İzmir - Arsa ve Taşınmaz Satışları | İmar Planı (Nazım/Uygulama/Çevre Planı) Gelişmeleri

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

İki mahalledeki 195 hektar alanı kapsıyor... Bornova’nın çehresini değiştirecek imar planı askıda!​

Bornova Belediyesi’nin hazırladığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan Kemalpaşa ve Gürpınar Mahallelerini kapsayan, 195 hektarlık alanı ilgilendiren yeni imar planı askıya çıktı. Yeni planla birlikte belirlenen bölgeye gelişmiş konut, ticaret turizm, konut dışı kentsel çalışma alanı, eğitim, sağlık, ibadethane, imarı geldi.

imar-bos-5.webp

Bornova Belediyesi; Kemalpaşa ve Gürpınar Mahallelerinin bir kısmını kapsayan imar revizyon planı askıya çıktı. Çalışma yapılan alanın; yüzde 77,8’i mülkiyetli alan. Bu mülkiyetli alanın, büyük bölümü şahıslara ait. Alanın yüzde 72,5'i şahıslara, yüzde 3,7'si İzmir Büyükşehir Belediyesine, yüzde 0,2’si Maliye Hazinesine ve yüzde 1.31'i Bornova Belediyesine ait durumda. Mülkiyete konu alanın tamamı 673 adet parselden oluşuyor. Toplam alanın; yaklaşık yüzde 20'si İmalathane, yüzde 16'si Tır Parkı, yüzde 9’u Ticaret, yüzde 6’sı depolama, yüzde 2’si Belediye Hizmet Alanı ve yüzde 43'ü boş alan…

AMAÇLAR SIRALANDI

Hazırlanan raporda, yapılan çalışmanın amacı şöyle anlatıldı:



Nazım İmar Planı’nda temel amaç ise; alan içerisinde yaşanan hızlı kentleşmenin, parçacı ve sektörel planlamanın yarattığı sorunların ortadan kaldırılması, kentleşmenin kontrollü gelişiminin sağlanması ve gelişmelerin sürdürülebilir kılınması olup, Bu kapsamda: Üst ölçekli plan olan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararları doğrultusunda; planlama alanı içerisinde mevcut durumda yer alan kullanımlar ve çevresinde bulunan kullanım kararları göz önünde bulundurularak bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak ve çevre planlarla bütünleşmiş olacak şekilde mevcut durumdaki işleyişi kuvvetlendirmek, Ulaşım akslarının önem derecesine göre irdelenip; güçlü otoyol, karayolu ve demiryolu bağlantılarıyla devamlılık kuran, süreklilik arz eden bir ulaşım şeması ve kademelenmenin sağlanarak bölgede erişilebilirliğin güçlendirilmesi, Kentin yaşam kalitesini yükseltecek Kentsel Sosyal ve Teknik Altyapı alanlarının arttırılması ile sürekliliği sağlanan ve yaşam standartlarını artırmaya yönelik yeşil koridorların geliştirilmesi, Üretim ve Küçük Sanayi Alanlarında, uygulamalar ve yerinde gerçekleşen arazi kullanım kararı ile imar planlarının örtüşmeyen kararlarının çözüme kavuşturulması, Kurum ve kuruluşların proje ve yatırımlarının bulunduğu, saha, hat veya güzergâhların korunması ve altyapı, üstyapı alanlarının büyüklük ve ölçek kapsamında plana aktarılması, Planlama alanındaki; arkeolojik sit alanları üzerindeki yapılaşma baskısının azaltılması, koruma ve kontrollü kullanılabilirlik kapsamında ve plan bütünlüğü içerisinde ele alınması, Topografik, su yüzeyi ve jeolojik açıdan önlem alınması gerekli sahaların yapılaşmadan ve yapılaşma etkilerinden uzak tutulması, Planlama alanındaki arazi kullanımlarında mekânsal süreklilik sağlanması, hedeflenmiştir”

boronva-1.webp

İMAR DEĞİŞİKLİKLERİ

Yapılan çalışmayla ilgili şu bilgilere yer verildi:

Bornova İlçesi, Gürpınar ve Kemalpaşa Mahalleri, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu kararları belirlenirken; öncelikle üst ölçekli plan kararları, bununla birlikte alt ölçekli plan kararları doğrultusunda yapılaşmalarını tamamlamış alanların varlığı ile kentin henüz uygulama görmemiş gelişme alanlarının taşıdığı potansiyeller ve güçlü ulaşım bağlantıları temel rol oynamıştır. 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kapsamında belirlenmiş olan, Kentsel Gelişme Alanları kullanım kararının yer aldığı bölge, Turizm Tesis Alanı olarak belirlenen bölgede ve Tır Parkı, Kamyon Garajı olarak tanımlanmış alanlar kapsamında planlama çalışmaları yürütülmüştür. Bu doğrultuda, planlama alanı çevresinde yer alan fonksiyonlar ve alan içerisinde gerçekleşen yapılaşmalar göz önünde bulundurularak kullanım kararları geliştirilmiştir. Planlama alanı içerisinde üst ölçekli planlarda “Kentsel Gelişme Alanı” olarak belirlenen bölgede ağırlıklı olarak “Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı” kullanımı belirlenmiştir. Yine üst ölçekli planlarda alan içerisinde yer seçen tır kullanıcıları göz önünde bulundurularak belirlenmiş olan “Tır Parkı, Kamyon Garajı, Garajlar” kararı plana aktartılmıştır. Bununla birlikte Turizm Tesis Alanı kararı korunarak plana aktarılmıştır.

EK ALANLAR BELİRLENDİ

Alan içerisinde aktif olarak kullanılan Belediye Hizmet Alanı kullanımı korunmuş olup ihtiyaçlar doğrultusunda yakın çevresinde ek alanlar belirlenmiştir. Alan içerisinde donatı alanlarını birbiri ile bağlayan ve dereleri kapsayacak şekilde düzenlenen yeşil akslar oluşturulmuş olup bu doğrultuda alan içerisinde yaya sirkülasyonu ve erişebilirlik kriterleri göz önünde bulundurulmuştur. Ek olarak Pınarbaşı İçme ve Kullanma Suyu Mutlak Koruma Alanı plana işlenmiş ve içerisinden geçen mevcut taşıt yolu güzergahı alan dışına taşınmıştır. Düzenleme ortaklık payı oranı %45 olacak şekilde, sosyal ve teknik altyapı yeterlilikleri ile kurgulanmıştır. Bu doğrultuda, alana ilişkin plan kararları oluşturulurken 2030 yılı hedef alınmış ve bu kapsamda plan kararları; Yoğunluk Kararları ve Nüfus, Arazi kullanım Kararları ile Ulaşım Kararları olmak üzere dört ana başlık altında toplanmıştır”

Kaynak: Gündeme Bakış
 

Büyükşehir'den 1,2 milyar TL'lik satış!​

İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan dört taşınmazı satma kararı aldı. Taşınmazların satılması durumunda belediyenin kasasına 1 milyar 207 milyon TL girecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2’si Buca’da, 2’si ise Konak’ta olmak üzere toplam dört taşınmazını kapalı teklif usulü ihale ile satma kararı aldı.

