YHT - Yerli Hızlı Tren Seti

Türkiye’nin demiryolu teknolojilerindeki önemli projelerinden biri olan 225 km/s hızındaki ilk yerli ve millî hızlı tren raylarla buluştu. Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen ve TCDD Taşımacılık A.Ş. tarafından işletilecek olan METS 225 projesinde, trenin tüm iç mekân sistemlerinin tasarım, mühendislik, üretim ve montaj süreçleri Bursa Yeşilova Holding bünyesindeki Canray Ulaşım tarafından gerçekleştirildi.

Proje kapsamında Canray Ulaşım, Tam Hizmet Tedarikçisi sorumluluğu ile trenin yolcu salonları, iç kaplamaları, tavan sistemleri, duvar panelleri ve tüm iç mekân bileşenlerinin geliştirilmesi ve üretimini üstlendi. Stil aşamasından başlayarak tasarım, mühendislik, üretim ve montaj süreçlerinin tamamı Canray’ın mühendislik kabiliyeti ve güçlü üretim altyapısı ile hayata geçirildi.
Kaynak: olay.com.tr
Böyle şirketlerin başımızın üstünde yeri var bursalı olmasıda ayrıca gurur

Bursa merkezli Yeşilova Holding bünyesinde faaliyet gösteren Canray Ulaşım, raylı sistemler sektöründe hem ulusal hem de uluslararası ölçekte önemli projelere imza atan bir şirkettir. Şirket, özellikle alüminyum işleme teknolojileri, mühendislik, tasarım ve iç mekân sistemleri (tavan, duvar panelleri, bagaj rafları vb.) konusundaki uzmanlığıyla bilinmektedir.

Öne Çıkan Yerli ve Milli Projeler

• Milli Elektrikli Hızlı Tren (METS 225) Projesi: Şirketin Türkiye’deki en prestijli projelerinden biridir. Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) tarafından yürütülen bu projede Canray Ulaşım, "Tam Hizmet Tedarikçisi" olarak görev almıştır. Trenin tüm iç mekân sistemlerinin (yolcu salonları, tavan modülleri, bagaj rafları, yan duvarlar, kapı sistemleri, koltuk arkası eğlence sistemleri ve aydınlatma modülleri) stil aşamasından başlayarak tasarım, mühendislik, üretim ve montaj süreçlerinin tamamını üstlenmiştir.
  • Milli Elektrikli Tren Setleri: Yine TÜVASAŞ (TÜRASAŞ) iş birliği ile gerçekleştirilen milli tren projelerinde; tavan grubu, bagaj rafları, yan duvarlar, sahanlıklar ve cam-çerçeve sistemleri gibi iç giydirme grubu üretimlerini gerçekleştirmiştir.

Uzmanlık Alanları ve Yetkinlikleri

Canray Ulaşım, raylı sistem araçları için sunduğu çözümlerde şu alanlarda öne çıkmaktadır:
  • Tasarım ve Mühendislik: Stil aşamasından seri üretime kadar olan süreci kendi bünyesindeki Ar-Ge ve mühendislik kabiliyetleriyle yönetmektedir.
  • Alüminyum Teknolojileri: Holdingin ana uzmanlığı olan alüminyumun hafiflik, dayanıklılık ve sürdürülebilirlik özelliklerini raylı sistem araçlarına entegre etmektedir.
  • Sistem Çözümleri:
    • Aydınlatma ile entegre tavan modülleri,
    • Havalandırma kanalları ve servis kapakları,
    • İç kaplamalar ve bölme duvarlar,
    • Koltuk arkası teknolojik aksamlar ve hayalet ekran teknolojileri gibi katma değerli bileşenler.

Sektörel Konumu

Canray Ulaşım, sadece Türkiye'deki milli projelerde değil, aynı zamanda küresel ölçekte metro sistemleri (Dubai, Riyad, Hanoi, Paris vb.) için de üretim yapmaktadır. Şirketin Türkiye'deki faaliyetleri, raylı sistemler konusunda dışa bağımlılığı azaltan, yerli mühendislik gücünü artıran ve yüksek teknolojili alüminyum bileşenlerin yerli üretimini destekleyen stratejik bir role sahiptir.

