İnegöl 286.848 kişilik nüfusuyla Bursa'nın merkez dışındaki en büyük ilçesi ve Güney Marmara'nın nüfus bakımından ikinci büyük kentidir. Ayrıca Sanayi İstatistikleriyle Bursa'nın en yoğun ve en büyük sanayi merkezlerinden biridir.
İnegöl’ün Bizans Dönemi’ndeki adı Angelacoma’dır. Ancak İnegöl adının Angelacoma’nın bozulmuş söylenişi olduğuna dair iddiaları doğrulayacak bir kaynak henüz bulunamamıştır.
Kaynaklarda İnegöl isminin değişik biçimlerde yazılışına rastlanır. Ancak Osmanlı kaynaklarının çoğunda Ayna- Göl veya İne-Göl şeklinde yazıldığı bilinmektedir. Seyahatnamesinde İnegöl’ün Ezinegöl’den türediğini anlatan Evliya Çelebi; İnegöl’ün Cuma günü, yani o günkü söylenişine göre Ezine günü fethedildiği için “Ezinegöl” adını aldığını, zamanla baştaki “Ez” kısmının kaldırılarak yalnızca İnegöl olarak adlandırıldığını rivayet eder.
Osmanlı Dönemi’nde huzurlu, mamur veya konumu nedeniyle ayrıcalığı bulunan şehir veya yerlerin başına ‘İne’ ekinin getirildiği görülür. (İnebolu, İnebahtı, İneçay, İneoba gibi…) Şehrin adının, tekfur kızının söylemiş olduğu “Ey! Ne Göl!” ya da “İğne Göl” vb. isimlerden geldiği gibi iddialar halk arasında söylenegelmektedir.
İnegöl'de ekonomik hayatın temel unsurlarından birisi tarımdır. Tarla ürünleri, sebze ve meyve yetiştirilir. İlçede yetiştirilen sebze ve meyve ürünleri yurt dışına da pazarlanır. Sebze ve meyve alanında domates, pırasa, patates, ayçiçeği, çilek ve şeftali önemli yere sahiptir.
İnegöl'ün önemli gelir kaynaklarından biri de orman ürünleri sanayisidir. Yakın çevresinin ormanlarla kaplı olmasından dolayı önceleri her türlü ahşap eşya üretimi yapılırken 1950'li yıllardan sonra küçük atölyelerde mobilya imalatına geçilmiştir. Özellikle 1980'lerden sonra Organize Sanayi Bölgesinin de etkisiyle sanayi alanında hızlı bir gelişme sürecine girilmiştir. Zamanla orman ürünlerinin yanı sıra başta tekstil olmak üzere diğer sektörlerden de firmalar ilçede tesisler kurmaya başlamıştır. 1980'li yılların sonlarında İnegöl Belediyesinin başlattığı festivalin bir parçası olan mobilya fuarları, günümüzde MODEF adlı şirketle ulusal ve uluslararası düzeyde profesyonel bir şekilde sürdürülmektedir.
Moderatör tarafında düzenlendi: