Bursa Ulaşımı ile İlgili Öneriler ve Burulaş'ın Açmasını İstediğiniz Hatlar

Emirhan Sevdalı

WT Kullanıcı
Puanlar
1,855
Burulaş, Bursakart sistemi, Bursakart web sitesi/uygulaması, toplu taşıma ve Bursa ulaşımı ile ilgili yol, kaldırım, trafik ışıkları, kavşak düzenlemeleri,

Burulaş'ın açmasını, kapatmasını, güzergahını değiştirmesini, işletimini devralmasını ya da devretmesini istediğiniz toplu taşıma hatları hakkında konuşalım.

Son düzenleme:
Dün saat 17.00 civarı Özdilek Park AVM - Gökdere Kavşağı arasında 43D hattını kullandım. Bindiğim araç 199 numaralı Otokar Doruk idi. Araçta ben dahil 6 yolcu vardı. Geçtiğimiz haftalarda da bu hatta görevli ve 12 metre araç ile çalışan, tanıdığım bir şoförü ziyaret maksadıyla birkaç kez yine bu hattı kullandım. Yine aşağı yukarı 5-6 yolcu ile sefer gerçekleştirmişti. Bu hattın kapatılması yerinde olacaktır.

Dün saat 17.00 civarı Özdilek Park AVM - Gökdere Kavşağı arasında 43D hattını kullandım. Bindiğim araç 199 numaralı Otokar Doruk idi. Araçta ben dahil 6 yolcu vardı. Geçtiğimiz haftalarda da bu hatta görevli ve 12 metre araç ile çalışan, tanıdığım bir şoförü ziyaret maksadıyla birkaç kez yine bu hattı kullandım. Yine aşağı yukarı 5-6 yolcu ile sefer gerçekleştirmişti. Bu hattın kapatılması yerinde olacaktır.
Niye var onuda bilmiyorum Doğu garajı diye bir şey kalmadı ve artık metro var metroya paralel gidiyor hat

Niye var onuda bilmiyorum Doğu garajı diye bir şey kalmadı ve artık metro var metroya paralel gidiyor hat

Metroya paralel gitmesi sorun değil hattın ucunun iş görecek yere bağlanmaması. Bu hat Kent Meydanı kavşağına geldiğinde Kent Meydanı - Fevzi Çakmak Caddesi - Heykel - Şehreküstü güzergahından geri gitse mesela daha çok iş yapar.

Bu tarifelerle insanlar artık uzun hat arıyor ama 43D maalesef aranan bir hat değil.

Bursaray istasyonlarında özellikle gündüz hangi trenin kaç dakikada geldiğini gösteren tabelalar okunmuyor. Okumak için illa yanına gitmeniz gerekiyor. Anladığım kadarıyla içerisinde bir ekran var onun yerine led bir tabela tıpkı trenlerin önündeki gibi uzaktanda okunabilmesi açısından daha iyi olabilirdi.

20250904_094535.webp

Daha önce de arkadaşlarla düşündüğümüz ancak son zamanlarda Instagram'da takip ettiğim Yürünebilir Şehirler sayfasının sahibi Dilara hanımın oluşturduğu topluluğa dahil olmam ve kendisiyle iletişimde olmamız sonucunda bir fikir gündemimde.

Bursa ulaşımında hat saatleri, araç takibi vb. amaçlar için resmi uygulama Bursakart Mobil ve 3. parti uygulama Moovit'in yanı sıra bu tüm hatların ve durakların Google Haritalar ile entegre olması gerektiğini düşünüyoruz. Bursakart Mobil'de olmayan Nasıl Giderim özelliği bu entegrasyon sonucu Google Haritalar'da sağlıklı bir şekilde kullanılabilecek. Hatta Asis ile anlaşılırsa canlı araç takibi Google Haritalar üzerinden bile yapılabilir. Sadece Burulaş değil, ülkemizdeki hiçbir belediye/ulaşım işletmesi resmi uygulama dışında bir uygulama kullanılmasını desteklemiyor ancak dünya şehirlerinde bulunan bu entegrasyon bizde neden olmasın?

Malum, bir yere gitmek için insanlara soru sormak zahmetli. Şoförlere sorduğunuzda aynı bölgeye birden fazla yüklenicinin kendi hattı gidiyorsa her şoför kendi hattına yönlendiriyor. Uluyol'dayken Mesken'e nasıl gideceğinizi 19İ şoförüne sorarsanız sizi 28A'ya, Burulaş şoförüne sorarsanız sizi S1'e yönlendirir mesela.

Bursaray istasyonlarında özellikle gündüz hangi trenin kaç dakikada geldiğini gösteren tabelalar okunmuyor. Okumak için illa yanına gitmeniz gerekiyor. Anladığım kadarıyla içerisinde bir ekran var onun yerine led bir tabela tıpkı trenlerin önündeki gibi uzaktanda okunabilmesi açısından daha iyi olabilirdi.

Ekli dosyayı görüntüle 18341

T2 istasyonlarında dediğiniz gibi tabelalar kullanılıyor. Bursaray'da ise Geçit/Balat İstasyonu'na dediğiniz tabelalar kuruldu.

Daha önce de arkadaşlarla düşündüğümüz ancak son zamanlarda Instagram'da takip ettiğim Yürünebilir Şehirler sayfasının sahibi Dilara hanımın oluşturduğu topluluğa dahil olmam ve kendisiyle iletişimde olmamız sonucunda bir fikir gündemimde.

Bursa ulaşımında hat saatleri, araç takibi vb. amaçlar için resmi uygulama Bursakart Mobil ve 3. parti uygulama Moovit'in yanı sıra bu tüm hatların ve durakların Google Haritalar ile entegre olması gerektiğini düşünüyoruz. Bursakart Mobil'de olmayan Nasıl Giderim özelliği bu entegrasyon sonucu Google Haritalar'da sağlıklı bir şekilde kullanılabilecek. Hatta Asis ile anlaşılırsa canlı araç takibi Google Haritalar üzerinden bile yapılabilir. Sadece Burulaş değil, ülkemizdeki hiçbir belediye/ulaşım işletmesi resmi uygulama dışında bir uygulama kullanılmasını desteklemiyor ancak dünya şehirlerinde bulunan bu entegrasyon bizde neden olmasın?

Malum, bir yere gitmek için insanlara soru sormak zahmetli. Şoförlere sorduğunuzda aynı bölgeye birden fazla yüklenicinin kendi hattı gidiyorsa her şoför kendi hattına yönlendiriyor. Uluyol'dayken Mesken'e nasıl gideceğinizi 19İ şoförüne sorarsanız sizi 28A'ya, Burulaş şoförüne sorarsanız sizi S1'e yönlendirir mesela.
İstanbul'da var. Peki Bursa'da olması için ne olması gerekiyor ne yapılmalı? Daha metro durakları bile haritalarda gözükmüyor, kimisi M harfli kimisi dükkan gibi işaretli. Ayrica metro durağına tıklayınca tüm metro hattını çizgiyle göstermeli. Aynısı Tramvay için de olmalı

Bursaray istasyonlarında özellikle gündüz hangi trenin kaç dakikada geldiğini gösteren tabelalar okunmuyor. Okumak için illa yanına gitmeniz gerekiyor. Anladığım kadarıyla içerisinde bir ekran var onun yerine led bir tabela tıpkı trenlerin önündeki gibi uzaktanda okunabilmesi açısından daha iyi olabilirdi. Ekli dosyayı görüntüle 18341
Bu ekranlar 10+ yıldır var diye biliyorum, ömürleri dolan ekranları düzgün onarmıyorlar ya da değiştirmiyorlar. Aslında değiştirseler yeterliler. Bazı istasyonlara 3 satır sığacak yeni tip büyük ekranlar takılmış, bazı istasyonlara 2 satır sığacak yeni tip ekranlar takılmış, yeni tip ekranlar dış ortama çok uygun olmadığı için yer üstü istasyonlarda eski ekranlar devam ediyor. LCD ekran yerine LED ekranı ben sevmiyorum, tam özelliği olan yerine yarım özellikli ekrana geçmek oluyor. Şuanda bu ekranlar sadece peronların tam ortasında(60. metresinde ) var. Burulaş peronların 30 ve 90. metreleri olmak üzere 2 tane sefer saati bilgi ekranı koymalılar. 60 metreden bu ekranları okumak zor oluyor.
Yeraltı istasyonlar için üst katta bir tane bilgi ekranı olmalı (Şehreküstü istasyonunun Batı/Şehreküstü Meydanı çıkış tarafındaki ekranlar gibi), ekranda aynı anda en az 3 tane trenin sefer saati gösterilmeli. Perona gelen trenin yanında peronda yazmalı geleceklerin de kaç dk içerisinde geleceğini göstermeli, yönden bağımsız iki tarafında süreleri yazmalı. Örnek şema bu:
1757015172992.webp
Yer üstü istasyonlarında altgeçitin tam ortasında olmalı bu ekran, yer altı istasyonlar için ara katın tam ortasında olmalı. Yolcular kart basma kısmında hangi trenin ne zaman geldiğini veya şuan perona giren trenin hangisi olduğunu görmeli. Perona girerken karşı taraftan gelen treni kendi treni sanıp koşan çok oluyor.
Bu iki ekleme BursaRay'a çok şey katar.

