İzmir - Arsa ve Taşınmaz Satışları | İmar Planı (Nazım/Uygulama/Çevre Planı) Gelişmeleri

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

İki mahalledeki 195 hektar alanı kapsıyor... Bornova’nın çehresini değiştirecek imar planı askıda!​

Bornova Belediyesi’nin hazırladığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan Kemalpaşa ve Gürpınar Mahallelerini kapsayan, 195 hektarlık alanı ilgilendiren yeni imar planı askıya çıktı. Yeni planla birlikte belirlenen bölgeye gelişmiş konut, ticaret turizm, konut dışı kentsel çalışma alanı, eğitim, sağlık, ibadethane, imarı geldi.

imar-bos-5.webp

Bornova Belediyesi; Kemalpaşa ve Gürpınar Mahallelerinin bir kısmını kapsayan imar revizyon planı askıya çıktı. Çalışma yapılan alanın; yüzde 77,8’i mülkiyetli alan. Bu mülkiyetli alanın, büyük bölümü şahıslara ait. Alanın yüzde 72,5'i şahıslara, yüzde 3,7'si İzmir Büyükşehir Belediyesine, yüzde 0,2’si Maliye Hazinesine ve yüzde 1.31'i Bornova Belediyesine ait durumda. Mülkiyete konu alanın tamamı 673 adet parselden oluşuyor. Toplam alanın; yaklaşık yüzde 20'si İmalathane, yüzde 16'si Tır Parkı, yüzde 9’u Ticaret, yüzde 6’sı depolama, yüzde 2’si Belediye Hizmet Alanı ve yüzde 43'ü boş alan…

AMAÇLAR SIRALANDI

Hazırlanan raporda, yapılan çalışmanın amacı şöyle anlatıldı:



Nazım İmar Planı’nda temel amaç ise; alan içerisinde yaşanan hızlı kentleşmenin, parçacı ve sektörel planlamanın yarattığı sorunların ortadan kaldırılması, kentleşmenin kontrollü gelişiminin sağlanması ve gelişmelerin sürdürülebilir kılınması olup, Bu kapsamda: Üst ölçekli plan olan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararları doğrultusunda; planlama alanı içerisinde mevcut durumda yer alan kullanımlar ve çevresinde bulunan kullanım kararları göz önünde bulundurularak bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak ve çevre planlarla bütünleşmiş olacak şekilde mevcut durumdaki işleyişi kuvvetlendirmek, Ulaşım akslarının önem derecesine göre irdelenip; güçlü otoyol, karayolu ve demiryolu bağlantılarıyla devamlılık kuran, süreklilik arz eden bir ulaşım şeması ve kademelenmenin sağlanarak bölgede erişilebilirliğin güçlendirilmesi, Kentin yaşam kalitesini yükseltecek Kentsel Sosyal ve Teknik Altyapı alanlarının arttırılması ile sürekliliği sağlanan ve yaşam standartlarını artırmaya yönelik yeşil koridorların geliştirilmesi, Üretim ve Küçük Sanayi Alanlarında, uygulamalar ve yerinde gerçekleşen arazi kullanım kararı ile imar planlarının örtüşmeyen kararlarının çözüme kavuşturulması, Kurum ve kuruluşların proje ve yatırımlarının bulunduğu, saha, hat veya güzergâhların korunması ve altyapı, üstyapı alanlarının büyüklük ve ölçek kapsamında plana aktarılması, Planlama alanındaki; arkeolojik sit alanları üzerindeki yapılaşma baskısının azaltılması, koruma ve kontrollü kullanılabilirlik kapsamında ve plan bütünlüğü içerisinde ele alınması, Topografik, su yüzeyi ve jeolojik açıdan önlem alınması gerekli sahaların yapılaşmadan ve yapılaşma etkilerinden uzak tutulması, Planlama alanındaki arazi kullanımlarında mekânsal süreklilik sağlanması, hedeflenmiştir”

boronva-1.webp

İMAR DEĞİŞİKLİKLERİ

Yapılan çalışmayla ilgili şu bilgilere yer verildi:

