Bursa Güney Çevre Yolu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bu yolu yapan kent içi trafiği çözer: Bursa 34 yıldır dağ yamacından tünel yolu konuşuyor!

1992 yılıydı… 1 yıl önceki genel seçimde Başbakan olan rahmetli Süleyman Demirel teşekkür ziyareti için Bursa’ya geldi.

Gezi sonrası…

Devlet Bakanı olarak kabinede yer alan hükümetin 2 numaralı ismi Cavit Çağlar’la, Olay’ın o dönem Uluabatlı Hasan Bulvarı’ndaki merkezinde yönetici ve yazarlarla birlikte sohbet ediyorduk.

Demirel’den dinlediği projeyi açıkladı:

“Bursa; güneyden ve kuzeyden iki büyük yolla çember içine alınmalı.”

O yıllar…

Kentin kuzeyinden geçen Çevre Yolu henüz konuşma aşamasındaydı. Yakın Çevre Yolu başlamamıştı. Demirel’in işaret ettiği güney yolu ise, kentin doğusundan batısına Uludağ yamaçlarından düşünülmüştü.

İlerleyen yıllarda…

Çağlar her fırsatta güneyde düşünülen Uludağ yamaçlarından geçecek yolu anlattı. Büyükşehir’de seçilen her yönetime ziyaretlerinde de tekrarladı.

Yolu yapacak yönetime destek vaat etti.

Hatta…

İlk Nilüfer Belediye Başkanı seçildiğinde, Mustafa Bozbey’e ziyaretinde dile getirdi. Bozbey’in, “Uludağ görünümünün bozulmaması için yolun delme tünelle yapılması” düşüncesini dile getirdiğinde de oradaydık.

2004’te…

AK Parti dönemi başlayınca, Grup Başkanvekili olan Faruk Çelik trafik için; Çekirge’den başlayıp Uludağ yamaçlarındaki Alacahırka, Maksem, Teferrüç, Kaplıkaya,’dan Otosansit’e ulaşacak Güney Çevre Yolu’nu önerdi.

O süreçte…

Teoman Özalp dönemi planlanan, Erdem Saker dönemi başlanan Yakın Çevre Yolu sonraki Erdoğan Bilenser ve Hikmet Şahin dönemlerinde tamamlanıp Acemler’den Otosansit’e ulaştı.

2009’da…

Yerel seçimi öncesi Enver Yılmaz öncülüğünde MHP’nin hazırladığı Yeşil Metropol proje kitabında, dikey yollarla birlikte Güney Çevre Yolu yer aldı.

Ne var ki, tünel ve viyadüklerle ilerleyecek yol Koruma Kurulu’na takıldı.

34 yıldır konuşulan yol, şimdilerde yine gündemde.

Gördüğümüz de şu:

Bu yolu yapan, Bursa’yı trafik sorunundan kurtarır.

Yamaçlardaki mahallelerin ulaşımı çözülür

İlk yıllar… Uludağ yamaçlarından geçecek yolun batı başlangıcı Çekirge düşünüldü, ama Bursa geçen sürede hızla batıya büyüdü.

O nedenle…

34 yıldır konuşulan Güney Çevre Yolu’nun başlangıcı daha batıda olabilir. Günümüz tünel teknolojisi de dağın siluetini bozmadan yapılmasını sağlar.

Üstelik…

Yamaçlardaki mahallelerin merkeze ve diğer bölgelere ulaşımları dikey yollarla sağlanır ve önemli bir ulaşım sorunu çözülür.

Güney çevre yolunu yapmak dediği gibi bursadaki trafiği çözer bunun için bir tbm ve 4-5 adet giriş çıkış kavşağına ihtiyaç var.Büyük maliyetli olmasına rağmen bursanın kurtuluşu olacak bu yolu umarım bir gün yaparlar.
Ulaşım konusunda: Olay gazetesi ne büyük bir oluşum ya helal olsun...
Halkın isteklerini, taleplerini sürekli dile getiriyorlar.

Medya dediğin böyle olur eksikleri ve yapılması gerekenleri söyler.

Yalakalık zaten medya değil propagandaliktir

Keşke İstanbul ve diğer illerde de böyle projeleri takip eden ve yönetime baskı kuran medyalar olsa👍🏼😣

Ulaşım konusunda: Olay gazetesi ne büyük bir oluşum ya helal olsun...
Halkın isteklerini, taleplerini sürekli dile getiriyorlar.

