M12 - Göztepe - Ümraniye Metro Hattı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
"İBB, Ümraniye - Ataşehir - Göztepe Metro Hattı’nı %90 oranın da tamamladı."

Zenon paradoksu bunun yanında hafif kalır. 😄
Dalga geçince de ortalık bir anda ağlaşıyorlar.
Zenon en azından teorik bir paradoks kurdu. Matematiksel zarafeti vardı.
İBB versiyonu ise:
2024: "%90 tamamlandı"
2025:%90 tamamlandı"
2026: "%90 tamamlandı"
2027: "%90 tamamlandı"
2028:"%90 tamamlandı"
2029: "%90 tamamlandı"
2030: "%90 tamamlandı"
Bu artık paradoks değil %90 kalıcı bir inşaat durumu.Bir yaşam biçimi. Bir felsefe.
Zenon'un oku hiç varmıyordu ama en azından hareket ediyordu.
Bu metro %90'da donmuş. Amber içindeki böcek gibi. Milyonlar yıl sonra bulacaklar, üzerinde yazacak:
"Test sürüşleri devam ediyordu."😄

Rusya’da mermer ve fayans işleri yaptığımız dönemde, özellikle kamu binaları ve devlet projelerinde çok net bir sistem vardı. Çalıştığımız örnek firmalardan biri Kraft Plast’tı.

Sözleşmede verilen tarih neyse, o tarihte iş teslim edilmek zorundaydı. Gecikme olursa da ciddi para cezaları uygulanıyordu. Bu da ister istemez firmayı çok daha disiplinli plan yapmaya zorluyordu.

Ümraniye - Ataşehir - Göztepe Metro Hattı’nın fiziki ilerlemesi %90 olmuş.

7 yıldır aynı hikâye…
En son 31 Mart 2024 seçimlerine giderken deneme sürüşleri başlamıştı. Önce 2025 başı denildi, sonra 2025 sonu, ardından 2026 Mart… şimdi de “%90 tamamlandı, 2026 sonu” konuşuluyor.

Yersen.😄

Ama iş İBB meclisinde esip gürlemekle değil; metro işi söz, takvim ve sahadaki gerçek ilerleme uyumuyla yürüyor.

Rusya’da mermer ve fayans işleri yaptığımız dönemde, özellikle kamu binaları ve devlet projelerinde çok net bir sistem vardı. Çalıştığımız örnek firmalardan biri Kraft Plast’tı.

Sözleşmede verilen tarih neyse, o tarihte iş teslim edilmek zorundaydı. Gecikme olursa da ciddi para cezaları uygulanıyordu. Bu da ister istemez firmayı çok daha disiplinli plan yapmaya zorluyordu.

Ahh keşke bahsettiğimiz sistem ülkemizde olsa. Bizde süre uzatımı devreye giriyor. Bu nedenle yüklenici firmalarda rahat davranıyor.

😄 Belgesel niteliğinde arşiv.

Şubat 2020:"2022'de hizmete sunacağız"
Ekim 2021:"2024 sonuna kadar 105 km açacağız.
Tarihsiz tweet:"Büyük hızla ilerliyoruz"
2026:Metro hâlâ yok.
Bu üç tweet yan yana konunca Zenon paradoksu değil, zaman makinesi gibi çalışıyor her açıklama 2 yıl ileriye atlıyor ama metro yerinde sayıyor.
En güzel detay: 2020'de "2022" dediler. 2021'de "2024" dediler. Matematiksel tutarlılık var aslındaher yıl hedefi 1 yıl öteliyor.Yani 2026'da "2028" diyecekler, hatta demişlerdir bile. 😄

20260510_144708.webp 20260510_144720.webp 20260510_144718.webp

Çok konuştum ve başınızı ağırttım.
CHP ve Ekrem İmamoğlu’na iki kez oy vermiş biriyim. Ama yaşanan süreçten sonra artık ne CHP ne de Ekrem İmamoğlu’na oy vermeyi düşünmüyorum.

