Rusya - Moskova

sezgin_ist

WT Yönetici
Moskova, Rusya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Dünya'nın en kalabalık şehirlerinden biri ve Avrupa'nın en kalabalık ve şehir ve metropolitan alan itibarıyla en büyük şehridir.

Moskova Doğu Avrupa'nın önemli bir politik, ekonomik, kültürel ve bilim merkezidir. Topraklarının tamamı Avrupa'da yer alan en büyük şehirdir, İstanbul'un ardından Avrupa'nın 2. en büyük şehridir.

Kaynak: Wikipedia

Moskova, Rusya Federasyonu’nun başkenti ve Avrupa’nın en kalabalık şehirlerinden biridir. Yaklaşık 13 milyonu aşan nüfusuyla Moskova; hem Rusya’nın siyasi, ekonomik ve kültürel kalbi hem de tarihin modernlikle buluştuğu devasa bir metropoldür.

Tarihi ve Mimari Semboller

Moskova, mimari açıdan dünyanın en tanınabilir şehirlerinden biridir.
  • Kremlin ve Kızıl Meydan: Şehrin tam merkezidir. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kremlin Sarayı devletin yönetim merkeziyken, Kızıl Meydan ise Rus tarihinin en önemli olaylarına tanıklık etmiştir.
  • Aziz Vasil Katedrali: Kızıl Meydan'daki o meşhur renkli, soğan görünümlü kubbeleriyle tanınan bu katedral, Rusya'nın görsel simgesidir.
  • Moskova Metrosu (Yeraltı Sarayları): 1935 yılında açılan bu ağ, dünyanın en güzel metrosu kabul edilir. İstasyonlar; mermer sütunlar, kristal avizeler ve mozaiklerle bezendiği için birer müze gibidir.

Modern Moskova ve Ekonomi

Şehir sadece tarihi binalardan ibaret değildir; aynı zamanda Avrupa'nın finans merkezlerinden biridir.
  • Moscow-City: New York'un gökdelenlerini andıran bu bölge, modern cam binaları ve devasa kuleleriyle şehrin modern yüzüdür.
  • Gorki Parkı: Sovyet döneminden kalma bu dev park, günümüzde modern spor alanları, sanat etkinlikleri ve yaz aylarında nehir kenarındaki plajlarıyla şehrin en popüler sosyal alanıdır.

Kültür, Sanat ve Yaşam

• Bolşoy Tiyatrosu: Dünya çapında bale ve operanın zirvesi kabul edilir.
  • Eğitim: Moskova Devlet Üniversitesi (MGU), Stalin mimarisinin en görkemli örneklerinden biri olan dev binasıyla dünyanın en saygın üniversiteleri arasındadır.
  • Kış Kültürü: Moskova'nın kışı serttir ancak şehir bu duruma tamamen alışıktır. Dev buz pateni pistleri, ışıl ışıl caddeler ve karla kaplı meydanlar kışın bile şehri canlı tutar.

Gastronomi

Moskova mutfağı, hem geleneksel Rus lezzetlerini hem de dünya mutfağını barındırır:
  • Borş Çorbası: Pancardan yapılan klasik lezzet.
  • Pelmeni: Rus mantısı.
  • Blini: Havyar veya reçel ile servis edilen Rus krepleri.

Kısa Bilgiler

• İsim Kaynağı: Şehir, ortasından geçen Moskva Nehri’nden ismini alır.
  • Zaman Dilimi: Türkiye ile aynı saat dilimindedir (UTC+3).
  • Lojistik: 4 büyük havalimanı ve 9 ana tren garı ile dünyanın en önemli ulaşım düğümlerinden biridir.
Moskova, bazen kaotik bazen de büyüleyici ama her zaman etkileyici bir tempoya sahip olan, "asla uyumayan" bir şehirdir.

moskova.webp moskova2 .webp

Son düzenleme:
Moskova’da bir çok otobüste bilet turnikesi bulunur (Tuvaletlerdeki itilen türden). Otobüse binersiniz ve otobüsün daha içine girmek için biletinizi taratırsınız. Bu oldukça ilginç yöntem eğer yolculardan biri biletini hazırda bulundurmazsa yığılma oluşturabilir. Rusya’daki başka hiç bir şehirde bulunmayan bu yöntem Moskova’da 2000’lerin başından beri kullanılmaktadır. Bu yöntemle kaçak geçişlerin şoförün biletleri kontrol etmeden engellenmesi hedeflenmektedir. Alta örneğini koyuyorum:

IMG_0102.webp
(Wikimedia Commons)

En ön kapı kenarı koltuğunu kaldırmalarını çok ayıpladım. En sevdiğim koltuktu.

