İstanbul Havalimanı (IST)

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Doğu batı yönlü 4.pist imalatı hızla sürüyor.1 yıla büyük oranda bitirilmiş olur.

17.04.2025

istabul havalimanı.webp
 

İstanbul Havalimanı'nda "eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonu" başladı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda üç uçağın birbirinden bağımsız pistlere aynı anda iniş kalkış yapabileceğini belirterek, "Bu, sadece Türkiye için değil, Avrupa havacılığı için de bir ilk olmanın ötesinde" dedi.​



1744881348848.webp

İstanbul Havalimanı'nda üç uçağın birbirinden tamamen bağımsız pistlere aynı anda iniş veya kalkış yapabildiği "eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonu" bugün başladı.

Bu sistem sayesinde İstanbul Havalimanı, Avrupa'da üçlü pist operasyonunu başlatan ilk meydan olurken, dünyada ise ABD'den sonra ikinci ülke olmayı başardı.

Söz konusu operasyonun başlaması dolayısıyla İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen "Üçlü Pist Uçuş Operasyonu Başlangıç Töreni"nde konuşan Bakan Uraloğlu, bakanlık olarak 2002'den beri sürdürdükleri sivil havacılık politikalarıyla sektörü özel işletmelere açarak rekabeti teşvik ettiklerini ve havacılıkta hızlı bir büyüme dönemi başlattıklarını söyledi.

1744881369962.webp

Uraloğlu, Türkiye'nin muhteşem bir vizyon projesi olarak 29 Ekim 2018'de kapılarını açan İstanbul Havalimanı'nın açıldığı günden bu yana ülkenin küresel arenadaki vitrini olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"90 milyonluk yıllık yolcu kapasitesiyle Türkiye'yi küresel havacılığın zirvesine taşıdı. Milyonlarca yolcuyu ağırlayan bu modern yapı, Türkiye'nin ekonomik ve kültürel gücünü dünyaya duyururken, havacılıkta lider bir oyuncu haline gelmesini sağladı. Açıldıktan sonraki ilk senesi olan 2019 yılında 52 milyon üzerinde yolcu ağırlayan havalimanımız, 2023'te ise 76 milyon üstünde yolcuya hizmet verdi. Yıllık 40 milyondan fazla yolcuya hizmet veren Major Havalimanları kategorisinde 80,1 milyon yolcu ağırlayarak kendi kategorisinde Avrupa'da ikinci, dünya genelinde ise 7'nci sırada yer aldı."

"Kargo taşımacılığında Avrupa'nın zirvesine yerleşti"​

Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın kargo ve yük taşımacılığında 2024 yılında 1,97 milyon ton yük taşıyarak Avrupa'nın zirvesine yerleştiğini belirterek, "Bu yılın ilk çeyreğinde de 2024'e göre yolcu sayısında yaklaşık 190 bin, uçak trafiğinde ise yaklaşık 1500 adet artış olduğunu görüyoruz. 7-13 Nisan'da havalimanımızda günlük ortalama 1464 uçuş gerçekleşerek Avrupa'daki en yoğun havalimanı oldu." diye konuştu.

Sürekli artış gösteren bu istatistiklerin ve kırılan rekorların İstanbul Havalimanı'nın gücünü ve potansiyelini ortaya koyduğunu dile getiren Uraloğlu, "Şimdi, eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonlarıyla bu küresel gücüne güç katıyoruz. Havalimanımızın ihtişamını taçlandırıyor, küresel havacılığın nabzını tutan bir merkez olarak gücünü artırıyor ve Türkiye’nin sınırlarını aşan vizyonunu kanatlandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Küresel havacılıkta tarihi bir adım"​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda "eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonları"nın bugün resmi olarak başlayacağını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu, sadece Türkiye için değil, Avrupa havacılığı için de bir ilk olmanın ötesinde, küresel havacılıkta da tarihi bir adım olacak. Gururluyuz çünkü bu uygulamayı ABD'nin ardından hayata geçiren tek ülke Türkiye oluyor. Artık İstanbul Havalimanı trafik hacmiyle olduğu kadar operasyonel kapasite ve teknik yeterlilik açısından da küresel havacılığın en üst ligine yükseldi. Bu sistem, aynı anda 3 uçağın birbirinden tamamen bağımsız pistlere iniş veya kalkış yapabilmesini sağlayan ileri seviye bir hava trafik yönetim teknolojisidir. Bu sistemle hava trafik akışı hızlanacak, havalimanımızın dinamik kapasitesi önemli ölçüde artacak ve yolcularımıza daha hızlı, daha güvenli bir hizmet sunulacak. İstanbul'un kıtaları birleştiren stratejik konumu, bu yeni yetenekle birleştiğinde, havalimanımız küresel havacılık lojistiğinde daha kritik bir rol üstlenecek."

"Olası gecikmeleri minimuma indireceğiz, yakıt tasarrufu sağlayacağız"​

Bakan Uraloğlu, bu önemli projenin temellerinin 2022 yılının son çeyreğinde atıldığını anımsatarak, her aşamanın titiz bir planlama ve işbirliğiyle hayata geçtiğini söyledi.

Havalimanının bu operasyonlara hazır hale gelmesi için Devlet Hava Meydanları İşletmesi, İGA, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve THY temsilcilerinin katılımıyla kapsamlı bir emniyet analizi çalışmasına başladıklarını ifade eden Uraloğlu, bugüne kadar yapılan işlemleri anlattı.

Uraloğlu, bu dönemde hazırlanan dokümanlardan, yapılan analizlerden, hava sahası tasarım çalışmalarından ve yürütülen çalışmalardan bahsederek, "Bu süreçte 500 hava trafik kontrolörümüze yaklaşık 4 bin 500 saatlik eğitim verdik. Bu eğitimlerin 1500 saati teorik, 3 bin saati ise uygulamalı olarak gerçekleştirildi." şeklinde konuştu.

Yapılan çalışmalarla, "eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonları"nın güvenli ve etkin bir şekilde yürütülmesi için sağlam bir temel oluşturduklarını vurgulayan Uraloğlu, "İstanbul Havalimanımızda aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapması ve daha verimli ve dinamik kapasite yönetimiyle olası gecikmeleri minimuma indireceğiz. Aynı zamanda uçakların gökyüzündeki bekleme süreleri de azalacağından yakıt tasarrufunu da maksimize edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Bu sistemle İstanbul Havalimanı'nın Avrupa'daki liderliği daha da pekişecek"​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, bu sistemle İstanbul Havalimanı'nın Avrupa'daki lider konumunun daha da pekişeceğinin altını çizerek, Türkiye'nin havacılıkta küresel liderliğini bir kez daha tüm dünyaya göstereceğini bildirdi.

Atıl bir araziyi küresel bir havacılık merkezine dönüştüren bu projenin Türkiye'nin vizyonunu tüm dünyaya gösterdiğini dile getiren Uraloğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstanbul Havalimanı, sadece bir ulaşım merkezi olmanın ötesine geçerek, Türkiye'nin güçlenen sesini tüm dünyaya duyuran bir sembol haline geldi ve şimdi eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonlarıyla sadece ülkemizin değil, küresel havacılığın da parlayan yıldızı oldu. Türkiye'yi havacılıkta dünyanın en üst ligine taşıdı. Bu muhteşem başarı, tüm paydaşlarımızın, özverili çalışanlarının alın teriyle yoğrulmuş ortak bir zaferdir. Türkiye'nin havacılıktaki vizyonunu zirveye taşıyan ve dünya havacılık tarihine altın harflerle kazınacak bir başarıdır. İstanbul Havalimanı, bu yeni adımla gökyüzünde tarih yazmaya devam edecektir."

Bakan Uraloğlu'nun talimatıyla eş zamanlı olarak 3 uçak kalkış yaptı​

Konuşmaların ardından Bakan Uraloğlu ve beraberindekiler İstanbul Havalimanı Trafik Kontrol Kulesi'ne geçti.

Burada yapılan hazırlıkların ardından Uraloğlu, kalkışa hazır olan uçakların pilotları ile konuştu.


