Bursa - Baraj Doluluk Oranları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
BAŞKAN BOZBEY AÇIKLADI: 28-29-30 EKİM'DE SU KESİNTİSİ YOK!
- BAŞKAN MUSTAFA BOZBEY: 28-29-30 EKİM TARİHLERİNDE SU KESİNTİSİ YAPILMAYACAK
- “30 EKİM’DE TEKRAR DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, son yağışların etkili olması sayesinde 28-29-30 Ekim tarihlerinde su kesintisi yapılmayacağını açıkladı.

Yaşanan iklim değişikliği ve kuraklık sonucu su kaynaklarının azalması ve baraj doluluk oranlarının kritik seviyeye düşmesi sebebiyle planlı su kesintilerinin yapıldığı Bursa’da, son yaşanan yağmurlar yüzleri gülümsetti.

“Su seviyesinin yükselmesiyle kesintiyi ortadan kaldıracağız”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, su kesintilerinde duyarlılık gösteren Bursalılara teşekkür etti. Büyük bir sorumluluk örneği göstererek tasarrufla ilgili yapılan su kesintilerine vatandaşların destek verdiğini belirten Başkan Mustafa Bozbey, “3 gün boyunca mevcut yağan yağmurlardan kaynaklı biraz olsun barajımıza gelen suda hareketlilik gözlemledik. Bunun sonucunda da 3 gün boyunca su kesintilerini kaldırıyoruz. 28, 29 ve 30 Ekim günlerinde su kesintisi olmayacak. 30 Ekim’de tekrar arkadaşlarımızla birlikte değerlendirme yapacağız. Bursalıların tasarrufuyla birlikte bir değerlendirme sonucu ortaya çıkacak. Böylece inanıyorum ki yağmurun da yağması ve barajlarımızdaki su seviyesinin de yükselmesiyle kesintiyi ortadan kaldıracağız” dedi.

“Tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum”
Yeterli yağış olmaması halinde Bursalıları düşünerek aralıklı olarak su kesintilerine devam etmek zorunda kalacaklarını dile getiren Başkan Bozbey, “Elbette isteğimiz bu değil. Ancak halkımızı düşünerek bunu yapmaya çalışıyoruz. Su kesintisi olmayan bu süreçte, daha önce olduğu gibi hemşehrilerimizin su tasarrufu konusunda göstereceği hassasiyet, göstereceği duyarlılık son derece anlamlı olacaktır. Tüm hemşehrilerime yapmış oldukları ve yapacakları tasarruf ve bu süreç içerisinde bize gösterdikleri anlayıştan ötürü de teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI
hadi bakalım umarım Cumhuriyetin ilanı ile ilgili bir tarihsel çakallık yapılmamıştır
Ben artık bu ülkede içtiğim sudan bile şüpheleniyorum :oops: :oops: :oops:

Barajlar su dolsun diye arazi şebekesini açtılar

Güneybudaklar Keles
yolu üzerinde Osmangazi ilçemize bağlı şirin bir mahalle. Burası aynı zamanda Nilüfer Barajı‘nın karasal havzası içinde de yer alıyor.

Malumunuz, kuraklık nedeniyle BUSKİ Genel Müdürlüğü metropol ilçelerimizde planlı su kesintileri başlatmıştı. Yağışlarla birlikte şimdilik kesintilere ara verilmiş olsa da ne yazık ki, barajlarımız henüz yeterli miktarda su toplayabilmiş değil.

Bu durumun farkında olan Güneybudaklar sakinleri de arazilerinde sulamaya ihtiyaç kalmadığı için şebekedeki suyun derelere verilmesini kararlaştırdılar.

Güneybudaklar Mahallesi Muhtarı Ali Öztürk arazilerinde suya ihtiyaç kalmadığı için şebekedeki suyu toplayıp Ericek deresine saldıklarını, buradan da önce Nilüfer‘e sonra da Doğancı Barajı‘nın dolmasına katkı sağlamış olacaklarını söyledi.

Öztürk bu girişimleriyle BUSKİ‘nin su temin çabalarına bir nebze de olsa kendilerinin katkılarının olacağını vurguladı.

Muhtar Öztürk, bunu öğrenen BUSKİ Genel Müdürü Mehmet Ercihan Subaşıoğlu‘nun da arayarak, önceki gün kendisine ve köy kalkına şükranlarını sunduğunu aktardı.

Köylü de kentteki susuzluk için çabalamış oldu.

İnşallah bundan sonra da gelecek yağışlarla şebekede bir daha kesintiye gerek kalmaz.

Bunlar takdir edilecek hareketler.

Muhtarımızı kutluyoruz.
Kaynak: Olay-İhsan Aydın

BUSKİ hazırı tüketiyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey
daha iki gün önce Doğancı Barajı üzerinden Bursalılara bir kez daha tasarruf çağrısı yapmıştı. İlkbaharda devreye alınacak Çınarcık Barajı arıtma ve isale hatları tamamlanana kadar BUSKİ halen baraja inen az miktar su ile ovadaki kuyulara yükleniyor.

Yani, bir bakıma BUSKİ suyu hazırdan tüketiyor. Yeni bir kar ve yağmurun olmaması kurumu yöneticilerini kara kara düşündürüyor. Uludağ’daki kar yağışının da istenilen düzeyde olmadığı ortada.

Sadece Çınarcık Barajı ile de kentin su ihtiyacının karşılanması mümkün değil. Kışı yaşadığımız bugünlerde bile Doğancı Barajı ile Nilüfer Barajı’nda havzanın dibi görünmeye devam ediyor.