Medya dediğin böyle olur eksikleri ve yapılması gerekenleri söyler.

Yalakalık zaten medya değil propagandaliktir

Keşke İstanbul ve diğer illerde de böyle projeleri takip eden ve yönetime baskı kuran medyalar olsa👍🏼😣
Bir kaç yıl öncesine kadar sadece şu yapıldı ooo bu yapıldı alkış diyen bir gazeteydi.Bursanın sorunlarını bilmelerine rağmen söyleyemiyorlardı ne olduysa şu bi kaç yıldır söylemeye başaldılar onlarda bıktı trafikten yapılmayan projelerden sanırım.

Mesela güney çevre yolu yapacağımıza güney metro hattı yapsak nasıl olur? Halkı araca yönlendirmektense toplu taşımaya yani metroya yönlendirsek?
Hhaha bu düşünceler projeler bursa yöneticilerinin ufuklarını aşar

Yola ihtiyaç var metroyada yol yapılmazsa d200 de araba kullanamıcaz 2 yıla :D
Çünkü insanları toplu taşımaya yönlendirmiyoruz ki? Ne kadar yeni yol o kadar insanları bireysel araca yönlendirme oluyor bu bilimsel gerçek. Yol yapılmalı tabi yapılmamalı demiyorum ama yol için o kadar kaynak harcama yerine raylı sistem yapmak bana daha mantıklı geliyor

Çünkü insanları toplu taşımaya yönlendirmiyoruz ki? Ne kadar yeni yol o kadar insanları bireysel araca yönlendirme oluyor bu bilimsel gerçek. Yol yapılmalı tabi yapılmamalı demiyorum ama yol için o kadar kaynak harcama yerine raylı sistem yapmak bana daha mantıklı geliyor
Yıllık 1.4 milyon araba satılıyor.Kapasitesi dolmuş nüfusu 4 milyonu geçmiş bursayı sadece bursaray yaparakta kurtaramayız her 2 ulaşım sistemi koordineli yürümeli

Mesela güney çevre yolu yapacağımıza güney metro hattı yapsak nasıl olur? Halkı araca yönlendirmektense toplu taşımaya yani metroya yönlendirsek?
Bursa da sürekli yeni yol , yeni katlı kavşak, yol genişletme haberleri var ve komik olanda trafik yoğunluğu surekli daha da artıyo🤣

Yeni Yol = daha çok aracın trafiğe çıkması = daha çok trafik...

Yollar yerine 4-5 caddeye tramway çekilse trafik sorunu kalmicak Bursa'nın...

Son düzenleme:
Bursa da sürekli yeni yol , yeni katlı kavşak, h genişletme haberleri var ve komik olanda trafik yoğunluğu surekli daha da artıyo🤣

Yollarımız aslında dar, tramvay aslında bizim içinde çok iyi bir durum değil, bir de metro konforu başka :LOL:

Bursa da sürekli yeni yol , yeni katlı kavşak, h genişletme haberleri var ve komik olanda trafik yoğunluğu surekli daha da artıyo🤣

Alternatif yol yokki bursada bursaya son 12 yıldır çivi çakılmadı.İlk bi 4 milyon nüfusa hizmet edecek alternatif yollar oluşturulsun onlarla parelel bursaray hatları oluşturulmalı birini yapıp birini yapmazsan o iş olmaz.

Alternatif yol yokki bursada bursaya son 12 yıldır çivi çakılmadı.İlk bi 4 milyon nüfusa hizmet edecek alternatif yollar oluşturulsun onlarla parelel bursaray hatları oluşturulmalı birini yapıp birini yapmazsan o iş olmaz.
Güney çevre yolu yapılınca umarım nüfus 2 katına falan çıkmaz...

Genelde çünkü yol çevresine yani mahalleler kuruluyor nüfus ve araç daha da artıyor yol boşa gidiyor...

Yol yapılıp nüfus artışı sabit kalmalı.
Yol kenarına rant'a, evlere imar verilmemeli😡

Yol dağın eteklerine yapılacak oraya zaten imar yok merak etmeyin :D

Bursanın rantı nilüfer ilçesi her yıl 20-30 bin kişi nüfusu artıyor.Bu yolla alakasız nüfus artışı devam edecek bursada.Bu kadar arabayı alternatif artere dağıtmazsak trafik yakında gölyazından başlar.

