Nakit ve Nakit Dışı Ödeme Yöntemlerinin Kullanımı, Nakitsiz Toplum

Emirhan Sevdalı

WT Kullanıcı
Puanlar
574
Konuya paranın icadından, paradan önce takasın olmasından başlamayacağım 😅

Son yıllarda enflasyonun yükselmesi ve Türk lirasında üst kupürlere geçilmemesi nedeniyle çoğu insan tomarla para taşımamak için banka kartı ya da para transferi yöntemlerini kullanıyor. Buna ek olarak kredi kartı kullanımı da artmış durumda.

Bankaların, elektronik para ve ödeme kuruluşlarının vs. kart, transfer vb. yöntemlere teşvik etmesi, AVM otoparkları, otomatlar vb. yerlerde nakit ödeme alınmasının bırakılması gibi bazı durumlar da insanlarda "nakitsiz toplum" endişesini oluşturdu. Hükümetler "kayıt dışı ekonomiyi önleme" gerekçesiyle nakit kullanımını azaltmak istese de bunun altında fişlenme gibi distopik düşünceler yatmaktadır. Özellikle bazı banka ve elektronik para kuruluşlarında siber saldırı, kayyum atanması vb. nedenlerle işlem yapamama, işlem kısıtlaması uygulanması, komplo teorisyenleri tarafından "nakitsiz toplumda kontrol provası" olarak yorumlanmaktadır.

Bunlar bir yana, banknot basımında kalpazanlığı ve sahte paraları önlemek amacıyla kullanılan önlemleri sağlayan teknolojilere erişim kolaylaştığı için bu suçun artması, sahte paranın tespit edilememesi gibi endişeler bulunuyor. Üstelik ekonominin bu kadar kötüleştiği ülkemiz ve dünyada nakit akışından kaynaklanan operasyonel maliyetler de nakit dışı ödeme yöntemleriyle azaltılmak istenmektedir.

Nakitin ve nakit dışı ödeme yöntemlerinin avantajlarının birleşmesiyle oluştuğunu düşündüğüm teknoloji ise Kripto para. Özellikle kripto parayı soğuk cüzdanda kullandığınızda, nakit dışı ödeme yöntemlerindeki gibi yatan paranın alı konma, kullanılamama vb. ihtimalleri, paranın kullanımı için internet bağlantısı gereksinimi olmaması, nakit gibi anonim olması da kripto paraya ilgiyi arttırıyor. Ancak kripto paralar, merkez bankaları, bankalar, elektronik para kuruluşları ve hükümetlerin işine gelmediği için çok ciddi düzenlemelere ve kısıtlamalara maruz kalıyorlar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz, ne söylemek istersiniz?

Daha lise çağında stajyer iken çalıştığım firmanın maaşları bankadan yatırması nedeniyle daha o yaşlardan itibaren bende otomatikman nakitsizlik oturmuş durumda. Cebimde sadece çok acil ihtiyaç olacak kadar para taşırdım taa ki şu enflasyon dönemine kadar. Önceden cüzdanımda 200 banknot bulunmazken şimdi 4-5 adet taşır durumdayım ama yine harcamalarını kartla yapanlar tarafındayım. Cebinde ya da cüzdanında tomarla para bulunanlara da pek anlam veremiyorum

Daha lise çağında stajyer iken çalıştığım firmanın maaşları bankadan yatırması nedeniyle daha o yaşlardan itibaren bende otomatikman nakitsizlik oturmuş durumda. Cebimde sadece çok acil ihtiyaç olacak kadar para taşırdım taa ki şu enflasyon dönemine kadar. Önceden cüzdanımda 200 banknot bulunmazken şimdi 4-5 adet taşır durumdayım ama yine harcamalarını kartla yapanlar tarafındayım. Cebinde ya da cüzdanında tomarla para bulunanlara da pek anlam veremiyorum

Yazarkasa başlığında da kart kullandığını söylemiştin Mustafa abi.

Başlığın ilk mesajında konuyu farklı noktalardan ele aldım ama ben de kişisel tercihimi söyleyeyim, yüksek oranla kart kullananlardanım. Ne zaman ki ekonomi - enflasyon - madeni/kağıt para kupürleri dengeye girer, yurtdışındaki gibi en üst kupür madeni parayla birçok şeyi almaya başlayabiliriz, o zaman kart - nakit dengem ortalanır.

Cebinde tomarla para taşıyanlar da bankadan anlamam etmem diyen kesim yüksek ihtimalle. Hele ki bu insanlar ticari faaliyet yürütüyorsa faaliyetlerinde kartla ya da transferle ödeme almaya da sıcak bakmayan tipler. Şu an bankalarda hesap işletim ücreti alınmıyor, çoğu banka transfer ücreti almıyor bence kullanılabilir.

Kart komisyonu, transfer ücreti vb. kalemlerle "para eriyor" ya da "banka oturduğu yerden kazanca ortak oluyor" diyenlere de ben anlam veremiyorum. Kurum o kadar altyapı sunuyor bir maliyeti var, ücretsiz mi hizmet sunacak? Böyle diyenler bu maliyetler olmasa bu sefer de "Bir ürün bedavaysa ürün sizsiniz" diyecek.

Doldum biraz 😅 Ama kripto paranın yaygınlaşmasını isterim. Bitcoin vs. değilse bile kripto para altyapısı ve esaslarına uygun "merkez bankası dijital para birimi" olmalı. Galiba "Dijital Türk Lirası" adıyla buna hazırlanıyorlardı.

İleride tüm devletler dijital paraya geçecek gibi görünüyor. Aslında dijital para merkezi olmayan gibi görünse de aslında merkez bankalarının belki en kolay takip edebileceği para türü olacak. Bence bu sisteme kartlar sayesinde iyice alışıyoruz ve toplumda "cidden ya kağıt para olmadan da işler yürüyor" fikri akıllara sokuluyor

İleride tüm devletler dijital paraya geçecek gibi görünüyor. Aslında dijital para merkezi olmayan gibi görünse de aslında merkez bankalarının belki en kolay takip edebileceği para türü olacak. Bence bu sisteme kartlar sayesinde iyice alışıyoruz ve toplumda "cidden ya kağıt para olmadan da işler yürüyor" fikri akıllara sokuluyor

Eğer bu dijital para kripto paradan çok bir farkı olmayacak şekilde yapılırsa çok iyi olur. Anonim para akışı (tamamen değil, yerine göre), kapalı devre kullanım imkanı (soğuk cüzdan vs.) olmalı. Yoksa hiç güven vermiyor, art niyet aratıyor ve komplocuları haklı çıkarıyor.

Eğer bu dijital para kripto paradan çok bir farkı olmayacak şekilde yapılırsa çok iyi olur. Anonim para akışı (tamamen değil, yerine göre), kapalı devre kullanım imkanı (soğuk cüzdan vs.) olmalı. Yoksa hiç güven vermiyor, art niyet aratıyor ve komplocuları haklı çıkarıyor.
Dijital paranın coin gibi olacağına inanmayanlardanım. Bence dijital para da tek asil amaç para trafiğini kontrol altına almak.

İşte pandemiden bu yana bizlere bir şey dayatılıyor ama bizde (halk olarak) mantıklı buluyoruz 😁

Kuzey Avrupa (İskandinavya) da nakit kullanımı yıllardan beri çok düşük. Bu bölgedeki ülkelerden birinde her vatandaşın en az bir banka hesabı olmak zorunda. Nakit ödemenin geçerli olmadığı işyerleri bulunuyor

Doğu Avrupa'da da tam tersi nakit kullanımı çok daha yaygın. "Cash only" tabelalı dükkanlar çok

Türkiye ise bu iki disiplinin karışımı. Bakalım neler olacak. Ama ben para trafiğini tam anlamıyla kontrol altına alabileceklerini sanmıyorum. İlla ki kontrolsüz para akışının olabileceği bir alan bırakılacak. Her şeyin dijitalleştiği ortamda nasıl kitapları dijitalleştirmeyi başaramadılar? İnsanlar hâlâ fiziksel kitap okuyor. Para da böyle olacak.

Kuzey Avrupa (İskandinavya) da nakit kullanımı yıllardan beri çok düşük. Bu bölgedeki ülkelerden birinde her vatandaşın en az bir banka hesabı olmak zorunda. Nakit ödemenin geçerli olmadığı işyerleri bulunuyor
Bu gidişle buna benzer durum bizde de olacak. Yeni yönetmelikle artık 3 işçi çalıştıran işverenlerin maaşları banka kanalı ile yatırması zorunlu hale geldi. Yakın zamanda maaşların bankadan yatırılması zorunlu hale gelecek. Bu da demek oluyor ki öyle ya da böyle herkesin en az banka hesabı olacak. Ancak bizde ev hanımı diye tabir edilen bir topluluk var o nasıl olur bilemiyorum

Bir ülke daha dijital para kullanmaya hazırlanıyor​

Rusya Merkez Bankası, dijital rublenin kitlesel kullanıma 1 Eylül 2026 itibarıyla sunulmasını önerdi.

Bankadan yapılan yazılı açıklamada, dijital rubleye ilişkin Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'ya sunulan teklifin detaylarına yer verildi.
Buna göre, Rusya'nın en büyük bankalarının 1 Eylül 2026 itibarıyla dijital rubleyle işlemleri müşterilerine sunmaya başlaması önerildi.

Dijital rublenin kademeli bir şekilde yürürlüğe alınması planlanırken, yılda 120 milyon rubleden (yaklaşık 1,5 milyon dolar) fazla gelire sahip bankaların ve finans kuruluşlarının dijital ruble için gerekli altyapı çalışmalarını da tamamlaması gerekecek.

Yaptırımlar nedeniyle bankacılık sektöründe güçlükler yaşayan Rusya, bu konuda finans alanındaki yeni teknolojilerden faydalanarak uluslararası ödeme sorunlarına çözüm bulmayı hedefliyor.

Rusya Merkez Bankası, dijital rubleye yönelik deneme sürecini 15 Ağustos 2023'te başlatmıştı.

Ancak bizde ev hanımı diye tabir edilen bir topluluk var o nasıl olur bilemiyorum

Bankacılık sistemine dahil olmayan, bu sistemle tanışmamış o küçük topluluğa da elektronik para kuruluşları bir şekilde ulaşıyor abi. Türkiye, bankacılık ve finans teknolojisi bakımından diğer ülkelerin önünde.

Ayrıca bu kesimin detayını bilmiyorum ama A101 sadakat programı olarak başlattığı Hadi uygulamasını "TOM Katılım Bankası" unvanıyla bankalaştırdı. Hadi üyesi olan ev hanımları KYC işlemini tamamladıysa onlar da bu uygulama sayesinde bankacılık sistemine dahil olmuş olabilir.

Bankacılık sistemine dahil olmayan, bu sistemle tanışmamış o küçük topluluğa da elektronik para kuruluşları bir şekilde ulaşıyor abi. Türkiye, bankacılık ve finans teknolojisi bakımından diğer ülkelerin önünde.

Ayrıca bu kesimin detayını bilmiyorum ama A101 sadakat programı olarak başlattığı Hadi uygulamasını "TOM Katılım Bankası" unvanıyla bankalaştırdı. Hadi üyesi olan ev hanımları KYC işlemini tamamladıysa onlar da bu uygulama sayesinde bankacılık sistemine dahil olmuş olabilir.
Hadi gibi platformlarla herkes ucundan başından sisteme farkında olmadan giriyor dediğin gibi

Geri