İki mahalledeki 195 hektar alanı kapsıyor... Bornova’nın çehresini değiştirecek imar planı askıda!
Bornova Belediyesi’nin hazırladığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan Kemalpaşa ve Gürpınar Mahallelerini kapsayan, 195 hektarlık alanı ilgilendiren yeni imar planı askıya çıktı. Yeni planla birlikte belirlenen bölgeye gelişmiş konut, ticaret turizm, konut dışı kentsel çalışma alanı, eğitim, sağlık, ibadethane, imarı geldi.
Bornova Belediyesi; Kemalpaşa ve Gürpınar Mahallelerinin bir kısmını kapsayan imar revizyon planı askıya çıktı. Çalışma yapılan alanın; yüzde 77,8’i mülkiyetli alan. Bu mülkiyetli alanın, büyük bölümü şahıslara ait. Alanın yüzde 72,5'i şahıslara, yüzde 3,7'si İzmir Büyükşehir Belediyesine, yüzde 0,2’si Maliye Hazinesine ve yüzde 1.31'i Bornova Belediyesine ait durumda. Mülkiyete konu alanın tamamı 673 adet parselden oluşuyor. Toplam alanın; yaklaşık yüzde 20'si İmalathane, yüzde 16'si Tır Parkı, yüzde 9’u Ticaret, yüzde 6’sı depolama, yüzde 2’si Belediye Hizmet Alanı ve yüzde 43'ü boş alan…
AMAÇLAR SIRALANDI
Hazırlanan raporda, yapılan çalışmanın amacı şöyle anlatıldı:
Nazım İmar Planı’nda temel amaç ise; alan içerisinde yaşanan hızlı kentleşmenin, parçacı ve sektörel planlamanın yarattığı sorunların ortadan kaldırılması, kentleşmenin kontrollü gelişiminin sağlanması ve gelişmelerin sürdürülebilir kılınması olup, Bu kapsamda: Üst ölçekli plan olan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararları doğrultusunda; planlama alanı içerisinde mevcut durumda yer alan kullanımlar ve çevresinde bulunan kullanım kararları göz önünde bulundurularak bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak ve çevre planlarla bütünleşmiş olacak şekilde mevcut durumdaki işleyişi kuvvetlendirmek, Ulaşım akslarının önem derecesine göre irdelenip; güçlü otoyol, karayolu ve demiryolu bağlantılarıyla devamlılık kuran, süreklilik arz eden bir ulaşım şeması ve kademelenmenin sağlanarak bölgede erişilebilirliğin güçlendirilmesi, Kentin yaşam kalitesini yükseltecek Kentsel Sosyal ve Teknik Altyapı alanlarının arttırılması ile sürekliliği sağlanan ve yaşam standartlarını artırmaya yönelik yeşil koridorların geliştirilmesi, Üretim ve Küçük Sanayi Alanlarında, uygulamalar ve yerinde gerçekleşen arazi kullanım kararı ile imar planlarının örtüşmeyen kararlarının çözüme kavuşturulması, Kurum ve kuruluşların proje ve yatırımlarının bulunduğu, saha, hat veya güzergâhların korunması ve altyapı, üstyapı alanlarının büyüklük ve ölçek kapsamında plana aktarılması, Planlama alanındaki; arkeolojik sit alanları üzerindeki yapılaşma baskısının azaltılması, koruma ve kontrollü kullanılabilirlik kapsamında ve plan bütünlüğü içerisinde ele alınması, Topografik, su yüzeyi ve jeolojik açıdan önlem alınması gerekli sahaların yapılaşmadan ve yapılaşma etkilerinden uzak tutulması, Planlama alanındaki arazi kullanımlarında mekânsal süreklilik sağlanması, hedeflenmiştir”

İMAR DEĞİŞİKLİKLERİ
Yapılan çalışmayla ilgili şu bilgilere yer verildi:
Bornova İlçesi, Gürpınar ve Kemalpaşa Mahalleri, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu kararları belirlenirken; öncelikle üst ölçekli plan kararları, bununla birlikte alt ölçekli plan kararları doğrultusunda yapılaşmalarını tamamlamış alanların varlığı ile kentin henüz uygulama görmemiş gelişme alanlarının taşıdığı potansiyeller ve güçlü ulaşım bağlantıları temel rol oynamıştır. 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kapsamında belirlenmiş olan, Kentsel Gelişme Alanları kullanım kararının yer aldığı bölge, Turizm Tesis Alanı olarak belirlenen bölgede ve Tır Parkı, Kamyon Garajı olarak tanımlanmış alanlar kapsamında planlama çalışmaları yürütülmüştür. Bu doğrultuda, planlama alanı çevresinde yer alan fonksiyonlar ve alan içerisinde gerçekleşen yapılaşmalar göz önünde bulundurularak kullanım kararları geliştirilmiştir. Planlama alanı içerisinde üst ölçekli planlarda “Kentsel Gelişme Alanı” olarak belirlenen bölgede ağırlıklı olarak “Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı” kullanımı belirlenmiştir. Yine üst ölçekli planlarda alan içerisinde yer seçen tır kullanıcıları göz önünde bulundurularak belirlenmiş olan “Tır Parkı, Kamyon Garajı, Garajlar” kararı plana aktartılmıştır. Bununla birlikte Turizm Tesis Alanı kararı korunarak plana aktarılmıştır.
EK ALANLAR BELİRLENDİ
Alan içerisinde aktif olarak kullanılan Belediye Hizmet Alanı kullanımı korunmuş olup ihtiyaçlar doğrultusunda yakın çevresinde ek alanlar belirlenmiştir. Alan içerisinde donatı alanlarını birbiri ile bağlayan ve dereleri kapsayacak şekilde düzenlenen yeşil akslar oluşturulmuş olup bu doğrultuda alan içerisinde yaya sirkülasyonu ve erişebilirlik kriterleri göz önünde bulundurulmuştur. Ek olarak Pınarbaşı İçme ve Kullanma Suyu Mutlak Koruma Alanı plana işlenmiş ve içerisinden geçen mevcut taşıt yolu güzergahı alan dışına taşınmıştır. Düzenleme ortaklık payı oranı %45 olacak şekilde, sosyal ve teknik altyapı yeterlilikleri ile kurgulanmıştır. Bu doğrultuda, alana ilişkin plan kararları oluşturulurken 2030 yılı hedef alınmış ve bu kapsamda plan kararları; Yoğunluk Kararları ve Nüfus, Arazi kullanım Kararları ile Ulaşım Kararları olmak üzere dört ana başlık altında toplanmıştır”
Kaynak: Gündeme Bakış