YHT - Kırıkkale – Çorum - Samsun Hızlı Tren Hattı

Fakat bu hattın kapı gibi kamulaştırma sıkıntısı mevcuttu v
ya bende bunu anlamıyorum
Bu ülkede cumhurbaşkanı kanun hükmünde kararnamesinin üstünde duracak bir güç kaldı mı yaa
ki acil kamulaştırma istenildiginde yargı yolun kapalı
Kamulaştırmada ne sıkıntısı oluyor anlamıyorum açıkcası

ya bende bunu anlamıyorum
Bu ülkede cumhurbaşkanı kanun hükmünde kararnamesinin üstünde duracak bir güç kaldı mı yaa
ki acil kamulaştırma istenildiginde yargı yolun kapalı
Kamulaştırmada ne sıkıntısı oluyor anlamıyorum açıkcası

Şöyle düşün ve şu açıdan bak;

Ben şimdi senin memleketindeki arazine YHT hattı, HT hattı ya da demiryolu hattı inşa edip hizmete açıp daha sonra işletmesini TCDD’ye devretmek istiyorum.

Tabi bunun öncesinde yapılan yüzlerce toplantıyı söylemiyorum bile.

TCDD - Ulaştırma Bakanlığı - AYGM dediğimiz 3 kurum devreye giriyor.

3 kurumun ekipleride çalışma sistemleride farklı.
Ama bayrağı taşıyan burada Ulaştırma Bakanlığı.

Fizibilite araştırması yapılıyor, ön hazırlıklar yapılıyor, projesi çıkıyor. Ve ihale süreci başlatılıyor.

İhale süreci başlatıldıktan sonra ne kadar kısmı kamulaştırılacak ya da anlaşmaya nasıl varılacak vs bu sorunun yüklenici firma tarafından çözmesini bekliyorlar.

Çözemiyorsa eğer devreye TCDD ekipleri giriyor.

Arazi sahipleriyle görüşmeler yapılıyor. Görüşmelerden sonuç alınamadığı takdirde en son noktayı Cumhurbaşkanlığı koyuyor.

Dolayısıyla bu tür idari engeller aşılmadığı takdirde hat öylece durur.

Nasıl ki 2012’de temeli atılan Bursa hattında olduğu gibi.
Çok ciddi derecede idari & teknik engeller vardı. Şimdi o bütün engeller Eylül-2024’de kaldırıldı. Ve artık Temmuz ayından itibaren tren testleri başlamış olacak…

Günün sonunda yeni bir demiryolu hattı inşa etmek çok zor bir süreç..

Şöyle düşün ve şu açıdan bak;

Ben şimdi senin memleketindeki arazine YHT hattı, HT hattı ya da demiryolu hattı inşa edip hizmete açıp daha sonra işletmesini TCDD’ye devretmek istiyorum.

Tabi bunun öncesinde yapılan yüzlerce toplantıyı söylemiyorum bile.

TCDD - Ulaştırma Bakanlığı - AYGM dediğimiz 3 kurum devreye giriyor.

3 kurumun ekipleride çalışma sistemleride farklı.
Ama bayrağı taşıyan burada Ulaştırma Bakanlığı.

Fizibilite araştırması yapılıyor, ön hazırlıklar yapılıyor, projesi çıkıyor. Ve ihale süreci başlatılıyor.

İhale süreci başlatıldıktan sonra ne kadar kısmı kamulaştırılacak ya da anlaşmaya nasıl varılacak vs bu sorunun yüklenici firma tarafından çözmesini bekliyorlar.

Çözemiyorsa eğer devreye TCDD ekipleri giriyor.

Arazi sahipleriyle görüşmeler yapılıyor. Görüşmelerden sonuç alınamadığı takdirde en son noktayı Cumhurbaşkanlığı koyuyor.

Dolayısıyla bu tür idari engeller aşılmadığı takdirde hat öylece durur.

Nasıl ki 2012’de temeli atılan Bursa hattında olduğu gibi.
Çok ciddi derecede idari & teknik engeller vardı. Şimdi o bütün engeller Eylül-2024’de kaldırıldı. Ve artık Temmuz ayından itibaren tren testleri başlamış olacak…

Günün sonunda yeni bir demiryolu hattı inşa etmek çok zor bir süreç..

Kamulaştırma: Projenin "Görünmez" Freni​

Kamulaştırma, bir mühendislik sorunundan ziyade bir hukuk ve mülkiyet sorunudur. Ne kadar iyi bir planlama yaparsan yap, şu üç duvar her zaman karşına çıkar:
  • Hukuki İtirazlar: Vatandaşın "acele kamulaştırma" kararına karşı açtığı davalar, yürütmeyi durdurma kararları süreci kilitler.
  • Veraset Sorunları: Arazinin sahibine ulaşılamaması, 40 hissedarlı parseller veya intikali yapılmamış tapular dosyanın aylarca rafta kalmasına neden olur.
  • Fiyat Anlaşmazlıkları: Pazarlık komisyonlarında uzlaşılamayan her kuruş, mahkeme yolunu açar ki bu da projenin fiziksel ilerlemesinin önündeki en büyük engeldir.

