Bursa - Burulaş'ın Yeni Otobüs İhtiyacı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tempra
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tempra

WT Kullanıcı
Puanlar
67
Bursa'daki burulaş otobüsü sayıları yetersiz ve yıpranmış durumda alinur aktaş döneminde yapılmayan balkımlar yüzündende daha kötü durumda şuanda çoğu aracın adbulu iptal ve rötarder de iptal motorları şanzumanları bitik
yeni araç alıp yıpranmış araçlarıda onarıp yenilemeleri lazım
70 80 solo 60 körüklü ilk başta alınıp sonrasında yüklü bir alım ile her boydan alınmalı
ama jest ve atak alınmamalı

70 80 solo 60 körüklü ilk başta alınıp sonrasında yüklü bir alım ile her boydan alınmalı
ama jest ve atak alınmamalı
İnşallah toplu bir alım olur.Bunu yaparlarsa eldeki araçları tamir edebilir,yenileyebilirler.Ben her yıl belli sayıda alacaklarını düşünüyorum.

İnşallah toplu bir alım olur.Bunu yaparlarsa eldeki araçları tamir edebilir,yenileyebilirler.Ben her yıl belli sayıda alacaklarını düşünüyorum.
ESHOT EGO İETT gibi toplu 100 civarı alım lazım bu alımla otokar ve mercedesleri hepsi revizyona girebilir sonraki alınacak 100 150 araçlık parti ile temsa lfler ile bmc ler filodan çıkar

10 urban
100 solo
50 körüklü
50 9 metre
30 6.6 metre
araç lazım min

Dün 16 BOD 48 (148) Doruk'u 16S hattında gördüm. Jest çalışmasına alıştığım hatta, Doruk ta oldukça doluydu. Öncelik körüklü de olsa hem benim gözlemime, hem de denk geldikçe konusunu açtığım şoförlerin beyanına göre Bursa'da 9 metrelik araca ihtiyaç var arkadaşlar.

Güzergahı ve yolcu talebi nedeniyle Jest de 12 metre de konulamayan hatlara 9 metrelik araçlar yetebilsin diye esasında 9 metre hattı olup Jest ile de idare edilebilir denilen 30, D8, D5, 19A, 15D ve hatta 15/15H gibi hatlara uzun bir süredir Jest'ler giriyor. Hatta özel halk otobüsü cephesinde MTS olarak bahsedilen kavram 30 hattı için uygulanmış durumda. Hat 3-4 Jest ile işletiliyor. Çok nadir 9 metre giriyor.

Çeşitlilik her zaman iyidir ama tabi ki kararı olunca iyidir. Bazı hatlar minibüsü kaldırıyor iken bazı hatlar 12 metrelik otobüsler bile kaldırmayabiliyor. Körüklü otobüs elzem bir konu. Zaten şehir içi taşımacılıkta körüklü otobüs en uç konu. Şuan ki süreçte Burulaş'tan toplu bir alım beklemiyorum. Münferit alımlar dışında otobüs alımı zor.

Her zaman diyorum; Burulaş veya Büyükşehir toplu alım yapamıyorsa on yıllığına elinde ki hatları sözleşmeli olarak devredebilir. Ancak bunu da yapmıyorlar ya da yapamıyorlar.

Her zaman diyorum; Burulaş veya Büyükşehir toplu alım yapamıyorsa on yıllığına elinde ki hatları sözleşmeli olarak devredebilir. Ancak bunu da yapmıyorlar ya da yapamıyorlar.

Özelleştirme olacağı her vakit Burulaş ya da Özel Halk Otobüsleri kaynaklı bir aksaklık çıkıyor muhakkak.

Doğu grubu Özel Halk Otobüsleri ne güzel 55 adet 9 metre ve 29 adet minibüse ek olarak en az 10 adet 12 metre otobüs ile girip yeni hatları devralacaktı. Onda da izin çıkmama sorunları oldu.

Bursa Minibüsçüler Kooperatifi (35C, 35B vs. yüklenicisi) 12 metrelik araç alımı yapıp 96 ve 98 numaralı terminal hatlarına niyetlendi. Yeni bir gelişme görmedik.

Minibüslerin kartlı sisteme entegre olmasıyla hat devirleri bekledik. Hakediş krizi, dilekçelerin geri çekilmesi derken bu da aksadı.

Yaztur, Bursabeyi gibi oluşumlarda da yeni araç alımı göremiyorum. Zaten Bursabeyi yeni araç alabilecek olsa turşusu çıkmış Isuzu otobüslerini filodan çıkarır.

Sözleşmeli olarak çalışabilecek yeni bir kooperatif veya şirket de türemiyor...

