Van Tuşba İlçesi

HasanTürk

WT Moderatör
Tuşba, 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Van merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. Nüfus bakımından Van’ın en büyük 3. ilçesi unvanını alan Tuşba aynı zamanda Van’ın eski adıdır. 67 mahallesi vardır.

Van’ın "denize açılan kapısı" olarak bilinen Tuşba, 2012 yılında Van merkezinin ikiye bölünmesiyle (diğeri İpekyolu) ilçe statüsü kazanmış, ismini ise bölgenin kadim sahibi Urartuların başkenti Tuşpa'dan almıştır.

İsmin Kökeni ve Tarihi Miras

• Urartu Başkenti: İlçe, ismini Urartu İmparatorluğu'nun merkezi olan ve bugün "Van Kalesi" olarak bildiğimiz bölgenin antik adından alır. Bu yönüyle sadece bir ilçe değil, 3000 yıllık bir tarih mozaiğidir.
  • Kaleler Diyarı: Sadece Van Kalesi değil, Ayanis Kalesi gibi Urartu mimarisinin en görkemli örnekleri de Tuşba sınırları içerisinde, Van Gölü'ne hakim tepelerde yer alır.

Van Gölü'nün "Ege" Sahilleri

Tuşba, Van Gölü (Van Denizi) kıyısındaki en güzel plajlara ev sahipliği yapar:
  • Mavi Bayraklı Plaj: Bölgenin ve Van Gölü'nün ilk mavi bayraklı plajı olan Mollakasım Plajı buradadır. Berrak suyu ve plaj kalitesiyle yaz aylarında çevre illerden binlerce turisti ağırlar.
  • Amik ve Ayanis Sahilleri: Bu bölgeler hem piknik alanları hem de kamp noktalarıyla Vanlıların hafta sonu kaçış noktasıdır.

Eğitim ve Sanayi Merkezi​

• Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ): Şehrin akademik kalbi buradadır. Türkiye'nin en büyük kampüslerinden birine sahip olan YYÜ, göl kıyısındaki yerleşkesiyle ilçeye genç ve dinamik bir nüfus katar.
  • Ekonomi: Van’ın en önemli sanayi bölgeleri ve ticaret merkezleri Tuşba sınırları içindedir. Bu durum ilçeyi sadece turistik değil, aynı zamanda Van’ın ekonomik lokomotifi haline getirir.

Doğal ve Kültürel Değerler

• Van Kedisi Villası: Dünyaca ünlü, bir gözü mavi diğeri kehribar olan Van Kedileri'nin koruma altına alındığı araştırma merkezi Tuşba'daki üniversite kampüsü içerisindedir.
  • Balık Göçü: İnci Kefali'nin (Darek) üreme döneminde tatlı sulara akın ettiği önemli izleme noktalarından bazıları yine bu hat üzerindedir.

Tarım ve Hayvancılık​

İlçe, Van’ın bitkisel üretim ve hayvancılık bakımından en zengin bölgelerinden biridir. Geniş düzlükleri ve su kaynaklarına yakınlığı tarımsal potansiyelini artırır.

Geri