Bursa - İnegöl

mustafag

Moderatör
Mesajlar
541
Tepkime puanı
994
Yaş
37
Konum
Bursa

İnegöl 286.848 kişilik nüfusuyla Bursa'nın merkez dışındaki en büyük ilçesi ve Güney Marmara'nın nüfus bakımından ikinci büyük kentidir. Ayrıca Sanayi İstatistikleriyle Bursa'nın en yoğun ve en büyük sanayi merkezlerinden biridir.


İnegöl’ün Bizans Dönemi’ndeki adı Angelacoma’dır. Ancak İnegöl adının Angelacoma’nın bozulmuş söylenişi olduğuna dair iddiaları doğrulayacak bir kaynak henüz bulunamamıştır.

Kaynaklarda İnegöl isminin değişik biçimlerde yazılışına rastlanır. Ancak Osmanlı kaynaklarının çoğunda Ayna- Göl veya İne-Göl şeklinde yazıldığı bilinmektedir. Seyahatnamesinde İnegöl’ün Ezinegöl’den türediğini anlatan Evliya Çelebi; İnegöl’ün Cuma günü, yani o günkü söylenişine göre Ezine günü fethedildiği için “Ezinegöl” adını aldığını, zamanla baştaki “Ez” kısmının kaldırılarak yalnızca İnegöl olarak adlandırıldığını rivayet eder.

Osmanlı Dönemi’nde huzurlu, mamur veya konumu nedeniyle ayrıcalığı bulunan şehir veya yerlerin başına ‘İne’ ekinin getirildiği görülür. (İnebolu, İnebahtı, İneçay, İneoba gibi…) Şehrin adının, tekfur kızının söylemiş olduğu “Ey! Ne Göl!” ya da “İğne Göl” vb. isimlerden geldiği gibi iddialar halk arasında söylenegelmektedir.

İnegöl'de ekonomik hayatın temel unsurlarından birisi tarımdır. Tarla ürünleri, sebze ve meyve yetiştirilir. İlçede yetiştirilen sebze ve meyve ürünleri yurt dışına da pazarlanır. Sebze ve meyve alanında domates, pırasa, patates, ayçiçeği, çilek ve şeftali önemli yere sahiptir.

İnegöl'ün önemli gelir kaynaklarından biri de orman ürünleri sanayisidir. Yakın çevresinin ormanlarla kaplı olmasından dolayı önceleri her türlü ahşap eşya üretimi yapılırken 1950'li yıllardan sonra küçük atölyelerde mobilya imalatına geçilmiştir. Özellikle 1980'lerden sonra Organize Sanayi Bölgesinin de etkisiyle sanayi alanında hızlı bir gelişme sürecine girilmiştir. Zamanla orman ürünlerinin yanı sıra başta tekstil olmak üzere diğer sektörlerden de firmalar ilçede tesisler kurmaya başlamıştır. 1980'li yılların sonlarında İnegöl Belediyesinin başlattığı festivalin bir parçası olan mobilya fuarları, günümüzde MODEF adlı şirketle ulusal ve uluslararası düzeyde profesyonel bir şekilde sürdürülmektedir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İnegölün Çarşı Meydanı Dönüşüme Hazırlanıyor
İnegöl Belediyesi, şehir merkezine yeni bir meydan kazandırması sonrası tarihi dokusu ve ticari canlılığıyla bilinen çarşı bölgesi için kapsamlı bir dönüşüm projesi için harekete geçti.


1745572919584.webp



İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın seçim beyanları arasında yer alan ‘’Tarihi Çarşı Dönüşüm Projesi’’ Uzun Sokak’tan başlayacak şekilde çarşı bölgesinin tarihi yapısı korunarak modern bir çehreye kavuşturulmasını hedefliyor. Bu proje hem esnafın yüzünü güldürecek hem de şehir merkezine estetik ve fonksiyonel bir dokunuş katacak.

İNEGÖL İSTİŞARE KÜLTÜRÜYLE GELİŞİYOR

Başkan Alper Taban, belediye binası konferans salonunda Uzun Sokak esnafıyla bir araya gelerek dönüşüm projesinin detaylarını paylaştı. Toplantıda projeye ilişkin mimari çizimler ve uygulanacak etaplar hakkında sunum yaparak bilgiler veren İnegöl Belediyesi mimari ekibi, Başkan Alper Taban ile birlikte esnafın da görüş ve önerilerini dinledi. Esnafla birlikte şekillenecek bu dönüşüm sürecinde, sokağın tarihi kimliğinin korunması ve bölgedeki ticari hareketliliğin artırılması amaçlanıyor.

‘’UZUN SOKAKTA ESTETİK DÖNÜŞÜM, TİCARİ CANLANMA’’

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban toplantıda yaptığı konuşmada projenin uygulanmasıyla birlikte tarihi dokusu korunarak yeniden şekillenecek olan Uzun Sokağın sadece estetik bir dönüşüm değil, aynı zamanda ticari hareketliliğin de artacağı bir alan haline geleceğini vurguladı. Başkan Alper Taban konuşmasında, gece gündüz tüm herkesin bu sokağa ilgisinin artacağını söyleyerek ; ''Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız çarşı merkezimizin dönüşüm projesiyle ilgili istişare toplantısında esnaflarımızla bir araya gelmek istedik. Sadece Uzun Sokak olarak değil genel anlamda yapacağımız çalışmalarda konunun ilgilileri ile bir araya gelmeyi ve fikir alışverişinde bulunmayı önemsiyoruz. Ben yaptım oldu değil, birlikte yapalım olgusu üzerindeyiz. Çarşılarımız da gelenekten gelen alanlar. Bu alanların içerisinde güncellemeler yaparak yeniden daha güçlü bir şekilde vatandaşlarımızın tercih ettiği merkezler haline getirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Görselliği, dahil edilecek donatı alanlarıyla da yeniden bir çekim gücü oluşturacağı düşüncesindeyiz. Mimar arkadaşlarımız ile proje üzerinde yapılan değerlendirmede 5 etap halinde çalışmaların yürütülmesini öngörülüyor. Uzun Sokağın zaten bir çekim gücü var ancak yapmak istediğimiz güncellemelerle bu çekim gücünü daha da güçlendirmek istiyoruz. Vatandaşlarımıza ‘’buranın havası değişmiş, muhakkak uzun sokağa da uğramalıyız’’ düşüncesini elde ettirmek istiyoruz. Projeyi etap etap gerçekleştirmek istiyoruz. Sarraflar Çarşısı, İshakpaşa Camii Çevresi gibi alanları da peyderpey dönüşüme dahil etmek istiyoruz. Bu bölgelerin gecesi ve gündüzüyle her halükarda vatandaşlarımızın geldiği uğrak noktalar olmasını istiyoruz.'' dedi

Kaynak: İnegöl Belediyesi
 
Geri
Üst