LCD ekran yerine LED ekranı ben sevmiyorum, tam özelliği olan yerine yarım özellikli ekrana geçmek oluyor.

Yolcunun platforma inmeden gelecek veya perondaki treni görmesi fikrine katılıyorum, onun dışındaki diğer dediklerin için bir yorumum yok ancak LED ekran konusunda aynı fikirde değiliz. LED ekranlar, LCD ekranlardan daha dayanıklı ve bölgesel onarım yapabilirsin. LCD ekranda bölgesel bir arıza zamanla tüm ekrana yayılır. Ayrıca LED ekranlar dış ortama, sıcaklık ve nem değişikliklerine daha iyi ayak uyduruyor. Güneşte okunabilirlik bakımından da üstünler, mevcut LCD ekranların önündeki cam parlama yapıyor. Odunluk gibi birkaç istasyonda gördüğüm monitör tarzı ekranları yer üstü istasyonlar için hiç dile bile getirmiyorum.

images (7) (18).webp
Şu tip bir yolcu bilgilendirme ekranını şahsen tercih ederim.

Bir ara B/16C hattının oluşturulması ve 12 metrelik araç çalıştırılması konusunda UKOME'de karar alındı ama hayata hala geçmiş değil. Sanırım okulların açılması bekleniyor.

Bir ara B/16C hattının oluşturulması ve 12 metrelik araç çalıştırılması konusunda UKOME'de karar alındı ama hayata hala geçmiş değil. Sanırım okulların açılması bekleniyor.

Kazancı Köyü - Kestel İstasyonu arası D16K hattı da UKOME'den geçti ama açılmadı. Barakfakih Koop.'un Jest ile işletmesi bekleniyordu.

1C hattının Yiğitali köyüne uzatılması gerekiyor bence.

Ayrıca gidiş ve dönüşte Dolubaba Türbesi önünden dönen 60K hattı türbeden sonra biraz daha gidip Elmaçukur köyüne de girip çıksa bence daha iyi olur.

Şehirdeki yığılmayı bitirip insanların köylerinde yaşamasını istiyorsak toplu taşıma gitmeyen köy olmamalı. Ama giden hiçbir hat göstermelik olmamalı köylüye gerçek anlamda hizmet edebilmeli

Belediyenin şehir merkezinden uludağ otellere kadar otobüs seferleri düzenlemeli bence. Ama mümkün değil olmaz.

Uludağa sadece parası olan değil herkes ulaşabilmeli Teleferik ücretleri çok pahalı herkesin gücü yetmeyebilir. Bence düşük gelirli vatandaşlarında düşünülmesi gerek.

Uludağa sadece parası olan değil herkes ulaşabilmeli Teleferik ücretleri çok pahalı herkesin gücü yetmeyebilir. Bence düşük gelirli vatandaşlarında düşünülmesi gerek.

Uludağ minibüs durağı M plakalı araçlarıyla Oteller Bölgesi - Tophane arasında çalışıyor ama ya bu durağın kartlı sisteme geçirilmesiyle ya da duraktaki tüm araçların kurayla diğer duraklara dağıtılarak veya servis dönüştürülerek kapatılması ile birlikte Uludağ - Bursa arası Burulaş'ın çalışmasıyla bir ulaşım sağlanabilir.

Hat kodunu bile buldum. 1/U

Uludağ minibüs durağı M plakalı araçlarıyla Oteller Bölgesi - Tophane arasında çalışıyor ama ya bu durağın kartlı sisteme geçirilmesiyle ya da duraktaki tüm araçların kurayla diğer duraklara dağıtılarak veya servis dönüştürülerek kapatılması ile birlikte Uludağ - Bursa arası Burulaş'ın çalışmasıyla bir ulaşım sağlanabilir.

Hat kodunu bile buldum. 1/U
Tophane ne alaka onu hiç çözemedim şehreküstünden kalksınlar bursaray durağından bursakartlı şekle dönüşmesi gerekli bunlarında nakit parayla çalışan minibüs kalmamalı

Geri