Rusya

sezgin_ist

WT Moderatör
Puanlar
15,387
Rusya, Kuzey Avrasya'da bulunan bir ülkedir. Kuzeybatıdan güneydoğuya Rusya; Norveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Çin, Moğolistan ve Kuzey Kore ile komşudur. Deniz sınırı olarak Ohotsk Denizi ile Japonya, Bering Boğazı ile bir ABD eyaleti olan Alaska ve Karadeniz ile Türkiye ile de komşudur. 17.098.246 km², ilhak edilen bölgelerle beraber 17.234.135 km²lik yüzölçümü ile Dünya'nın en geniş ülkesidir ve Dünya yaşam alanının sekizde birini kapsar.

Başkent: Moskova
Resmî dil: Rusça
Para birimi: Rus rublesi (RUB)

Kaynak: Wikipedia

Rusyada Sosyal yaşam ve Eğitim sistemi

Sosyal Yaşam: Kültür, Gelenek ve Gündelik Hayat

Rusya’da sosyal hayat, mevsim şartlarına ve aile bağlarına göre şekillenir.

• Dacha Kültürü (Yazlık Evler): Rus sosyal yaşamının kalbi "Dacha"larda atar. Bahar ve yaz aylarında şehirli nüfus, hafta sonlarını küçük bahçeli evlerinde geçirir. Burada sebze yetiştirmek, mangal yapmak (Şaşlık) ve doğayla iç içe olmak en büyük sosyalleşme biçimidir.
  • Banya (Rus Hamamı): Isıtılmış ahşap odalarda huş ağacı dallarıyla (venik) yapılan bu ritüel, Ruslar için sadece temizlik değil, aynı zamanda arkadaş gruplarıyla yapılan bir terapi ve sosyalleşme etkinliğidir.
  • Klasik Sanatlara İlgi: Rusya'da tiyatro, bale ve operaya gitmek sadece elit bir kesimin değil, halkın her kesiminin parçasıdır. Küçük çocukların bile Bolşoy veya Mariinski gibi sahnelerde eser izlemesi çok doğaldır.
  • Çay ve Mutfak Sosyalleşmesi: Ruslar için mutfak masası, evin en önemli yeridir. Misafirler salonda değil, genellikle mutfaktaki samimi masada ağırlanır. Çay (genellikle limonlu ve reçelli) eşliğinde saatlerce süren derin sohbetler sosyal yapının temelidir.

Eğitim Sistemi: Disiplin ve Entelektüel Miras

Rusya, okuryazarlık oranının dünyada en yüksek olduğu (%99,7) ülkelerden biridir. Eğitim sistemi, Sovyet döneminden kalma güçlü temel bilimler (matematik, fizik) geleneğini korumaktadır.

• Erken Eğitim ve Okul Yapısı: Eğitim 6-7 yaşlarında başlar. "Gimnaziya" (Gimnazyum) ve "Litsey" (Lise) türü okullar, daha ağır ve akademik bir müfredat uygular. Okullarda disiplin ve öğretmene saygı esastır.
  • Bilim Odaklılık: Rus eğitim sisteminin dünyadaki en güçlü yanlarından biri matematik ve doğa bilimleridir. Dünya genelindeki olimpiyatlarda Rus öğrenciler genellikle zirvede yer alır.
  • Üniversite Eğitimi: Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi (MSU) ve Saint Petersburg Devlet Üniversitesi gibi kurumlar dünya çapında prestije sahiptir. Tıp, mühendislik ve temel bilimler en çok tercih edilen alanlardır.
  • Yetenek Okulları: Rusya’da akademik eğitimin yanı sıra; sadece müzik, resim veya spor (özellikle buz hokeyi ve jimnastik) odaklı, çocukları çok küçük yaştan profesyonel yapan özel devlet okulları bulunur.

Son düzenleme:
Geri