Uraloğlu sırayla 34, 35 ve 36 sol pistlerde yer alan THY uçaklarının pilotlarına kalkışa hazır olup olmadıklarını sordu.

Pilotlardan hazır olduklarına dair cevapları alan Uraloğlu, "Türk Hava Yolları 3XRH, Türk Hava Yolları 6528, Türk Hava Yolları 2ST, rüzgar sıfır 40 dereceden 8 nat. 34 sol, 35 sol ve 36 sol pistlerinden kalkış serbest, iyi uçuşlar. Dünyada ABD'den sonra ilk kez gerçekleştireceğimiz 3 pistten bağımsız üçlü iniş kalkışa başlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Bu talimatın ardından İstanbul Havalimanı'nda üç uçağın birbirinden bağımsız pistlere aynı anda iniş veya kalkış yapabildiği "eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonu" başladı.

Türkiye, bu sayede ABD'nin ardından söz konusu uygulamanın hayata geçirildiği ikinci ülke oldu.

Anadolu Ajansı
 
Yapılan 3 lü kalkış sonrası ben bir daha iniş veya kalkış göremedim genelde 2 li kalkış yapılıyor şuan
 
Yapılan 3 lü kalkış sonrası ben bir daha iniş veya kalkış göremedim genelde 2 li kalkış yapılıyor şuan


Dün başlattılar 3'lü pist operasyonunu ama zamanla arttıracaklar gibime geliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı 2. pist açılışı gibi. Ordada açılış yapılmıştı ilk tam faaliyete alınmadı sonra tam faaliyete geçti.
 

Üçlü kalkış için 500 kontrolör, 4 bin 500 saat eğitim gördü, hedef 4’lü pist kullanımı​


İstanbul Havalimanı’nın saatlik kapasitesi üçlü kalkış ve iniş sayesinde hava trafik sayısı saatlik 120 uçaktan 148 uçağa çıkarken hava trafik kontrolörleri özel eğitimden geçti. 500 kontrolör toplam 4 bin 500 saat eğitim aldı. Hedef, dörtlü pist kullanımı.

İGA İstanbul Havalimanı’nda yürütülen “Üçlü Bağımsız Pist Operasyonu” hazılıkları 2022 yılında başladı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları, Eurocontrol ve diğer uluslararası otoritelerle iş birliği içinde kapsamlı bir emniyet analizi ve hava sahası tasarımı süreci yürütüldü.

Yenilikçi çözümler​

Yeni operasyonel yapı; gelişmiş radar sistemleri, A-CDM entegrasyonu, gelişmiş slot yönetimi ve taksi sürelerinin dijital optimizasyonu gibi birçok yenilikçi çözümle destekleniyor.

Aynı zamanda Avrupa hava sahası ile sorunsuz koordinasyon sağlamak, gecikmeleri azaltmak ve trafik akışını optimize etmek için Eurocontrol ile yakın şekilde çalışmalar yürütülüyor. Hava trafik kontrol ekipleri, her şeyin kusursuz işlemesini sağlamak için en son radar sistemlerini, navigasyon araçlarını ve tahmine dayalı analizleri kullanıyor.

Gerçek zamanlı veriler kontrolörlerin hızlı ve bilinçli kararlar almasına yardımcı olurken, tahmine dayalı araçlar uçuş düzenlerini önceden görmeyi ve potansiyel pist çakışmalarını önlemeyi sağlıyor. Bu, özellikle yoğun seyahat zamanlarında operasyonların güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

Hedef 4’lü pist kullanımı​

İGA İstanbul Havalimanı Masterplan Direktörü Yusuf Selamoğlu, üçlü pist operasyonlarının detaylarını anlattı.

Üçlü pist operasyonları ile önemli bir kilometre taşının geride bırakıldığını ifade eden Selamoğlu, İstanbul Havalimanı’nda bugünlerin 2015 yılından itibaren planlandığını vurguladı.

İGA İstanbul Havalimanı’nın bugünler için tasarlandığını ifade eden Selamoğlu, önümüzdeki dönemde dörtlü pist operasyonlarının da yapılacağını ifade ederken mevcut altyapının ve kapasitenin buna şimdiden hazır olduğunu açıkladı.