Genelde çünkü yol çevresine yani mahalleler kuruluyor nüfus ve araç daha da artıyor yol boşa gidiyor...

Yol yapılıp nüfus artışı sabit kalmalı.
Yol kenarına rant'a, evlere imar verilmemeli😡
Türkiye’de nüfus artışı hızla azalıyor. Bu durum önümüzdeki yıllarda Bursa’da da belirgin bir şekilde görülecek bence. Yakın bir zamana kadar yıllık ortalama 50 bin nüfus artışı oluyordu. Bu bence yakın bir gelecekte 15-20 bin düzeyine inecek. 2025 nüfusu şubat ayı başında açıklanacak. Ben 2025’te bile 20 bin civarında kalabileceğini düşünüyorum. İşin lafın kısası bu yol yapılsa nüfusu artırcı bir etkisi olmaz. Zaten genel olarak yol yapmak bir şehrin nüfusunun artmasının tek başına sebebi olamaz. Sadece yolun yapıldığı yerde zamanla yerleşim başlayabilir ki bu yol güzergahı yerleşime açılabilecek gibi değil.
Her şeyden önce bu yolun yapılması lazım, ben yakın bir şekilde yapılacağını sanmıyorum.

Güney Çevre Yolu 1988’de tartışılmış

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin, kentin güneyinden tünel ve viyadüklerle geçmeyi önerdiği 26 kilometre uzunluğunda güney çevre yolu projesi şehirde tartışılmaya devam ediyor.

Projeyi olumlu bulan ve destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, önceki gün ulaşım projelerini açıkladığı aylık basın toplantısında, güney çevre yolunu kentin kaynaklarıyla yapmanın mümkün olmadığına dikkat çekip, bunun bakanlık gücüyle inşaası için harekete geçtiklerini duyurmuştu.

Dün ziyaretimize gelen Karayolları’ndan emekli yol etüt proje şube müdürlerinden Harita Mühendisi Ramazan Apak da tartışmaya yeni bir boyut kattı.

MHP’li Enver Yılmaz kısa süre önce, partisinin ‘Yeşil Metropol 2023 Planı’nda yer verdikleri o projeyi, isim vermeden birilerinin ‘çaldığını’ iddia etmişti. Biz de o sözleri sütunlarımıza taşımıştık.

O söyleme emekli Karayolcu Apak’tan sitem ve itiraz geldi.

Apak, “Çok alındım. Odamızın talebiyle eski bir Karayolcu ve projeci olarak arkadaşlarımla birlikte 3,5 ay üzerinde çalıştım. Bana geldiklerinde tek bir şartım vardı. Uludağ’ın yanağına iz atmamak kaydıyla çalışırım dedim, tünel ve viyadükler önerdim. Kabul ettiler, başladık çalışmaya. Biz kimsenin projesini çalmadık. O proje 1988’de İstanbul-İzmir Otoyolu planlanırken Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nün de gündemindeydi. Ancak öncelikli olarak değerlendirilmedi” dedi.

Güney çevre yolunda, tünel ve viyadüklerin yanı sıra, kendisinin de projelendirilmesinde bulunduğu 13 kilometrelik Zigana Tüneli’nde olduğu gibi, farklı seviyeli kavşakların yer aldığına dikkat çeken Apak, Dobruca’dan tünele giren güney çevre yolunda farklı noktalardan kavşak bağlantıları öngörüldüğünü, Değirmenönü’nden de OTOSANSİT’e bağlantı yapılıp, Ankara yoluna çıktığına işaret etti.

70 kilometre hız esaslı 26 kilometrelik güney çevre yoluna sadece kavşaklardan giriş yapılabildiğini hatırlatan Harita Mühendisi Apak, bu etabın da 23 dakikada alınabileceğini, Ankara-İzmir yolundaki trafik yükünün de büyük ölçüde hafifleyeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Güney çevre yolunun, 3,5 yıl güzergâh çalışması yaptıkları İstanbul-İzmir otoyolunun planlandığı dönemde, yani 1988 yılında da tartışıldığını kaydeden Apak, fakat buna o dönem maliyetler nedeniyle öncelik verilmediğini hatırlattı. Apak, benzer projelerin Karayolları’nca Karadeniz Sahil Otoyolu’nda, Trabzon’da da uygulandığını, Bursa’da da pekâla yapılabileceğini kaydetti.

Kaynak: Olay Gazetesi / İhsan Aydın

karayolcu-ramazan-apak-480x360.webp

Geri