İstanbul Taksileri

@sezgin_ist abi bu uygulamayı İstanbul'da yaşayan biri olarak değerlendirebilir misin? Buradan baktığımda bu yeni uygulamanın İstanbul'daki taksi sorununu asla çözmeyeceğini düşünüyorum da.

@sezgin_ist abi bu uygulamayı İstanbul'da yaşayan biri olarak değerlendirebilir misin? Buradan baktığımda bu yeni uygulamanın İstanbul'daki taksi sorununu asla çözmeyeceğini düşünüyorum da.

İstanbul'da maalesef bir taksi problemi mevcut. Tasksicilerin yolcu seçmesi şuan en büyük problem. İBB'nin bu taksilerde uygulama bazlı kullanımı yapması yolcular için olumlu olarak bakıyorum.

iBB meclis kararı ile 2.500 taksi plakasını 29 yıllığına ihale ile verilmesi kararı çıkmıştı. Şuana kadar 3 ihale yapıldı 92 plaka satıldı.

Bu yeni uygulamanın İBB tarafından taksi sorununu çözüme katkı olacağı söyleniyor. Ama benim düşüncem burdan elde edilecek gelirle bir yandan özel halk otobüslerinin hak edişlerinin ödenmesi olarak düşünmekteyim. Haberlerde de çıkmıştı özel halk otobüslerine ödemelerin yapılmadığı veya geciktiği. Buradan gelecek kaynakla öho'lara olan borçlar kapanabilir. Tabi bu benim tahminim.

İstanbul'da şuan taksi sayısı artmalı ama mevut taksicilere de bir standart getirmeli. Gerekli eğitimler verilmeli. Suç kaydı olan ve maalesef yasaklı madde kullanan taksiciler var. Bunlarada çözüm bulunmalı.

Ama benim düşüncem burdan elde edilecek gelirle bir yandan özel halk otobüslerinin hak edişlerinin ödenmesi olarak düşünmekteyim. Haberlerde de çıkmıştı özel halk otobüslerine ödemelerin yapılmadığı veya geciktiği. Buradan gelecek kaynakla öho'lara olan borçlar kapanabilir. Tabi bu benim tahminim.

Önceki mesajlarda sözleşmeli halk otobüsü modeliyle bir taksi sistemi yürütmek yerine neden plaka satıldığını sorgulayarak bir eleştiride bulunmuştum. Bu tahmin çok tutarlı.

Her ticari plaka ile ilgili bir konu açıldığında @mustafag abinin dediği gibi yine burada bir siyasi oyunlar olduğu gerçeğiyle yüzleşiyoruz.

Ticari plakalardaki sınır uygulamasının birebir aynısı şu an eczanelerde de var. Eczacılar yeni bir eczane açamıyor, devir yoluyla eczane sahibi olabiliyor. Ancak ne hikmetse eczane sahipleri, plaka sahipleri gibi ortalığı ayağa kaldırmıyor, hır gür çıkarmıyor. Efendi gibi işini yapıyorlar.

UYGULAMA BAZLI TAKSİ’DE DÖRDÜNCÜ İHALE TAMAMLANDI​

04.11.2025

İBB, DİJİTAL TAKSİ DÖNÜŞÜMÜNDE DÖRDÜNCÜ İHALEYİ BAŞARIYLA TAMAMLADI: 116 PLAKA SATILDI

İBB GENEL SEKTERETERİ PROF. DR. VOLKAN DEMİR:
İSTANBULLULARI TAKSİ BULMA DERDİNDEN KURTARMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şehir içi ulaşımda konfor, güvenlik ve erişilebilirliği artırmak amacıyla başlattığı, Uygulama Bazlı Taksi’nin dördüncü ihalesi başarıyla gerçekleştirildi.

Kapalı teklif usulüyle yapılan ihaleye 118 kişi başvurdu, 116 kişi şartları sağlayarak katılım hakkı kazandı. Bugün 116 plaka satılırken, dört ihalede toplamda 202 plaka satılmış oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen uygulama bazlı taksi sistemi; yolcu, şoför ve yatırımcı için güvenli, denetlenebilir ve tamamen kayıt altında bir ulaşım modeli sunuyor. Dijital altyapısıyla hem yerli hem yabancı misafirlere hem de İstanbullulara modern, şeffaf ve erişilebilir bir taksi hizmeti sağlanıyor.

Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen dördüncü ihalede, ilk plaka 4 milyon 905 bin TL + KDV bedelle satılırken, diğer plaklar 4 milyon 826.000 TL + KDV ile 5 Milyon TL + KDV arasında değişen bedellerle yeni sahiplerini buldu.

Yapılan ihalede bugün toplam 116 plaka alıcı bulurken, dört ihalede toplamda 202 plaka satılmış oldu.

VOLKAN DEMİR: İSTANBULLULARI TAKSİ BULMA DERDİNDEN KURTARMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Demir, ihalenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün, uygulama tabanlı taksi ihalemizin dördüncüsünü gerçekleştirdik. Geçtiğimiz üç ihalede talepler her seferinde artsa da nispeten daha düşük kalıyordu. Çünkü taksici esnafımız “uygulama tabanlı taksi nedir, ihaleyle taksi nasıl alınır” gibi usullere yeni yeni alışmaya başlamıştı. Ancak bugün mutlulukla söyleyebilirim ki, 116 taksici esnafı veya esnaf adayı hemşehrimiz ihaleye girdi ve plaka almaya hak kazandı. Toplamda 200’ün üzerinde plaka satışını gerçekleştirmiş olduk. Kesin rakam, biliyorsunuz ihale olduğu için, 15 gün sonra netleşecek. O zaman nihai sonuç belli olacak.

Ama şunu mutlulukla ifade edebilirim: Şu an itibarıyla uygulama tabanlı taksilerde 200’ün üzerinde satış gerçekleşti. Zaten geçtiğimiz ihalelerde sattığımız taksileri de vatandaşlarımız, İstanbullu hemşehrilerimiz trafikte görmeye başladı. Biz de bu taksileri yakından takip ediyoruz.

Memnuniyet oldukça yüksek. Hem taksici esnafı memnun hem İstanbullu hemşehrilerimiz memnun. Dolayısıyla ne kadar doğru bir karar verdiğimizi bir kez daha görmüş olduk.

Hedefimiz olan 2.500 adet uygulama tabanlı taksiyi tamamlayana kadar hızımızı kesmeden ihalelerimize devam edeceğiz. İstanbulluları taksi bulma derdinden kurtarmak için çalışmaya devam edeceğiz. Başarılı bir ihale süreci yaşadık. Katılan ve teklif veren tüm taksici esnafımıza teşekkür ediyor, hayırlı kazançlar diliyoruz. İstanbullu hemşehrilerimize ve taksici esnafımıza hayırlı, uğurlu olsun.”

PLAKA SAHİPLERİ DE MEMNUN

Uygulama bazlı taksi ihalesine katılarak plaka sahibi olan ve yeni nesil taksilerle yollara çıkan katılımcılar yeni uygulamadan hem kendilerinin hem de yolcuların memnun olduğu belirterek şunları söyledi:

“İSTEYEN HERKESE ÖNERİRİZ”

“Taksilerin daha üst seviyeye çıkması için bu sistem gerçekten önemli bir adım. Yenilik her zaman iyidir. Bu nedenle isteyen herkese öneririm, hatta şiddetle tavsiye ederim.

Biz bu çalışma sisteminden son derece memnunuz. Çünkü hem biz güvenli bir yolculuk sağlıyoruz hem de yolcular kendilerini güvende hissediyor. Uygulama üzerinden çalıştığımız için her şey kayıt altında. Biz memnunuz, yolcularımız da bizden memnun.

“BU SİSTEMİN İSTANBUL’DA YAYGINLAŞMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Uygulama sayesinde yolcu arabaya binmeden önce kiminle karşılaşacağını biliyor, bu da güven veriyor. Özellikle gece saatlerinde taksiye binecek olanlar için büyük kolaylık. Eskiden gece bir yere giderken tedirgin olunabiliyordu ama artık gidilecek yer belli, şoför belli, sistem güvenli. Taksinin plakası, kimliği, tüm bilgileri uygulamada yer alıyor. Bu da yolcu açısından huzurlu bir deneyim sağlıyor. Bu sistemin İstanbul’da yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü İstanbul’un bu modern ve güvenli taksilere gerçekten ihtiyacı var. Hem yolcu hem şoför açısından büyük bir avantaj sağlıyor.”

