Türkiye Geneli Havayolu Ulaşımı Haberleri

AVRUPA HAVACILIĞINA TÜRK YÖNETİCİ​

Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi Yönetim Kurulu’na Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü oy birliği ile seçildi. Türkiye, Avrupa havacılık politikalarında daha çok söz sahibi oldu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Enes Çakmak, 29 Ocak 2025 tarihinde Brüksel’de yapılan toplantıda Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) Yönetim Kurulu’na oy birliği ile seçildi. ACI Europe Genel Direktörü Olivier Jankovec, Enes Çakmak’ı tebrik ederek bu gelişmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye, Avrupa Havacılık Politikalarında Daha Çok Söz Sahibi Oldu

Avrupa’daki havalimanlarını temsil eden en önemli kuruluşlardan biri olan ACI Europe 55 ülkede 500’den fazla havalimanını bünyesinde barındırıyor. Bu havalimanları ise Avrupa hava trafiğinin yüzde 90’ından fazlasını yönetiyor.

Havacılık sektörünün gelişimi için politika belirleyici kurumlarla iş birliği yapan ACI Europe, uluslararası standartların oluşturulmasına da öncülük ediyor. DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak'ın ACI Europe Yönetim Kurulu'na seçilmesiyle de Türkiye, Avrupa havacılık politikalarında daha çok söz sahibi oldu.

Söz konusu gelişme, Avrupa’da havacılık alanındaki karar alma ve politika belirleme süreçlerine Türkiye’nin doğrudan katkı sağlamasını mümkün kıldı. DHMİ’nin küresel havacılık sektöründeki etkinliği artarken Türkiye’nin havayolu ulaşımındaki stratejik önemi de güçlendi.

50 Havalimanı, Karbon Akreditasyonu Sertifikasına Sahip

Konsey aynı zamanda, çevresel sürdürülebilirlik, operasyonel verimlilik ve dijitalleşme gibi alanlarda kritik çalışmalar yürütüyor. DHMİ, 2024 yılında küresel ölçekte en yüksek sayıda Havalimanı Karbon Akreditasyonu Sertifikası’na sahip havalimanı işletmecisi olarak ACI tarafından ödüllendirilmişti. Ülke genelinde toplam 50 havalimanı bu sertifikaya sahip.

İstanbul Havalimanı Üst Üste 3 Yılı Zirvede Tamamladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyar insanın yaşadığı ve toplam 51,2 trilyon dolar gayrisafi milli hasılaya sahip 67 ülkenin merkezinde olduğunu vurguladı. Bakan Uraloğlu, hava yolu ulaşımına yapılan yatırımlarla Türkiye’yi sektörde küresel ölçekte söz sahibi bir ülke haline getirdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin havacılık sektöründe uluslararası alandaki diğer başarılarını da anımsatan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“23 Ocak tarihinde açıklanan Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı 2024 yılı raporunda da ülkemizin havacılık sektöründeki başarıları bir kez daha belgelendi. İstanbul Havalimanımız günlük ortalama bin 401 uçuş ile Avrupa’daki en yoğun havalimanı oldu. Amsterdam, Londra ve Paris gibi Avrupa başkentlerindeki havalimanlarını geride bırakarak üst üste 3 yılı zirvede tamamladı. Ülkemiz de günlük ortalama 3 bin 140 uçuş ile Avrupa’da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında 6. sırada yer aldı.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA MİLLİ İRADE DÖNEMİ BAŞLADI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli ve milli hava trafik görüntüleme yazılımı İRADE’nin İstanbul Havalimanı ile Muğla Dalaman Havalimanı'nda kullanılmaya başlandığını duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Trabzon, Antalya, Muğla Milas Bodrum ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına kurulum için çalışmalara başladık.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından geliştirilen yerli ve milli hava trafik görüntüleme yazılımı İnteraktif Radar Analizi ve Data Ekranı’nın (İRADE) ilk olarak İstanbul Atatürk Havalimanı ve Çukurova Havalimanı’nda kullanılmaya başlandığını anımsattı.

İstanbul Havalimanı ile Muğla Dalaman Havalimanı'nda da İRADE yazılımının kullanılmaya başlandığını belirten Bakan Uraloğlu, “Trabzon, Antalya, Muğla Milas Bodrum ve İzmir Adnan Menderes Havalimanlarına kurulum için çalışmalara başlanmış olup 2025 yılının ilk yarısında kurulumların tamamlanması öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hava Trafiği Yönetiminde Büyük Kolaylık

Hava trafik emniyeti çalışanları ile hava trafik kontrolörleri tarafından hazırlanan yazılım hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, İRADE’nin uluslararası standartlara uygun, güvenli, ileri teknoloji bir sistem olduğunun altını çizdi. Yerlilik ve millilik unsurlarını her projede önemsediklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Sistem, gerçek zamanlı radar görüntüleme, AWOS, ATIS ve METAR verileri, uçuş planı verileri, NOTAM takibi ve AIP erişimi gibi çeşitli veri kaynaklarını tek bir ara yüzde toplayarak hava trafiği yönetiminde kullanıcılara büyük kolaylık sağlamaktadır.” şeklinde bilgi verdi.

Her Zaman Tam Entegrasyon

Bakan Uraloğlu, hava trafiğinin kontrol ve idamesi sırasında gerekli olan; otomatik hava gözlem sistemi verileri, AFTN ile NOTAM verileri, güncel AIP erişimi ve meteorolojik radar ve uydu verileri gibi farklı kaynaklardan elde edilen kritik bilgileri tek bir ekranda basit bir şekilde gösteren İRADE’nin hava trafik kontrolörleri için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. Bakan Uraloğlu, “Yüksek verimlilik ve esnek kullanım özelliğine sahip İRADE; kritik sistemlerde dışa bağımlılığımızı azaltıp, her gün gelişen ve büyüyen havacılık endüstrisiyle her zaman tam entegrasyon sağlıyor.” dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

HAVAYOLUNDA REKOR YÜKSELİŞ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı ocak ayında 16 milyon 223 bin 575 yolcunun hava yolu ile seyahat ettiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Uçak trafiği geçen yılın aynı ayına göre 175 bin 353’e ulaştı.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün 2025 yılı ocak ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük verilerini değerlendirdi. Yolcu ve çevre dostu havalimanlarında iniş-kalkış yapan uçak sayısının iç hatlarda 72 bin 517, dış hatlarda ise 58 bin 293 olduğunu kaydeden Uraoğlu, “Böylece toplam uçak trafiği üst geçişler ile birlikte 175 bin 353’e ulaştı. 2024 yılının aynı ayına göre üst geçişler dâhil toplam uçak trafiği yüzde 13 arttı.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, ocak ayında iç hat yolcu trafiğinin 7 milyon 541 bin 325, dış hat yolcu trafiğinin ise 8 milyon 676 bin 918 olarak gerçekleştiğini belirtti. Direkt transit yolcular ile birlikte toplam 16 milyon 223 bin 575 yolcunun seyahat ettiğini kaydeden Uraloğlu, “Yolcu trafiği 2024 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında direkt transit dâhil toplam yolcu trafiğinde yüzde 9,9 artış gerçekleşti.” açıklamasında bulundu.

Ocak ayında iç hatlarda 68 bin 813 ton, dış hatlarda 296 bin 776 ton yük taşındığını da aktaran Uraloğlu, bir ayda taşınan yükün 365 bin 589 tona ulaştığını kaydetti.

Turizm Merkezleri Bir Ayda 2 Milyon 90 Bin 646 Yolcu Ağırladı

Bakan Uraloğlu, turizm merkezlerindeki havalimanlarında hizmet sunulan yolcu sayısının iç hatlarda 1 milyon 284 bin 451, dış hatlarda ise 806 bin 195 olmak üzere toplamda 2 milyon 90 bin 646’ya ulaştığını kaydetti. İç hatlarda 11 bin 508, dış hatlarda ise 6 bin 167 olmak üzere toplamda 17 bin 675 uçak trafiği gerçekleştiğini ifade eden Bakan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yeni yılın ilk ayında, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 840 bin 145, Antalya Havalimanı’nda 1 milyon 20 bin 962, Muğla Dalaman Havalimanı’nda ise 82 bin 92 yolcuya hizmet verildi. Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda toplamda 104 bin 585 yolcuya hizmet verilirken Gazipaşa Alanya Havalimanı’nda toplamda 42 bin 862 yolcu trafiği gerçekleşti.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Antalya ve Ankara Esenboğa Havalimanlarının Kapasite Artırım Çalışmaları Tamamlanıyor

TAV Havalimanları Holding, ocak ayı yatırımcı bültenini Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımladı.

Söz konusu bültende TAV Havalimanları’nın Antalya ve Ankara’da yürütmekte olduğu kapasite artırım yatırımlarının planlanan takvime uygun olarak ilerlemekte olduğu belirtildi. Antalya Havalimanı’nın kapasite artırım çalışmalarının 2025’in ilk çeyreğinin sonunda ve Ankara Esenboğa Havalimanı’nın kapasite artırım çalışmalarının ise 2025’in ikinci çeyreğinde tamamlanmasının öngörülüyor.

Almatı Havalimanı'nın yeni dış hatlar terminalinin 1 Haziran 2024’te hizmete açıldığı bültende belirtildi.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 

YERLİ HAVACILIK TEKNOLOJİSİYLE 2,5 MİLYON EURO TASARRUF​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hava trafik kontrolünü dijital hale getiren yerli ve milli Elektronik Uçuş Stribi ve Dijital Hava Trafik Kontrolörü Kalkış Müsaadesi Sistemi’nin ülke genelinde yaygınlaştırıldığını açıkladı. Sistem ile uçakların sesli komut yerine dijital ortamda kalkış izni aldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Yerli havacılık teknolojisiyle ürettiğimiz sistem ile 2022 yılından bu yana 2,5 milyon Euro tasarruf sağladık.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hava trafik kontrolünü dijital hale getiren yerli ve milli Elektronik Uçuş Stribi ve Dijital Hava Trafik Kontrolörü Kalkış Müsaadesi (EFS/DCL) Sistemi’nin Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirildiğini belirtti. Uraloğlu, “Milli Hava Trafik Kontrolü (ATC) Ar-Ge Projesi kapsamında hayata geçirilen sistem hava trafik kontrol hizmetlerinde büyük kolaylık sağlayarak işlemleri dijital hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.

Kağıt Stribin Yerini Elektronik Strip Aldı

Bakan Uraloğlu, EFS/DCL Sistemi’nin hava trafik kontrolörlerinin uçuşları elektronik ortamda yönetmesine olanak tanıdığını belirtti. Bu sayede, kâğıt striplerin yerine elektronik veri kullanılarak hata payının azaldığını, süreçlerin hızlandığını ve uçuşların daha emniyetli hale geldiğini ifade eden Uraloğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“EFS ile kâğıt striplerin yerini alarak uçuş bilgilerinin elektronik ortamda takibini ve kaydını da sağlayan sistem sektörler arası transferine de imkân sağlıyor. Pek çok otomasyonu da beraberinde getirerek hava trafik kontrolörlerinin iş yükünü hafifletiyor, insan hatasını asgariye indirerek operasyonun emniyetini artırıyor. Dünyada, yalnızca söz konusu sistemde bulunan görerek uçuş şartlarındaki uçuşların bilgilerinin işlenmesinde de tam kontrol sunuluyor. Bu sayede operasyon verimliliği de üst düzeye taşınıyor.”

Kalkış İzni Dijital Ortama Taşındı

Bakan Uraloğlu, hem zamandan kazanç sağlandığını hem de daha emniyetli bir operasyon yürütülmesine katkıda bulunulduğunu belirterek “DCL fonksiyonu ile pilotlarla kule arasındaki telsiz trafiğini azaltarak iletişimi daha hızlı ve güvenli hale getiriyor. Sistem sayesinde gerekli teknik altyapıya sahip uçaklar kontrolör müsaadesini sesli komut yerine dijital ortamda alabiliyor. Böylece telsiz kullanımına olan ihtiyaç azalıyor, iletişim hatalarının önüne geçiliyor ve uçuş operasyonları daha güvenli hale geliyor.”

29 Havalimanında Aktif Olarak Kullanılıyor

Sistemin hizmete alındığı 2022 yılından bugüne kadar 29 havalimanına yaygınlaştırıldığını belirten Uraloğlu, “Sistem, özellikle Antalya, Milas Bodrum, Muğla Dalaman, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes gibi trafiğin yoğun olduğu havalimanlarında büyük kolaylık sağlıyor. Hava trafik yönetiminde süreçleri hızlandıran sistem, kontrolörlerin iş yükünü hafifletirken, uçuşların daha düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesine katkı sunuyor. Hava Trafik Kontrolörlerinin yeni uçuş rekorları kırmasına yardımcı oluyor. Önümüzdeki süreçte diğer havalimanlarımızda da yaygınlaştıracağız.” dedi.

2,5 Milyon Euro Tasarruf

EFS/DCL Sistemi’nin milli imkanlar ile üretildiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Operasyonel verimliliğin artırılmasının yanı sıra yerli havacılık teknolojisiyle ürettiğimiz sistem ile 2022 yılından bu yana 2,5 milyon Euro tasarruf sağladık.” dedi. Bakan Uraloğlu, sistemin sadece Türkiye’de değil, uluslararası havacılık sektöründe de rekabet edebilecek seviyeye ulaştığını ve önümüzdeki süreçte farklı ülkelere ihraç edilmesiyle ekonomik kazanç elde edileceğini belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL HAVACILIK ŞÛRASI TAMAMLANDI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını açıkladı. Bakan Uraloğlu, Şûra’da, altyapıdan teknolojik gelişmelere, güvenlikten çevreye kadar birçok önemli konuyu masaya yatırdıklarını ifade etti. Uraloğlu, “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli projeyi belirledik.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Bakan Uraloğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katılımıyla gerçekleşen 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nda sektörün gelecek 10 yıllık vizyonunu şekillendirecek kararların alındığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, söz konusu Şûra’nın, Türk havacılık sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek, sektörün mevcut durumunu değerlendirmek, geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek ve karşılaşılan zorluklara birlikte çözüm bulmak için önemli bir fırsat olduğuna inandığını dile getirdi.


“16 Ana Stratejik Başlık Altında 65 Kısa, Orta ve Uzun Vadeli Projeyi Belirledik”

Arama Konferansı kapsamında 21-22 Şubat’ta bir yol haritası çizdiklerini ve 24 Şubat’ta yapılan Karar Konferansı’nda ise kamu ve özel sektör yöneticileri tarafından yapılan çalışmalarda projelerin stratejik alternatiflerini önceliklendirdiklerini belirten Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Şûra’da, sektörümüzün altyapısından teknolojik gelişmelere, güvenlikten çevreye, eğitimden istihdama kadar birçok önemli konuyu masaya yatırdık. Sivil Havacılık ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüklerimiz, özel sektör temsilcilerimiz ve diğer ilgili paydaşlarımızla birlikte; ‘Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık’ hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli projeyi belirledik. Sektörümüzün geleceğine yön verecek kararları alırken, hepimizin ortak aklı ve tecrübesiyle hareket ettik etmeye de devam edeceğiz.”

“Havayolu Ulaşımına Olan Talep Her Geçen Gün Artıyor”

Zamanın, en kıymetli hazine olduğunun altını çizen Uraloğlu, “Ulaşım ve hız kavramları da modern yaşamın dokusunu şekillendiren en temel unsurlar. Çağımız yaşamının hızlı ritmi, ulaşımı sadece bir gereklilik olmaktan çıkarıp hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getirdi. Zamanın sınırlılığı, insanları daha kısa sürede daha uzak mesafelere seyahat etmeye yöneltti. Havacılık, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olarak bu ihtiyacı karşılayan en etkili araç konumunda. Bu nedenle havayolu ulaşımına olan talep her geçen gün artıyor. Çünkü havayoluyla artık insanlar sadece bir yerden bir yere gitmiyor, aynı zamanda zamanı da satın alıyorlar.” dedi.

Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunan avantajlı konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için çok büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerinin de altını çizen Uraloğlu, 2002 yılından itibaren yürüttükleri hava ulaşım politikaları ve faaliyetleriyle Türkiye’yi havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline getirdiklerini de belirtti.

İç hatlarda serbestleşmeyi hayata geçirmenin sektör için bir milat olduğunu söyleyen Uraloğlu, “2002’den bu yana 26 olan aktif havalimanı sayımızı en son Çukurova Uluslararası Havalimanımızı açarak 58’e çıkardık. Hava Ulaştırma Anlaşması yaptığımız ülke sayısını da 81’den 175’e ulaştırdık. 50 ülkede 60 nokta olan dış hat nokta sayımızı 350 noktanın üzerine çıkarttık. 4 saatlik uçuşla 67 ülkeye ulaşıyoruz ama sınırlarımız Güney Amerika’dan- Avustralya’ya çok daha ötelere ulaşıyor.” diye konuştu.

“Yolcu Sayımızı 2024 Yılında 230 Milyonun Üstüne Çıkardık”

Dünyada ulaşılamayan hiçbir nokta kalmayacak hedefiyle Türkiye’yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdüklerini de vurgulayan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34 milyon olan yolcu sayımızı 2024 yılında 230 milyonun üstüne çıkardık. Havayolu, Hava Taksi, Genel Havacılık, Balon, Hafif Hava Aracı işletmeleri ile Yer Hizmeti, Bakım, Eğitim ve Sınav Kuruluşlarımızın toplam sayısını 180’den 678’e yükselttik. 2002 yılında 489 olan toplam hava aracı sayımız 3 kat artışla 2 bin 2’ye, 162 olan havayolu işletmesi uçak sayımız 3,5 kat artışla 729’a, koltuk kapasitemiz yaklaşık 5 kat artışla 27 bin 600'den 143 bin 655’e, kargo kapasitemiz ise 8 kattan fazla artışla 302 bin 737 kilogramdan 2 milyon 433 bin 725 kilograma yükseldi.”

Sektörün Cirosu 30 Milyar Dolara Ulaştı

Söz konusu gelişmelere paralel olarak sektörel istihdamda da büyük bir artış olduğunu ifade eden Uraloğlu, 2002 yılında 65 bin civarında olan çalışan sayısının bugün 320 binin üzerine çıktığını vurguladı. Uraloğlu, sektörün cirosunun da 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara ulaşarak 14 kat arttığını belirterek, “Ama elbette bu sayıları burada bırakmayacağız. Aktif havalimanı sayımızı yapımları devam eden Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane Havalimanlarımızla 58’den 60’a çıkaracağız. Havalimanı Terminal Kapasitemizi 347 milyondan 440,5 milyona yükselteceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin mevcut durumda, 175 olan Hava Ulaşım Anlaşması sayısıyla bu alanda dünyada en çok hava ulaşım anlaşması bulunan ülkelerin başında geldiğini belirten Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ama özellikle Avustralya kıtasındaki bazı ada ülkeleri ile anlaşmamız yok. Önümüzdeki 10 yılda bu ülkelerle de temas ederek 193 ICAO üyesinin tamamıyla hava ulaşım anlaşması imzalamayı hedefliyoruz. Yine 10 yıl içinde havayolu işletmelerimizdeki uçak sayısını 729’dan bin 458’e, pilot sayısını ise 12 bin 313’ten 24 bin 626’ya yükseltmeyi hedefliyoruz. Hava Trafik Kontrolörleri sayımız da şu anda 2 bin 100 civarında olup 10 yıl içinde bu sayıyı da 4 bin 174'e çıkarmayı amaçlıyoruz.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
“Uçuş Operasyonlarımızda Yerli ve Milli Olarak Geliştirdiğimiz Yazılım ve Cihazlarımızı Kullanıyoruz”

Teknolojinin hızla geliştiği bir çağda, havacılık sektörünün de sürekli dönüşüme uğradığını ve rekabetin de buna paralel olarak arttığını anlatan Uraloğlu, genç, modern ve verimli uçak filolarına sahip olmanın, havayollarının rekabette bir adım öne geçmesini sağlayan en önemli faktörlerinden biri olduğuna dikkati çekti. Kalıcı rekabet için sürekli olarak yenilikçi olma gerekliliğine ve havacılık alanında kullanılan donanım ve yazılımlara yerlilik oranı yüksek milli çözümler üretmek zorunluluğuna işaret eden Uraloğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu konuda büyük mesafeler kat ettiğimizi gururla belirtmek istiyorum. Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğümüz eliyle gerçekleştirdiğimiz uçuş operasyonlarında artık yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazlarımızı kullanıyoruz. Örneğin interaktif radar analiz ve data ekranımız kısa adıyla “İRADE” ile ilgili havalimanına ait güncel meteorolojik veriler, notamlar ve radar görüntülerini tek ekranda toplayıp kullanıcıya sunan bir sistem kurduk. İrade’yi şu anda Atatürk, İstanbul Havalimanı, Uluslararası Çukurova Havalimanı ve Muğla Dalaman Havalimanımızda kullanıyoruz. Trabzon, Antalya, Milas-Bodrum ve İzmir Havalimanlarında kurulum çalışmalarına da başladık. İlk yerli ve milli hava trafik görüntüleme yazılımımız sayesinde bu alanda da dışa bağımlılıktan kurtularak bundan sonraki yerli teknoloji ürünlerinin önünü açmış olduk.”

ÇARE Sistemi 40’tan Fazla Havalimanında Kullanılıyor

Yine, Türk mühendislerince geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli sivil gözetim radarı “MGR”yi de Gaziantep Havalimanı’na kurduklarını anımsatan Uraloğlu, hava trafik yönetimi alanında tamamen yerli ve millî imkanlarla geliştirdiğimiz çok amaçlı radar ekranı kısa adıyla ÇARE sisteminin de 40'tan fazla havalimanında hava trafik emniyetinin en üst düzeyde sürdürülmesine imkân tanıdığını bildirdi.

Sistemin Türkiye sınırlarını aşarak Azerbaycan’da da hizmete başladığını söyleyen Uraloğlu, “Kuş Tespit Radarı, Uçuş Bilgi Sistemi, Uçuş İzle Uygulaması, Öngörüsel Siber Saldırı Önleme Sistemi, Coğrafi Tabanlı Dijital Bilgi Platformu Yazılımı, Digital Atis Sistemi ya da “EFS” yani Elektronik Uçuş Strip Uygulaması… Özetle ülkemizdeki uçuş operasyonlarında kullanılan teknolojilerin yerli ve milli olmasında büyük bir aşama kaydettik ve yenilikçi adımlarımızı atmaya devam ediyoruz.” dedi.

TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Dijital Hava Trafik Kontrolörü Kalkış Müsaadesi (EFS/DCL) Sistemi hakkında bilgi veren Uraloğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“2022 yılından bu yana Antalya, Milas-Bodrum, Dalaman, Esenboğa ve Adnan Menderes gibi trafiğin yoğun olduğu 29 havalimanımızda kullandığımız bu sistemimiz hava trafik yönetiminde süreçleri hızlandırarak, kontrolörlerimizin iş yükünü hafifletti. Operasyonel verimliliğin artırılmasının yanı sıra yerli havacılık teknolojisiyle 2,5 milyon Euro da tasarruf da sağladık. Ayrıca sistemimiz sadece Türkiye’de değil, uluslararası havacılık sektöründe de rekabet edebilecek bir seviyeye ulaştı. Önümüzdeki süreçte farklı ülkelere ihraç edilmesiyle de ekonomik kazanç elde edeceğimizi düşünüyorum.”

“Güçlü ve Esnek Bir Sivil Havacılık Otoritesinin Yeniden Yapılandırılmasının Çok Önemli Olduğunu Düşünüyoruz”

Şûra kapsamında tüm ilgili paydaşlarla birlikte belirlenen 16 ana stratejik başlığı da paylaşan Uraloğlu, “İlk olarak sivil havacılık mevzuatının geliştirilmesini ele aldık. 1983’te kabul edilmiş olan Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun gözden geçirilmesi başta olmak üzere, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, güçlü ve esnek bir sivil havacılık otoritesinin yeniden yapılandırılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Uraloğlu, havacılık alanında her kademede ve rolde mevcut personel açığının kapatılması, mevcut personelin geliştirilmesi, Avrupa Birliği başta olmak üzere ana pazarlara yönelik müzakereler yapılarak trafik haklarının elde edilmesi ve birebir toplantılarla yeni pazarlarda uçuş haklarının alınması başlıklarının belirlendiğini ifade etti.

Uraloğlu ayrıca, Türk Hava Sahasının Emniyetli ve Etkin Kullanımı, Türkiye’nin uçak, motor ve parça bakımının yanı sıra stokaj ve parçalama konularında global bir bakım merkezi olması, havalimanlarının kapasite sorunlarını çözmek amacıyla, mevcut havalimanlarının genişletilmesi ve kapasite sorunları yaşayanların ülke içi çapraz uçuşlara açılması, Türkiye’nin modlar arası bağlantılarını arttırarak, deniz, kara ve demiryolu taşımacılığı arasındaki entegrasyonun güçlendirilmesinin de başlıklar arasında olduğunu söyledi.

İnsansız ve otonom hava araçlarıyla ilgili operasyon, entegrasyon ve uygunluk konularında düzenleyici ve geliştirici mevzuatı hazırlayarak sektöre uyum sağlanması, uçuşa elverişlilik için gerekli ürünlerin geliştirilmesi, test ve akreditasyon laboratuvarlarının sertifikasyon süreçlerinin oluşturulması, sivil havacılık eğitim sisteminin geliştirilmesinin de belirlenen stratejik başlıklar arasında olduğunu kaydeden Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Deniz, kum ve güneşin yanı sıra, doğa, kültür, spor ve sağlık turizmine yönelik alternatif destinasyonlar oluşturularak turizmin gelişimine katkıda bulunulması, terminale giriş, çıkış ve içindeki havacılık, kontrol ile güvenlik operasyonlarının dijitalleştirilip entegre edilmesiyle, yolcu akış hızının artırılması, uçuş operasyonlarında yakıt verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalar ve sivil havacılık sektöründe karbon kredilendirme piyasasının oluşturulması için adımlar atılması, havaalanlarının pilotaj eğitimleri ve afet durumlarındaki müdahale imkanlarını artırmak amacıyla, uygun hava kampüslerinin oluşturulması, hava taksi, sportif ve amatör havacılık ile helikopter ulaşım süreçlerini kolaylaştırarak; altyapı ve meydan hazırlıkları yapılması. Ayrıca, vergi, yakıt ve sigorta konularında sübvansiyon teşvikleri ile destek sağlanması, milli ve yerli teknolojilerin geliştirilmesi için teşviklerin belirlenmesiyle birlikte, bu teknolojilerin kullanımı için hedefler ve yol haritası oluşturulması ki bu konuda zaten çok önemli adımlar attığımızdan az önce bahsettim. Ama bunu daha da yaygınlaştıracak ve hızlandıracağız.”

10 Yıllık Stratejik Yol Haritası Belirlendi

Bakan Uraloğlu, Şûra sayesinde sivil havacılık sektörü adına 10 yıllık stratejik yol haritasının temel taşlarını belirlediklerini ifade ederek, “Aslında burada belirlediğimiz stratejik hedefler ve projeler, sadece 10 yıllık bir planın değil, aynı zamanda geleceğe yönelik kararlı adımlarımızın da bir göstergesi olacaktır. Şüpheniz olmasın ki sektörümüzün uluslararası arenada söz sahibi olması ve dünyaya yön veren hedeflerine ulaşması için hep birlikte çalışacağız. Çok daha güçlü, daha rekabetçi ve daha yenilikçi bir sivil havacılık sektörü inşa edeceğiz.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

30,4 MİLYON YOLCU HAVAYOLU İLE SEYAHAT ETTİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı şubat ayında 14 milyon 234 bin 345 yolcunun hava yolu ile seyahat ettiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “İki ayda toplam hizmet verilen yolcu sayısı 30 milyon 457 bin 920’ye ulaştı.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün 2025 yılı şubat ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük verilerini değerlendirdi. Yolcu ve çevre dostu havalimanlarında iniş-kalkış yapan uçak sayısının iç hatlarda 58 bin 345, dış hatlarda ise 50 bin 397 olduğunu kaydeden Uraoğlu, “Böylece toplam uçak trafiği üst geçişler ile birlikte 148 bin 633’e ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, şubat ayında iç hat yolcu trafiğinin 6 milyon 435 bin 916, dış hat yolcu trafiğinin ise 7 milyon 792 bin 684 olarak gerçekleştiğini belirtti. Uraloğlu, direkt transit yolcular ile birlikte toplam 14 milyon 234 bin 345 yolcunun seyahat ettiğini kaydetti. Söz konusu ayda iç hatlarda 60 bin 72 ton, dış hatlarda 269 bin 67 ton yük taşındığını da aktaran Uraloğlu, taşınan yükün 329 bin 139 tona ulaştığını kaydetti.

İki Ayda Hava Yolu ile Seyahat Eden Yolcu Sayısı 30 Milyonu Geçti

Ocak-Şubat dönemde ise; havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak trafiğinin, iç hatlarda 130 bin 862, dış hatlarda ise 108 bin 690 olduğunu, böylece üst geçişler ile birlikte toplam 323 bin 986 uçak trafiğine ulaşıldığını kaydeden Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye geneli havalimanları iç hat yolcu trafiğinin 13 milyon 977 bin 241, dış hat yolcu trafiğinin 16 milyon 469 bin 602 olduğu bu dönemde direkt transit yolcular ile birlikte toplam 30 milyon 457 bin 920 yolcuya hizmet verildi. 2025 yılı şubat sonunda hizmet verilen yolcu trafiği 2024 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında; direkt transit dâhil toplam yolcu trafiğinde yüzde 3,6 artış oldu. Söz konusu dönemde havalimanları yük trafiği; iç hatlarda 128 bin 885 ton, dış hatlarda 565 bin 843 ton olmak üzere toplamda 694 bin 727 tona ulaştı”

Turizm Merkezleri İki Ayda 3 Milyon 950 Bin 528 Yolcu Ağırladı

Bakan Uraloğlu, turizm merkezlerindeki havalimanlarında hizmet sunulan yolcu sayısının iç hatlarda 2 milyon 416 bin 704, dış hatlarda ise 1 milyon 533 bin 824 olmak üzere toplamda 3 milyon 950 bin 528’e ulaştığını kaydetti. İç hatlarda 21 bin 42, dış hatlarda ise 11 bin 347 olmak üzere toplamda 32 bin 389 uçak trafiği gerçekleştiğini ifade eden Bakan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“İki aylık dönemde, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 1 milyon 590 bin 906, Antalya Havalimanı’nda 1 milyon 948 bin 453, Muğla Dalaman Havalimanı’nda ise 151 bin 588 yolcuya hizmet verildi. Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda toplamda 188 bin 569 yolcuya hizmet verilirken Gazipaşa Alanya Havalimanı’nda toplamda 71 bin 12 yolcu trafiği gerçekleşti.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

HAVAYOLUNDA YOLCU HAKLARI DİJİTALLEŞTİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havayolunda yolcu hakları başvuru sürecinin tamamen dijitalleştiğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Yolcular, tüm talep ve şikayetlerini KDM-ERP Sistemi üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirecek.” dedi. Uraloğlu sistem sayesinde yolcuların artık taleplerini önce havayolu işletmesine, sonra idareye iletmek zorunda kalmayacağını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM), Yeni Sivil Havacılık Modeli çerçevesinde havacılık sektöründe denetimsiz ve takipsiz hiçbir alan bırakmamak ve tüm süreçleri merkezileştirmek amacıyla yeni bir hizmeti devreye aldığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, KDM-ERP (ctm.shgm.gov.tr) sistemine entegre edilen Yolcu Hakları Modülü ile yolcu şikayet ve taleplerinin tek noktadan ve tamamen dijital bir şekilde yönetilmesini sağlayacaklarını ifade etti.

Havayolu işletmelerini, vatandaşları ve SHGM’yi dijital ortamda buluşturduklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, “Yolcular artık taleplerini önce işletmeye, sonra idareye iletmek zorunda kalmayacak. Süreci tek tıkla başlatabilecek.” dedi.

“Sürece Doğrudan SHGM Dahil Olacak”

KDM-ERP sistemi üzerinden yapılacak başvuruların öncelikle havayolu şirketi tarafından değerlendirileceğini belirten Uraloğlu, “Yolcunun ve havayolu şirketinin anlaşamadığı durumlarda sürece doğrudan SHGM dahil olacak.” açıklamasında bulundu.

“Fiziki Evrak ve E-Posta Devri Kapandı”

Uraloğlu, sistem kapsamında başvuru süreçlerinin hız kazanacağını ve başvuruların çok daha kısa sürede sonuçlandırılacağını söyleyerek “Fiziki evrak ve e-posta devri kapandı. Yolcular tüm talep ve şikayetlerini sadece KDM-ERP sistemi üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirecek.” diye konuştu.

“Sivil Havacılıkta Takipsiz Hiçbir Alan Kalmayacak”

KDM-ERP sisteminin yalnızca yolcu hakları başvurularını değil, havacılıkla ilgili tüm süreçleri kapsayacağını belirten Uraloğlu, “Sistem ile birlikte havacılıkta denetimsiz, izlenemez hiçbir alan bırakılmayacak. Havacılık sektörünün tamamında süreç yönetimi merkezi bir yapıya kavuşacak. Sivil havacılıkta takipsiz hiçbir alan kalmayacak.” açıklamasında bulundu.

Yılda 1 Milyon Başvuru Bekleniyor

2024 yılında SHGM’ye ulaşan yolcu başvuru sayısının 18 bin civarında olduğunu hatırlatan Uraloğlu, “Yeni sistemle bu sayının 1 milyona kadar çıkmasını bekliyoruz. Çünkü artık doğrudan havayoluna giden başvurular da bu platform üzerinden yürütülecek. Sistemin kapsayıcılığı çok daha geniş.” ifadelerini kullandı.

“Yolcu Haklarında Dijitalleşmede Öncü Bir Modele İmza Attık”

Avrupa Birliği ülkelerinde benzer çevrimiçi başvuru sistemlerinin bulunduğunu ancak Türkiye’nin kurduğu yapının daha kapsamlı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Yolcu, havayolu işletmesi ve idareyi tek sistemde buluşturarak yolcu haklarında dijitalleşmede öncü bir modele imza attık.” diye konuştu.

1.webp 2.webp 3.webp 4.webp

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:

Havacılıkta Zirveye Uçuyoruz ✈️

Ramazan Bayramı tatilini kapsayan 28 Mart-6 Nisan tarihlerinde havalimanlarımızda 6 milyon 107 bin 894 yolcuya hizmet verdik.

✈️ İstanbul Havalimanımızda
🗓️ 6 Nisan Pazar günü
👥 258 bin 242 yolcu ile

✈️ Esenboğa Havalimanımızda
🗓️ 6 Nisan Pazar günü
👥 41 bin 577 yolcu ile

✈️ İzmir Adnan Menderes Havalimanımızda
🗓️ 6 Nisan Pazar günü
👥 35 bin 246 yolcu ile

✈️ Antalya Havalimanımızda
🗓️ 5 Nisan Cumartesi Günü
👥 78 bin 85 yolcu ile

✈️ Milas-Bodrum Havalimanımızda
🗓️ 6 Nisan Pazar günü
👥 7 bin 507 yolcu ile

✈️ Dalaman Havalimanımızda ise
🗓️ 6 Nisan Pazar günü
👥 10 bin 615 yolcu ile 2025’in en yüksek rakamlarına ulaştık.

Limitimiz Gökyüzü, Hedefimiz Rekorlar…


1744138151954.webp
 

BAYRAM TATİLİNDE İSTANBUL, ESENBOĞA, ANTALYA HAVALİMANLARINDA 2025 YILI YOLCU REKORLARI KIRILDI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılının ilk çeyreğinde havayolu ile seyahat eden yolcu sayısının 45 milyon 175 bin 946’ya ulaştığını bildirdi. Ramazan Bayramı tatilini kapsayan 28 Mart-6 Nisan tarihlerinde de havalimanlarında 6,1 milyon yolcuya hizmet verildiğini belirten Uraloğlu, birçok havalimanında 2025 yılı yolcu rekorlarının kırıldığını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı ilk çeyreğine ait hava yolu uçak, yolcu ve yük verileri ile Ramazan Bayramı’ndaki yolcu hareketliliğini değerlendirdi.

İstanbul Havalimanı Bir Günde 258 Bin 242 Yolcuya Hizmet Verdi

Bakan Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatilini kapsayan 28 Mart-6 Nisan tarihlerinde Türkiye genelindeki havalimanlarında misafir edilen yolcu sayısının 6 milyon 107 bin 894, hizmet verilen uçak trafiğinin ise 42 bin 521 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Söz konusu tarihlerde İstanbul, Esenboğa, Adnan Menderes, Antalya, Milas-Bodrum ve Dalaman havalimanlarında 2025 yılı yolcu rekorlarının kırıldığını da belirten Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“28 Mart-6 Nisan tarihlerinde İstanbul Havalimanımızda 15 bin 189 uçak trafiği gerçekleşti. Burada, 2 milyon 313 bin 597 yolcuya hizmet verilirken, dönüş yolculuklarının arttığı 6 Nisan Pazar günü 258 bin 242 yolcumuzu ağırlayarak 2025’in en yüksek rakamına ulaştı. Bu dönemde, Esenboğa Havalimanı’nda da 2 bin 513 uçak trafiği gerçekleşti, 382 bin 737 yolcu havalimanımızı kullandı. Esenboğa Havalimanı da 6 Nisan günü 41 bin 577 kişiye hizmet vererek bu yılın yolcu rekorunu kırdı.”

İzmir, Antalya ve Muğla’dan da Rekor Geldi

İzmir Adnan Menderes Havalimanında ise 2 bin 35 uçak trafiği ile 316 bin 790 yolcuya hizmet verildiğini söyleyen Uraloğlu, söz konusu havalimanında 6 Nisan’da 2025 yılının en yüksek yolcu sayısına ulaşılarak 35 bin 246 yolcuya hizmet verildiğini ifade etti.

