Konya'nın en güney ucunda, Toros Dağları'nın sarp ve görkemli yamaçlarında kurulu olan
Hadim, hem tarihi derinliği hem de eşsiz doğasıyla "Torosların Kalbi" olarak anılır. Deniz seviyesinden
1.500 metre yükseklikte bulunan ilçe, özellikle dünyaca ünlü kirazı ve doğa harikası şelalesiyle meşhurdur.
Tarih ve Kültür: Hadimi Hazretleri
Hadim, ismini bölgenin manevi mimarı olan büyük İslam alimi
Ebu Said Muhammed Hadimi’den almıştır.
- Hadimi Hazretleri Türbesi: İlçe merkezinde bulunan türbe, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlar. "İlmiyle amil" olan bu alimin eserleri ve medresesi, Hadim'i yüzyıllar boyunca bir ilim merkezi yapmıştır.
- Kadim Geçmiş: Roma ve Bizans dönemlerine ait kaya mezarları ve antik yerleşim kalıntıları, ilçenin stratejik dağ yolları üzerinde önemli bir durak olduğunu göstermektedir.
Ekonomi: Dünyanın En Geç Kirazı
Hadim ekonomisinin can damarı tarımdır ancak burada yapılan tarım, rakımın yüksekliği nedeniyle çok özel bir hal alır.
- Hadim Kirazı: Yüksek rakım sayesinde Türkiye'nin en geç hasat edilen kirazı burada yetişir. Sertliği, aroması ve uzun raf ömrüyle bu kirazlar başta Avrupa ve Rusya olmak üzere tüm dünyaya ihraç edilir.
- Üzüm ve Pekmez: Hadim'in sarp yamaçlarında yetişen üzümlerden yapılan "Hadim Pekmezi", doğal yapısı ve lezzetiyle bölgenin tescilli markalarından biridir.
Doğa Harikası: Yerköprü Şelalesi
Hadim denilince doğa tutkunlarının ilk durağı kuşkusuz
Yerköprü Şelalesi'dir.
- Doğal Oluşum: Göksu Nehri üzerinde yer alan bu şelale, suyun kireçli yapısının oluşturduğu doğal bir köprü üzerinden dökülür. Yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülen sular, turkuaz rengiyle büyüleyici bir manzara sunar.
- Mesire Alanı: Şelale çevresinde yapılan çevre düzenlemeleri, yürüyüş yolları ve seyir terasları, burayı İç Anadolu'nun en popüler doğa rotalarından biri haline getirmiştir.
Coğrafi Yapı ve Yaylalar
İlçe, tam bir dağ kasabası karakterine sahiptir.
- Eğiste Viyadüğü: Hadim yolu üzerinde bulunan ve Türkiye'nin en yüksek ayaklı viyadüğü olan Eğiste Viyadüğü, bölgenin sarp coğrafyasını aşmak için inşa edilmiş devasa bir mühendislik harikasıdır.
- Yayla Kültürü: Yaz aylarında serin havasıyla meşhur olan Hadim yaylaları, hayvancılığın ve geleneksel yayla yaşamının devam ettiği noktalardır.
Mutfak Kültürü
Hadim mutfağı, tipik bir dağ mutfağıdır ve oldukça doğaldır.
- Etli Ekmek ve Fırın Kebabı: Konya mutfağının bu temel taşları Hadim'de de başroldedir.
- Havut (Pekmezli Helva): Özellikle kış aylarında tüketilen, pekmez ve unla yapılan yöresel bir tatlıdır.
Konum ve Ulaşım
Konya il merkezine yaklaşık
125 kilometre mesafededir. Toroslar üzerinden Karaman ve Antalya'ya (Alanya) bağlanan geçiş yolları üzerinde yer almaktadır. Kış aylarında kar yağışı nedeniyle ulaşımda zaman zaman zorluklar yaşansa da, sunmuş olduğu kar manzaraları eşsizdir.