Bununla ilgili ihaleye çıkılsa o zaman ülke çapında bir şirket muhakkak çıkacaktır. Burada iç atışmalar olduğu için yeni sözleşmeli hatlar ortaya çıkmıyor. Birilerinin çıkarlarına ters düşüyor. İşin özeti bu aslında

Bununla ilgili ihaleye çıkılsa o zaman ülke çapında bir şirket muhakkak çıkacaktır. Burada iç atışmalar olduğu için yeni sözleşmeli hatlar ortaya çıkmıyor. Birilerinin çıkarlarına ters düşüyor. İşin özeti bu aslında

Bugün hiç aklına gelmeyecek bir güzergahta hat açılsa onun da elbet yolcusu olacak. Herkese bu sektörde ekmek olduğu, herkesin rızkını kazanabileceği gerçeği unutuluyor.

Doğu ÖHO'nun 12 metrelik araçlarının hatta girişini Özel Halk Otobüsçüleri Odası engellemişti diye hatırlıyorum. Zaten bu oluşumun 29 adetlik minibüs ilavesi de pek hoş karşılanmamıştı. Bu minibüslerin hatta girişi, mavi renkli doğu minibüsleriyle doğrudan rekabeti doğurup tepki çekmişti.

Türkiye'de ulusal bir şehir içi toplu taşıma işletmesi olduğunu hiç duymadım. Bu faaliyetler hep yerel düzeyde yapılıyor. İstanbul Vizyon Ulaşım ve Bursa Yaztur'un sahipleri aynı olsa dahi bu iki şirket bambaşka kimliklere sahip mesela.

Servis ve turizm şirketleri/kooperatiflerinden de sözleşmeli mantığıyla şehir içi ulaşım işletimine yönelim pek yok. D4A yüklenicisi Ernas, Bursa'daki tek örnek diye biliyorum. (eski) DevAlp de şehir içi toplu taşıma işletimini Özel Halk Otobüsleri ve farklı minibüs duraklarına ait M plakalı araçlarla şahıs düzeyinde yapıyor.

Özelleştirmenin kaçınılmaz olduğu Bursa'da esasen Bakü modelinin uygulanmasını isterim ancak bu ufak tefek ve ucuz iç siyaset nedeniyle çok zor.

Fotoğraftaki araç yüksek taban versiyon. Belediyeler toplu taşımada bu tip araçları kullanırken bagajları kullandırmaz. Bagaj kapağı kullanımının ve bagaj yerleşiminin yolcuya bırakılmasının istenmemesi, şoförlerin de her seferinde inip bu işlemleri gerçekleştirmesinin iş yükünü arttıracağı ve en önemlisi şehir içi otobüslerdeki gibi göz önünde olmayan bu bagajların güvenliği gerkçelerinden dolayı. Bu yüzden bagajlı bir araç yerine yarı alçak ya da Sınıf 2 (Almanya'da Überland olarak adlandırılır) otobüs tercih edilirse daha yerinde olacaktır.

Yüksek taban bizim F1 2U tarzı hat işletiminden ziyade BBBUS'a daha uygun. Eğer F1, 2U tarzı hatlarda işletim olacaksa mevcut Tourmalin'lerde ve geçmişte Kent U'larda olduğu gibi bagajları hizmet dışı tutmak gerekir.

Çoğu şehir Otokar E-Kent C ile E-Centro'yu test etti ama Bursa'da böyle bir girişim olmadı acaba Burulaş'ın firma ile bir sorunu falan mı var yoksa başka sebepten mi ? Araç güzel diğer elektrikli otobüslere nazaran tasarım konusunda bir tık farklı. Ayrıca illa Karsan E-Ata 12 dısında şuan da Gaziantep Ulaşım aldı Karsan E-Ata 18 gerçekten Bursa ulaşımında ciddi bir rol oynayacaktır ki denenmeden birsey diyemem. Yine onlar dışında Isuzu Citiport 12 gibi araçlar da Bursa da farklılık yaratır ve güzel olur. Onun dısında test olabilecek araçlar Bozankaya'nın Sileo 18 ve 12 modeli ile İzmir Ailağa'da kullanılan yeni 12 metrelik aracı da denenebilir. Bunun yanı sıra Temsa yeni Avenue Lf veya Avenue elektrikli Bmc Procity ev veya Güleryüz Cobra 10 Metrelik veya onun da elektiriklisi varsa onların modelleri denenebilir.

Örneğin Bursa sokaklarında bu şekilde gezse nasıl olurdu. (Yapay zeka tabelayı bozmuş olabilir) Denense aslında güzel olurdu.

1761333680920.webp 1761333901600.webp

Son düzenleme:
Çoğu şehir Otokar E-Kent C ile E-Centro'yu test etti ama Bursa'da böyle bir girişim olmadı acaba Burulaş'ın firma ile bir sorunu falan mı var yoksa başka sebepten mi ?

