Kıtanın en güneyi diyebiliriz. Şili ve Arjantin ülkelerinin ikisinde de yer alan bu topraklara Patagonia deniyor. Yani sadece tek bir ülkede değil. Patagonia “dev ayak” anlamına geliyormuş ve çok eskiden burada devlerin yaşadığına inanılırmış. Böyle bir hikaye yüzünden bu ismi almış.
Patagonya için en güzel mevsim yaz ayı yani Aralık, Ocak ve Şubat. Mart ayı da kısmen iyi olabilir. Kışın ise oldukça soğuk olduğu söyleniyor. Ben Ocak ayında geldiğim için kışını görmedim. Yazın sıcak olunca, soğuk buzul ile buluşan sıcak hava yüzünden çok rüzgarlı oluyor. Kışın ise hiç rüzgar olmadığını söyledi gelenler. Yani aslında her mevsimde ayrı bir güzelliği var. İlla yazın ya da kışın gelinir diye bir kural yok. Sadece yazın daha kolay ve çok gelen olduğu için fiyatlar normalin 2-3 katına kadar çıkabiliyor. Konaklama ve ulaşımda yer bulamama sorunu olabiliyor. Yer bulamadığım için aynı kasabada 3 günde 3 farklı hostelde kaldığım oldu.
Şili tarafında Aysen Patagonyası ile bu bölge başlıyor diyebiliriz. Buradan itibaren doğa inanılmaz güzel bir hale geliyor. Bu bölgede güneye doğru inerken yollar bir süre sonra bitiyor, zaten Şili Aysen bölgesindeki çoğu yol hala toprak yol. Bunun sebebi buranın doğasını korumak amaçlı. Şili bu bölgeleri oldukça iyi koruyor diyebilirim. Tüm bu bölgedeki marketlerde plastik poşet yok, geri dönüşümlü çantadan almanız gerekiyor. Parkların hiç birinde çöp görmedim diyebilirim.
Aşağılara güneye doğru indikçe Patagonya’nın en güzel yerleri sırası ile, Arjantin’de El Chalten (Fitz Roy dağı), El Calafate (Perito Moreno buzulu). Sonra tekrar Şili’de Puerto Natales (Torres del Paine milli parkı) ve tekrar Arjantin’de Ushuaia dünyanın sonu. Uçakla ucuz ulaşım yeri için ise Punta Arenas. Bunlar merkez noktalar. Bu noktaları öğrenmek işinizi kolaylaştıracak çünkü bu noktalar arası çok fazla otobüs var. Otobüs terminalleri de genelde şehir merkezinde, yürüme ile gidilecek mesafede. Havaalanları ise genelde merkeze uzak, bir araç şart ulaşım için.
Patagonyayı gezerken sürekli Şili ve Arjantin’e girip çıkıyoruz. Sınırda görevliler buna çok alışmışlar çünkü otobüsler genelde sırt çantalı gezgin dolu. Neyseki sınır geçme işlemleri çok hızlı ilerliyor ve vize olmadığı için de geçişler ücretsiz.

Moderatör tarafında düzenlendi: