YHT - Halkalı - Kapıkule Hızlı Tren Hattı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Öne çıkan
Bu hat şimdi edirneye kadar bitiriliyor mu tam olarak?
3 kesim halinde devam ediyor.

1.Kesimi Kapıkule-Edirne-Çerkezköy hattı
:
Bu kesimin açılışı muhtemelen yaz aylarında olacak.
Haziran sonuna kadar istasyonlardaki işler bitirilecek, sinyal & elektrik işleri tamamlanacak. Daha sonra HT hatları için tren trafiğine açılmış olacak.

Bu kesimin fiziki ilerlemesi %99’da.

2.Kesim biraz sıkıntılı..Burada en az 2 yıllık iş var. Bu kesimde Ispartakule-Çerkezköy hattı.

3.Kesim Halkalı-Ispartakule:

Tünelin inşaatı bitmişti zaten.
Ray serimleri, elektrik & sinyal işleri kaldı. Çok ekstrem bir durum olmazsa yıl sonuna yetişir..
Ki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı geçtiğimiz Ramazan ayında bu hattı ziyaret edip gerekli açıklamaları yapmıştı😊

.Kesimi Kapıkule-Edirne-Çerkezköy hattı:
Bu kesimin açılışı muhtemelen yaz aylarında olacak.
Haziran sonuna kadar istasyonlardaki işler bitirilecek, sinyal & elektrik işleri tamamlanacak. Daha sonra HT hatları için tren trafiğine açılmış olacak.

Bu kesimin fiziki ilerlemesi %99’da.
bu kesim yolcu kapasitesi ne olur ki Kapıkule-Çerkezköy
çok düşük olmaz mı
bu iş aslında tersten açılsa bir iyi olurdu
İstanbul-Çerkezköy gibi

Ben bu hattın en kötü ihtimalle ağustos-eylül gibi açılacağını düşünüyorum. Bu Kapıkule-Çerkezköy arası en yakın sürede açıldığında Halkalı-Edirne arası işletme sizce nasıl olur?

Ben şahsen Kapıkule-Çerkezköy hattını kullanıp oradan eski hatta bağlanıp Halkalı'ya varacağını düşünüyorum. Süresi de yaklaşık 3-3.5 saat olur. Hattın yarısının inşaat halinde olduğunu düşünürsek bu süre bence makul.

Tren olarak da Milli Elektrikli setleri yani E44000'likleri kullanabilirler. Bu arada TVS2000 vagonlar 200km/h hız yapabilme kapasitesine sahip ancak elimizdeki E68000'likler max 140km/h hız yapabiliyor yani aslında vagon+lokomotif 140km/h hız makul bir şekilde işletilebilir.

Aslında bu hat HT demeye bin şahit ister, yurtdışında lokomotif + vagon 200km/h işleten ülkeler var, Almanya gibi, bence burasının konsepti de bu. Yani demek istediğim yüksek süratli bir lokomotif versen yüksek hızlarda işletebilirsin bu hattı(160-200 gibi). Çünkü yurtdışında en kötü hat zaten 160km/h hıza izin veriyor.

Diğer bir seçenek Milli Elektrikli setler kullanılırsa işletme hızı 160km/h olur. CAF verilirse 200km/h işletilebilir ama mecbur Çerkezköy'den sonra eski hatta gireceği için CAF bu hatta vereceklerini sanmam. Sizler ne düşünüyorsunuz?

Tren olarak da Milli Elektrikli setleri yani E44000'likleri kullanabilirler

YHT seti eksikliği nedeniyle büyük bir ihtimalle dediğiniz bu setler kullanılacak.

Ama hat hizmete girdikten sonra Çerkezköy 'den sonra eski hat üzerinden Halkalı'ya devam eder mi tam eminim değilim. Çünkü tek bir hat olduğu için TCDD riske girmek istemeyebilir.

Yeni yerli yht setleri yapılacak + 14 tane daha ihale usulu alınacak diye bir haber görmüştüm, ihale ne zaman yapılr hak getire.

12 set alınması için 3 Nisan'da ihale yapıldı. Sorgulamada teklifler değerlendiriliyor aşamasında şuan. İlk teslimat işe başlama tarihinden itibaren 22. (yirmiiki) ayda başlayacak olcak.