"Müthiş Planlama" Çözüm Olur mu?​

Eğer planlama "müthiş" yapılırsa süreç kısalabilir ama sıfıra inmez. Modern dünyada bu süreci hızlandırmak için kullanılan bazı yöntemler var:
  • Dijital Kadastro ve Veri Entegrasyonu: Eğer AYGM ve TCDD, Tapu Kadastro verileriyle tam entegre çalışırsa, daha ihale aşamasına gelmeden riskli parseller tespit edilip hat güzergahı birkaç metre kaydırılarak "sorunlu" araziden kaçınılabilir.
  • Finansal Hazırlık: Kamulaştırma ödeneklerinin ihale öncesi hazır edilmesi büyük fark yaratır. Genelde yüklenici firmanın bu yükü sırtlanması beklendiğinde, firma finansman bulamazsa iş durma noktasına gelir.
  • Tek Pencere Sistemi: Bahsettiğin Bakanlık-AYGM-TCDD üçgenindeki kopukluğu gidermek adına, projeye özel bir "İcra Kurulu" kurulması (Bursa hattı örneğindeki gibi düğümlerin çözülmesi için) süreci aylar hatta yıllar bazında kısaltabilir.

Bursa Hattı Örneği: Bir "Ders Kitabı" Vakası​

Verdiğin Bursa örneği çok kıymetli. 2012'den bu yana geçen sürede sadece idari engeller değil, değişen zemin koşulları ve ekonomik parametreler de projeyi etkiledi. Eylül 2024 itibarıyla idari engellerin kalkması ve 2026'ya girerken test aşamasına gelinmesi, aslında "Siyasi İrade + Finansman + Teknik Çözüm" üçlüsü birleştiğinde en zor projelerin bile bitirilebildiğini gösteriyor.

Sonuç: Planlama mı, İrade mi?​

Müthiş bir planlama süreci %30-40 oranında hızlandırabilir; ancak Türkiye’de arazi yapısı ve mülkiyet hukuku o kadar değişkendir ki, en büyük hızlandırıcı aslında bahsettiğin o Cumhurbaşkanlığı kararı (Acele Kamulaştırma) ve projenin "stratejik öncelik" olarak kabul edilmesidir.

Tebrik ederim güzel yanıt vermişssin Tcdd-Demiryolu
süreci bende dogrulatmış oldum aydınlandım 🎯

Garip bir şekilde çok hızlı ilerleyen hatlardan biri.

%20 barajını şimdiden geçti ki bu ilk defa görülüyor..bir HT hattında ilerleme hızı daha önce rastlanılmamıştı ki Ulaştırma Bakanı da hızlı tren hattı hızlı ilerliyor diye bahsetmişti..

Bu başarı yüklenici firmaya ait.Yüklenici firmamız büyük bir özen gösteriyor bu hatta.

7/24 çalışma sistemine geçiş yapıldı. Ki meyvesini de görüyoruz..(Daha önceden vardiya sistemi vardı)

Fakat bu hattın kapı gibi kamulaştırma sıkıntısı mevcuttu ve yüklenici firma sorunu tek başına çözemediği için konuyu TCDD’ye bildirmişlerdi. Fakat TCDD’nin de elini kolunu bağlayan bir konu olduğu için hızlıca Cumhurbaşkanlığına gidilmiş..

Ve
Bursa hattında olduğu gibi imzalar gecikmemiş.

Süper, yolları açık olsun. Fakat bu hat zaman isteyecek. Zorlu bölümleri var. Hızlıca aşılır 👍
İdari taraftaki engeller şimdiden kaldırılacak bu güzel haber..👍

2028-2029 bandına açılış hedefi konulmuş Ulaştırma Bakanlığı tarafından..
Fakat açıkçası şahsen yetişeceğini düşünmüyorum.. 2030 - 2031 bandı olabilir belki..
Kaldı ki; daha bunun Samsun etabı da var…en kıymetli nokta etap orası.
Öncelikle Delice - Çorum güzergahı düz bir coğrafyadan geçiyor. 120 Km'de sadece 8 tünel olmasından belli. İlerleme yüzdesi üst yapıyı kapsamıyordur çok büyük ihtimal. Böyle projelerde genelde elektro-mekanik-sinyalizasyon bütün projenin 60% ni oluşturur. Yani ilerleme inşaat işlerinin 20%'si, elektro-mekanik-siganlizasyon dahil bütün projenin 8% gibidir.
"Fakat bu hattın kapı gibi kamulaştırma sıkıntısı mevcuttu ve yüklenici firma sorunu tek başına çözemediği için konuyu TCDD’ye bildirmişlerdi." Yüklenici firma kamulaştırma ile uğraşmaz. Yap İşlet Devret projelerde yüklenici firmalar kamulaştırmaya bulaşır.

Geri