Üstünden atlar bizimkiler ne olacak🤣

Yurtdışında bilet kontrolleri oluyor bilet almayan/okutmayan yolculara yüklü cezalar veriliyor hatta turist/göçmen ise ona göre muamele oluyor. Bizde nerede? Bizde yolcuya usulsüz kart harici ceza yok tüm ceza şoföre.

Devlete/belediyeye para lazımsa al sana mis gibi yöntem. Yolcu denetimi.

Moskova Metrosu'nda kaybolduk.
Hele ilk kez kullanan biri için istasyon isimleri de birbirine karışır: "Prospekt Mira mıydı, Prospekt Vernadskogo muydu, yoksa Mira'da mı inecektik?"
Tam Moskova metrosuna yakışan bir kafa karışıklığı. 😄

Çünkü gerçekten de haritada birbirine benzeyen onlarca isim var:

Prospekt Mira

Prospekt Vernadskogo

Universitet

Universitet Drujby Narodov

Kuznetskiy Most

Kitay-Gorod

Krasnogvardeyskaya

Krasnoselskaya

Krasnopresnenskaya

İlk kez kullanan biri için kulağa hepsi aynı şarkının farklı nakaratları gibi gelir.
Bir de işin Rusçası var. Birisi size hızlı hızlı:
Выходите на Проспекте Мира, потом переход на кольцевую линию...
der. Siz daha Prospekt Mira'yı zihninizde oturtamadan adam Koltsevaya hattına geçişi anlatmaya başlamıştır. 😄
Moskova'da yaşayan yabancıların klasik cümlesi şudur:
"İstasyonun adını hatırlıyordum ama hangi istasyon olduğunu hatırlamıyordum."
Bir süre sonra insan renklerle düşünmeye başlıyor: "Kırmızı hattan sarıya geçeceğim, sonra kahverengi çember hattına..."
İsimleri ezberlemekten daha kolay geliyor. Özellikle de Kiril alfabesine henüz alışmamışsanız, Проспект Вернадского» ile Проспект Мира arasındaki farkı seçmek yerine hattın rengini takip etmek daha güvenli oluyor. 😄
Sonra düşündüm de, 230'dan fazla istasyonu olan, şehrin altına örülmüş devasa bir ağda kaybolmak şaşılacak bir şey değildi. Asıl başarı, hiç kaybolmadan gideceğin yere ulaşabilmekti.
Üstelik eşim Rus'tu. Dil onun dili, ülke onun ülkesiydi. Ben ise Moskova metrosuna ilk kez biniyordum. Kaybolduğum için kendimi suçlamaya hazırlanırken, bir baktım o da en az benim kadar şaşkın.

“Ülke senin ülken, dil senin dilin. Biz nasıl kaybolduk?” diye takıldım.

Gülerek cevap verdi:

“Burada bazen metro personeli bile kayboluyor. Bizim kaybolmamız gayet normal.”

Haklıydı.

Moskova Metrosu sadece bir ulaşım sistemi değil; başlı başına yeraltında kurulmuş bir şehir gibiydi. Bir istasyondan diğerine geçerken uzun koridorlardan yürür, bitmek bilmeyen yürüyen merdivenlerden iner, kalabalığın arasında sürüklenirdiniz. Bir anlık dalgınlık, yanlış bir peron ya da yanlış bir çıkış, sizi bambaşka bir yerde bulmaya yeterdi.

O gün sonunda birbirimizi bulduk, yolumuzu da bulduk. Ama aradan geçen yıllara rağmen en çok hatırladığım şey, kaybolmuş olmamız değil; eşimin o meşhur cevabı oldu:

“Burada bazen metro personeli bile kayboluyor...”