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

@Efe16 abi benim Bursa'daki ticari plakalar için önerdiğim K plakalı hafif ticari esnaf kurye sistemini İstanbul'daki taksilere uyarlayalım bence. 29 yıllıklar dışındaki tüm taksileri kargo aracına zorunlu dönüşüm yaptırıp yerlerini paylaşımlı yolculuğa ve 29 yıllıklara bıraktırmaları güzel olur.

@Efe16 abi benim Bursa'daki ticari plakalar için önerdiğim K plakalı hafif ticari esnaf kurye sistemini İstanbul'daki taksilere uyarlayalım bence. 29 yıllıklar dışındaki tüm taksileri kargo aracına zorunlu dönüşüm yaptırıp yerlerini paylaşımlı yolculuğa ve 29 yıllıklara bıraktırmaları güzel olur.

Hemen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu karşı çıkar. Her şeye karşı çıktığı gibi.

Biri SRC2 kapsamı, biri SRC4 kapsamı

Hemen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu karşı çıkar. Her şeye karşı çıktığı gibi.

Bizim Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Çakır gibi yani 😂

O da dolmuştan taksiye dönüşüme karşı çıkıyor, paylaşımlı yolculuğa karşı çıkıyor, Özel Halk Otobüsü dönüşümüne karşı çıkıyor...

Umarım İstanbul'daki taksi camiası ile oda yönetimi aynı kafadan değildir. Vizyon sahibi olmayan her esnaf odası başkanının yerini genç ve yenilikçi kişilere bırakmasını dilerim.

Bizim Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Çakır gibi yani 😂

O da dolmuştan taksiye dönüşüme karşı çıkıyor, paylaşımlı yolculuğa karşı çıkıyor, Özel Halk Otobüsü dönüşümüne karşı çıkıyor...

Umarım İstanbul'daki taksi camiası ile oda yönetimi aynı kafadan değildir. Vizyon sahibi olmayan her esnaf odası başkanının yerini genç ve yenilikçi kişilere bırakmasını dilerim.

Hepsi aynı demek bu başkanların. Birde bu eyüp aksunun kendi taksi plakaları var yani kendini düşünüyor. Kendi esnafını düşünmüyor.

İBB, DİJİTAL TAKSİ DÖNÜŞÜMÜNDE DÖRDÜNCÜ İHALEYİ BAŞARIYLA TAMAMLADI: 116 PLAKA SATILDI
ilk ihalede sadece 24 plaka satılınca acaba talep yok mu diye endişelenmiştim lâkin sayı giderek artıyor gibi gözüküyor. 200 yeni taksi bile istanbul genelinde oldukça fark yaratacaktır, ayrıca satışlar ibb'ye ek gelir oluyor

Konu 'Talep Odaklı Ulaşım / Demand-Responsive Transport (DRT)' https://wowturkiyem.com/konular/talep-odaklı-ulaşım-demand-responsive-transport-drt.5241/

Bu başlıkta paylaştığım taşımacılık yöntemi İstanbul için uygun olabilir mi? Taksi ile minibüsün birleşimi gibi bir sistem kendisi.

İstanbul'da açılan raylı sistemlerle birlikte minibüs ve dolmuşların yolcu sayıları azaldı. İBB minibüs ve dolmuşçulara isteğe bağlı taksiye dönüşüm kararı aldı. Tabi bunada İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu hemen dava açmıştı. Sonra mahkeme İBB lehine karar verdi. Sonra yolcu sayısı azalan minibüs ve dolmulşar vito tarzı taksiye çevrildiler:

1762276419217.webp

Sonra bu dönüşen araç sahipleri biz müşteri bulmada sıkıntı yaşıyoruz diyerek normal taksiye dönüştürülmek istiyoruz diye ses çıkardılar hatta eylem bile yaptılar. Ukome'de yapılan düzenlemeler ile normal taksiye geçiş hakkı verildi.

Minibüsler ve dolmuşların azaldığı bir İstanbul'da konusunu açmış olduğun sistem trafik yoğunluğunu da olan İstanbul'da pek rağbet görmez diye düşünüyorum.

Uygulama bazlı taksilerimiz için dördüncü ihaleyi gerçekleştirdik.

Bu ihalede 116 plaka daha sahibini buldu.

İstanbul’un taksi ihtiyacına modern ve güvenli şekilde çözüm üretmek için ihalelerimizi sürdüreceğiz.

Geri