Linux

@Efe16 'nın bana hediye ettiği 2013 model Dell Inspiron laptopun orijinal işletim sistemi olan Windows 7'den daha hafif ve tercihen systemd içermeyen bir dağıtım ararken Antix Linux'u bulup kurdum. Bilgisayar rölantide 300 MB RAM kullanıyor, gayet iyi. Debian tabanlı olması da çok rahat. Ancak bu dağıtımın tek sevmediğim yanı her bir sürümünün solcu bir figür ile adlandırılması. Google'ın Android sürümlerini tatlı adıyla adlandırması gibi. Bir önceki Antix sürümünün adı Grup Yorum idi mesela... Bunun dışında dağıtım gayet güzel. Arch Linux gibi bir dağıtımın dahi systemd'ye geçtiği bu zamanda alternatif olması iyi bir şey.

@Efe16 'nın bana hediye ettiği 2013 model Dell Inspiron laptopun orijinal işletim sistemi olan Windows 7'den daha hafif ve tercihen systemd içermeyen bir dağıtım ararken Antix Linux'u bulup kurdum. Bilgisayar rölantide 300 MB RAM kullanıyor, gayet iyi. Debian tabanlı olması da çok rahat. Ancak bu dağıtımın tek sevmediğim yanı her bir sürümünün solcu bir figür ile adlandırılması. Google'ın Android sürümlerini tatlı adıyla adlandırması gibi. Bir önceki Antix sürümünün adı Grup Yorum idi mesela... Bunun dışında dağıtım gayet güzel. Arch Linux gibi bir dağıtımın dahi systemd'ye geçtiği bu zamanda alternatif olması iyi bir şey.
Güle güle kullan sol iyidir bu arada😂

Güle güle kullan sol iyidir bu arada😂

Windows 7'nin hepimizde yeri ayrı ama ne yaptıysam kasmayı durduramadım. Yeğenle Kafa Topu oynarken dahi kasıyordu bilgisayar. Garip bir şekilde daha ağır bir oyun olan OMSI 2'de kasmıyordu. O yüzden Linux'a geçtim. Solu sağı bilmem dağıtım on numara. Eski bilgisayarı olup canlandırmak isteyenlere tavsiye ederim. Diğer Linux dağıtımları gibi kodlarla da boğuşmuyorsunuz. Her şey hazır ve nazır geliyor.

Windows 7'nin hepimizde yeri ayrı ama ne yaptıysam kasmayı durduramadım. Yeğenle Kafa Topu oynarken dahi kasıyordu bilgisayar. Garip bir şekilde daha ağır bir oyun olan OMSI 2'de kasmıyordu. O yüzden Linux'a geçtim. Solu sağı bilmem dağıtım on numara. Eski bilgisayarı olup canlandırmak isteyenlere tavsiye ederim. Diğer Linux dağıtımları gibi kodlarla da boğuşmuyorsunuz. Her şey hazır ve nazır geliyor.
Linux ta hangi tarayıcıyı kullanıyorsun.

İyi bir müddet iş görür o zaman

Linux dünyasının güzelliği de bu aslında. Çok eski bilgisayarları da, Intel Atom işlemcili minibook / netbook'ları da ayağa kaldıracak dağıtımlar var.

Sadece şu an kullandığım dağıtım olan Antix'in systemd (Linux dünyasında sevilmeyen bir inittir) yerine geleneksel init'lerden runit'i kullanması sebebiyle Wine kuramadım. Wine kursam bazı Windows uygulamalarını açabilirdim.

Anlamanız açısından:

Init: Linux dağıtımlarında bilgisayarın çalıştırdığı ilk program. Bilgisayarın açılışından kapanışına kadar sistemin tüm arka plan işlerinden sorumlu
Systemd: Güncel bir init daemon'dur ancak yalnızca init göreviyle kalmayıp oturum açıcı (Display Manager) başta olmak üzere birçok işi üstlenen yekpare bir yazılım olduğu için UNIX felsefesine aykırı olup Linux kullanıcı camiası tarafından sevilmez
UNIX felsefesi: Birçok işi aynı anda yürüten yekpare yazılımlar yerine her bir iş için tek ve küçük bir yazılım olması gerektiğini savunan felsefedir.
Runit: Systemd yaygınlaşmadan önce kullanılan bir init daemon'dur
Wine: Windows uygulamalarını Linux dağıtımlarında çalıştırmayı sağlayan bir emülatördür.

Geri