Firma tecrübesi varmış yurtdışına da eli uzanmış 🎯

TÜRASAŞ tarafından üretilen Milli Elektrikli Hızlı Tren setinin raylara indirilmesi, Türkiye'nin demiryolu teknolojisindeki en önemli adımlarından biri. 6 Mart 2026 itibarıyla başlayan yol testleri, bu sürecin en kritik ve zorlu aşamasıdır.

Test Süreci Nasıl İşler ve Ne Kadar Sürer?

Dünya genelindeki benzer projeler ve TÜRASAŞ'ın yol haritası göz önüne alındığında, sürecin yaklaşık 6 ile 12 ay arasında sürmesi öngörülmektedir. Süreç şu şekilde ilerleyecektir:
  1. Dinamik Yol Testleri (Şu anki aşama): Trenin farklı hızlarda (yavaş hızlardan başlayarak kademeli olarak saatte 225 km hıza kadar) ray üzerindeki davranışları, frenleme mesafeleri, viraj kabiliyeti ve rayla olan uyumu test edilir.
  2. Sinyalizasyon ve Haberleşme Entegrasyonu: Trenin hattaki sinyalizasyon sistemiyle uyumlu çalışıp çalışmadığı denetlenir. Özellikle European Rail Traffic Management System (ERTMS) uyumluluğu, hattın diğer trenlerle çatışmadan güvenle işletilebilmesi için şarttır.
  3. İklimlendirme ve Konfor Testleri: Tam otomatik iklimlendirme, yangın ihbar, yolcu bilgilendirme ve kamera sistemleri gibi donanımların zorlu hava koşullarında performansı ölçülür.
  4. Tip Onay Sertifikasyonu: Testler başarıyla tamamlandığında, bağımsız denetleyici kuruluşlar tarafından trenin güvenli olduğuna dair "Tip Onay Sertifikası" verilir. Bu sertifika alınmadan seri üretime geçilmesi veya ticari yolcu taşımacılığı yapılması mümkün değildir.

Sürecin Zaman Çizelgesi

• Mart - Haziran 2026: Yoğun dinamik testler ve hız denemeleri.
  • Temmuz - Eylül 2026: Sinyalizasyon ve yazılım optimizasyonları (Eksiklerin giderilmesi).
  • Ekim - Aralık 2026: Sertifikasyon süreci ve son kontroller.

Bundan Sonra Ne Olacak?

Bakan Uraloğlu’nun belirttiği takvime göre, 2026 yılı içerisinde testlerin başarıyla noktalanması ve ardından TCDD Taşımacılık envanterine katılarak ticari seferlere başlaması hedefleniyor.

İlk kaynaktan bugüne…

Türkiye’nin ilk Milli Hızlı Trenini, ilk kaynaktan bugüne 1 yıldan kısa bir sürede tamamlamanın gururunu yaşıyoruz!

Raylara inen milli teknolojimiz şu an test aşamasında. Kendi mühendisliğimiz, kendi işçimiz ve kendi emeğimizle Türkiye’nin demiryolu vizyonunu dünya standartlarına taşıyoruz.
TÜRASAŞ imzasıyla, yerli gücümüz raylarda! 🚆

Sakarya'daki Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikasının yapımında yüzde 55 ilerleme sağlandı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sakarya'da 15 bin metrekarelik alanda devam eden hızlı tren fabrikasının yapım çalışmalarında 4,5 ayda yüzde 55 ilerleme sağladıklarını bildirdi.​

1774037735724.webp

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) bünyesinde yapılan Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğünde yapımı devam eden hızlı tren fabrikasında çalışmaları hızla sürdürdüklerini belirten Uraloğlu, Türkiye'nin, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem üreticilerinden biri olan TÜRASAŞ öncülüğünde hızlı trenlerini üretebileceğini kaydetti.

Uraloğlu, artık hızlı trenlerin fabrikalarını inşa edebilen, teknolojisini geliştiren, üretim süreçlerini kendi mühendisliğiyle yöneten, tren setlerini üreten ve test eden bir Türkiye olduğunu vurguladı.