Buca Tınaztepe’de bulunan 17 bin 543 metrekarelik ayrık nizam konut alanı 340 milyon TL’den, yine Buca’da bulunan bin 269 metrekarelik bir diğer ayrık nizam konut alanı 24 milyon 550 bin TL’den satışa çıkarıldı.

Konak Halkapınar’da 5 kerpiç ve 2 kargir evden oluşan merkezi iş alanı 202 milyon 684 bin 720 TL’den satıca çıkarıldı.

Konak Umurbey’deki Tarihi Elektrik Fabrikası’na komşu konumda bulunan 7 bin 960 metrekarelik turizm, ticaret ve kültür alanı ise 640 milyon 61 bin 988 TL’den satışa çıkarıldı.

4 parselin satışlarından toplam elde edilmesi beklenen toplam gelir 1 milyar 207 milyon 296 bin 708 TL olarak hesaplandı.

Söz konusu ihaleler 30 Nisan 2025’te saat 14:00 ile 14:30 arasında gerçekleştirilecek.

SATIŞ LİSTESİ:

3rwsdfsfdsdf44444.webp

Kaynak: Gerçek İzmir
 

Mahkemeden dönmüştü... Çiğli'nin çehresini değiştirecek plan askıda!​

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 335 hektarlık Büyükçiğli Ova Kesimi için hazırladığı beş bin ölçekli nazım imar planı önerisini askıya çıkardı. Son planlar Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve hak sahipleri tarafından açılan davalar sonucunda iptal edilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1/25000 Ölçekli Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı doğrultusunda hazırlanan 335 hektarlık Çiğli Büyükçiğli Ova Kesimi 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı önerisi yayımladı.

Kentin en yoğun nüfus alanlarından birine sahip olan ve alınan göçler sonrası İzmir’in bir çok yerinde olduğu gibi çarpık kentleşmenin yaşandığı alanda çalışmalarını tamamlayan büyükşehir yetkilileri, Çiğli'nin Yeni Mahalle, Ataşehir ve Küçükçiğli Mahallelerini kapsayan alana yönelik planı askıya çıkardı.

PLANLAR 1 AY SÜRE İLE ASKIDA
Çiğli Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onaylanan son imar planları TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve hak sahipleri tarafından açılan davalar sonucunda iptal edilmişti. Yeni imar planlarının mahkeme kararlarında yer alan gerekçeler doğrultusunda hazırlandığı kaydedildi.

image-208.webp

Yeni imar planları ile birlikte bölgenin nüfusunun 50 binden 57 bine çıkarılması öngörülüyor. Plan açıklama raporunda "1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu’nda Meskun Konut Alanları ağırlıklı olarak Yüksek Yoğunlukta olup toplamda yaklaşık olarak 73 ha, Gelişme Konut Alanları ağırlıklı olarak Çok Yüksek Yoğunlukta olup yaklaşık olarak 3 ha ve Ticaret+Konut alanları da yaklaşık 63 ha büyüklüğünde ayrılmıştır" ifadeleri yer aldı.

image-206.webp

Yayımlanan raporda şu ifadelere yer verildi;

“Uygulama İmar Planı Revizyonuna yönelik açılan davalar sonucunda, davaların konu edildiği parseller yönünden mahkeme kararı ile iptal edilmiş ve bu alanlar uygulama imar planı ölçeğinde plansız kalmıştır. Bu kapsamda, plansız kalan alanlara yönelik Mahkeme tarafından sunulan iptal gerekçeleri detaylı incelenerek iptal gerekçeleri doğrultusunda plan revizyonunun yeniden ele alınması gerekli olmuştur.

Bu kapsamda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanan 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'na ve hedeflerine uygun olarak kentteki nüfus artışı, göç ve kentleşmenin getirdiği sorunların çözülmesi, sosyo-ekonomik ve mekânsal hedeflerin yeniden tanımlanması, yatırım ve gelişme eğilimlerinin planlı olarak yönlendirilmesi, altyapı gelişmesi ve hizmet sunumunda rasyonalite sağlanması, ilçeler bazında planlama ortak dilinin oluşturulması ve planlı gelişmenin sürdürülmesi amacı ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı çalışmaları yapılmaktadır.

Plan onama sınırının dayandırıldığı Anadolu Caddesi, planlama alanı içerisinden geçen Eski Havaalanı Caddesi, İzban ve tramvay hattı boyunca belirlenen “Konut Alanı” kullanımda olan adaların “Ticaret-Konut Alanı” kullanımına dönüştürülmüştür. Söz konusu değişiklik ile planlama alanında yaşaması öngörülen nüfus azaltılmıştır. Azalan nüfus yoğunluğu ile sosyal altyapı alanlarına duyulan ihtiyaç da aynı oranda azalmıştır. Bununla birlikte söz konusu alanlara getirilen ticaret işlevi ile sokak dokusundaki canlılık artmıştır. Ayrıca, alanda yaşaması öngörülen nüfus azalmasına rağmen, mevcut nüfusun yeşil alan ile sosyal ve teknik altyapı ihtiyacı da gözetilerek plan revizyonu çalışmalarından önce onaylanan imar planlarına kıyasla sosyal ve teknik altyapı alanlarında artış sağlanarak, planlama alanında yeni kamusal alanlar belirlenmiştir.

image-207.webp

Tapuya Büyükçiğli Mahallesi, 22205 ada ve 22206 ada olarak kayıtlı taşınmazların bulunduğu “Konut Alanı” kullanımlı iki ada için de eşit oranda terk verilerek mülkiyet haklarında eşitlik sağlanmıştır. Söz konusu taşınmazlar da dahil olmak üzere, plan bütününde mülkiyet haklarının eşitliği gözetilerek imar hatlarında düzenlemeler yapılmıştır.

Planlama alanında ayrılan sosyal ve teknik altyapı alanlarına ilişkin mekânsal analiz hazırlanmıştır. Söz konusu analiz sonucunda planlama alanında yeni sosyal donatı alanları önerilmiştir. Mahkeme kararları doğrultusunda eğitim tesisi ve sağlık tesisi alanları, planlama alanında homojen dağıtılarak, mevcut plan kararlarına göre artış sağlanmıştır.