CHP ve Ekrem İmamoğlu’na iki kez oy vermiş biriyim. Ama yaşanan süreçten sonra artık ne CHP ne de Ekrem İmamoğlu’na oy vermeyi düşünmüyorum.

Evet Göztepe - Ümraniye hattı sürekli ertenelenen bir hat oldu ama bu sefer yıl sonu olarak kesin açılacağı olarak söylenmekte.

Birde forumda fazla siyasete girmezsek çok iyi olur. Üyelerimiz arasında tartışmaya mahal vermemek adına.

Benim asıl merak ettiğim şu: M5 ile M12 entegrasyonu nasıl olacak? Umarım M8 ile M4 arasındaki gibi bir “kabus aktarma” durumu yaşanmaz.
M8 ile M4 aktarması gerçekten iyi olmamış. M5 ile M8’in ya da M5 ile Marmaray’ın çok daha güçlü ve “tek sistem gibi” entegre edilmesi gerekirdi.
M8-M4 aktarması Mecidiyeköy, M7-M11 Kağıthane aktarmasına kıyasla fena bulmadım. İstasyondan çıkmıyorsun ve aynı katta gerçekleşiyor
Şu an Ekrem yok ki İBB’nin başında. Vekili var

😄 Belgesel niteliğinde arşiv.

Şubat 2020:"2022'de hizmete sunacağız"
Ekim 2021:"2024 sonuna kadar 105 km açacağız.
Tarihsiz tweet:"Büyük hızla ilerliyoruz"
2026:Metro hâlâ yok.
Bu üç tweet yan yana konunca Zenon paradoksu değil, zaman makinesi gibi çalışıyor her açıklama 2 yıl ileriye atlıyor ama metro yerinde sayıyor.
En güzel detay: 2020'de "2022" dediler. 2021'de "2024" dediler. Matematiksel tutarlılık var aslındaher yıl hedefi 1 yıl öteliyor.Yani 2026'da "2028" diyecekler, hatta demişlerdir bile. 😄

Ekli dosyayı görüntüle 41735 Ekli dosyayı görüntüle 41736 Ekli dosyayı görüntüle 41737

Bu hat çok badire atlatan bir hat yalnız.. Sürekli tarih verilip açılmaması ve ertelenmesi kabul edilebilir bir durum değil. Bu konuda katılıyorum. Kaldı ki bu hattın güzergahını iyi bilen biri olarak ve o yolu kullanan aktif bir sürücü olarak bu hat yüzünden trafiğe kapanan yollar Kadıköy’ün trafiği 20 kat arttırdı maalesef.
Özellikle Göztepe kilitleniyor pik saatlerde. Dolayısıyla artık açılması elzem bir durum haline gelmiştir.

Hattın geçmişine bakacak olursak;
2019 yılında start bayrağı verildiğinde 2022 yılında açma hedefleri vardı. Fakat Pandemi sebebiyle bu süre 2024 yılına ertelendi.

Hattın 2023 yılında ek bir krediye ihtiyacı vardı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından finansman krizi ortaya çıktı. Finansman onayı çok geç verildiği için açılış takvimi 29 Ekim 2025 olarak revize edildi.

Fakat maalesef yine finansman sorunu ortaya çıkınca ve ödemeler konusunda sıkıntı yaşanınca için Ocak-Eylül 2025 takviminde bu hattın inşaatı yeniden durmak zorunda kaldı.

Eylül-2025’den itibaren çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

%97 fiziki ilerleme kaydedilmiş bir hat ve söz verdikleri gibi Aralık-2026’da açılabilir.

Temmuz ayı kritik bu hat için. Temmuz ayında sertifkasyon süreci başlatılması gerekiyor. Ve artık test ve devreye alma çalışmalarına geçilmesi gerekiyor.

Eğer Temmuz ayında bu gelişme yaşanmazsa evet bir ertelenme daha söz konusu olabilir.