Moskova’da bir çok otobüste bilet turnikesi bulunur (Tuvaletlerdeki itilen türden). Otobüse binersiniz ve otobüsün daha içine girmek için biletinizi taratırsınız. Bu oldukça ilginç yöntem eğer yolculardan biri biletini hazırda bulundurmazsa yığılma oluşturabilir. Rusya’daki başka hiç bir şehirde bulunmayan bu yöntem Moskova’da 2000’lerin başından beri kullanılmaktadır. Bu yöntemle kaçak geçişlerin şoförün biletleri kontrol etmeden engellenmesi hedeflenmektedir. Alta örneğini koyuyorum:

Ekli dosyayı görüntüle 36294
(Wikimedia Commons)

En ön kapı kenarı koltuğunu kaldırmalarını çok ayıpladım. En sevdiğim koltuktu.
Bunu çok güzel gözlemlemişsin—Moskova’nın toplu taşıma “mantığı” biraz gerçekten kendi ekosistemi gibi 😄

Senin anlattığın sistem aslında ön kapı + iç turnike (валидатор / validator) düzeni.

Moskova’da ayrıca birçok otobüste bilet turnikesi (validatör) bulunuyordu. Yolcu otobüse biner binmez kartını içerideki cihazdan okutuyordu. Bu yöntem kaçak geçişi azaltmak için geliştirilmişti ama özellikle yoğun saatlerde küçük bir yığılmaya sebep olabiliyordu. Yolculardan biri bile kartını hazırlamazsa, arka tarafta kısa bir bekleme oluşabiliyordu.

En çok dikkatimi çeken detaylardan biri ise ön kapı yanındaki koltuktu. Bazen kaldırılmış, bazen yer değiştirmişti. Oysa en sevdiğim koltuklardan biriydi.

Bir dönem otobüs ve troleybüslerde kondüktör sistemi de vardı. Araç içinde dolaşan kondüktörler yolculardan ücret alır ya da bilet kontrolü yapardı. Kalabalık saatlerde bu sistem kendi ritmi olan bir düzen gibiydi. Sonradan yerini elektronik validatörlere ve otomatik sistemlere bıraktı.

2007’den 2017’ye kadar İzhevsk, Elabuga,Saint Petersburg, Moskova ve Kazan gibi şehirlerde bu geçiş sürecini doğrudan görmek mümkündü. Bir yanda kondüktörlü, nakit ağırlıklı eski sistem; diğer yanda kartlı ve elektronik yeni düzen aynı döneme tanıklık ediyordu.
Gazel (marshrutka) dediğimiz minibüslerde ise ayrı bir düzen vardı. Genelde ayakta yolcu alınmazdı ve araç sadece resmi duraklarda dururdu. Kapasite dolunca hareket ederdi. İçeri girdiğinizde herkesin oturmuş olması, sistemin daha sıkı ama daha “kontrollü” bir minibüs deneyimi sunmasını sağlardı.

Türkiye’de ise minibüs/dolmuş sistemi daha farklı bir karakter taşır. Bazı hatlarda ayakta yolcu alınabilir, bazı durumlarda ise durak dışında da yolcu indirip almak mümkündür. Bu esneklik, sistemi hem pratik hem de biraz öngörülemez hale getirir.
Sonuç olarak farklı şehirlerde gördüğüm tüm bu ulaşım sistemleri bana şunu öğretti: Harita her zaman gerçeği anlatmaz. Bazen yönü bulmak, sistemin kendisini anlamaktan daha zordur. Ve bazen en iyi yolculuklar, biraz kaybolarak yapılanlardır.
Ayrıca eşimle ikinci defa metroda kaybolmuştuk.-)

İkinci defa ve yine eşimle kaybolduk

Moskova Metrosu’nda ikinci kez kaybolduğumuzda artık bunun “tesadüf” olmadığını anlamaya başlamıştım.

İlkinde şaşkındık. İkincisinde ise daha bilinçli bir şaşkınlık vardı.

230’dan fazla istasyon, birbirine bağlanan hatlar, bitmeyen aktarmalar… Yukarıdan bakınca düzenli bir sistem gibi görünüyordu. Ama içine girince, her şey biraz kendi akışına bırakılmış bir labirente dönüşüyordu.

O gün yine renklerle ilerliyorduk: kırmızıdan sarıya, sarıdan çembere… En azından planımız öyleydi.

“Biz kırmızıdan sarıya geçtik mi?” diye sordum.

Eşim haritaya baktı, sonra etrafa, sonra tekrar haritaya.

“Geçtik sanıyorum… ama bu çember miydi, yoksa sadece uzun bir koridor mu?”

Moskova Metrosu’nda bu soru gayet ciddi bir sorudur.

Koltsevaya hattı, yani çember hat, teoride işleri kolaylaştırmak için vardır. Pratikte ise insanın yön duygusunu nazikçe yeniden eğiten bir sistemdir. Nerede başladığını unutursan, nerede olduğunu tahmin etmeye çalışırsın.