Planlama alanının ihtiyacı göz önünde bulundurularak özellikle yeni gelişen alanlar ile ticaret ve donatı alanlarının yoğun olduğu bölgelerde cep otopark, yol üstü otopark alanları düzenlenmiştir.

Plan çalışmasının hedef yılı, İzmir Büyükşehir Bütünü 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile örtüşecek şekilde 2030 olarak belirlenmiştir.”

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Bayraklı Belediyesi önerdi SGK değişiklik istedi... Kentsel alan gitti özel tesis alanı geldi!​

Bayraklı Belediyesi geçmişten gelen SGK borçları kapatmak için Soğukkuyu Mahallesi’ndeki planlarda kentsel alan olarak geçen alanın imarını özel tesis ve kültür tesis alanına çevirdi.

Bayraklı Belediyesi’nin SGK borçları belediyenin iş yapmasını engelliyor. Geçmişten gelen 563.5 milyonluk sigorta borcunu kapatmak için düğmeye basan Belediye Başkanı İrfan Önal, belediye arazilerini SGK’ya satmak için yeni plan kararları aldı.

bayrakli-satis.webp

KENTSEL ALAN ÖZEL TESİS ALANI OLDU

Belediye sn olarak; Soğukkuyu Mahallesi 26331 ada 1 parseldeki 1/100 ölçekli planlarda yerleşik kentsel alan imarlı arazinin imarını değiştirip özel tesis alanı yaptı. İlgili karar Büyükşehir Meclisi’nden de geçerek askıya çıktı. Plan bir ay süreyle askıda kalacak.

Daha sonra belediye SGK ile masaya oturup borcuna karşılık burayı kuruma verecek.

Kaynak: Gündeme Bakış
 

Fiyatı belli oldu… Büyükşehir kale alıyor!​

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Beydağ Belediyesi'ne ait ve içerisinde Beydağ Kalesi’nin bulunduğu taşınmazı 50 milyon TL bedelle satın almaya hazırlanıyor.

whatsapp-gorsel-2025-04-24-saat-131114-f2e5240e.webp

İzmir’de turizmi 12 aya yaymak ve ilçelerin tamamında alanlar oluşturmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamdaki kritik bir karar almaya hazırlanıyor.

Beydağ ilçesinde yaşayan bölge sakinlerinin ve turistlerin ziyaret edebileceği, kafe ve restoran işlevleri bünyesinde barındıran, kültür sanat ve etkinliklerinin yapılabileceği tarihi bir alan ve aktivite merkezi oluşturmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Beydağ Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan taşınmaz için hamle yaptı.

SATIN ALINACAK
Bu kapsamda harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, hem Beydağ Belediyesi’ne destek olmak hem de turizm hedefleri doğrultusunda Beydağ Mahallesi’nde yer alan ve üzerinde kale bulunan 6 bin 675 metrekarelik parseli satın alma kararı aldı.

whatsapp-gorsel-2025-04-24-saat-130450-b61938b1.webp

FİYATI BELLİ OLDU
Buna göre alan için Büyükşehir Belediyesi Encümeni, tarafından 50 milyon 89 bin 854 TL fiyat belirlendi. Beydağ Belediyesi ile anlaşılması durumunda içerisinde kale bulunan ve geçmişte restorasyon yapılan alan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesine geçecek.

MECLİSTEN OY ÇOKLUĞU ALMIŞTI
İlgili satın alma talebi Mart ayı meclis oturumunda gündeme gelirken, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından görüşülen ilgili gündem maddesi AK Parti ve MHP’li üyelerin ‘ret’ oyuna karşı CHP’li üyelerin ‘kabul oyu ile oy çokluğuyla kabul edilmişti. İlgili komisyon kararı meclis gündeminde de oy çokluğu ile kabul edilerek hayata geçirilmişti.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Ankara eylemleri görmezden geldi… Güzelbahçe’de çifte özelleştirme daha!​

Özelleştirme İdaresi, Güzelbahçe sınırlarındaki iki parseli daha satışa çıkardı. İlçede yakın zamanda iki parsel daha satışa çıkarılmış, satış kararı tepkilere neden olmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Güzelbahçe ilçesi sınırları içerisinde yer alan kamuya ait taşınmazlarla ilgili yeni satış kararı aldı.

Kahramandere Mahallesi’nde yer alan iki parsel 6 bin 446 metrekare büyüklüğündeki 1620 ada 7 parsel ile 7 bin 356 metrekare büyüklüğündeki 2912 ada 1 parsel vitrine çıkarıldı.

82d0c799-e3c3-4329-929a-319af2778ad0.webp

1620 ada 7 parsel kısmen gelişme konut alanı, kısmen spor tesisleri alanında kalırken 2912 ada 1 parsel ise gelişme konut alanında kalıyor. Her iki parselinde 0,40 emsal ve 2 kata kadar yapılaşma izni bulunuyor.

İhaleler 21 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilecek.

2 PARSEL SATILMIŞTI
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yakın zamanda 8 bin 960 metrekare büyüklüğündeki 1668 ada 2 parseli ve bin 283 metrekare büyüklüğündeki 1609 ada 1 parseli satışa çıkarmıştı. Her iki parsel için 365 milyon TL teklif edilmişti. Satış kararı Güzelbahçeliler tarafından protesto edilmişti.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

TOKİ’den Ayayorgi’de satış!​

TOKİ İzmir’in Çeşme ve Güzelbahçe ilçelerinde kalan 2 parseli satışa çıkardı. Satışlardan 30 milyon 690 TL gelir elde edilmesi bekleniyor. Çeşme'de satışa çıkarılan otel imarlı parsel dünyaca ünlü Ayayorgi Koyu manzaralı.

ekran-goruntusu-2025-04-26-193236.webp

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ, 43 ilde 383 arsa satışa çıkardı.

İzmir’de ise 2 parsel vitrine çıkarıldı. Parsellerden bir tanesi yakın zamanda imar tartışmaları ile gündeme gelen dünyaca ünlü koy Aya Yorgi Koyu manzaralı.

Denize 300 metre uzaklıktaki 10 bin 771 metrekare büyüklüğündeki 8610 ada 1 parseldeki 727 metrekarelik hissesini satacak. Parsel imar planlarında turizm tesis alanında kalıyor.

20 milyon 20 bin TL satış bedeli belirlenen parselin 0,25 emsal ve 2 kata kadar yapılaşma hakkı bulunuyor.

33183_2.webp

GÜZELBAHÇE’DE KONUT ALANI
Satışla çıkarılan diğer parsel ise Güzelbahçe Yelki Mahallesi sınırlarında kalıyor. İmar planlarında konut alanında kalan parsel için 10 milyon 670 bin TL bedel biçildi.