Bu hat çok badire atlatan bir hat yalnız.. Sürekli tarih verilip açılmaması ve ertelenmesi kabul edilebilir bir durum değil. Bu konuda katılıyorum. Kaldı ki bu hattın güzergahını iyi bilen biri olarak ve o yolu kullanan aktif bir sürücü olarak bu hat yüzünden trafiğe kapanan yollar Kadıköy’ün trafiği 20 kat arttırdı maalesef.
Özellikle Göztepe kilitleniyor pik saatlerde. Dolayısıyla artık açılması elzem bir durum haline gelmiştir.

2019 yılında start bayrağı verildiğinde 2022 yılında açma hedefleri vardı. Fakat Pandemi sebebiyle bu süre 2024 yılına ertelendi.

Hattın 2023 yılında ek bir krediye ihtiyacı vardı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından finansman krizi ortaya çıktı. Finansman onayı çok geç verildiği için açılış takvimi 29 Ekim 2025 olarak revize edildi.

Fakat maalesef yine finansman sorunu ortaya çıkınca ve ödemeler konusunda sıkıntı yaşanınca için Ocak-Eylül 2025 takviminde bu hattın inşaatı yeniden durmak zorunda kaldı.

%97 fiziki ilerleme kaydedilmiş bir hat ve söz verdikleri gibi Aralık-2026’da açılabilir.

Temmuz ayı kritik bu hat için. Temmuz ayında sertifkasyon süreci başlatılması gerekiyor. Ve artık test ve devreye alma çalışmalarına geçilmesi gerekiyor.

Eğer Temmuz ayında bu gelişme yaşanmazsa evet bir ertelenme daha söz konusu olabilir.

Mükemmel özetlemişsiniz. Teşekkürler @TCDD-demiryolcu

Sonunda somut ve dürüst bir analiz. 😄

Şunu çıkarıyorum buradan:

"Gerçek engel var" Hazine onayının gecikmesi, finansman krizi. Bunlar gerçek. AK Parti'nin merkezi hükümeti burada gerçekten frenledi.

Ama İBB'nin de kabahati var.Her seferinde bu riski görmezden gelerek tarih verdi. "Finansman tamam" dedi, değildi. Pandemi bahanesi ilk erteleme için geçerli, sonrakiler için değil.

%97 ve Temmuz kritik.Bu sefer rakam ciddi görünüyor. Ama aynı cümleyi 2022'de, 2024'te, 2025'te de kurduk.

En çarpıcı detay şu: inşaat Ocak-Eylül 2025 arası durdu.9 ay. Ve İBB bunu kamuoyuna net açıklamadı drone çekimi devam etti muhtemelen. 😄

Temmuz 2026 gerçekten turnusol testi. Sertifikasyon başlarsa inanırız. Başlamazsa Fibonacci serisine bir rakam daha eklenir.😂

M8-M4 aktarması Mecidiyeköy, M7-M11 Kağıthane aktarmasına kıyasla fena bulmadım. İstasyondan çıkmıyorsun ve aynı katta gerçekleşiyor

Şu an Ekrem yok ki İBB’nin başında. Vekili var
M7–M11 aktarması kâğıt üstünde iyi fikir, çünkü şehir içi yoğun hattı havalimanı ekspresine bağlıyor. Ama asıl mesele aktarma noktası; iyi tasarlanmazsa yine klasik İstanbul “uzun yürüyüş + kalabalık” sıkıntısı olur.
Mesela M4–M8 aktarmasında olduğu gibi: iyi planlanmazsa, kâğıt üstünde bağlantı var gibi görünse de pratikte uzun yürüyüş ve kalabalık yüzünden ciddi bir konfor kaybı yaşanabiliyor.

Denizcilik yaptığım 2000-2005 yıllarında. Castellon,Ali Cante, Madrid, Sevilla, Barcelona gezdim ve gördüm.
Madrid (İspanya)
Avrupa’nın en dengeli sistemlerinden.
Metro + Cercanías (banliyö) çok iyi entegre
Aktarmalar genelde kısa ve anlaşılır.

