M5 - Samandıra Merkez-Sultanbeyli Metro Hattı Uzatması

“Konudan bağımsız ama M13 metro hattı hakkında bilgi bulamadım.”

M13 Yenidoğan–Söğütlüçeşme metro hattı nerde, ne yapıyor, ne yer ne içer kimse bilmiyor.
Sanki bir efsane gibi: “Yapımı devam (!) eden metro hattı!” Ama ne zaman biteceği, hangi istasyonlarda ne zaman duracağı hâlâ muamma.

@Reşat Kanburoğlu başlığımız var ama bilgi kısıtlı gelişme olursa ordan devam edebiliriz.

Türkiye'deki merkezi yönetim ile yerel yönetimlerdeki iktidar-muhalefet kavgası doğrudan vatandaşı perişan ediyor.
Kullandığım metroya yeni duraklar eklenmiş. Onbinlerce yeni yolcu demek bu ama yeni vagonlar gelmeyecek. Şu anda üst üste gidiyoruz, artık ağız ağıza gideriz.
En tuhaf olan şu: bu durum her iki taraf için de "işe yarıyor" aslında. Merkezi yönetim, belediyenin "yetersizliğini" gösterebiliyor. Belediye de "bize kaynak vermiyorlar" diyebiliyor. İkisi de propaganda malzemesi çıkarıyor sen ise sabah işe giderken nefes alamıyorsun.

Türkiye'deki merkezi yönetim ile yerel yönetimlerdeki iktidar-muhalefet kavgası doğrudan vatandaşı perişan ediyor.
Kullandığım metroya yeni duraklar eklenmiş. Onbinlerce yeni yolcu demek bu ama yeni vagonlar gelmeyecek. Şu anda üst üste gidiyoruz, artık ağız ağıza gideriz.
En tuhaf olan şu: bu durum her iki taraf için de "işe yarıyor" aslında. Merkezi yönetim, belediyenin "yetersizliğini" gösterebiliyor. Belediye de "bize kaynak vermiyorlar" diyebiliyor. İkisi de propaganda malzemesi çıkarıyor sen ise sabah işe giderken nefes alamıyorsun.
İşte halkı düşünen yok bu her şehirde mevcut ne zaman koltuk yerine halkı düşünen birileri gelir o zaman bu sistem düzelir şuanki halde dip dibe gitmeye mahkumuz.

Sayın @nuriaslan_tr,

“Ötekisi olmayan İstanbul” hedefinden bahsediyorsunuz.
Cumhuriyet Mahallesi’nden Sarıgazi Metrosu’na 2 yıldır doğrudan ulaşım yok.
4 mahallenin yeşil alan beklentisi karşılanmadı, lunapark arazisi ise otoparka dönüştürüldü.
“Ötekisi olmayan İstanbul”da Cumhuriyet Mahallesi neden kendini dışarıda hissediyor?

Bizim halkı anlamak çok zor.

“Neden M5 Metrosu Sultanbeyli’ye uzatılmış?” diyorlar. Sanki Sultanbeyli, Suriye’nin bir köyü de İstanbul’a dahil değil.
Milyonlarca insanın yaşadığı, yıllardır ulaşım çilesi çeken bir ilçe orası. Metro da zaten ihtiyaç olan yere yapılır.
İstanbul’daki metro tartışmaları bazen sınıfsal önyargıya kayıyor. Halbuki mesele çok basit aslında: metro “prestij semtine” değil, yoğun nüfusun ve ulaşım ihtiyacının olduğu yere yapılır.

Sultanbeyli yıllardır İstanbul’un en zor ulaşım çeken ilçelerinden biri. Şehrin en doğusunda, iş merkezlerine uzak, otobüse mahkûm büyümüş bir yer. İnsanlar her gün 2-3 saat yol çekiyordu. M5’in uzatılması bu yüzden mantıklı bir yatırım.

Ben metroyu hangi belediye başkanı ya da hangi parti yaptığına bakmam.
Biz onları bize hizmet etsin diye seçiyoruz.
Metro konusu siyaset üstü olmalı. İstanbul’a kim ray döşüyorsa desteklenmeli.

Denizcilik yaptığım yıllarda İtalya, Fransa ve İspanya’da metrolara bindim.
Rusya’da yaşadığım dönemde Moskova metrosunu da kullandım.

Metro yapılıyor diye bizim halk kadar kutuplaşan bir toplum ne gördüm ne duydum.
Normal ülkelerde insanlar “Kim yaptı?” diye değil, “İşe yarıyor mu?” diye bakıyor.

Ben metroyu hangi belediye başkanı ya da hangi parti yaptığına bakmam.
Biz onları bize hizmet etsin diye seçiyoruz.
Metro konusu siyaset üstü olmalı. İstanbul’a kim ray döşüyorsa desteklenmeli.

Denizcilik yaptığım yıllarda İtalya, Fransa ve İspanya’da metrolara bindim.
Rusya’da yaşadığım dönemde Moskova metrosunu da kullandım.

Metro yapılıyor diye bizim halk kadar kutuplaşan bir toplum ne gördüm ne duydum.
Normal ülkelerde insanlar “Kim yaptı?” diye değil, “İşe yarıyor mu?” diye bakıyor.
Aynen öyle bizim işimiz hizmetleri desteklemek ve yapılmalarını sağlamak olmalı halk olarak bu sitenin amacıda hizmetleri vatandaşa aktarmak ve bilgi vermek.

İlk kez bindiğimde, eşim Rus olmasına rağmen Moskova metrosunda Yandex’le anca yolu bulabiliyorduk 😄
Adamlar öyle bir ağ kurmuş ki kaybolmadan çıkmak mesele.
Bizde ise metro yapılınca hâlâ “kim yaptı” kavgası dönüyor.
Şaka gibi bir ülkeyiz vesselam…
Dünyada insanlar metroya binip işine gücüne gidiyor,
bizde ise rayların bile siyasi görüşü var. 😄

İlk kez bindiğimde, eşim Rus olmasına rağmen Moskova metrosunda Yandex’le anca yolu bulabiliyorduk 😄
Adamlar öyle bir ağ kurmuş ki kaybolmadan çıkmak mesele.
Bizde ise metro yapılınca hâlâ “kim yaptı” kavgası dönüyor.
Şaka gibi bir ülkeyiz vesselam…
Dünyada insanlar metroya binip işine gücüne gidiyor,
bizde ise rayların bile siyasi görüşü var. 😄
Siyasetsiz ulaşım olmaz tabii ki. Rusların toplu taşımasının bu kadar güçlü olmasının sebebi toplu taşımanın devletin gücünü göstermek için çok iyi bir araç olduğunu düşünmeleri. Batı dünyasından bu konuda ilerdelermiş. Batıdakiler o sırada 50 şeritli otoyol inşa ediyorlardı

Geri