Bir noktada tartışma bile yön bulma yöntemine dönüşmüştü. İkimiz de aynı anda farklı bir “mantıklı ihtimal”e inanıyorduk.

Ve sonunda şunu kabul ettik: Moskova Metrosu’nda kaybolmak bir hata değil, bir deneyimdi. Üstelik ikinci kez olunca artık tamamen kişisel bir gelenek gibi görünüyordu.

Belki de bu şehir bize şunu öğretiyordu: Bazen doğru yönü bulmak değil, birlikte yanlış yönlerde sakince yürümek önemliydi.😂
İzhevsk’i, Elabuga’yı boşver…
Votkinsk, Sarapul, Zavyolova desem haritada üç gün arayan çıkar. 😄
Votkinsk, Sarapul, Zavyolova — bunları bilen Türk sayısı zaten bir elin parmağını geçmez.
Votkinsk: Çaykovski’nin doğduğu şehir. Kaç kişi bunu gerçekten bilir?
Sarapul: Kama Nehri kıyısında, tarihi bir yerleşim.
Zavyolova: Udmurtya’nın küçük bir noktası; çoğu haritada adı bile zor görünür.
Ben bu şehirlerde yaşadım, yürüdüm, marshrutka’ya bindim.
“Yapay zekâ yazmış” diyen kişi büyük ihtimalle Udmurtya’yı haritada bile bulamaz.
Votkinsk'i demişken..
Evet, bu oldukça ilginç bir ayrıntı.
Votkinsk'te bulunan Votkinsk Makine Fabrikası (Воткинский завод), Sovyet döneminden beri stratejik füze üretimiyle tanınır.
Kasabanın önemi yalnızca sanayiyle sınırlı değildir. Votkinsk aynı zamanda ünlü Rus besteci Pyotr İlyiç Çaykovski'nin doğduğu yer olarak da bilinir.

Bu yüzden Votkinsk'te ilginç bir tezat vardır:

Bir yanda göletleri, parkları ve Çaykovski'nin doğduğu ev,

Diğer yanda Rusya'nın en stratejik askeri sanayi tesislerinden biri.

Sovyet döneminde bu tür yerleşimler genellikle "kapalı şehir" statüsünde olmasa da yabancıların erişiminin sıkı şekilde kontrol edildiği bölgelerdi. Votkinsk de uzun yıllar boyunca bu stratejik kimliğiyle anılmış.

Son düzenleme:
Votkinsk’i ilk kez Lüba’dan duymuştum. O yüzden Votkinsk’ten bahsetmişken, Lüba’yı da anmadan geçmek olmaz.
"Denizci ve fayans ustası ekonomisi":-)
İzhevsk'ten Votkinsk'e taksiyle gitmiştim. Para olunca taksi, olmayınca otobüs; denizci ve fayans ustası ekonomisi böyle çalışırdı.-)
Lüba'yla Odnoklassniki'de tanışmıştım. Rus'tu ama sonradan Müslüman olmuştu. Votkinsk'i bana o anlattı, o gezdirdi.
Hava soğuktu. Çaykovski'nin doğduğu evi gezdik, göletlerin kıyısında yürüdük. Sonra bir restorana girip ısındık.
Daha sonra evine gittik. Nasıl yaşadığını merak ediyordum; kabul etti.
Küçük, mütevazı bir Rus eviydi. Sade ama sıcak. Lüba da öyleydi. Tanıdığım birçok insandan farklıydı; sessiz, gerçek ve içinde gereksiz yükler taşımayan biri.
Eşini bir trafik kazasında kaybetmişti.
Ben evliydim.
Bazı şeyler söylenmeden anlaşılır.
Bir ara bana:
— Biz Müslümanız, dedi.
— Ben deistim, dedim.
Ne şaşırdı ne de sorguladı.
— Olabilir, dedi sadece.
Evi gezerken duvardaki iki şey dikkatimi çekti. Bir tarafta Hz. İsa'nın resmi, diğer tarafta Kur'an-ı Kerim.
Ne geride bıraktığını unutmuştu ne de seçtiği yolu.
İkisiyle de barışıktı.
Bu eklediğim "Olabilir." kısmı, Lüba'nın karakterini uzun uzun anlatmaktan daha güçlü anlatıyor aslında. Bazen bir insanı tanımlayan şey hayat hikâyesi değil, verdiği kısa bir cevaptır. Burada da öyle olmuş.

Geri