Rusya-Moskova.
Moskova ayrı bir kategori ne iyi ne kötü, kendi türünün tek örneği. 😄
İyi yanları:
Ağın büyüklüğü inanılmaz 200+ istasyon, şehrin her köşesine ulaşıyor. Sefer sıklığı Avrupa'nın en yükseği, pik saatte 90 saniyede bir tren. Halka sistemi sayesinde merkeze girmeden hat değiştirebiliyor.
Karmaşık ama işleyen.
Yandex olmadan kaybolursun, ama eninde sonunda varırsın. 😄

Portekiz-Lizbon metrosu ve entegresi.
Küçük, temiz, zarif ama büyüyememiş.
Tramvay şehri olmaya devam ediyor.

Portekiz-Lizbonda metroya bindim ama sevmedim. Ayrıca sarı tramvaya bindim.
O zaten Lizbon'un simgesi 28 numara olmasa şehrin yarısı kaybolur. 😄
Dik sokaklarda, dar mahallelerde, neredeyse evlerin içinden geçer gibi gidiyor.Hiçbir Metro veremez o hissi.
Yani söylemek istediğim şu: Hiç metro ve metro entegrasyonu görmemiş biri değilim. İBB bu masalları başkasına anlatsın.

7 yıldır aynı hikâye…
En son 31 Mart 2024 seçimlerine giderken deneme sürüşleri başlamıştı. Önce 2025 başı denildi, sonra 2025 sonu, ardından 2026 Mart… şimdi de “%90 tamamlandı, 2026 sonu” konuşuluyor.

Yersen.😄

Ama iş İBB meclisinde esip gürlemekle değil; metro işi söz, takvim ve sahadaki gerçek ilerleme uyumuyla yürüyor.
İnce işçilik ve testler en uzun süren kısımlardir metro inşaatlarinda...
Bu yüzden işler yavaşlıyor.😑

Ayrıca M12 hattı sanırsam 2025'de 8 ay gibi bi süre durdu finansman yetersizliği nedeniyle..

29 Ekim'e yetiştirilecektir inşallah 🙏

Moskova metrosunda kaybolmuş, Madrid’de Cercanías’a binmiş, Lizbon’da 28 numaralı tramvaya atlamış biri olarak konuşuyorum; yani karşılaştırma zeminin ve referans noktaların var.

Bu yüzden “büyük hızla ilerliyoruz” gibi söylemler, farklı şehirlerde gerçek entegre ulaşım sistemlerini görmüş biri için çok ikna edici gelmeyebiliyor.😄

İyi pazarlar.

İnce işçilik ve testler en uzun süren kısımlardir metro inşaatlarinda...
Bu yüzden işler yavaşlıyor.😑

Ayrıca M12 hattı 2025'de 8 ay gibi bi süre durdu finansman yetersizliği nedeniyle..
Bu yüzden ilerleme olmadı...

29 Ekim'e yetiştirilecektir inşallah 🙏
İnce işçilik konusunda berbat.
İBB’nin “ince işçilik” tarafı konusunda iyi bir görüntü verdiğini söylemek zor. Hatta bazı örneklerde beklentinin belirgin şekilde altında kaldığı görülüyor.
M4–M8 metro entegrasyonundaki seramik uygulamaları ve Salacak sahilindeki kayrak taş işçiliği buna örnek olarak gösteriyorum; işçilik kalitesi ciddi eleştiri alıyor.

Salacak Sahili’ne uygulanan kayrak taşlarda ayağınızın takılıp düşmemesi için adeta mucize gerekiyor. Engelli bireyler ve pusetli çocuk arabaları için ise tam anlamıyla bir kabus.
İbb önceki yönetim ve şimdiki yönetim. Aralarında hiçbir fark yok.

20260510_163436.webp

Geri