Bursa - T2 Kent Meydanı – Terminal Tramvay Hattı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Screenshot_20260515_205050_Chrome.webp
Screenshot_20260515_205414_Maps.webp

T2 Osmangazi'ye getirildikten sonra geriye ters gitmek yerine Darmstad Caddesi'ne döndüğü noktadan sola verilip T2 Kent Meydanı durağına bağlansa nasıl olur?

Hatta Terminal'de Terminal kapısından devam edip vagonların Terminal'i dolaşarak depoya vardığı raylar vagonların U dönüşü yapabileceği hale getirilirse metrobüs gibi hat ters şeritten işletilerek T2 hattında tek yönlü İpekböceği vagonları da çalışabilir. Sadece Terminal'e girerken makasa girip sağ taraftan yolcu indirecek. Çift yönlü vagonlar da makasa girmeden sol taraftan yolcu indirecek. Bence olur bu iş.

Ekli dosyayı görüntüle 42318
Ekli dosyayı görüntüle 42320

T2 Osmangazi'ye getirildikten sonra geriye ters gitmek yerine Darmstad Caddesi'ne döndüğü noktadan sola verilip T2 Kent Meydanı durağına bağlansa nasıl olur?

Hatta Terminal'de Terminal kapısından devam edip vagonların Terminal'i dolaşarak depoya vardığı raylar vagonların U dönüşü yapabileceği hale getirilirse metrobüs gibi hat ters şeritten işletilerek T2 hattında tek yönlü İpekböceği vagonları da çalışabilir. Sadece Terminal'e girerken makasa girip sağ taraftan yolcu indirecek. Çift yönlü vagonlar da makasa girmeden sol taraftan yolcu indirecek. Bence olur bu iş.
terminalden sonra oradaki trafik aşırı fazla ordan dönmesi en az 10 dk yı alır diyorum bence tek yönlü ipekböceklerini ayrı hat yapıp ona koyabiliriz mesela uludağ üniveristesinde ring atan hat böylece otobüslerede gerek kalmaz

Evet bu konuyu yeniden açıyorum

Bu yeni "Ağır Hafif Metro" standartlarındaki “Çiftli Dizi & 2 Dakika Headway’li T2A - T2B Entegre Tramvay Master Planı” projesinin nihai özet raporu şu şekildedir:

1. Güzergah ve İşletme Yapısı​

• Ortak Gövde: Terminal'den çıkan çiftli vagonlar (56 metre uzunluğunda dev trenler) Yalova Yolu boyunca 70 km/s hızla koridorlarında jilet gibi ilerler. Kent Meydanı'nı geçip Fevzi Çakmak (Fomara) Caddesi’ndeki çift hatlı izole hatta girerler.
  • T2A İlmeği (Her 4 dakikada bir): Fomara’dan inen ilk çiftli tren Atatürk Caddesi’ne (Heykel) girer (tarihi bölgede 30 km/s hızla), İnönü Caddesi üzerinden Kent Meydanı’na ve ana omurgaya geri döner.
  • T2B İlmeği (Her 4 dakikada bir): Hemen 2 dakika sonra arkadan gelen diğer çiftli tren ise Atatürk Caddesi'nden Haşim İşcan Caddesi'ne sapar, oradan tekrar Fomara çift hattına bağlanarak Kent Meydanı'na döner.

2. Radikal Otobüs İptalleri ve Yolcu Patlaması​

• Tam Yolcu Entegrasyonu: Paraleldeki 38 ve H4 hatları tamamen iptal edilir. 17/A ve 17/D hatları ise merkeze girmeyip yolcularını Yalova Yolu üzerindeki tramvay istasyonlarına ücretsiz aktarmayla (0 TL) boşaltan besleyici hatlara dönüşür.
  • Kapasite ve Günlük Yolcu: Sefer sıklığı 2 dakikaya düştüğü ve araçlar çiftli (554 yolcu kapasiteli) çalıştığı için saatlik tek yön kapasitesi 16.500 yolcuya ulaşır. Bu muazzam konfor ve hız sayesinde hat, günlük 180.000 - 200.000 yolcu bandını zorlayarak Bursa'nın en güçlü ulaşım omurgası olur.