Bornova İlçesi, Gürpınar ve Kemalpaşa Mahalleri, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu kararları belirlenirken; öncelikle üst ölçekli plan kararları, bununla birlikte alt ölçekli plan kararları doğrultusunda yapılaşmalarını tamamlamış alanların varlığı ile kentin henüz uygulama görmemiş gelişme alanlarının taşıdığı potansiyeller ve güçlü ulaşım bağlantıları temel rol oynamıştır. 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kapsamında belirlenmiş olan, Kentsel Gelişme Alanları kullanım kararının yer aldığı bölge, Turizm Tesis Alanı olarak belirlenen bölgede ve Tır Parkı, Kamyon Garajı olarak tanımlanmış alanlar kapsamında planlama çalışmaları yürütülmüştür. Bu doğrultuda, planlama alanı çevresinde yer alan fonksiyonlar ve alan içerisinde gerçekleşen yapılaşmalar göz önünde bulundurularak kullanım kararları geliştirilmiştir. Planlama alanı içerisinde üst ölçekli planlarda “Kentsel Gelişme Alanı” olarak belirlenen bölgede ağırlıklı olarak “Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı” kullanımı belirlenmiştir. Yine üst ölçekli planlarda alan içerisinde yer seçen tır kullanıcıları göz önünde bulundurularak belirlenmiş olan “Tır Parkı, Kamyon Garajı, Garajlar” kararı plana aktartılmıştır. Bununla birlikte Turizm Tesis Alanı kararı korunarak plana aktarılmıştır.

EK ALANLAR BELİRLENDİ

Alan içerisinde aktif olarak kullanılan Belediye Hizmet Alanı kullanımı korunmuş olup ihtiyaçlar doğrultusunda yakın çevresinde ek alanlar belirlenmiştir. Alan içerisinde donatı alanlarını birbiri ile bağlayan ve dereleri kapsayacak şekilde düzenlenen yeşil akslar oluşturulmuş olup bu doğrultuda alan içerisinde yaya sirkülasyonu ve erişebilirlik kriterleri göz önünde bulundurulmuştur. Ek olarak Pınarbaşı İçme ve Kullanma Suyu Mutlak Koruma Alanı plana işlenmiş ve içerisinden geçen mevcut taşıt yolu güzergahı alan dışına taşınmıştır. Düzenleme ortaklık payı oranı %45 olacak şekilde, sosyal ve teknik altyapı yeterlilikleri ile kurgulanmıştır. Bu doğrultuda, alana ilişkin plan kararları oluşturulurken 2030 yılı hedef alınmış ve bu kapsamda plan kararları; Yoğunluk Kararları ve Nüfus, Arazi kullanım Kararları ile Ulaşım Kararları olmak üzere dört ana başlık altında toplanmıştır”

Kaynak: Gündeme Bakış
 

Büyükşehir'den 1,2 milyar TL'lik satış!​

İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan dört taşınmazı satma kararı aldı. Taşınmazların satılması durumunda belediyenin kasasına 1 milyar 207 milyon TL girecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2’si Buca’da, 2’si ise Konak’ta olmak üzere toplam dört taşınmazını kapalı teklif usulü ihale ile satma kararı aldı.

Buca Tınaztepe’de bulunan 17 bin 543 metrekarelik ayrık nizam konut alanı 340 milyon TL’den, yine Buca’da bulunan bin 269 metrekarelik bir diğer ayrık nizam konut alanı 24 milyon 550 bin TL’den satışa çıkarıldı.

Konak Halkapınar’da 5 kerpiç ve 2 kargir evden oluşan merkezi iş alanı 202 milyon 684 bin 720 TL’den satıca çıkarıldı.

Konak Umurbey’deki Tarihi Elektrik Fabrikası’na komşu konumda bulunan 7 bin 960 metrekarelik turizm, ticaret ve kültür alanı ise 640 milyon 61 bin 988 TL’den satışa çıkarıldı.

4 parselin satışlarından toplam elde edilmesi beklenen toplam gelir 1 milyar 207 milyon 296 bin 708 TL olarak hesaplandı.

Söz konusu ihaleler 30 Nisan 2025’te saat 14:00 ile 14:30 arasında gerçekleştirilecek.

SATIŞ LİSTESİ:

3rwsdfsfdsdf44444.webp

Kaynak: Gerçek İzmir
 

Mahkemeden dönmüştü... Çiğli'nin çehresini değiştirecek plan askıda!​

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 335 hektarlık Büyükçiğli Ova Kesimi için hazırladığı beş bin ölçekli nazım imar planı önerisini askıya çıkardı. Son planlar Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve hak sahipleri tarafından açılan davalar sonucunda iptal edilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1/25000 Ölçekli Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı doğrultusunda hazırlanan 335 hektarlık Çiğli Büyükçiğli Ova Kesimi 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı önerisi yayımladı.

Kentin en yoğun nüfus alanlarından birine sahip olan ve alınan göçler sonrası İzmir’in bir çok yerinde olduğu gibi çarpık kentleşmenin yaşandığı alanda çalışmalarını tamamlayan büyükşehir yetkilileri, Çiğli'nin Yeni Mahalle, Ataşehir ve Küçükçiğli Mahallelerini kapsayan alana yönelik planı askıya çıkardı.