Yüzde 55 ilerleme sağlandı​

Fabrika çalışmalarındaki son duruma ilişkin bilgi veren Uraloğlu, şöyle devam etti:

"4,5 ayda, 18 bin metrekarelik devasa bir alanda devam eden hızlı tren fabrikamızın yapım çalışmalarında yüzde 55 ilerleme sağladık. Bu yıl içerisinde çalışmalarımızı tamamlayarak fabrikayı hizmete almayı ve ülkemizin hızlı trenlerini bu tesiste üretmeyi hedefliyoruz. Fabrikanın tamamlanmasıyla, 225 kilometre hıza sahip Türkiye'nin ilk hızlı treni başta olmak üzere raylı sistemler alanındaki nice yerli ve milli hızlı tren bu tesiste hayat bulacak. Yüksek hızlı tren setlerimizin üretim, montaj ve test süreçleri tek çatı altında gerçekleştirilecek. Türkiye'nin yerli ve milli tren üretim kapasitesine önemli katkı sağlayacak."

Uraloğlu, fabrikanın, hızlı tren üretiminde ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneşten alacağına işaret ederek, "Kurulacak güneş enerji sistemi sayesinde hem sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturacağız hem de karbon ayak izimizi azaltacağız. Raylı sistemlerde yerliliği artırırken çevreye duyarlı bir üretim anlayışını da esas alacağız. Tesisimizin devreye girmesiyle birlikte ülkemizin ihtiyaç duyduğu hızlı tren setlerini kendi imkanlarımızla üreteceğiz." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı

Sakarya'daki Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikasının yapımında yüzde 55 ilerleme sağlandı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sakarya'da 15 bin metrekarelik alanda devam eden hızlı tren fabrikasının yapım çalışmalarında 4,5 ayda yüzde 55 ilerleme sağladıklarını bildirdi.​

Ekli dosyayı görüntüle 36366

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) bünyesinde yapılan Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğünde yapımı devam eden hızlı tren fabrikasında çalışmaları hızla sürdürdüklerini belirten Uraloğlu, Türkiye'nin, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem üreticilerinden biri olan TÜRASAŞ öncülüğünde hızlı trenlerini üretebileceğini kaydetti.

Uraloğlu, artık hızlı trenlerin fabrikalarını inşa edebilen, teknolojisini geliştiren, üretim süreçlerini kendi mühendisliğiyle yöneten, tren setlerini üreten ve test eden bir Türkiye olduğunu vurguladı.

Yüzde 55 ilerleme sağlandı​

Fabrika çalışmalarındaki son duruma ilişkin bilgi veren Uraloğlu, şöyle devam etti:

"4,5 ayda, 18 bin metrekarelik devasa bir alanda devam eden hızlı tren fabrikamızın yapım çalışmalarında yüzde 55 ilerleme sağladık. Bu yıl içerisinde çalışmalarımızı tamamlayarak fabrikayı hizmete almayı ve ülkemizin hızlı trenlerini bu tesiste üretmeyi hedefliyoruz. Fabrikanın tamamlanmasıyla, 225 kilometre hıza sahip Türkiye'nin ilk hızlı treni başta olmak üzere raylı sistemler alanındaki nice yerli ve milli hızlı tren bu tesiste hayat bulacak. Yüksek hızlı tren setlerimizin üretim, montaj ve test süreçleri tek çatı altında gerçekleştirilecek. Türkiye'nin yerli ve milli tren üretim kapasitesine önemli katkı sağlayacak."

Uraloğlu, fabrikanın, hızlı tren üretiminde ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneşten alacağına işaret ederek, "Kurulacak güneş enerji sistemi sayesinde hem sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturacağız hem de karbon ayak izimizi azaltacağız. Raylı sistemlerde yerliliği artırırken çevreye duyarlı bir üretim anlayışını da esas alacağız. Tesisimizin devreye girmesiyle birlikte ülkemizin ihtiyaç duyduğu hızlı tren setlerini kendi imkanlarımızla üreteceğiz." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı
Yıl sonuna kadar faaliyete geçerse ilk seri üretim setleri yıl sonu raylarda görebiliriz belki

Geri