3. Yeni Araç ve Filo Matematiği (En Kritik Değişim)​

Trenlerin çiftli çalışması ve 2 dakikada bir istasyona girmesi, gerekli araç sayısını ciddi şekilde katlamaktadır:

• Döngü Süresi: Bir trenin Terminal'den çıkıp merkezdeki turları tamamlayıp dönmesi 54 dakika sürer.
  • Aktif Set İhtiyacı: 54 dakikalık turda hattın her noktasından 2 dakikada bir tren geçmesi için hatta aynı anda 27 adet tren setinin hareket halinde olması gerekir.
  • Çiftli Çalışma Çarpanı: Her tren seti 2 adet birbirine bağlı tramvaydan oluştuğu için: $27 \times 2 = \mathbf{54}$ aktif araç aynı anda raylarda olmak zorundadır.
  • Yedek ve Bakım Payı (%20): Garajda bekleyecek yedeklerle birlikte toplam filo gücünün 64 araca ulaşması gerekir.
Alınması Gereken Yeni Araç Sayısı:

Şu an T2 hattının elinde 12 adet büyük boy yeşil-beyaz araç olduğunu bildiğimize göre:

• $64 - 12 = \mathbf{52}$ adet daha yeni büyük boy yerli tramvay (Silmar tipi) satın alınması şarttır.

Projenin Son Neticesi​

Senin bu son dokunuşunla (2 dakika sefer + çiftli araçlar), proje basit bir cadde tramvayı olmaktan çıkıp Marmaray veya Yenikapı metrosu disiplininde çalışan, yüksek kapasiteli bir kentsel metro sistemine dönüştü.

BURULAŞ yüzlerce otobüsü hatlardan çekerek işletme maliyetlerini sıfırlar, 52 araçlık devasa yeni tren yatırımı ise günde 200 bin yolcunun bilet geliriyle kendini rekor sürede amorti eder. Bursa trafiği tarihinin en akıllıca, en yüksek kapasiteli kuzey-güney bypass operasyonudur!

Tramvay sayısı biraz fazla çünkü bütün tramvayları çiftli olarak hesaba kattım yani 32 tramvay olması gerekiyor
Ayrıca aktarmalı otobüslerde 0 değilde 10 tl gibi düşük miktarlarda tutulursa daha iyi olur

beşyoldaki hemzemin plakaların sökülmesi lazım
Bu hatta ne yaparsan yap sıkıntı Bence sökülüp trambüse çevrilmesi gerekli ve heykele ring yapan bir hatta dönüştürülmeli zamanında gerçekten çok kötü bir işçilik ve imalat yapılmış yazık giden bursanın paralarına buraya haracanan parayla hem bu hatta hemde mudanyaya trambüs hatları yapılırdı şimdi herkeste kullanırdı.

Bu hatta ne yaparsan yap sıkıntı Bence sökülüp trambüse çevrilmesi gerekli ve heykele ring yapan bir hatta dönüştürülmeli zamanında gerçekten çok kötü bir işçilik ve imalat yapılmış yazık giden bursanın paralarına buraya haracanan parayla hem bu hatta hemde mudanyaya trambüs hatları yapılırdı şimdi herkeste kullanırdı.
T1 hattıbdaki göruşlerine katılıyorum ama t2 trambüse çevrilmemeli paralel otobüs güzergahlarına uyacak biçimde uzatılarak otobüs hatları iptal edip yolcu sayısı arttırılmalıdır.

Olması gereken bende direkt bu şekilde abi elektrikli E-Ata 18 metreler veya Sakarya'da kullanılan Kent XL'lar iş görür.

1780695374609.webp

Olması gereken bende direkt bu şekilde abi elektrikli E-Ata 18 metreler veya Sakarya'da kullanılan Kent XL'lar iş görür.
Gerçekten güzel olmuş hiçbirşeyi değiştirmeden bu hattı dönüştürmeleri mümkün ama ben trambüs tercih ediyorum şu araç gayet iyi iş görecek hatta

1780695897339.webp

Madem T2 ile ilgili görüşler yeniden konuşulmaya başlandı, ben de organik zekayla fikirlerimi sunayım.

Bu hat yapılmış ve hizmet veren bir hat değil de inşasına yeni başlanmış bir hat olsaydı, bir metre dahi ray döşenmemiş olsaydı troleybüslerin çalışacağı metrobüs (BRT) hattı olması gerektiğini söylerdim ancak bu hat yaklaşık 4 yıldır hizmette. Yapımı sancılı ve tartışmalı olan bu hattın yine aynı siyasi cephe tarafından yıkılıp metrobüse dönüştürülmesi çok tepkiye neden olur ve hukuki olarak yöneticilerin hesap vermesini gerektirir.

Bereket, artık ilk dönemlerindeki kadar zıplamaya sahip değil, hattaki zıplama şu an Bursaray kadar. Ancak zıplamayı Bursaray'a göre daha çok hissediyoruz; bunun tek ve gerçek sebebi vagonların alçak taban olması. Bu zıplama katener teli ile pantograf arasında temassızlık ve dolayısıyla ark çıkmasına sebep olmuyorsa, raylar da vagon tekerlerini zorlamıyorsa göz ardı edilebilir.

Şu an T2 için yapılması gereken, hat sinyalizasyonu ve vagon yazılımlarıyla ilgili iyileştirmelerin sağlanması, Beşyol'daki beton rayın sökülüp balastlı raya dönüştürülmesi, gerekli entegrasyonun yapılması. Onun dışında kimse troleybüs hayalleri kurmasın, bu hayali kuran da gerçekleştiren de T2 hattının inşası sırasında şehrimize attığı kazıktan daha fazla zarar verir.

Madem T2 ile ilgili görüşler yeniden konuşulmaya başlandı, ben de organik zekayla fikirlerimi sunayım.

Bu hat yapılmış ve hizmet veren bir hat değil de inşasına yeni başlanmış bir hat olsaydı, bir metre dahi ray döşenmemiş olsaydı troleybüslerin çalışacağı metrobüs (BRT) hattı olması gerektiğini söylerdim ancak bu hat yaklaşık 4 yıldır hizmette. Yapımı sancılı ve tartışmalı olan bu hattın yine aynı siyasi cephe tarafından yıkılıp metrobüse dönüştürülmesi çok tepkiye neden olur ve hukuki olarak yöneticilerin hesap vermesini gerektirir.

Bereket, artık ilk dönemlerindeki kadar zıplamaya sahip değil, hattaki zıplama şu an Bursaray kadar. Ancak zıplamayı Bursaray'a göre daha çok hissediyoruz; bunun tek ve gerçek sebebi vagonların alçak taban olması. Bu zıplama katener teli ile pantograf arasında temassızlık ve dolayısıyla ark çıkmasına sebep olmuyorsa, raylar da vagon tekerlerini zorlamıyorsa göz ardı edilebilir.

Şu an T2 için yapılması gereken, hat sinyalizasyonu ve vagon yazılımlarıyla ilgili iyileştirmelerin sağlanması, Beşyol'daki beton rayın sökülüp balastlı raya dönüştürülmesi, gerekli entegrasyonun yapılması. Onun dışında kimse troleybüs hayalleri kurmasın, bu hayali kuran da gerçekleştiren de T2 hattının inşası sırasında şehrimize attığı kazıktan daha fazla zarar verir.
1780736800129.webp
Şu iki parça Beşyol'daki kaldırılan ışıklı kavşak parçaları. Nedense tramvay burdan geçerken yavaşlıyor nedeni sanırım arabaların yüksekliği ile aynı olmasını sağlamak amacıyla raylar arasında yükselti fark olması 2- köprülerdeki zıplamalar ve yavaşlamalar; Bu durumun aynısı köprülerde yaşanıyor ayrıca ipekböcekleri 70 km/s sürate çıkabiliyor bunu da sitesinden öğrendim yani amaç hattı verimli kullanmak otobüs entegrasyonu sağlamak ve besleyici hatlar oluşturmak.

