Bursa - T2 Terminal – Heykel Tramvay Hattı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Bursa’da kesintisiz ulaşım için yeni hamle! 27 Ağustos’ta başlıyor…​

Bursa’da kesintisiz ulaşımı sağlamak amacıyla projeler geliştiren Büyükşehir Belediyesi, Şehirlerarası Otobüs Terminali ile Heykel Hanlar Bölgesi arasında tramvay ile kesintisiz ulaşımın sağlanması amacıyla T1-T2 tramvay hatlarının entegrasyon çalışmalarını başlatıyor.​

Bursa’nın trafik sıkıntısını en aza indirmek için toplu taşımayı özendirmeye ve kesintisiz ulaşımı sağlamaya yönelik projeleri tek tek hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, T1 ve T2 tramvay hatlarını birbirine entegre edecek çalışmayı başlatıyor.

Projeyle, toplam 9 bin 445 metre uzunluğa ve 11 istasyona sahip olan T2 hattının Terminal İstasyonundan kalkan trenlerin T2 Kent Meydanı İstasyonundan geçip mevcut T1 güzergahını takip ederek tekrardan terminale ring yapması amaçlanıyor.

Çalışmalar 27 Ağustos’ta başlıyor

Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı tarafından 27 Ağustos 2025-03 Eylül 2025 tarihleri arasında test sürüşlerinin yapılacağı entegrasyon çalışmaları sonunda, vatandaşlar Şehirlerarası Otobüs Terminali ile Heykel Hanlar Bölgesi arasında tramvay ile aktarma olmadan seyahat edebilme imkanı bulacak.

En sonunda be şimdi işte hat işler duruma gelecek aklın yolu bir senelerdir söylediğim enterasyon gerçek oldu bu karardan dolayı büyükşehir belediyesini kutlarım 38 nolu hat artık kalkabilir.
T2 hattını daha tam olarak işletime almadan 38'i kapatmaları salaklıktan başka bir şey olamaz. Daha dün kullandım güzergahın ağaçlı kısım dışında 40 km hıza ulaşmadı bile. Haricinde max. 50 km hıza ulaşıyor zaten. Heykelden 20dk.da Terminale giden 38 yerine neden Kent Meydanından Terminale 25 dakikada sürünen (T1 güzergahını saymadım bile) hattı kullanayım ben? Mantıklı bir açıklaması var mı?
T2A gibi hat yap, Çarşamba'ya girmeden Fevzi Çakmak Caddesinden direkt yukarı çıkan bir versiyonu olmalı, ama yine de 38'in yerine geçemez. Çok kötü tasarımlı alçak tabanlı araçlar ile Terminal hattı olmamalıydı, cadde tramvayıyla Terminale gidiyoruz, ne valiz koyacak yer var ne de düzgün duracak yer var, üstelik trambolin de. Bu hat en başından Yüksek Tabanlı raylı sistem araçları ile tasarlanmalıydı, araç içerisi düz olacağı için verim vs tam olurdu.

Bu hat için arkadaşlarla başka fikirlerimiz vardı ancak bir yandan da iyi kötü yapılmış raylı sistem yatırımının da değerlendirilmesini istiyorduk.

Geçen yıl Fahrettin Beşli'nin Line TV'de katıldığı bir programda sunucunun T2 hattı ile ilgili sorduğu soruda Fahrettin bey lastik tekerlekli alternatifler, bazı şehirlerde örneği olan, İstanbul metrobüs için önerilen tekerlekli tramvay/metro gibi araçların da T2 için gündeme alındığını, ayrıca raylı sistem olarak ta çözüm için çalışıldığını söylemişti 35. dakikadan itibaren aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Lastik tekerlekli araç konusu 37. dakikadan itibaren geçiyor

Öbür yandan yakın bir zamanda Fahrettin bey sosyal medya hesabından Kent Meydanı'da T1 - T2 - Bursaray entegrasyonu ile ilgili çalışmalara yönelik paylaşımda bulunmuştu. Şimdi T1 - T2 ile ilgili bir çalışma yapılacak olmasına sevindim

T2'yi ne durumda diye yakın zamanda birkaç kez kullanmıştım. Kent Meydanı - Terminal arası 20 dakikayı hiç geçmemişti. Bu hattın zıplama ile ilgili sorunlarını çözmek için ray çalışmaları yapıldı, eskisine göre daha az ancak yok değil. Yüksek tabanlı olduğu için hissedilmese de Bursaray'da da bu zıplamalar var. Bombardier vagonlarda biraz hissediliyor bu zıplamalar. 50 km/s hızını geçebilmesi için hatta ATP sistemi, sinyalize kavşak ve yaya geçitlerinde durmaması için sinyalizasyon sistemi, T1 güzergahı için yol ve ray bakım, ikili set ile işletim için araçlara kuplör programlama gereken bu hat, tüm iyileştirmeler yapılsa dahi 38 kadar hızlı olmayacağı ortada. İpekböceği vagonlarında boji alanları dışında kalan alanlar valiz için yeterli, ayrıca mümkünse belki Bursaray'da Siemens B80 vagonlarına yapıldığı gibi koltuk eksiltme yapılabilir.

Bunların dışında yol bozukluğuna sebebiyeti azaltmak ve konforu arttırmak amacıyla bu çalışmaların ardından İpekböceği vagonlarında atölyede avuç taşlama ile işlem yerine torna makinelerine geçilmeli. T1 güzergahında da trafik polisleri daha sıkı denetim yaparsa bence çözülmeyecek bir sorun yok.

Öncelikle sorum şu: İşletmesi nasıl olacak?

T1 Heykel-Kent Meydanı
T2 Terminal-Heykel şeklinde iki işletme olursa sıkıntı olmaz.

Ancak başlığı çevirdiğimiz gibi T1 Terminal-Heykel olursa T1 hattının Kent Meydanı durağı iptal olacaktır.
SGK'dan binen bir vatandaş Osmangazi yönüne devam etmek için Kent Meydanı durağında aktarma yapmak zorunda kalacak.
Ya peki tek yön 6 adet tramvay vagonu ne olacak?

T1 Heykel-Kent Meydanı

Ancak başlığı çevirdiğimiz gibi T1 Terminal-Heykel olursa T1 hattının Kent Meydanı durağı iptal olacaktır.
SGK'dan binen bir vatandaş Osmangazi yönüne devam etmek için Kent Meydanı durağında aktarma yapmak zorunda kalacak.
T1 aynen devam eder. T2 ise Kent Meydanı yerine Heykel'e gider. 3 Eylül tarihine kadar test çalışmaları olacak, çıkan sonuca göre işletim yapılır

T1 Heykel-Kent Meydanı

T2 nin bir seferi Terminal-Kent Meydanı olarak kalkacak, bunla beraber bir tane Osmangazi (Kent Meydanı)-Heykel kalkacak. Arada bazı seferler ise direkt Terminal-Heykel olarak işletilecek. Tabelaya ise T-2/H(eykel) yazılabilir. Ya da isim kandırmacası yapıp T4 diyebilirler.
Hat saatleri ise bu şekilde belirtilebilir:
11.00- Kent Meydanı
11.10- Kent Meydanı
11.20- Heykel
11.30- Kent Meydanı
11.40- Kent Meydanı
11.50- Heykel

Geri