Ya Doruk'ların ya da Kent'lerin alındığı dönem Burulaş ve Otokar arasında bir pürüz olmuştu diye hatırlıyorum ama çok daha sonra tekrar Kent ve Sultan LF denendiğini hatılıyorum. @mustafag daha iyi bilir.

Diğer araçlara gelince Citiport, Citibus ve Novociti Life çok beğendiğim araçlar, Bursa'da kullanılıyor ancak Burulaş, Isuzu'yu pek değenlendirmiyor gibi. ÖHO çıkması bir Citibus işletilmişti 288 koduyla, sonra satıldı. Özel bir nedeni var mı bilemem, Isuzu Bursa bayisi Bursa Ağır Vasıta (Koçaslanlar) da Burulaş'ın Karsan alımlarını pek te sık yaptığı bir yer. Bu nedenle bile tercih edilebilir esasında.

BMC hızlı teslimatı ve satış sonrası desteğiyle Burulaş'ın öncelikli tercih ettiği bir marka ancak bundan dolayı diğer markalara karşı kapalı olunmamalı elbette.

Aslına bakarsanız yolcu olarak çeşitlilik arasak ta çok sayıda aracın bulunduğu filolarda çeşitliliğin az olması, mümkünse tek markadan oluşması birçok açıdan daha avantajlı.

Ya Doruk'ların ya da Kent'lerin alındığı dönem Burulaş ve Otokar arasında bir pürüz olmuştu diye hatırlıyorum ama çok daha sonra tekrar Kent ve Sultan LF denendiğini hatılıyorum. @mustafag daha iyi bilir.

Diğer araçlara gelince Citiport, Citibus ve Novociti Life çok beğendiğim araçlar, Bursa'da kullanılıyor ancak Burulaş, Isuzu'yu pek değenlendirmiyor gibi. ÖHO çıkması bir Citibus işletilmişti 288 koduyla, sonra satıldı. Özel bir nedeni var mı bilemem, Isuzu Bursa bayisi Bursa Ağır Vasıta (Koçaslanlar) da Burulaş'ın Karsan alımlarını pek te sık yaptığı bir yer. Bu nedenle bile tercih edilebilir esasında.

BMC hızlı teslimatı ve satış sonrası desteğiyle Burulaş'ın öncelikli tercih ettiği bir marka ancak bundan dolayı diğer markalara karşı kapalı olunmamalı elbette.

Aslına bakarsanız yolcu olarak çeşitlilik arasak ta çok sayıda aracın bulunduğu filolarda çeşitliliğin az olması, mümkünse tek markadan oluşması birçok açıdan daha avantajlı.
Doğu ÖHO ağırlıklı olarak Isuzu Citibus kullanıyor ve Şoförlerin bir şikayeti var mı araçlar hakkında bilemem ama araçlar gayet yolcu kapasitesi açısından da gayet güzel ve değerlendirilebilir çoğu hatta. Ayrıca Güleryüz'de Bursa'da aslında hem Burulaş hem de ÖHO esnafı tarafından da kullanılan araçlar alımlar yapılırken Güleryüz'ün 10 metrelik araçları mevcut sitesinde bunların da bence test sürecinden geçirlmesi gerekiyor ki denemekten zarar gelmez. Ve diğer markalara kapanık olmaması konusunda katılıyorum ama filodaki araçların bakım maliyetleri vs. belki zorluyordur o konuda bilgim yok ama araç alımlarında markaların tamamı test aracı gönderip değerlendirmeli bence.

Güleryüz'ün 10 metrelik araçları mevcut sitesinde bunların da bence test sürecinden geçirlmesi gerekiyor ki denemekten zarar gelmez.

10 metrelik araçlar ile 12 metrelik araçlar arasında çok bir fiyat farkı olmadığı için 10 metrelik araçlar bizde tutmuyor. Bir tek Trabzon BMC Procity TR 10, Samsun Neocity 10 aldı diye biliyorum.

İşletilecek hat güzergah ve yolcu potansiyeli nedeniyle sadece 10 metrelik araçlar için uygun olmadığı veya alt yüklenicilere yapılacak alımlarda Burulaş şart koşmadığı sürece 10 metrelik araç alınmaz. Güzel araçlar mı güzel açıkçası...

10 metrelik araçlar ile 12 metrelik araçlar arasında çok bir fiyat farkı olmadığı için 10 metrelik araçlar bizde tutmuyor. Bir tek Trabzon BMC Procity TR 10, Samsun Neocity 10 aldı diye biliyorum.

