ADANA – Türkiye’nin Sanayi ve Lojistik Gücü İçin Kritik Adım: İltisak Hattı Ağı Adana’ya Yeni Bir Kapı Açıyor
Türkiye genelinde demiryolu yatırımları hız kazanırken, ilan edilen yeni “İltisak Hattı Ağı” planı Adana bölgesi için de önemli fırsatlar barındırıyor. Üretim merkezlerini limanlara ve ana demiryolu koridorlarına bağlayan bu hatlar, Adana’nın sanayi yapısını doğrudan etkileyen stratejik projeler arasında yer aldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yayımladığı verilere göre Türkiye’de bugün toplam 445,8 kilometre uzunluğunda 287 iltisak hattı bulunuyor. Devam eden projelerle bu rakamın 2028’de 608 kilometreye, proje ve etüt çalışmaları tamamlandığında ise 885 kilometreye ulaşması hedefleniyor.
Adana İçin Ne Anlama Geliyor?

Sanayi Üretimi Daha Hızlı Limanlara Ulaşacak
Haritada yer alan bağlantı noktalarına göre Adana, özellikle Hacı Sabancı OSB, Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi ve Çukurova çevresiyle birlikte yeni demiryolu entegrasyonlarından faydalanacak. Bu hatlar, üretimin Limana ve ülke geneline daha hızlı taşınmasını sağlayacak.

Dörtyol–Hassa Tüneli ve Demiryolu Bağlantısı Yeni Bir Koridor Açıyor
Hatay, Osmaniye ve Adana hattını güçlendirecek Dörtyol–Hassa Tüneli’nin demiryolu bağlantısı, bölgenin lojistik yapısına büyük katkı sunacak. Bu proje, Adana’nın hem İskenderun Körfezi’ne hem de Güneydoğu’ya olan ulaşımını ciddi ölçüde hızlandıracak. Böylece Adana, taşımacılıkta stratejik bir geçiş merkezi haline gelecek.

Yatırımcı İçin Cazibe Artıyor
Demiryolu iltisak hatlarının OSB’lere entegre olması, Adana’nın yatırım çekme kapasitesini yükseltiyor. Üretim tesisleri için daha düşük taşıma maliyeti ve daha hızlı lojistik imkânı, bölgenin rekabet gücünü artıracak.
Bölgenin Lojistik Rolü Güçleniyor
İltisak hattı yatırımları tamamlandığında Adana, Çukurova Lojistik Merkezi,Limanlar ve İskenderun Körfezi üçgeninde bölgesel bir lojistik üs olma iddiasını pekiştirecek.
Hem üreticiler hem de ihracatçılar için daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli bir taşımacılık altyapısı oluşacak.
Kaynak. Adana Yeni Proje Haberleri Facebook