Adana Misis Antik Kenti

HasanTürk

WT Moderatör
Puanlar
18,183
Adana il merkezinin 27 km. doğusunda, Yüreğir ilçesi Yakapınar Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Mopsuhestia Antik Kenti’ni Truva kahramanlarından Mopsos’un kurmuş olduğu söylenmektedir. Mopsos, savaşın ardından buraya gelerek kenti baştanbaşa onarmasından dolayı kente Mopsos’un yurdu anlamına gelen Miopsusestia olarak anılmaya başlanmış, bu isim zaman içinde değişerek Misis adını almıştır.

Misis Höyük’te yapılan kazı çalışmaları ile yerleşim tarihinin MÖ 7.000’li yıllara kadar uzandığı belgelenmiştir. Höyük Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Hitit, Demir Çağı, Hellenistik Dönem, Roma Dönemi ve Ortaçağ’da yerleşim görmüştür. Roma ve Bizans Dönemi’nde önemli bir merkez olan Kent, Ceyhan Nehri’ne bakan kireçtaşı sırt üzerinde ve Ceyhan Nehri’nin doğu ve batı kenarına kurulmuştur.

images (5).webp

Bu yaz gittim gezdim çok güzel bir yer ama müzeler kapalı demirle çevrili çoğu yer ne bakan var ne ilgilenen bazı eserler yeni Adana müzesine taşınmış oldu yerde kalmalıydı

Adana Ceyhan Lokman hekim efsanesini biliyor musunuz?
Lokman Hekim bütün doktorların üstadıdır. Söylentilere göre, bütün otların, çiçeklerin dilinden anlayan Lokman Hekim bu bitkilerden türlü ilaçlar yaparmış. Her çiçek, her ot, Lokman’a hangi hastalığı iyi edeceğini söylermiş. Bütün dünyayı dolaşan Lokman Hekim, Çukurova’nın bereketli topraklarında her şeyin yetiştiğini görünce Misis şehrine yerleşmiş. Her derde deva olan Lokman çevresindeki hastaları iyi etmiş. Hastalıksız sapa sağlam yaşamaya başlayan insanlar Lokman’a baş vurarak ölüsüzlüğe çare bulmasını istemişler.Lokman’da Çukurova’yı adım adım dolaşar ölümsüzlüğe çare olacak bitkiyi aramaya başlamış. Bir çınarın altında uyurken bir ses duymuş. “Lokman, bunca zamandır arayıp taraman bitsin. Ben ölümün ilacıyım. Bundan böyle insanlara da hayvanlara da ölüm yok.” Kendisine seslenen otun yanı başına koşan Lokman Hekim, ilacın nasıl yapılacağını da öğrenmiş, bir deftere yazmış. Otu da kopararak yola düşmüş. Misis’e gelince, Ceyhan nehri üzerindeki MİSİS Köprüsünün üzerinde durmuş. Defteri de elindeymiş. Defterine yazdıklarına bakarak ilacı yapmaya koyulmuş. Tam yapıp bitireceği sırada bir vuruşta defteri de, otu da uçurarak suya düşürmüş. Lokman Hekim’de bu yüzden ölüme çare olacak ilacı bir daha bulamamış. Otlar da o tarihten sonra kendisine yüz çevirmişler. Bir daha onunla hiç konuşmamışlar.

1772062166717.webp

Geri