Kaynak: tolgaozbek.com
 

İstanbul Havalimanı’na üç uçak aynı anda iniş yaptı​

Avrupa’da ilk kez uygulanan 'Eş Zamanlı Üçlü Bağımsız Pist Operasyonları' kapsamında bugün, 3 Türk Hava Yolları uçağı İstanbul Havalimanı'na aynı anda iniş yaptı.​


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun 3 THY uçağına kalkış izni vermesiyle başlayan 'Eş Zamanlı Üçlü Bağımsız Pist Operasyonları' İstanbul Havalimanı’nda sürüyor.

Operasyonlar kapsamında bugün THY'nin TK1794 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi Stockholm-İstanbul seferi, TK2419 sefer sayılı Airbus A321 tipi Antalya-İstanbul seferi ve TK1822 sefer sayılı Airbus A330 tipi Paris-İstanbul seferini yapan uçakları aynı anda İstanbul Havalimanı’na iniş yaptı.

Saat 16.30'da gerçekleştirilen operasyon, 3 uçağın aynı anda İstanbul Havalimanı'na iniş yaptığı ilk an olarak tarihe geçti.

İstanbul Havalimanı böylelikle Avrupa’da ilk kez 3 uçağın iniş ve kalkış yaptığı ilk havalimanı oldu.

1745265739371.webp


Kaynak: NTV
 

Bu yılın ilk 3 ayında İstanbul Havalimanı'nı 17 milyon 961 bin 463 yolcu kullandı.​


AA muhabirinin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün internet sitesinden derlediği bilgilere göre, İstanbul Havalimanı'nda söz konusu dönemde 3 milyon 423 bin 383 yolcu iç, 14 milyon 538 bin 80 yolcu ise dış hatlardan seyahat etti.

Üç aylık dönemde toplamda 17 milyon 961 bin 463 yolcu İstanbul Havalimanı'ndan uçtu.

Geçen yılın aynı döneminde, 3 milyon 627 bin 937 yolcu iç, 14 milyon 144 bin 805 kişi de dış hat olmak üzere 17 milyon 772 bin 742 kişi İstanbul Havalimanı'nı kullandı.

Havalimanındaki yolcu artışı 188 bin 721 kişi olarak hesaplandı.

İstanbul Havalimanı'nda ocak-mart döneminde 25 bin 576'sı iç, 96 bin 62'si dış hatlar olmak üzere toplam 121 bin 638 sefer icra edildi.

Geçen yılın ilk 3 ayında 120 bin 160 seferin yapıldığı havalimanında bu senenin aynı dönemine göre uçuşlarda 1478 artış meydana geldi.

Anadolu Ajansı
 

İstanbul Havalimanı, günlük 1482 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu​

İstanbul Havalimanı, 21-27 Nisan'ı kapsayan dönemde günlük ortalama 1482 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.​


Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatının (EUROCONTROL) 21-27 Nisan'a ilişkin "Avrupa Havacılık Raporu" yayımlandı.

Rapora göre, İstanbul Havalimanı bu dönemde günlük ortalama 1482 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanları arasında ilk sırada yer aldı.

İstanbul Havalimanı'nı günlük 1419 uçuşla Amsterdam Schiphol, 1357 uçuşla Londra Heathrow, 1344 uçuşla Paris Charles De Gaulle ve 1314 uçuşla Frankfurt havalimanları takip etti.

Anadolu Ajansı
 

İstanbul Havalimanı nisan ayını zirvede tamamladı​

İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1529 uçuşla nisan ayında Avrupa'nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.​


Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatının (EUROCONTROL) nisan ayına ilişkin "Avrupa Havacılık Raporu" yayımlandı.

Buna göre, İstanbul Havalimanı, bu dönemde günlük ortalama 1529 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanları arasında ilk sırada yer aldı.

İstanbul Havalimanı'nı günlük 1432 uçuşla Amsterdam Schiphol, 1393 uçuşla Londra Heathrow, 1377 uçuşla Paris Charles De Gaulle ve 1347 uçuşla Frankfurt havalimanları takip etti.

Anadolu Ajansı
 
Geri
Üst