Satışların tamamından en az 30 milyon 690 bin TL gelir elde edilmesi bekleniyor. İhaleler 7-8 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Menderes’te 93 milyonluk satış!​

Menderes Belediyesi, 93 milyon TL değerindeki mülkiyeti kendisine ait 4 zeytinli tarlayı satışa çıkardı.

Menderes Belediyesi satış kararlarına bir yenisini daha ekledi.

Belediye yönetimi, 4 mülkiyeti daha satışa çıkardı.

Resmi Gazete’de yer alan ilana göre; ilçenin Akçaköy ve Seferihisar’ın Orhanlı köylerinde yer alan 4 parsel ihale edilecek.

a419e9ac-a34d-4cd3-9a69-ff7a60e4c9aa.webp

Parsellerin büyüklükleri 19 bin 334 metrekare ile 30 bin 540 metrekare arasında değişirken satışlardan en az 93 milyon 231 bin TL gelir elde edilmesi bekleniyor.

İhale 14 Mayıs 2025 tarihinde Menderes Belediyesi Encümen Salonu’nda yapılacak

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Karabağlar’da arsa değerleri uçtu!​

Karabağlar Belediyesi Takdir Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre, ilçedeki arsa satış bedelleri 2026 yılı itibarıyla katlanarak artacak

whatsapp-image-2025-04-28-at-111138.webp

Karabağlar Belediye Başkanlığı Takdir Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeler kamuoyuyla paylaşıldı. Rapora göre, tapulu veya tapusuz mülk sahiplerini doğrudan etkileyen tapu satış bedellerinde yüzde 2.000 ila yüzde 3.000 arasında artış yapılması planlanıyor.

Buna göre, halihazırda metrekaresi 2.000 TL üzerinden satılan ve üzerinde konut bulunan arsalar, 2026 yılı itibarıyla metrekaresi 40.000 TL bedelle satışa sunulacak. Söz konusu artış, sadece satış bedelleriyle sınırlı kalmayacak; yıllık emlak vergileri de aynı oranlamaya tabi tutularak yeniden hesaplanacak. Komisyonun hazırladığı raporda, arsa değerlerindeki bu artışın, belediyenin vergi gelirlerini artırmasının yanı sıra, vatandaşların mali yükünü de önemli ölçüde artıracağı belirtildi. Karabağlarlı mülk sahiplerini doğrudan etkileyecek bu değişikliklerin, 2025 yılı itibarıyla uygulamaya alınması planlanıyor.

Sokak sokak yeni değerler belirlendi​

Özgür Mahallesi'nde birçok cadde ve sokakta, arsa değerlerinin ciddi oranlarda artırılması kararı alındı. Eski İzmir Caddesi (744-802 numaralı parseller) için 883 TL olan önceki değer 70.000 TL'ye çıkarılırken, 3885 Sokak (67-93/A ve 68/2-84) için de 3.308,42 TL değer takdir edildi. 3885/1 Sokak (1-9 ve 2-22/A) ile 3885/2 Sokak (1-19 ve 2-14) arasındaki parsellerin her birinin değeri 40.000 TL olarak güncellendi.

Özgür Mahallesi'nde 3896 Sokak, 3896/1 Sokak, 3897 Sokak, 3898 Sokak, 3898/1 Sokak, 3898/2 Sokak, 3898/3 Sokak ve 3898/4 Sokak'ta da değerler metrekaresi 40.000 TL olacak şekilde yeniden belirlendi. Aynı şekilde 3899 Sokak, 3899/2 Sokak, 3899/3 Sokak, 3899/4 Sokak, 3900/4 Sokak, 3901 Sokak, 3901/1 Sokak, 3902 Sokak, 3903 Sokak, 3904 Sokak, 3905 Sokak, 3905/1 Sokak, 3906 Sokak, 3907 Sokak, 3908 Sokak, 3909 Sokak ve 3910 Sokak üzerinde de aynı güncelleme yapıldı.

Özellikle 3911 Sokak’ta (yalnız 1/1 ve 2 numaralı parseller) metrekaresi 70.000 TL’ye çıkarılan özel parseller dikkat çekti. 3911/1 Sokak, 3911/2 Sokak, 3911/3 Sokak ve 3911/4 Sokak gibi bölümlerde de 40.000 TL ve 70.000 TL arasında değişen yeni değerlemeler uygulandı. Tüm bu artışlar, 28 Mart 2025 tarihi itibarıyla yapılan son değerlendirmelerle resmi hale getirildi.

Kaynak: Son Mühür
 

Buca'da 'emsal' karar!​

Buca Belediyesi, kentte 30 Ekim 2020 yılında yaşanan deprem sonrası ağır ve orta hasar kaydı alan yapıların dönüşümünü kolaylaştırmak amacıyla gündeme getirdiği yüzde 20'lik emsal artışı talebi için komisyonlar kararını verdi

Ege Denizi'nde 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen deprem sonrası ağır ve orta hasarlı apartmanların dönüşümü amacıyla uygulanmak istenen emsal artışı talebi gündemdeki yerini koruyor.

Bayraklı haricindeki ilçelerde açılan dava sonrası iptal edilen emsal artışı geçtiğimiz aylarda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne getirilmiş ancak meclis üyeleri kararın ilçelerden gelmesi gerektiğini belirterek talebi reddetmişti.

Alınan karar sonrası ise ilk hamle Buca Belediyesi'nden geldi. Bu kapsamda deprem sonrasında ağır ve orta hasarlı tespit edilen yapıların ada bazlı yüzde 60'ı geçmeyecek şekilde yüzde 20'lik emsal hakkının tanınması önerisi meclis gündemine gelmişti. Öneri, İmar ve Bayındırlık ile Kentsel Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Komisyonlarınca oy birliğiyle kabul edildi.

Komisyonların raporu meclis gündeme ele alınacak.

KARAR ÇIKTI
Gündem maddesi şu şekilde:

Buca ilçe bütününde yer alan 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasar kaydı bulunan yapıların dönüşümünün sağlanması, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.03.2025 tarih ve 04.226 sayılı Kararı doğrultusunda; “Buca İlçe sınırları içerisinde, 30 Ekim 2020 yılında yaşanan deprem sonrasında 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların, can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerine ilişkin yürütülen yeni yapılaşmalarda, mevcut yapının ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına %20 ilave edilmesi, toplam yapı inşaat alanına ilave edilen %20 5/6 artışın ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanabileceği gibi, taban alanında da kullanabileceği, ancak taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının %60’ını geçemeyeceği hükmü çerçevesinde, İzmir 2. İdare Mahkemesinin 21.11.2024 tarih ve 2024/1663 sayılı kararının ilçe belediyelerine dağıtımının yapıldığı 16.01.2025 tarihinden önce yapılmış olan inşaat ruhsatı başvuruları ile seviyesine bakılmaksızın mahkeme kararıyla durdurulmuş olan inşaatlara ilişkin iş ve işlemler tamamlanır. 31.12.2025 tarihine kadar geçerli olmak kaydıyla bu hükümler çerçevesinde yeni inşaat ruhsatı düzenlenebilir.” şeklinde belirlenen esaslar doğrultusunda yürütülmesi hususunun İmar ve Bayındırlık ile Kentsel Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Komisyonlarınca oy birliğiyle KABULÜNE dair rapor.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Karakol değil park olacak: Çiğli’de İmar planında dikkat çeken değişiklik​

Çiğli Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve altı ayrı komisyona havale edilen karakol alanının park yapılmasına ilişkin imar planı değişikliği, belediye meclisinin Mayıs ayı gündeminde oylanacak.