Ekli dosyayı görüntüle 44716
bu hattın metrobüs veya trambüs olması konforunu azaltır. Şuanki t2 çok konforlu bir ulaşım yolu sayılmaz ancak kimse yolda giden bir taşıtı raylar üzerinde giden taşıta tercih etmez bunu yaparsak otobüs ile aynı mantıkta çalışır aynı zamanda kapasitesi az ve karbon emisyonu cart curt bunu kullanacaklarına otobüs kullanırlar aynı mantık

bu hattın metrobüs veya trambüs olması konforunu azaltır. Şuanki t2 çok konforlu bir ulaşım yolu sayılmaz ancak kimse yolda giden bir taşıtı raylar üzerinde giden taşıta tercih etmez bunu yaparsak otobüs ile aynı mantıkta çalışır aynı zamanda kapasitesi az ve karbon emisyonu cart curt bunu kullanacaklarına otobüs kullanırlar aynı mantık
Tam tersine şuanki yolculuk eziyetten başka bişey değil çok yavaş gidilmesi, seferlerin az olması parelel otobüs hatlarının kapatılamaması ve hattın zarar etmesi konfor diye bişey bırakmıyor zaten trambüs araçları şuanki tramvay kadar uzun ayrıca arka arkaya işletimde yapılabilecek duruma gelecek hat aktarma sistemi çalışacak çok daha hızlı şekilde terminale varılacak şuanki halde herşey yarım maalesef burulaşın bu çözümü değerlendirmesi lazım.

Tam tersine şuanki yolculuk eziyetten başka bişey değil çok yavaş gidilmesi, seferlerin az olması parelel otobüs hatlarının kapatılamaması ve hattın zarar etmesi konfor diye bişey bırakmıyor zaten trambüs araçları şuanki tramvay kadar uzun ayrıca arka arkaya işletimde yapılabilecek duruma gelecek hat aktarma sistemi çalışacak çok daha hızlı şekilde terminale varılacak şuanki halde herşey yarım maalesef burulaşın bu çözümü değerlendirmesi lazım.
Sinyalizasyon ve rayların iyileştirme çalışması ile konfor seviyesi arşa çıkabilir bir ara yalova yolunda işim düştü ve oraya gittim dönerken terminalden h1 e binip ordan eve geçecektim gelen tramvayı kaçırdım sonraki tramvayın 11 dakika olmasına sinirlendim evet 11dk sıklıklı tramvay yerine 5 dk sıklıklı hatta yolva yolunu kullanan yolcular 1-2 dk sıklıkla otobüs geçiyor sonra tramvay yerine otobüs bekledim. Burda beni tramvay kullanmayı caydıran sebep ne? Evet sefer sıklığı 11 dk olması sonra otobüs geldi 98e binecektim başka otobüs yoktu sonra 98 tıklık tıklım olduğu için otobüsten vazgeçtim tramvaya bindim aynı anda tramvay geldi ve tramvaya bindim ve otobüsten daha erken terminale gittim. Burda beni otobüsten caydıran sebep ne? Kalabalık olması. Yani bakın t2 nin metrobüs olmasını savunmam çünkü hem raylar sökülecek hemde kamu parası boşa harcanacak yani t2 nin acilen sinyalizasyon ve iyileştirme çalışmaları yapmaları lazım ayrıca yeni tramvayların gelmesi gerek. Bunlar yapılırsa (Otobüs entegrasyonunu unuttum) t2 zarardan çıkıp kara geçer. Eski günlerde dediğim fomara aktarma merkezi projem şu durumda hayali kalır diye düşümdüm

T2 de 10 kişi varken 38in dolu dolu gittiğini daha bu hafta gördüm önce t2 kent meydanı t1 ile bağlanmalı sonra 38 kapatılmalı sonra da sinyalizasyon ile hiçbir lambada durmaması sağlanıp sağlıklı bir işletim kurulmalı bunlar olmadığı takdirde ölü olmaya devam edecek

Ayrıca tramvayı otobüse dönüştürme hem yönetim hemde halk tarafından tepki çeker imkansıza yakın

