Türkiye Geneli Havayolu Ulaşımı Haberleri

HAVA TRAFİĞİNE MİLLİ İRADE​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tamamen Türk mühendislerce geliştirilen ilk yerli ve milli hava trafik görüntüleme yazılımı İnteraktif Radar Analiz ve Data Ekranı (İRADE)’nin Çukurova ve Atatürk Havalimanı’nda kullanılmaya başlandığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “İRADE yazılımı hava trafiğinin kontrol ve idamesi sırasında gerekli olan ancak farklı kaynaklardan elde edilen kritik bilgileri tek bir ekranda topluyor. Bu sayede hava trafik kontrolörlerinin önündeki ekran karmaşasını azaltarak hava trafik emniyetini artırıyor.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından geliştirilen hava trafik görüntüleme yazılımı İnteraktif Radar Analiz ve Data Ekranı (İRADE) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak tüm proje ve yatırımlarda yerlilik ve millilik unsurlarını ön planda tuttuklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “En sonunda havacılık alanında hayata geçirdiğimiz İRADE yazılımını İstanbul Atatürk ve Çukurova Havalimanlarımızda kullanmaya başlayarak havacılık alanında yeni bir dönemi başlatmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlk yerli ve milli hava trafik görüntüleme yazılımımız sayesinde bu alanda da dışa bağımlılıktan kurtularak bundan sonraki yerli teknoloji ürünlerinin önünü açmış olduk.” dedi.

“İRADE Günlük 5 Bin Hava Aracı Tarafından Kullanılan Türk Hava Sahasında Hava Trafik Kontrol Hizmetleri İçin Vazgeçilmez Bir Araç Olacak”

Bakan Uraloğlu, İRADE yazılımının havacılık alanında uluslararası standartlara uygun, güvenli ve tamamen Türk mühendislerce geliştirilen ileri teknoloji bir ürün olduğunun altını çizdi. Bu yeni yazılımın DHMİ bünyesinde çalışan hava trafik emniyeti elektronik personelleri ve hava trafik kontrolörlerinin teknik bilgi, tecrübe ve bilgilerinden faydalanarak geliştirildiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Hava seyrüsefer hizmetlerinde DHMİ personeli tarafından daha önce geliştirilen yerli ve milli Sayısal-Havalimanı Terminal Bilgi Sistemi (D-ATIS)’in ardından bir başka yerli ve milli tasarım olan İRADE, günlük yaklaşık 5 bin hava aracı tarafından kullanılan Türk hava sahasında Hava Trafik Kontrol hizmetleri için vazgeçilmez bir araç olacak” diye konuştu.

İRADE Hava Trafiğinin Kontrolü İçin Gerekli Olan Ancak Farklı Kaynaklardan Gelen Kritik Bilgileri Tek Bir Ekranda Toplayacak

Yazılımın teknik özellikleri hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, “İRADE, gerçek zamanlı radar verisi, anlık olarak otomatik hava gözlem sistemi verileri, AFTN ile NOTAM verileri, güncel AIP erişimi ve meteorolojik radar ve uydu verileri gibi hava trafiğinin kontrol ve idamesi sırasında gerekli olan ancak farklı kaynaklardan elde edilen kritik bilgileri tek bir ekranda toplayarak hava trafik kontrolörlerinin önündeki ekran karmaşasını azaltarak hava trafik emniyetini artırıyor. İhtiyaçlar doğrultusunda geliştirdiğimiz, yüksek verimlilik ve esnek kullanım özelliğine sahip İRADE; kritik sistemlerde dışa bağımlılığımızı azaltıp, her gün gelişen ve büyüyen havacılık endüstrisiyle her zaman tam entegrasyon sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

"Havalimanı sayısı 60'a çıkacak"​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, havacılıkta yaptıkları projelerden bahsederek, 2002'de 34 milyon olan hava yolu yolcu sayısının bu yıl 230 milyona çıkmasını beklediklerini söyledi.