Çiğli Belediyesi, Mayıs ayı meclis gündemini açıkladı. Büyük Çiğli Mahallesi’nde tapunun 41457 ada, 1 numaralı parselinde yer alan ve imar planlarında “Karakol Alanı” olarak görünen arazinin “Park Alanı”na dönüştürülmesine yönelik 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği, ilgili komisyonlarca değerlendirildi. Konunun meclis gündemine taşınarak karara bağlanması bekleniyor.

Karakol alanı park oluyor​

Çiğli Büyük Çiğli Mahallesi’nde imar planlarında “karakol alanı” olarak belirlenen bir parselin “park alanı”na dönüştürülmesi için hazırlanan 1/1000 ölçekli plan değişikliği meclis gündeminde yer aldı. Konu, çevre ve kentsel dönüşüm komisyonlarında görüşülecek.

İhtiyaç sahiplerine ücretsiz hukuki destek​

Çiğli Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün teklifi doğrultusunda, İzmir Barosu ile “Adli Yardım Sisteminin Güçlendirilmesi İş Birliği Protokolü” imzalanması gündeme alındı. Protokol kapsamında, ekonomik zorluk yaşayan vatandaşların yasal haklarını öğrenmeleri ve adli yardım desteği alabilmeleri hedefleniyor. Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’a protokolü imzalama yetkisi verilmesi planlanıyor.

Sıfır Atık Projesi’ne pilot site seçilecek​

“Sıfır Atık Projesi” kapsamında, 40 haneden fazla olan sitelerde ayrıştırılan atıkların ayrı günlerde toplanması önerisi de meclis gündemine taşındı. Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından değerlendirilecek olan proje, Çiğli’de sürdürülebilir çevre hedeflerine katkı sağlayacak.

Kaynak: Son Mühür
 

Turizm merkezinde denize sıfır tahsis!​

İzmir’in turizm merkezi Çeşme’de Armir Turizm isimli şirkete tahsis edilen 30 bin metrekarelik parselin yeni imar planları askıya çıkarıldı.

dewfewfewfefrewgrg.webp

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in turizm merkezi Çeşme ile ilgili yeni bir imar planı yayımladı.

‘Alaçatı Mahallesi, 4553 ada 1 parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’ askıya çıkarıldı.

PLAN DEĞİŞTİ
3’üncü derece doğal SİT alanında kalan parselin 20 bin 105 metrekaresi turizm tesis alanı ve 10 bin 302 metrekaresi ise günübirlik tesis alanı olarak ilan edildi. Turizm tesis alanında 0,30 emsal ve 9,5 metreye kadar yapılaşma izni bulunuyor.

30 bin 800 metrekarelik Hazine mülkiyetindeki parsel Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ankara Armir Turizm Şirketi’ne tahsis edildi.

Proje ilgili yakın zamanda ÇED sürecinin başlatılması bekleniyor.

SAHİPLERİ KİMLER?
Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre ise şirketin ortakları arasında May Petrol, Hikmet Hezan Özbek, Hazal Hira Özbek ve Abdülatif Lider Özbek yer alıyor.

May Petrol şirketinin sahipleri ise Ömer Faruk Özbek, Mansure Özbek, Mehmet Mustafa Kahraman, Hira Özbek ve Hizan Özbek.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Bornova Belediyesi 41 taşınmazını satıyor... Kasa dolacak!​

Bornova Belediyesi mülkiyetinde bulunan 41 adet taşınmazı satışa çıkartıyor. Altındağ, Çamdibi, Ergene Mahallesi, Gürpınar Mahallesi, Kemalpaşa Mahallesi ve Yaka Mahallesi’nde bulunan arazilerin listesi ve konumları şöyle;

Bornova Belediyesi, mülkiyetinde olan 41 taşınmazı satışa sunma kararı aldı. Bornova Belediyesi Mayıs Ayı Meclisi’ne sunulan önerge oyçokluğuyla kabul edildi. Başkan Ömer Eşki satışa ilişkin, Türkiye’deki kötü ekonomik gidişatı örnek göstererek, geleceğe yönelik tedbir aldığını kaydetti.

Bornova Belediyesi’nin satışa çıkardığı 41 adet taşınmazın listesi:

ekran-goruntusu-2025-05-02-192021.webp ekran-goruntusu-2025-05-02-192008.webp ekran-goruntusu-2025-05-02-192015.webp ekran-goruntusu-2025-05-02-192001.webp ekran-goruntusu-2025-05-02-191954.webp ekran-goruntusu-2025-05-02-191937.webp ekran-goruntusu-2025-05-02-191946.webp ekran-goruntusu-2025-05-02-191928.webp ekran-goruntusu-2025-05-02-191921.webp ekran-goruntusu-2025-05-02-191910.webp

Kaynak: Gündeme Bakış
 

39 parsel vitrinde… Menemen’de 370 milyonluk satış!​

Menemen Belediyesi tarafından 3 mahalledeki arsa ve tarla statüsündeki 39 taşınmaz 369 milyon 199 bin 330 liraya satışa çıkarıldı.

İzmir’in gelişmekte olan Menemen ilçesinde belediye tarafından 39 taşınmaz satışa çıkarıldı. Menemen’in Seyrek mahallesindeki 26 arsa, Maltepe mahallesindeki 5 tarla, Tuzçullu Mahallesindeki 5 tarla ile Süzenbeyli Mahallesindeki 3 tarla satışa çıkarıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre toplam 369 milyon 199 bin 330 lira muhammen bedelle Menemen’deki 39 taşınmaz satışa çıkarıldı.

İlanda ise parsellerin tamamının doğal SİT alanında kalması dikkat çekti.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Bornova'da 13 taşınmaz satışta!​

Bornova Belediyesi tarafından 712 milyon 783 bin 800 TL değerindeki 13 taşınmaz çıkarıldı. Bornova Belediyesi ayrıca, kiralama ihalesine de çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 08.05.2025 tarihli Resmi Gazete kararları yayımlandı. Bornova Belediye Başkanlığı tarafından açıklanan taşınmaz satışı dikkat çekti. 13 taşınmazını satışa çıkaran Bayındır Belediyesi'nin belirlemiş olduğu muhammen bedel ise 712 milyon 783 bin 800 TL olarak göze çarptı.

En düşüğü 1, en yükseği 131 milyon TL!​

Bornova Belediyesi tarafından satışa konulan 13 taşınmazdan 12 tanesi arsa statüsündeyken, 1 tanesi de zeytin ağaçlı tarla statüsünde yer alıyor. Taşınmazlar 3 tanesi Ergene, 2 tanesi Işıklar, 2 tanesi Gürpınar, 2 tanesi Erzene, 2 tanesi Kemalpaşa, 1 tanesi Egemenlik ve 1 tanesi de Çamdibi Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde yer alıyor. Tahmini bedel olarak en yüksek olan taşınmaz, Ergene Mahallesi'nde yer alan 4.368,00 m2 alana sahip taşınmaz olarak dikkat çekiyor. En düşük bedelli olan taşınmaz ise, yine Ergene Mahallesi'nde yer alan 30,00 m2 alana sahip arsa olarak göze çarpıyor.

Kiralama ihalesi de gerçekleştirilecek!​

Bornova Belediyesi ayrıca kiralama ihalesine de çıkıyor. Bornova Belediyesi tarafından; 1 WC ve 8 ATM yeri 3 yıllığına kira verilecek. Kiraya verilecek taşınmazların muhammen bedellerinin 1 yıllık kiralama bedeli olduğu belirtilirken, kiraya verilecek olan ATM yerlerinin 6 tanesi Barbaros, 1 tanesi Atatürk ve 1 tanesi de Mevlana Mahallesi'nde yer alıyor.

İhaleler ne zaman?​

13 taşınmazın satışı için gerçekleştirilecek olan ihaleler, 20 Mayıs Salı günü 09.00-14.00 saatleri arasında kapalı teklif usulü ile Bornova Belediyesi Nevzat Kavalar Kültür Merkezi'nde (Bornova Büyük Park içi - Bornova Belediyesi Meclis Salonu) gerçekleştirilecek. Kiralama ihaleleri ise, yine 20 Mayıs Salı günü 14.20-15.40 saatleri arasında açık teklif usulü ile Bornova Belediyesi Nevzat Kavalar Kültür Merkezi'nde (Bornova Büyük Park içi - Bornova Belediyesi Meclis Salonu) gerçekleştirilecek.

Kaynak: Son Mühür
 

Dikili planlarında revizyon!​

Dikili Kabakum planlarında değişiklik yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi planların son halini askıya çıkardı. 8,9 hektarlık alanı kapsayan yeni planla birlikte yeşil alanların miktarının 16 bin 442 metre artırıldığı, ticaret, turizm ve konut alanlarının ise 601 metre artırıldığı ifade edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘İzmir İli, Dikili İlçesi, Kabakum ve Salihler Mahalleleri, Nazım İmar Planı’nda değişikliğe gitti.

8,9 hektarlık planların son hali askıya çıkarıldı. Yeni planla birlikte 3 parselin statüsünde düzenleme yapıldı.

Yeni planla birlikte yeşil alanların miktarının 16 bin 442 metre artırıldığı, ticaret, turizm ve konut alanlarının ise 601 metre artırıldığı ifade edildi.

dewfewfewfew-1.webp

Plan değişiklikleri şu şekilde

- Yapılan plan değişikliklerinden ilki, 1. Etap Planlama Bölgesi'nin kuzeyinde konumlanmaktadır. Planlama alanından geçen Polyak Caddesi'ne bağlantı oluşturan ve 31. Sokak olarak adlandırılan 12 metre genişliğindeki taşıt yolunun, sehven yürürlükteki imar planlarına halihazırda kullanılan mevcut haliyle işlenmediği tespit edilmiştir. Alana ilişkin bugüne kadar onaylanan imar planı süreçlerinde kazanılmış olan mülkiyet haklarının korunabilmesi ve mevcut durumuyla aktif olarak kullanılan bahse konu taşıt yolunun imar planlarına işlenebilmesi amacıyla 1 No'lu plan değişikliği hazırlanmıştır. 12 metre genişliğindeki taşıt yolu, işbu rapora konu nazım imar planı değişikliği ile kuzeye doğru mevcut yerinde işlenmiş ve "Park ve Yeşil Alan" kullanımı söz konusu taşıt yolunun güneyine kaydırılmıştır.

ekran-goruntusu-2025-05-09-095559.webp

- Tapuya Dikili İlçesi, Kabakum Mahallesi, 948 parsel olarak kayıtlı mera vasıflı taşınmaza denk gelen bölgedeki meri nazım imar planı kararlarında özel imar adası niteliğinde olan "Düşük Yoğunluklu Gelişme Konut Alanı" ve "Ticaret Alanı" kullanımlarının olduğu görülmüş, bu kullanımların kamu yararı gözetilerek yeni kamusal alanlar oluşturulması adına "Spor Alanı", "Sosyal Tesis Alanı", "Park ve Yeşil Alan" ve "Teknik Altyapı Alanı" kullanımlarına dönüştürülmesine karar verilmiştir.

dewfewfewfewgewg.webp

- İşbu rapora konu 4 No'lu plan değişikliği sahasında yer alan arsa vasıflı 513 ada 1 parsele (eski 937 parsel) denk gelen alanda mevzi imar planın bulunduğu ancak sehven yürürlükteki nazım imar planı kararlarının söz konusu mevzi imar planı kararlarına uygun olarak belirlenmediği tespit edilmiştir. Bu tespit doğrultusunda; plan değişikliğine konu alanı kapsayan ve mevzi niteliğinde hazırlanarak Dikili Belediye Meclisi'nin 02.05.2013 tarih, 82 sayılı kararıyla onaylanan "İzmir-Dikili 937 Parsel ve Çevresi Uygulama İmar Planı" kararları imar planlarına işlenmiş, işbu rapora konu nazım imar planı değişikliğinde de söz konusu 513 ada 1 parseli kapsayan bölgede yer alan "Düşük Yoğunluklu Gelişme Konut Alanı" kullanımı, mevzi imar planında planlandığı şekilde "Düşük Yoğunluklu Mevcut Konut Alanı" kullanımına dönüştürülmüş ve imar adası formu mevzi imar planına uygun olarak işlenmiştir. Buna yönelik, yürürlükteki nazım imar planında bahse konu mevcut konut alanının çevresinde yer alan "Teknik Altyapı Alanı" ve "Park ve Yeşil Alan" kullanımları düzenlemeye konu edilmiştir.

ekran-goruntusu-2025-05-09-094805.webp

Plan değişikliğinin gerekçesi ise şu ifadelerle anlatıldı:

- Plan değişikliği kararlarında, mevcut nüfusun ihtiyacı göz önünde bulundurularak yeni sosyal donatı alanları oluşturulmuş ve ayrıca yeni "Rekreaktif Alan" ve "Rekreasyon Alanı" kullanımları planlanmış, "Park ve Yeşil Alan" miktarı da artırılarak plan değişikliği sahası içerisindeki tüm yeşil alanların miktarında toplam 16.442 m²'lik bir artış sağlanmıştır.