PLANLAR 1 AY SÜRE İLE ASKIDA
Çiğli Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onaylanan son imar planları TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve hak sahipleri tarafından açılan davalar sonucunda iptal edilmişti. Yeni imar planlarının mahkeme kararlarında yer alan gerekçeler doğrultusunda hazırlandığı kaydedildi.

image-208.webp

Yeni imar planları ile birlikte bölgenin nüfusunun 50 binden 57 bine çıkarılması öngörülüyor. Plan açıklama raporunda "1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu’nda Meskun Konut Alanları ağırlıklı olarak Yüksek Yoğunlukta olup toplamda yaklaşık olarak 73 ha, Gelişme Konut Alanları ağırlıklı olarak Çok Yüksek Yoğunlukta olup yaklaşık olarak 3 ha ve Ticaret+Konut alanları da yaklaşık 63 ha büyüklüğünde ayrılmıştır" ifadeleri yer aldı.

image-206.webp

Yayımlanan raporda şu ifadelere yer verildi;

“Uygulama İmar Planı Revizyonuna yönelik açılan davalar sonucunda, davaların konu edildiği parseller yönünden mahkeme kararı ile iptal edilmiş ve bu alanlar uygulama imar planı ölçeğinde plansız kalmıştır. Bu kapsamda, plansız kalan alanlara yönelik Mahkeme tarafından sunulan iptal gerekçeleri detaylı incelenerek iptal gerekçeleri doğrultusunda plan revizyonunun yeniden ele alınması gerekli olmuştur.

Bu kapsamda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanan 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'na ve hedeflerine uygun olarak kentteki nüfus artışı, göç ve kentleşmenin getirdiği sorunların çözülmesi, sosyo-ekonomik ve mekânsal hedeflerin yeniden tanımlanması, yatırım ve gelişme eğilimlerinin planlı olarak yönlendirilmesi, altyapı gelişmesi ve hizmet sunumunda rasyonalite sağlanması, ilçeler bazında planlama ortak dilinin oluşturulması ve planlı gelişmenin sürdürülmesi amacı ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı çalışmaları yapılmaktadır.

Plan onama sınırının dayandırıldığı Anadolu Caddesi, planlama alanı içerisinden geçen Eski Havaalanı Caddesi, İzban ve tramvay hattı boyunca belirlenen “Konut Alanı” kullanımda olan adaların “Ticaret-Konut Alanı” kullanımına dönüştürülmüştür. Söz konusu değişiklik ile planlama alanında yaşaması öngörülen nüfus azaltılmıştır. Azalan nüfus yoğunluğu ile sosyal altyapı alanlarına duyulan ihtiyaç da aynı oranda azalmıştır. Bununla birlikte söz konusu alanlara getirilen ticaret işlevi ile sokak dokusundaki canlılık artmıştır. Ayrıca, alanda yaşaması öngörülen nüfus azalmasına rağmen, mevcut nüfusun yeşil alan ile sosyal ve teknik altyapı ihtiyacı da gözetilerek plan revizyonu çalışmalarından önce onaylanan imar planlarına kıyasla sosyal ve teknik altyapı alanlarında artış sağlanarak, planlama alanında yeni kamusal alanlar belirlenmiştir.

image-207.webp

Tapuya Büyükçiğli Mahallesi, 22205 ada ve 22206 ada olarak kayıtlı taşınmazların bulunduğu “Konut Alanı” kullanımlı iki ada için de eşit oranda terk verilerek mülkiyet haklarında eşitlik sağlanmıştır. Söz konusu taşınmazlar da dahil olmak üzere, plan bütününde mülkiyet haklarının eşitliği gözetilerek imar hatlarında düzenlemeler yapılmıştır.

Planlama alanında ayrılan sosyal ve teknik altyapı alanlarına ilişkin mekânsal analiz hazırlanmıştır. Söz konusu analiz sonucunda planlama alanında yeni sosyal donatı alanları önerilmiştir. Mahkeme kararları doğrultusunda eğitim tesisi ve sağlık tesisi alanları, planlama alanında homojen dağıtılarak, mevcut plan kararlarına göre artış sağlanmıştır.

Planlama alanının ihtiyacı göz önünde bulundurularak özellikle yeni gelişen alanlar ile ticaret ve donatı alanlarının yoğun olduğu bölgelerde cep otopark, yol üstü otopark alanları düzenlenmiştir.

Plan çalışmasının hedef yılı, İzmir Büyükşehir Bütünü 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile örtüşecek şekilde 2030 olarak belirlenmiştir.”

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 
Geri
Üst