Havalimanı sayısını 26'dan 58'e çıkarttıklarını, bu sayısının devam eden 2 projeyle muhtemelen 2026'da 60'a çıkacağını dile getiren Uraloğlu, "Şu anda 130 ülkede 347 noktaya uçuyoruz. Böyle başka bir ülke yok. Sene sonuna kadar da 349 olacak. Bunlar ileriyi planlayarak ve gereklerini yaparak oluyor." diye konuştu.

Anadolu Ajansı
 
Havalimanı sayısı artıyor iyi hoş güzel ama özel firmalara yaptırılan havalimanları da zarar ediyor, bu konu gündemlerinde mi acaba? Örnek; Zafer Havalimanı
 
Havalimanı sayısı artıyor iyi hoş güzel ama özel firmalara yaptırılan havalimanları da zarar ediyor, bu konu gündemlerinde mi acaba? Örnek; Zafer Havalimanı
Kesinlikle katılıyorum şu yolcu garantili havalimanı işinden artık vazgeçmeliler yolcusu olan havalimanları neysede zafer havalimanı gibi ufak havalimanları devlet bütçesinden yapılmalı.
 

İstanbul havalimanlarını 10 ayda 100 milyondan fazla yolcu kullandı​

Yılın ocak-ekim döneminde 101 milyon 983 bin 265 kişinin seyahat ettiği İstanbul'daki iki havalimanı, yolcu sayısını yüzde 7 artırmayı başardı.​


İstanbul'daki iki havalimanında bu yılın 10 ayında iç hatlarda 31 milyon 68 bin 136, dış hatlarda ise 70 milyon 915 bin 129 olmak üzere toplam 101 milyon 983 bin 265 kişi yolculuk yaptı.

Geçen yıl ocak-ekimde 95 milyon 116 bin 143 olan İstanbul'dan uçan yolcu sayısının, bu senenin aynı döneminde 6 milyon 867 bin 122 kişiyle yüzde 7 artış gösterdiği hesaplandı.

Anadolu Ajansı
 

Hava ulaştırması anlaşması olan ülke sayısı 175'e ulaştı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Hava ulaştırması anlaşması olan ülke 2003'te 81 iken 2024'te bu sayıyı 175'e yükselttik." dedi.​


Uraloğlu, AA muhabirine, 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü dolayısıyla değerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin, sivil havacılıkta, son 22 yılda dünyayı kendisine hayran bırakan bir başarı hikayesi yazdığını belirten Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye gökyüzüne imzasını atmaya devam ediyor sloganı ile başladığımız Cumhuriyet'imizin 100. yılından itibaren sivil havacılık kapasitemizi en üst düzeye çıkararak ülkemizi dünya liderliğine taşıyacak stratejik adımlar attık. 2003'te 26 noktaya uçulurken iç hat uçuş noktalarını son 22 yılda yüzde 123 artırarak, 2024'te 58 noktaya ulaştırdık. Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane olmak üzere iki havalimanımızın da yapımına devam ediyoruz. 2025'te mevcut yurt içi uçuş frekans sayımızı yüzde 10 artıracağız."

Uraloğlu, Türkiye'nin havacılık alanında küresel rekabette konumunun güçlendirilmesi ve hava yolu ulaşımında güvenli, konforlu, çevreye duyarlı ulaşım hizmetlerinin sağlanması hedefiyle çalıştıklarını vurguladı. Bu kapsamda birçok çalışma yaptıklarını dile getiren Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:

"2003'te 50 ülkede 60 noktaya uçarken bunu yüzde 480 artırarak, 2024'te 131 ülkede 348 noktaya çıkardık. Yakın zamanda Kuala Lumpur duraklamalı olarak Türk Hava Yolları (THY) İstanbul-Sidney seferleri başladı. Uzun süredir yaptığımız görüşmeler sonucunda Şili'nin başkenti Santiago'ya 18 Aralık 2024 itibarıyla THY ile İstanbul-Sao Paolo-Santiago hattında haftalık 4 frekans olarak seferlere başlamayı planlıyoruz. Böylelikle, THY, Şili'ye ilk kez sefer gerçekleştirecek. 2003'ten sonra 288 noktayı hizmete açmış olduk. Hava ulaştırması anlaşması olan ülke 2003'te 81 iken 2024'te bu sayıyı 175'e yükselttik."

Uraloğlu, Türkiye'de yolcu ve çevre dostu 50 havalimanının Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından yürütülen Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) Programı kapsamında sertifika almaya hak kazandığını da anlattı.

"Yerli yazılımlarla dışa bağımlılıktan kurtulduk"​

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen hava trafik görüntüleme yazılımı İnteraktif Radar Analiz ve Data Ekranı'nın (İRADE) ülke havalimanlarında hizmet vermeye başladığını bildiren Uraloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"İstanbul Atatürk ve Çukurova havalimanlarında İRADE yazılımını kullanıma aldık, ilerleyen günlerde de Dalaman Havalimanı'nda kullanmaya başlayacağız. Bu yeni yazılım DHMİ bünyesinde çalışan hava trafik emniyeti elektronik personeli ve hava trafik kontrolörlerinin teknik bilgi, tecrübe ve bilgilerinden faydalanarak geliştirildi. İRADE, günlük yaklaşık 5 bin hava aracı tarafından kullanılan Türk hava sahasında hava trafik kontrol hizmetleri için vazgeçilmez bir araç. İRADE ile farklı kaynaklardan elde edilen kritik bilgileri tek ekranda toplayıp kullanıcıya sunan bir sistem kurmuş olduk. Yazılımımız sayesinde dışa bağımlılıktan kurtularak yerli teknoloji ürünlerinin önünü açtık."

Uraloğlu, sivil havacılık alanında dijitalleşmeyi odağa alıp "Kurumsal Dönüşüm Modeli" (KDM) adlı yeni bir sivil havacılık modeli oluşturduklarını anlatarak, bu modelin bir havacılık otoritesinin ihtiyaç duyabileceği tüm dijital altyapıyı, yapay zeka ve büyük veriyle birleştirerek sunduğunu dile getirdi.

Kıtaların kesişme noktasındaki, medeniyetlerin beşiği ve köprüsü Türkiye'nin, gökyüzü köprüleriyle dünyayı birbirine bağladığının altını çizen Uraloğlu, "Sivil havacılık sektöründe temel hedefimiz, havacılık emniyeti, güvenliği standartlarının en üst düzeyde uygulanması ve sektörde sürdürülebilir büyümenin sağlanmasıdır." diye konuştu.

Uraloğlu, insansız hava araçları (İHA) ile silahlı insansız hava aracı (SİHA) üretimi ve bu alanda ülkede bilgi birikiminin oluşmasının Türkiye için bir fırsat olduğunu vurguladı.

İHA'lara ilişkin bilgi veren ve bu alanda yapılan faaliyetlere de değinen Uraloğlu, şunları kaydetti:

"İHA uçuş izni başvuruları ve değerlendirme süreçlerinin elektronik ortamda hızlı şekilde gerçekleştirilmesine yönelik hazırlanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) İHA Kayıt Sistemi Mülki İdare (Uçuş İzin) Modülü ile kullanıcılara hızlı ve verimli hizmet veriliyor. İHA Takip ve Trafik Yönetim Sistemi (İHATTYS) Projesi ile erişilebilir, karşılanabilir, verimli, emniyetli, çevre dostu ve dijital bir yaklaşım ile İHA'ların mevcut hava sahasına entegrasyonunu sağlamayı amaçladık. Böylece, İHA'ların yarattığı emniyet ve güvenlik sorunları ortadan kaldırıldı. Kasım sonu itibarıyla İHA pilot lisansına sahip kişi sayısı 1,6 milyona yaklaştı. İHA sayısı ise 80 bin 26. Dünyada İHA konusunda geliştirilen modelle operasyon ve seyrüsefer altyapısı anlamında lider ülke olmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor."