Uraloğlu, 28 Mart-6 Nisan tarihleri arasında Antalya Havalimanı’nda da 4 bin 202 uçak trafiği gerçekleşirken 590 bin 189 yolcuya hizmet verildiğini belirterek Havalimanında 5 Nisan Cumartesi Günü 78 bin 85 yolcu sayısına ulaşılarak bu yılın yolcu rekorunu kırdığını söyledi. Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda ise 437 uçak trafiğiyle ilgili tarih aralığında 58 bin 486 yolcuya hizmet verildi. Muğla Dalaman Havalimanı’nda da bayram tatilinde 631 uçak trafiği gerçekleşti ve 83 bin 712 misafirimizi ağırladık. Her iki havalimanımız da 6 Nisan günü 2025’in en yüksek rakamlarına ulaştı. Söz konusu tarihte Milas-Bodrum Havalimanı 7 bin 507, Dalaman Havalimanı ise 10 bin 615 yolcu ağırladı.”

Üç Ayda Hava Yolu ile Seyahat Eden Yolcu Sayısı 45 Milyonu Geçti

2025 yılının ilk çeyreğinde ise; havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak trafiğinin, iç hatlarda 204 bin 856 dış hatlarda ise 164 bin 880 olduğunu, böylece üst geçişler ile birlikte toplam 500 bin 22 uçak trafiğine ulaşıldığını kaydeden Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye geneli havalimanları iç hat yolcu trafiğinin 20 milyon 680 bin 980, dış hat yolcu trafiğinin 24 milyon 458 bin 978 olduğu bu dönemde direkt transit yolcular ile birlikte toplam 45 milyon 175 bin 946 yolcuya hizmet verildi. 2025 yılı mart sonunda hizmet verilen yolcu trafiği 2024 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında; direkt transit dâhil toplam yolcu trafiğinde yüzde 2,5 artış oldu. Havalimanları yük trafiği; iç ve dış hatlarda toplam 1 milyon 38 bin 913 tona ulaştı”

İstanbul Havalimanı 3 Ayda 17 Milyon 961 Bin 463 Yolcuya Hizmet Verdi

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin mega projelerinden İstanbul Havalimanı’nda ise Ocak-Mart döneminde ise iç hatlarda 25 bin 576, dış hatlarda 96 bin 62 olmak üzere toplamda 121 bin 638 uçak trafiği gerçekleştiğini anlatan Uraloğlu, “İç hatlarda 3 milyon 423 bin 383, dış hatlarda 14 milyon 538 bin 80 olmak üzere toplamda 17 milyon 961 bin 463 yolcu trafiği gerçekleşti.” dedi.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yolcu trafiği hakkında da bilgi veren Uraloğlu “Yılın ilk çeyreğinde yolcu trafiği iç hatlarda 4 milyon 320 bin 650, dış hatlarda 5 milyon 984 bin 192 olmak üzere toplamda 10 milyon 304 bin 842 oldu. Uçak trafiği ise iç hatlarda 25 bin 135, dış hatlarda 35 bin 787 olmak üzere toplamda 60 bin 922’ye ulaştı.” dedi.

Uraloğlu ayrıca, İstanbul Atatürk Havalimanı uçak trafiğinin üç aylık dönemde 6 bin 186 olarak gerçekleştiğini de bildirdi.

Turizm Merkezleri 3 Ayda 6 Milyon 65 Bin 830 Yolcu Ağırladı

Bakan Uraloğlu, turizm merkezlerindeki havalimanlarında hizmet sunulan yolcu sayısının iç hatlarda 3 milyon 604 bin 58, dış hatlarda ise 2 milyon 461 bin 772 olmak üzere toplamda 6 milyon 65 bin 830’a ulaştığını kaydetti. İç hatlarda 31 bin 971, dış hatlarda ise 18 bin 136 olmak üzere toplamda 50 bin 107 uçak trafiği gerçekleştiğini ifade eden Bakan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Üç aylık dönemde, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 2 milyon 358 bin 52, Antalya Havalimanı’nda 3 milyon 36 bin 451, Muğla Dalaman Havalimanı’nda ise 259 bin 170 yolcuya hizmet verildi. Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda toplamda 297 bin 936 yolcuya hizmet verilirken Gazipaşa Alanya Havalimanı’nda toplamda 114 bin 221 yolcu trafiği gerçekleşti.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Türkiye ile KKTC arasında "taksi helikopter" seferleri başladı​

Özel bir havayolu şirketi tarafından Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında VIP taşımacılıkta kullanılmak üzere "taksi helikopter" seferleri başlatıldı.​


1744234433438.webp

İlk sefer için Gazipaşa-Alanya Havalimanı'ndan kalkan ve KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı'yı taşıyan helikopter, Lefkoşa Ercan Havalimanı'na indi.

İlk sefer sonrası gazetecilere açıklama yapan Ataoğlu, taksi helikopter seferlerinin Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilerin gelişmesi için bir köprü olacağını belirterek, seferlerin VIP hizmeti amaçlı olduğunu kaydetti.

1744234444555.webp

Ataoğlu, taksi helikopter seferlerinin iç hat güzergahlarında da kullanılacağını söyledi.

Bakan Arıklı ise taksi helikopter uygulamasının iki ülke arasındaki ulaşımı biraz daha kolaylaştırmak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Önümüzdeki günlerde Adana ve Mersin'e de seferler olacak." diye konuştu.

Anadolu Ajansı
 
Geri
Üst