İşletilecek hat güzergah ve yolcu potansiyeli nedeniyle sadece 10 metrelik araçlar için uygun olmadığı veya alt yüklenicilere yapılacak alımlarda Burulaş şart koşmadığı sürece 10 metrelik araç alınmaz. Güzel araçlar mı güzel açıkçası...
ÖHO esnafına aslında Burulaş mikrobüs yerine böyle bir koşul koysa mesela B16A gibi veya H-3 gibi (hatam varsa düzeltirseniz sevinirim) mikrobüs olan hatların yoğun saatlerde en azından devreye alınıp sonra seferlerde peyderpey tekrar mikrobüs e döndürülebilir.

ÖHO esnafına aslında Burulaş mikrobüs yerine böyle bir koşul koysa mesela B16A gibi veya H-3 gibi (hatam varsa düzeltirseniz sevinirim) mikrobüs olan hatların yoğun saatlerde en azından devreye alınıp sonra seferlerde peyderpey tekrar mikrobüs e döndürülebilir.
Bursada bütünleşik kartlı sistem taşımacılığında ve dönüşerek paralı sistemden kartlı sisteme geçecek hatlarda 6 metre araçlarla yapılan taşımacılık 8 metre ve üzeri araçlarla yapılacak olup 8 metre altında araç işletilemeyecektir diye şart koymak gerekiyor.Minübüs taşımaclığı bursada bitmiştir.8 metre ve üzeri araç alarak taşımacılığa devam etmeleri gerekiyor artık.

Yeni yılı doğru giderken üreticilerin ellerinde stok bulunan otobüslerde indirim yapacağı aşikar burulaşın üreticilerle görüşüp biran önce alım yapması lazım.Yeni açılacak hatlarla beraber eski hatlardaki yolcu artışı yüksek oranlara çıktı.Şuanki şartlarda artık devam edilemez halkın ihtiyacı ertelenmemeli.

Yeni yılı doğru giderken üreticilerin ellerinde stok bulunan otobüslerde indirim yapacağı aşikar burulaşın üreticilerle görüşüp biran önce alım yapması lazım.Yeni açılacak hatlarla beraber eski hatlardaki yolcu artışı yüksek oranlara çıktı.Şuanki şartlarda artık devam edilemez halkın ihtiyacı ertelenmemeli.

93E hattının sabah tek seferle sınırlı kalmayıp gün içinde de çalıştırılması, 91 ve 91G hatlarının 91 güzergahının Gürsu Meydan uğramalı olacak şekilde birleştirilmesi, 94 hattının Yeşilyayla ve Zümrütevler olmak üzere ikiye bölünmesi ile körüklü otobüs dağılımları daha sağlıklı ve talebe doğrudan yanıt verecek şekilde yapılabilir.

D23 hattının dinamiklerini bilmiyorum ancak eğer uygunsa bu hattın Gürsu minibüsçülerine devri ile Burulaş'a ait 12 metrelik araçlar başka hatlara kaydırılabilir.

Şu an Burulaş'ta Jest ve 12 metre araç sayısı, işletilen hatlara kıyasla yeterli hatta 12 metre bolluğu var. 8-9 metre ve körüklü otobüs alımı yapılması gerekiyor. 8-9 metrelik araç alımı için diğer şehirlerde ÖHO çıkması olan araçlar alınıp değerlendirilebilir. Körüklü için İETT ile görüşmeler yapılıp İETT'deki Citaro'lardan bazılarının bize hibesi yapılabilir. 12 metre alınacaksa Güleryüz fabrikada ikinci el ÖHO çıkması olan araçlardan satın alım yapılabilir.

Şu an Burulaş'ta Jest ve 12 metre araç sayısı, işletilen hatlara kıyasla yeterli hatta 12 metre bolluğu var. 8-9 metre ve körüklü otobüs alımı yapılması gerekiyor. 8-9 metrelik araç alımı için diğer şehirlerde ÖHO çıkması olan araçlar alınıp değerlendirilebilir. Körüklü için İETT ile görüşmeler yapılıp İETT'deki Citaro'lardan bazılarının bize hibesi yapılabilir. 12 metre alınacaksa Güleryüz fabrikada ikinci el ÖHO çıkması olan araçlardan satın alım yapılabilir.
Sayın bozbeyin eski araçlarla ilgili söylemini duyduktan sonra 2.el araç alınacağını hiç sanmıyorum.Ama modeli düşük sıfır araç alınabilir daha önce yapıldığı gibi.

Fabrika zorla vermişti bu araçları hatta. Ancak Burulaş Otokar'a sıcak bakmıyor.

Ben mesela en çok Bozankaya'nın otobüslerini merak ediyorum. Diğer markaları az çok biliyoruz. Şehrimiz için yerli üretimde Bozankaya kapalı kutu

Geri