Sıcak hava balonu faaliyetleri​

Uraloğlu, sıcak hava balonu faaliyetleri kapsamında, kasım ayı sonu itibarıyla 869 bin 758 turiste hizmet verildiğini, 118 sıcak hava balonu üretildiğini, 17 balon ihraç edildiğini söyledi.

"Bölgesel havacılık politikası" ve "sivil havacılıkta serbestleşme"nin hayata geçirilmesiyle Türk sivil havacılığı adına başarı öyküsünün yazılmasına devam edildiğini belirten Uraloğlu, "Hava yolu sektöründe yapılan çalışmalar neticesinde, Kasım 2024 sonu itibarıyla hava yolu işletme sayısı 14, hava taksi işletme sayısı 44, genel havacılık işletme sayısı 100, balon işletme sayısı 70, çok hafif hava aracı işletme sayısı 12 olmak üzere toplam hava ulaştırma işletmelerinin sayısı 240'a ulaştı." diye konuştu.

Uçak sayısı 725 oldu​

Uraloğlu, 2003'te 489 olan toplam hava aracı sayısının yüzde 280 artışla, kasım ayı sonu itibarıyla 1856'ya yükseldiğini bildirdi.

2002'de 162 olan uçak sayısının yüzde 347,5 artışla kasım sonu itibarıyla 725'e, koltuk kapasitesinin yüzde 415 artarak 27 bin 599'dan 142 bin 147'ye ulaştığını aktaran Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Bu dönemde kargo kapasitesi yüzde 794,5 artışla 302 bin 737 kilogramdan 2 milyon 707 bin 875 kilograma yükseldi. Kasım sonu itibarıyla sadece yolcu taşımacılığı yapan 8, sadece kargo taşımacılığı yapan 3 ve hem yolcu hem kargo taşımacılığı yapan 2 hava yolu işletmesi bulunmaktadır. Bu hava yolu işletmelerinde toplam 725 uçak bulunmakta olup, bahse konu uçakların 687'si (142 bin 147 koltuk kapasitesiyle) yolcu uçağı olarak, 38'i (2 milyon 707 bin 875 kilogram kargo kapasitesiyle) kargo uçağı olarak kullanılmaktadır. Kasım sonu itibarıyla toplam yolcu sayısı 214 milyon 232 bini aştı."

Anadolu Ajansı
 

Rötar yapan havayolu şirketleri yolcuya tazminat ödeyecek​

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), havayolu ile seyahat eden yolcuların haklarına dair yönetmelikte yaptığı değişiklikle birlikte rötar yapan havayolu şirketleri yolcularına tazminat ödeyecek.​


SHGM’nin Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik'in (SHY-YOLCU) 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yayımlanan değişikliğe göre, uçuşların teknik ve operasyonel nedenlerle tehir edilmesi ve yolcunun planlanan son varış yerine 3 saat ve daha fazla sürede ulaştırılması halinde, havayolu şirketi belirlenen ücretleri yolcuya ödeyecek.

Buna göre, yolculara iç hat uçuşlar için 100 euro, dış hat uçuşlarında ise yolcularına bin 500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 euro, bin 500 ile 3 bin 500 kilometre arası uçuşlar için 400 euro, 3 bin 500 kilometreden daha uzun uçuşlar için 600 euro, tazminat tutarı belirlendi.

Söz konusu tazminat alacaklarının Türk Lirası cinsinden karşılığı hesaplanırken, tazminatın ödendiği güne ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınacak.

Kaynak: HABERTÜRK
 
Yayımlanan değişikliğe göre, uçuşların teknik ve operasyonel nedenlerle tehir edilmesi ve yolcunun planlanan son varış yerine 3 saat ve daha fazla sürede ulaştırılması halinde, havayolu şirketi belirlenen ücretleri yolcuya ödeyecek.
Bu yasaya ihtiyaç vardı zaten hava ulaşımı 2 tane tekelin elinde bu şirketler bazen çok vurdum duymaz davaranabiliyor bunun önüne geçilebilir umarım.
 

214 MİLYON 661 BİN 965 YOLCU HAVAYOLUNU KULLANDI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kasım ayında 16 milyon 328 bin 863 yolcunun hava yolu ile seyahat ettiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Ocak-Kasım döneminde havalimanlarımızın hizmet verdiği yolcu sayısı 214 milyon 661 bin 965’e ulaşırken taşınan yük ve kargo miktarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 artarak 4 milyon 560 bin 816 ton olarak gerçekleşti.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün hava yolu uçak, yolcu ve yük verilerini değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, kasım ayında 69 bin 652’si iç hatlar, 59 bin 167’si dış hatlar olmak üzere üst geçişlerle birlikte toplam 171 bin 55 uçak trafiğine ulaşıldığını bildirdi. Uraloğlu, “Uçak trafiği 2023 yılının kasım ayı ile kıyaslandığında, iç hatta 12,2; dış hatta yüzde 10 ve üst geçişler de dâhil toplam uçak trafiğinde yüzde 9,5 artış meydana geldi.” açıklamasında bulundu.

Yolcu Sayısı Yüzde 10,8 Arttı

Söz konusu aydaki yolcu verilerini de değerlendiren Uraloğlu, “Yolcu sayısı iç hatta 7 milyon 444 bin 305, dış hatta ise 8 milyon 876 bin 361 olarak gerçekleşti. Transit yolcular ile birlikte toplam yolcu sayısı 16 milyon 328 bin 863 kişiye hizmet verildi. Yolcu sayımız 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 10,8 artış yaşamış oldu. Havalimanlarımızda taşınan yük miktarı ise kasımda iç hatlarda 93 bin 395 ton, dış hatlarda 305 bin 78 ton olmak üzere 398 bin 473 tona ulaştı.” diye konuştu.

11 Ayda 214 Milyon 661 Bin 965 Yolcu

Ocak-Kasım dönemini de değerlendiren Bakan Uraloğlu, iniş-kalkış yapan uçak sayısının iç hatlarda 835 bin 436, dış hatlarda ise 809 bin 41 olduğunu belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Üst geçişler ile birlikte toplam 2 milyon 121 bin 108 uçak trafiğine ulaştık. Hizmet verilen uçak trafiği 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 5,5 artış gösterdi. 11 aylık dönemde 88 milyon 208 bin 186, dış hatlarda ise 126 milyon 224 bin 96 yolcuya hizmet verirken direkt transit yolcular ile birlikte toplam 214 milyon 661 bin 965 yolcu havalimanlarımızı kullandı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam yolcu trafiğinde ise yüzde 7,5 artış oldu.”

Uraloğlu, söz konusu dönemde havalimanlarında taşınan yük ve kargo miktarının ise iç hatlarda 852 bin 705 ton, dış hatlarda ise 3 milyon 708 bin 111 ton olmak üzere, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 11,5 artışla 4 milyon 560 bin 816’ya ulaştığını bildirdi.

İstanbul Havalimanı 73 milyon 769 bin 835 Yolcu Taşıdı

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin mega projelerinden İstanbul Havalimanı’nda ise kasım iç hat uçak trafiğinin 8 bin 695, dış hat trafiğinin ise 31 bin 817 olmak üzere toplamda 40 bin 512’ye ulaştığını kaydederek, “İstanbul Havalimanımızda iç hatlarda 1 milyon 252 bin 603, dış hatlarda 4 milyon 986 bin 300 olmak üzere toplamda 6 milyon 238 bin 903 yolcuya hizmet verildi. Bu ayda hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında toplam yolcu trafiği yüzde 8 artış gösterdi.” dedi.

