bugün biraz ulaşımla alakalı incelemeler yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim.
Adakart galiba tam yayılmamış Lefkoşa icindeki dolmuşlarda vardı Girne'dekinde fazla göremedim.
Lefkoşa-Girne arasındaki taşımacılık yapan firmalar artnış başka bir iki yeni firma açılmış.
Anlık çekebilseydim Gazimağusa'da 2016 veya 2015 yılını tam hatırlamıyorum ama park halinde bir Güleryüz Cobra okul otobüsü vardı ve tam şehir içi ulaşım icin idealdi.
Bunun dışında çok eski araçlar burada yıllara meydan okuyor ki eski kasa Cobralar,Bmc Probuslar falan baya kullanılıyordu.
Araçların bazıları direkt soldan direksiyonlu fakat çift kapılı (hem sağ hem soldan) binişliydi ada şartlarına göre hazırlanmış.
Eğer cekebilme imkanım olursa bir iki araç görseli de hazırlarım.

Geri