Diğer bir seçenek Milli Elektrikli setler kullanılırsa işletme hızı 160km/h olur. CAF verilirse 200km/h işletilebilir ama mecbur Çerkezköy'den sonra eski hatta gireceği için CAF bu hatta vereceklerini sanmam. Sizler ne düşünüyorsunuz?
Valla o kadar fazla set eksiği varki ne yapacaklar tam bir muamma elektirikli tren setini kullanmaları bir ihtimal.

Ben bu hattın en kötü ihtimalle ağustos-eylül gibi açılacağını düşünüyorum. Bu Kapıkule-Çerkezköy arası en yakın sürede açıldığında Halkalı-Edirne arası işletme sizce nasıl olur?

Ben şahsen Kapıkule-Çerkezköy hattını kullanıp oradan eski hatta bağlanıp Halkalı'ya varacağını düşünüyorum. Süresi de yaklaşık 3-3.5 saat olur. Hattın yarısının inşaat halinde olduğunu düşünürsek bu süre bence makul.

Tren olarak da Milli Elektrikli setleri yani E44000'likleri kullanabilirler. Bu arada TVS2000 vagonlar 200km/h hız yapabilme kapasitesine sahip ancak elimizdeki E68000'likler max 140km/h hız yapabiliyor yani aslında vagon+lokomotif 140km/h hız makul bir şekilde işletilebilir.

Aslında bu hat HT demeye bin şahit ister, yurtdışında lokomotif + vagon 200km/h işleten ülkeler var, Almanya gibi, bence burasının konsepti de bu. Yani demek istediğim yüksek süratli bir lokomotif versen yüksek hızlarda işletebilirsin bu hattı(160-200 gibi). Çünkü yurtdışında en kötü hat zaten 160km/h hıza izin veriyor.

Diğer bir seçenek Milli Elektrikli setler kullanılırsa işletme hızı 160km/h olur. CAF verilirse 200km/h işletilebilir ama mecbur Çerkezköy'den sonra eski hatta gireceği için CAF bu hatta vereceklerini sanmam. Sizler ne düşünüyorsunuz? Milli Elektrikli Yeni setler kullanılması planlanıyor.

Söylediklerinize katılıyorum.👍👍👍

Milli Elektrikli Tren Setleri planlanıyor. 👍 Fakat; Hangi tren setleri bu hat üzerinde hizmet vereceği tam kesin değil.

Siemens’de olabilir.

TCDD’nin 2025’deki planına göre;
(yeni bir değişiklik yapılmazsa şayet)

•Kapıkule-Çerkezköy-Kapıkule parkurunda trenler döngüsünü tamamlayacak.

Çünkü; Halkalı-Ispartakule tüneli henüz bitmedi. 😞

Marmaray’ın Çerkezköy’e uzama ihtimali de mevcut dolayısıyla HT hattına aktarma imkanı da verebilecek.

Bölgesel Trenler yine aynı şekilde Halkalı-Edirne-Halkalı parkurunda döngüsünü tamamlayacak.

Bazı seferleri Çerkezköy’de sonlanabilir.

Edirne Valisi çok sıkı takip ediyor bu hattı hemen hemen her hafta brifing alıyor. 😊

Zaten o da Haziran sonunu işaret etmişti. (Geçtiğimiz aylarda açıklama yapmıştı)

(Ulaştırma Bakanlığı ₺ TCDD’nin planı ise;)

•Temmuz ya da Ağustos ayları.

Son düzenleme:
YHT seti eksikliği nedeniyle büyük bir ihtimalle dediğiniz bu setler kullanılacak.

Ama hat hizmete girdikten sonra Çerkezköy 'den sonra eski hat üzerinden Halkalı'ya devam eder mi tam eminim değilim. Çünkü tek bir hat olduğu için TCDD riske girmek istemeyebilir.

Aynen öyle.

TCDD’nin güvenlik politikası bu konuda çok sıkı.

HT hattı eski hattı kullanmayacak.

O noktada devreye Marmaray ve Bölgesel Trenler girecek. 😊

Geri