İstanbul Havalimanı’nda 11 aylık sürede; iç hatlarda 109 bin 114, dış hatlarda 365 bin 601 olmak üzere toplamda 474 bin 715 uçak trafiği gerçekleştiğini belirten Uraloğlu, “İç hatta 15 milyon 954 bin 791, dış hatlarda 57 milyon 815 bin 44 olmak üzere toplamda 73 milyon 769 bin 835 yolcuya hizmet verildi. 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında toplam yolcu trafiğinde yüzde 5 artış gerçekleşti.” diye konuştu.

Sabiha Gökçen’de 220 bin 878 Uçak Trafiği Gerçekleşti

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda; kasım ayında iniş-kalkış yapan uçak trafiği hakkında da bilgi veren Uraloğlu, “İç hatlarda 8 bin 947, dış hatlarda 11 bin 467 olmak üzere toplamda 20 bin 414 olarak gerçekleşti. Yolcu trafiği ise; iç hatlarda 1 milyon 570 bin 399, dış hatlarda 1 milyon 884 bin 344 olmak üzere toplamda 3 milyon 454 bin 743 oldu. 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında toplam yolcu trafiği yüzde 16 artış gösterdi.” diye konuştu.

Uraloğlu, 11 aylık sürede ise iç hatlarda 101 bin 458, dış hatlarda 119 bin 420 olmak üzere toplamda 220 bin 878 uçak trafiğine hizmet verildiğini kaydetti. İç hatlarda 17 milyon 936 bin 347, dış hatlarda 19 milyon 970 bin 729 olmak üzere toplamda 37 milyon 907 bin 76 yolcu trafiğine hizmet verildiğini kaydeden Uraloğlu, 2024 yılı kasım sonunda hizmet verilen yolcu trafiğinin yüzde 12 arttığını bildirdi. Genel havacılık faaliyetlerinin devam ettiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ise kasım ayında 2 bin 337, 11 aylık süreçte ise 25 bin 843 uçak trafiğinin gerçekleştiğini kaydetti.

Turizm Merkezleri 11 Ayda 58 Milyon 775 Bin 580 Yolcu Ağırlandı

Bakan Uraloğlu, Ocak-Kasım döneminde dış hat trafiğinin yoğun olduğu turizm merkezlerindeki havalimanlarında hizmet sunulan yolcu sayısının iç hatlarda 16 milyon 886 bin 834, dış hatlarda ise 41 milyon 888 bin 746 olmak üzere toplamda 58 milyon 775 bin 580’e ulaştığını kaydetti. İç hatlarda 133 bin 264, dış hatlarda ise 261 bin 78 olmak üzere toplamda 394 bin 342 uçak trafiği gerçekleştiğini ifade eden Bakan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“2024 yılı ilk 11 aylık dönemde, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 10 milyon 687 bin 378, Antalya Havalimanı’nda 37 milyon 219 bin 963, Muğla Dalaman Havalimanı’nda ise 5 milyon 580 bin 375 yolcuya hizmet verildi. Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda toplamda 4 milyon 276 bin 170 yolcuya hizmet verilirken Gazipaşa Alanya Havalimanı’nda toplamda 1 milyon 11 bin 694 yolcu trafiği gerçekleşti.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Türkiye Günlük 2 bin 511 Uçuş ile Avrupa’da 6. Sırada

EUROCONTROL tarafından yayınlanan Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu’ndaki trafik istatistiklerine göre Türkiye’nin günlük ortalama 2 bin 511 uçuş ile Avrupa’da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında 6. sırada yer aldığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Uçuş yoğunluğundaki başarımız uçuşlardaki gecikme sürelerinde de devam etti. EUROCONTROL hava sahası uçuş başına gecikme sürelerini incelediğimizde Türk hava sahamız uçuş başına sadece 0,5 dakikanın altındaki gecikme süresi ile Avrupa’nın en verimli hava sahalarından biri oldu.” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) ekiplerinin 2024 yılında 481 acil duruma müdahale ettiğini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) ekiplerinin faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, havalimanları ve yakınlarında meydana gelebilecek yangın ve acil durumlara müdahale eden ARFF ekiplerinin yaşanabilecek olumsuz durumlarda maddi ve manevi kayıpların önlenmesi noktasında önemli bir görevi gerçekleştirdiğini vurguladı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren ARFF memurlarının Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına göre eğitim aldığının altını çizen Uraloğlu, “Yaşanabilecek olumsuz durumlar için düzenli olarak düzenlediğimiz farklı senaryolu tatbikatlar ile teorik eğitimlerini pratiğe döken ekiplerimiz her türlü olumsuzluğa karşı 7/24 hazır hale geliyor.” dedi.

ARFF Ekipleri Havalimanlarında 481 Acil Duruma Müdahale Etti

Bakan Uraloğlu, ARFF ekiplerinin DHMİ tarafından işletilen havalimanlarında uçak kazalarının yanı sıra havalimanları içinde gerçekleşen piste yakıt dökülmesi, ot yangını, elektrik yangını ve doğal afet gibi acil durumlara başarılı bir şekilde müdahale ettiğinin altını çizdi. Uraloğlu, “ARFF ekiplerimiz 2024 yılında Türkiye genelindeki havalimanlarında 481 acil duruma müdahale etti. Bu operasyonlar sayesinde yaralanma veya can kaybı yaşanmasının önüne geçildi.” dedi.

Bin 895 ARFF Personeli ve 460 Araçlık Filo

DHMİ’nin ARFF hizmetlerinde uzman personel kadrosu ve son teknoloji araç filosuyla Dünya’da adından söz ettirdiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Uçuş güvenliğini sağlamak için yürüttüğümüz çalışmalarla ARFF filosunun araç teknolojisini ve sayısını yükselttik. 2002’de 165 olan yangınla mücadele aracı sayısını 2024 yılı itibariyle 460’a ulaştırdık. 750 olan ARFF memuru sayımızı ise bin 895’e çıkardık.” diye konuştu.

ARFF ekiplerinin araç filosuna yönelik önemli iyileştirmeler yaptıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Son yıllarda bu konuda önemli yatırımlar yaptık. Ülkemizde teknolojinin en son ürünleri olan kurtarma ve yangın söndürme araç teçhizat ve malzemelerinden oluşan güçlü bir filo ortaya çıkardık. Filomuzda uçuş ve yangın güvenliğinde kullandığımız 8x8 su-köpük-kuru kimyevi toz sistemli yangın söndürme, 6x6 su köpük sistemli yangın söndürme, ani müdahale aracı, kurtarma aracı, suda ve karada hareket edebilen amfibik kurtarma aracı, arazöz aracı, pist köpükleme aracı ve merdivenli yangın söndürme aracı bulunuyor.”

Tatbikatlar ile Yangınlara Karşı Hazırlıklı Olunması Amaçlanıyor

Havalimanlarımızda görev yapan ARFF personelinin gerçekleşebilecek uçak kaza kırımlarına ve bina-tesis yangınlarına karşı hazırlıklı olabilmeleri amacıyla Erzincan Havalimanında simüle edilen eğitimlerin haricinde her havalimanında yılda en az bir kere Ateşli Yangın Tatbikatı ile Dar Katılımlı Acil Durum Tatbikatı yaptıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, yılda en az 2 kere masaüstü tatbikatı ve her iki yılda en az bir kere Geniş Katılımlı Acil Durum Tatbikatı yapıldığını da bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Geri
Üst Alt