-Söz konusu değişiklikler doğrultusunda, nüfus barındıran "Düşük Yoğunluklu Gelişme Konut Alanı" ve "Düşük Yoğunluklu Mevcut Konut Alanı" kullanımlarının yüzölçümü toplamda 15.711 m² azalmış, %80 oranında konut alanı olarak kullanılabilen "Ticaret-Turizm-Konut Alanı" kullanım kararında ise 601 m²'lik bir artış yaşanmıştır. Plan değişikliği kararları geneline bakıldığında, nüfus barındıran kullanımların yüzölçümünde toplamda 15.110 m²'lik bir azalma gerçekleştiğinden, ilave nüfusa ayrılması gereken sosyal donatı alanı hesabı yapılmasına gerek duyulmamıştır. Buna rağmen birinci maddede de açıklandığı gibi, plan değişikliği sahalarında ayrılan kamusal nitelikli donatı alanı ve yeşil alan miktarları fazlasıyla arttırılmıştır.

image-235.webp

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Turistik ilçede plan değişikliği... Tarım gitti, konut geldi!​

Mahkemeden dönen Dikili Kabakum ve Salihler bölgesinin imar planı yeniden askıya çıkarıldı. Askıya çıkan plana göre 245 bin 874 metrekarelik tarım alanı imara açıldı.

İzmir’in turistik merkezlerinde Dikili’de yer alan Kabakum ve Salihler mahallelerinin imar planlarında değişiklik yapıldı.

Hak sahipleri, 2020 yılında askıya çıkan planlarda tarım arazilerinde kalan parsellerinin imar planlarının değiştirilmesi için itiraz etti. İtirazlarda üst ölçekli plan kararlarına aykırı olduğu, söz konusu bölgelerin dikili tarım alanı sayılamayacağı, üzerinde ağaç bulunmadığı, tapuda "Tarla" nitelikli olduğu gibi gerekçeler yer aldı. Hak sahipleri, parsellerin "Gelişme Konut Alanı", "Tercihli Kullanım Alanı", "Ticaret-Turizm-Konut Alanı" olarak düzenlenmesini talep etti ancak talep büyükşehir tarafından kabul görmedi.

Planı yargıya taşıyan vatandaşlar davaları kazandı. Danıştay da yerel mahkemelerin vermiş olduğu kararı onadı. Mahkeme kararları doğrultusunda hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı.

Yeni plana göre 245 bin 874 metrekarelik alanın statüsü değişti. Bölgenin 120 bin 276 metrekaresi gelişme konut alanı geriye kalanı ise sağlık, eğitim, park, belediye hizmet alanı ve genel otopark ilan edildi.

Askıya çıkan planlara 30 gün içinde itiraz edilebilecek.

image-239.webp

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:
İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesinin 2023/48, 2023/49 ve 2021/632 sayılı kararlarında özetle:

- Parsellerin, 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda "Tarım Alanı" kullanımında yer almaması nedeniyle, planların kademeli birlikteliği ilkesine aykırı olduğu.

- Dava konusu parsellerin çevrelerinin konut alanları ve bu alanlara hizmet etmesi öngörülen sosyal donatı alanlarına ayrıldığı, büyük oranda kentsel kullanım kararı getirilen bu bölge içinde nispeten küçük bir alan oluşturan dava konusu taşınmazların da içerisinde yer aldığı birkaç parselin tarımsal faaliyet yürütülmesine imkân verecek bir tarımsal bütünlük oluşturmadığı gerekçelerine yer verilmiş olup, dava konusu taşınmazlara ilişkin 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda "Ticaret-Turizm-Konut Alanı" olarak belirlenen kullanım kararına dayalı olarak park, yeşil alan vb. gibi sosyal ve teknik altyapı alanlarının da getirilebileceğinin tabii olduğu, belirtilmiştir.

ekran-goruntusu-2025-05-13-111503.webp

Söz konusu mahkeme kararları doğrultusunda, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesinin 20/01/2023 tarihli kararı ile iptaline karar verilmesi sonucu plansız kalan, Dikili İlçesi. Salihler Mahallesi, 288 parsel maliki tarafından, söz konusu parselde "Düşük Yoğunluklu Gelişme Konut Alanı" ve "Park ve Yeşil Alan" kullanım kararları ile 15 metre "Taşıt Yolu" düzenlenmesine, yönelik hazırlatılan öneri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, plan müellifi tarafından Belediye Başkanlığımıza değerlendirilmek üzere sunulmuş olup, söz konusu plan önerisi İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.02.2024 tarih, 97509404.105.04.148 sayılı Meclis Kararı ile "..söz onusu parselin çevresinde benzer nitelikli alanların yer aldığı, planlama çalışmasının plan bütünlüğü ve sosyal ve teknik altyapı alanlarının fonksiyonel ilişkileri gözetilerek ele alınması gerektiği.. " şeklinde yer verilen gerekçeler kapsamında uygun bulunmamıştır.

Akabinde, 288 parsel maliki tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.02.2024 tarih. 97509404.105.04.148 sayılı Meclis Kararı ile reddedildiği belirtilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisinin yeniden değerlendirilmesinin talep edilmesi üzerine, söz konusu taşınmazla aynı nitelikteki muhtelif " Tarım Alanı" kullanım kararlarına yönelik; Dikili İlçesi, Kabakum ve Salihler Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve Revizyonuna açılan davalarda verilen iptal kararları ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.02.2024 tarih ve 97509404.105.04.148 sayılı kararı kapsamında plan bütünlüğü, sosyal ve teknik altyapı alanlarının dağılımı ile fonksiyonel ilişkileri göz önünde bulundurularak, "İzmir ili, Dikili ilçesi, Kabakum ve Salihler Mahalleleri, Nazım İmar Planı ve Revizyonu Değişikliği" hazırlanmıştır.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Çiğli'nin çehresi değişecek!​

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Çiğli Güzeltepe Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” olarak belirlenen 21 hektarlık alanın planlarında değişikliğe gitti. Planlarda mevcut nüfus yoğunluğunun ‘yüksek yoğunluklu yapılar’ ile 2 katına çıkması ve ticaret alanlarına ayrılan oranın konut alanları için ayrılan orana yakın olması dikkat çekti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında dönemin Bakanlar Kurulu kararı ile dönüşüm bölgesi ilan edilen 21 hektarlık “Çiğli Güzeltepe Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” ile ilgili imar planlarında revizyona gitti.