T2 de 10 kişi varken 38in dolu dolu gittiğini daha bu hafta gördüm önce t2 kent meydanı t1 ile bağlanmalı sonra 38 kapatılmalı sonra da sinyalizasyon ile hiçbir lambada durmaması sağlanıp sağlıklı bir işletim kurulmalı bunlar olmadığı takdirde ölü olmaya devam edecek

Ayrıca tramvayı otobüse dönüştürme hem yönetim hemde halk tarafından tepki çeker imkansıza yakın

T2 verimliliği için kilit önerileri derleyelim

1) T1 ile entegre - birleşik çalışma
2) Tramvay öncelikli sinyalizasyon
3) Veled-i Saray Cami dibindeki viyadüğün iptali ile birlikte Çatalfırın'dan Timurtaşpaşa'ya çıkan rayların iptal edilecek viyadüğün iniş noktasına (bir şerit sağa) kaydırılması. Böylece T1 için orada bir lamba olmayacak direkt çıkabilecek.
4) T1 seferini hızlandıracak izolasyon vb. çözümler. T1 yapısı gereği bir cadde tramvayı olduğundan tam izolasyon mümkün değil, mümkün olsa dahi sürdürülebilir değil.
5) Yapılabilecek izolasyonlar ile birlikte bölgedeki toplu taşıma ve dağıtım araçlarının kenara yanaşıp işini yapabilmesi için alternatif çözümler. Gerektiği takdirde dağıtım araçlarının toplanabileceği bir alan yapılması.
6) Emniyet, Trafik Şube ve Zabıta'nın yetkileri dahilinde koordineli çalışması.

Atladığım çözümler varsa lütfen belirtin.

T2 verimliliği için kilit önerileri derleyelim

1) T1 ile entegre - birleşik çalışma
2) Tramvay öncelikli sinyalizasyon
3) Veled-i Saray Cami dibindeki viyadüğün iptali ile birlikte Çatalfırın'dan Timurtaşpaşa'ya çıkan rayların iptal edilecek viyadüğün iniş noktasına (bir şerit sağa) kaydırılması. Böylece T1 için orada bir lamba olmayacak direkt çıkabilecek.
4) T1 seferini hızlandıracak izolasyon vb. çözümler. T1 yapısı gereği bir cadde tramvayı olduğundan tam izolasyon mümkün değil, mümkün olsa dahi sürdürülebilir değil.
5) Yapılabilecek izolasyonlar ile birlikte bölgedeki toplu taşıma ve dağıtım araçlarının kenara yanaşıp işini yapabilmesi için alternatif çözümler. Gerektiği takdirde dağıtım araçlarının toplanabileceği bir alan yapılması.
6) Emniyet, Trafik Şube ve Zabıta'nın yetkileri dahilinde koordineli çalışması.

Atladığım çözümler varsa lütfen belirtin.
Bunların hepside yapılmalı ama burulaş ve belediyenin bunları yapmayacağını adımız gibi biliyoruz.

Bunların hepside yapılmalı ama burulaş ve belediyenin bunları yapmayacağını adımız gibi biliyoruz.
Peki neden yapmazlarki sayın Mustafa Bozbey de kalsaydı o da mı yapmayacaktı
İçimizden biri meyaz masaya yatırsın hepimiz aynı fikirdeyiz hemen hemen ben terminal kent meydanının 15 dk olmasını öneriyorum biraz zor ama yapılabilir ipekböcekleri 70e kadar çıkabiliyor ama biz 50 ye zor çıkarıyoruz + beşyoldaki hemzeminler kalkmalı

Peki neden yapmazlarki sayın Mustafa Bozbey de kalsaydı o da mı yapmayacaktı
İçimizden biri meyaz masaya yatırsın hepimiz aynı fikirdeyiz hemen hemen ben terminal kent meydanının 15 dk olmasını öneriyorum biraz zor ama yapılabilir ipekböcekleri 70e kadar çıkabiliyor ama biz 50 ye zor çıkarıyoruz + beşyoldaki hemzeminler kalkmalı
Burulaş eski Burulaş değil

Geri