Havaların soğumasıyla birlikte su tüketimi azaldı, ancak yine de tasarrufa azami özen göstermek gerekiyor.

Evlerimizde, işyerlerimizde tıslayan, akmayan muslukların canımızı sıkmaması için hepimizin yapabileceği tasarruf yöntemleri olduğuna inanıyoruz.
Kaynak: Olay - İhsan Aydın

Yani, bir bakıma BUSKİ suyu hazırdan tüketiyor. Yeni bir kar ve yağmurun olmaması kurumu yöneticilerini kara kara düşündürüyor. Uludağ’daki kar yağışının da istenilen düzeyde olmadığı ortada.
Yıl sonu ve ocakta yeterli kar yağışı gelecek sabır lazım her sene aynı şeyleri konuşuyoruz bursada barajların dolması için mayısın beklenmesi lazım ayrıca çınarcık arıtma tesiside o zaman devreye girecek ve sorun kalmayacak o zaman kadar ama tasarruf ama su kesintisi vs idare etmek gerek ocak içerisinde zaten dolmaya başlar barajlar.

Yıl sonu ve ocakta yeterli kar yağışı gelecek sabır lazım her sene aynı şeyleri konuşuyoruz bursada barajların dolması için mayısın beklenmesi lazım ayrıca çınarcık arıtma tesiside o zaman devreye girecek ve sorun kalmayacak o zaman kadar ama tasarruf ama su kesintisi vs idare etmek gerek ocak içerisinde zaten dolmaya başlar barajlar.
Sabır ama şöyle de bir durum var; önceki mesajlarımda da yazmıştım. Bilindiği üzere Bursa ovası her yıl belli bir miktar çökme eğiliminde. Bir yerde raporda okumuştum bu çökme olayının son yıllarda arttığı yönünde. Ovadan su çekip günü kurtarıyoruz ama Konya ovasında olduğu gibi obruklar oluşmaya başlarsa büyük sıkıntı. Her gün ovadan çekilen su artık risk üretiyor, o konuma geldik artık.

Sabır ama şöyle de bir durum var; önceki mesajlarımda da yazmıştım. Bilindiği üzere Bursa ovası her yıl belli bir miktar çökme eğiliminde. Bir yerde raporda okumuştum bu çökme olayının son yıllarda arttığı yönünde. Ovadan su çekip günü kurtarıyoruz ama Konya ovasında olduğu gibi obruklar oluşmaya başlarsa büyük sıkıntı. Her gün ovadan çekilen su artık risk üretiyor, o konuma geldik artık.
Yağmur ve kar yağmazsa yapacak bişey yok ama proje geliştirmeyen dsi ne iş yapar acilen marmara bölgesinde yeraltı barajları ve normal baraj inşaatlarına başlanmalı göletler oluştulmalı her su kaynağı değerlendirilmeli.

...
Kentte yaşanan su krizinde ise hep belgelerle konuştuğunu, bilim adamlarının uyarılarıyla, kentin Çınarcık barajına rağmen 2026’da da kuraklıkla karşı karşıya kalabileceğini belirttiklerini, Uludağ’a yağan kar ve yağmurun ardından barajlara yeterli suyun inmediğini, günde 2 santim yükseldiğini açıkladı.

Kesinti ve tasarruf için anlayış gösteren Bursalılara bir kez daha teşekkür eden Başkan Bozbey, bir teşekkürü de by-pass hattının yapımında destekleri için Vali Bey, DSİ ve diğer kurum bürokratlarına etti.

Bozbey, “Bursalılar kesinti ve tasarrufla suyun kıymetini anladılar” dedi.

Başkan, 250 metreye kadar inen derin su kuyuları nedeniyle ovanın 6 santim çöktüğüne de dikkat çekti.
Kaynak: Olay - İhsan Aydın

Bursa ovası zaten çöküyor ama suların çekilmesi ile birlikte çökme hızı artıyor.

Kentte yaşanan su krizinde ise hep belgelerle konuştuğunu, bilim adamlarının uyarılarıyla, kentin Çınarcık barajına rağmen 2026’da da kuraklıkla karşı karşıya kalabileceğini belirttiklerini, Uludağ’a yağan kar ve yağmurun ardından barajlara yeterli suyun inmediğini, günde 2 santim yükseldiğini açıkladı.
Abi bir durun yahu mart bi bitsin paniğe gerek yok

3 ayın sonunda doğancı ve nilüfer barajlarının ortalaması ilk kez artı seviye olan 0,47 seviyesine çıktı.Uludağda 1 metre kar var eskiden olsa bu kar doğancı barajını tek başına doldurudu ama şuan su sarfiyatı çok fazla o yüzden daha bi bu kadar daha kar yağışı gerekiyor.17 ocak ve 18 ocakta tekrar uludağa kar geliyor ocak ayı çok iyi gidiyor şimdilik.

Ekran görüntüsü 2026-01-13 233936.webp

Barajlarımız ortalama %1 seviyesine çıkarak son 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı :D Tabi burda çınarcık barajının bir oranlaması yapılmıyor şuan.Güzel gelişme şu şehire günlük suyu verdikten sonra ortalama %0.30 doluyor doğancı barajı bu çok önemli önümüzdeki 4 gün uludağda yine kar var bi 35-40 cm daha kar alırsak şubata girmeden büyük kar birikimi olacak uludağda.

Ekran görüntüsü 2026-01-15 161812.webp

Geri