Yeniden düzenlenen 1/25000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni planı değişikliği ve 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği askıya çıktı.

Plan açıklama raporunda “Planlama alanına ilişkin üst ölçekli planlar, mevcut imar planları, analizler, jeolojik ve topografik yapı ve planlamayı etkileyen tüm faktörler dikkate alınarak ulaşım kararları ile kentsel kullanımların dağılımları belirlenmiştir” ifadelerine yer verildi.

ekran-goruntusu-2025-05-13-100208.webp

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

Plan değişikliği önerisi kapsamında; "Çiğli Güzeltepe Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" sınırları içinde yer alan ve yürürlükteki imar planında "Ağaçlandırılacak Alan" olarak belirlenmiş olan alan "Ticaret-Konut Alanı" olarak belirlendiği, alanın gereksinimlerine uygun donatı alanları yaratılarak "Sağlık Tesisi (Aile Sağlığı Merkezi)" ve "Pazar Alanı" eklendiği ve mevcut planda yer alan "Eğitim Alanı" standartlara uygun şekilde küçültülerek "Ağaçlandırılacak Alan" fonksiyonu olarak geri kazandırıldığına vurgu yapıldı.

Mevcut durumda söz konusu planlama alanı sınırları içerisinde yaşayan kent sakinlerinin sık şekilde kullandığı donatı alanlarından olan Güzeltepe Parkı ile alan içerisindeki toplayıcı aks niteliğinde olan 8424/11. Sokak da taşıt yolu olarak korunduğunun da altı çizildi.

whatsapp-gorsel-2025-05-13-saat-103452-be2f9320.webp

KONUT VE TİCARET ALANI DAĞILIMI DİKKAT ÇEKTİ
Yaklaşık 21 hektar büyüklüğüne sahip Çiğli Güzeltepe Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'na göre; yüzde 17,27'si konut alanı, yüzde 12,901'si ticaret -konut alanı olarak belirlendi.

NÜFUS 2 KATINA ÇIKACAK
Planlama alanının, yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapılaşma koşulları dikkate alınarak yapılan hesaplamada mevcut imar planının kapasite nüfusu bin 574 kişi olduğu, planlama alanına ilişkin öneriyle nüfusun yaklaşık 3 bin 150 olacağı öngörüldüğüne dikkat çekildi.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

İzmir'deki özelleştirmeye onay... Yeni sahibi belli oldu!​

Özelleştirme İdaresi tarafından askıya çıkarılan Menemen’deki eski TEKEL arazisinin satışı onaylandı. Bin 889 metrekare büyüklüğündeki parselin yeni sahibi 16 milyon 732 bin TL veren Murat Ondabaşılardan oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan Sümer Holding adına kayıtlı İzmir'in Menemen ilçesindeki taşınmazın yeni sahibi belli oldu.

Resmi Gazete'de yer alan bilgilere göre ihale komisyonu bin 889 metrekare büyüklüğündeki Ahıhıdır Mahallesi'ndeki 427 ada 27 parseli, 16 milyon 732 bin TL teklif veren Murat Ondabaşılardan'a satışını onayladı.

Kapatılan TEKEL Genel Müdürlüğü'ne ait parsel geçtiğimiz yıllarda da satışa çıkarılmış ancak talipli çıkmamıştı.

Karar şu şekilde:

Mülkiyeti özelleştirme kapsam ve programında bulunan Sümer Holding A.Ş. adına kayıtlı İzmir ili, Menemen ilçesi, Ahıhıdır Mahallesi, 427 ada 27 parsel numaralı, 1.889,55 m² yüzölçümlü taşınmazın 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde "satış" yöntemiyle özelleştirilmesini teminen, ihale ilanı ve ihale şartnamesinde belirtilen hususlar dikkate alınarak gerçekleştirilen ihalesi sonucunda, Sümer Holding A.Ş. İhale Komisyonunca verilen;

"Sümer Holding A.Ş. adına kayıtlı İzmir ili, Menemen ilçesi, Ahıhıdır Mahallesi, 427 ada, 27 parsel numaralı 1.889,55 m² yüzölçümlü taşınmazın, 16.732.000.-(onaltımilyonyediyüzotuzikibin) Türk Lirası bedelle en yüksek teklifi veren Murat ONBAŞILARDAN'a İhale Şartnamesi çerçevesinde satılmasına, Murat ONBAŞILARDAN'ın sözleşmeyi imzalamaktan imtina etmesi veya diğer yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde, geçici teminatının Sümer Holding A.Ş. lehine irat kaydedilerek, ihalenin iptaline"
dair 24/3/2025 tarihli ve 03 sayılı Kararın onaylanmasına karar verilmiştir.

Kaynak: Ege'de Sonsöz
 

Bayındır'da 4 zeytin bahçesi vitrinde!​

Bayındır Belediyesi tarafından 4 adet zeytin bahçesi 43 milyon 560 bin 22 TL muhammen bedelle satışa çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 16.05.2025 tarihli Resmi Gazete kararları yayımlandı. Bayındır Belediye Başkanlığı tarafından açıklanan 4 adet taşınmazın satışı dikkat çekti. 4 zeytin bahçesi satışa çıkaran Bayındır Belediyesi'nin belirlemiş olduğu muhammen bedel ise 43 milyon 560 bin 22 TL olarak göze çarptı.

Tamamı Ergenli Mahallesi'nde!​

Bayındır Belediyesi tarafından satışa konulan 4 zeytin bahçesi de Ergenli Mahallesi'nde yer alıyor. Ergenli Mahallesi'ndeki zeytin bahçeleri sırasıyla; 17.355,50 m2, 18.649,92 m2, 19.925,24 m2 ve 21.067,87 m2 alana sahip. 17.355,50 m2 alana sahip zeytin bahçesi için belirlenen muhammen bedel 10 milyon TL. 21.067,87 m2 alana sahip zeytin bahçesi için belirlenen muhammen bedel ise 12 milyon TL olarak dikkat çekiyor.

bayindir-belediyesi-zeytin-bahcesi-satis.webp

İhaleler ne zaman?​

Söz konusu 4 zeytin bahçesinin de satışları için gerçekleştirilecek olan ihale, 27 Mayıs Salı günü Bayındır Belediye Başkanlığı Meclis Salonunda yapılacak. “Açık teklif usulü” ile yapılacak olan saat 13.30’da başlayıp 17.00’da sona erecek.

bayindir-satis-zeytin-bahcesi.webp

Kaynak: Son Mühür
 
Geri
Üst