Bursa Ulaşımı ile İlgili Öneriler ve Burulaş'ın Açmasını İstediğiniz Hatlar

Belediyenin şehir merkezinden uludağ otellere kadar otobüs seferleri düzenlemeli bence. Ama mümkün değil olmaz.
Tophaneden kalkan minibüsler bu hattın yerine geçmekle.

Uludağ minibüs durağı M plakalı araçlarıyla Oteller Bölgesi - Tophane arasında çalışıyor ama ya bu durağın kartlı sisteme geçirilmesiyle ya da duraktaki tüm araçların kurayla diğer duraklara dağıtılarak veya servis dönüştürülerek kapatılması ile birlikte Uludağ - Bursa arası Burulaş'ın çalışmasıyla bir ulaşım sağlanabilir.

Hat kodunu bile buldum. 1/U
Uludağ tarafına çalışan hatlara 60 türevli kodlar veriliyor, G4 hattının eski adının 66 olması gibi. Mevcutta 60B, 60K hatları var. 60 hattı verilerek bu hat işletilebilir, 1, 2, 3 kodlarına verilen kel alaka hatlar azaltılmalı, 2-G/K Gürsu-Kumlukalan'a giderken 2-G/M Güzelyalı-Mudanya arasında sefer yapıyor. 1-U ismi bu açıdan olmamalı bence.
Metro olmadan önce de bu minibüsler Tophane'den kalkıyordu.

Mesela Tophane dışında Acemler'den de hat oluşturulabilir.
Acemler-Çekirge-İnkaya-Yiğitali-Uludağ
Bence bu hat 60B, 60K (Pınarbaşı Mezarlığından kalkıyorlar) gibi hatlarla beraber Acemlerden kalkıp Tophaneye uğrayıp gideceklere güzergahlara gitmeli.
1C ve 60K hatları da Acemler'e inebilir güzel olur bence. Hatta sanırım eskiden İnkaya - Acemler arası B/19 hattı varmış... Belki onu geri bile açabiliriz.
Bence de olmalı. Çoğu hat Baş duraklardan (Siteler, Kestel, Çekirge, Acemler, K.Sanayi, O.Sanayi, Üniversite vb.) ve metrodan kalkmalı/uğramalı.
Hastane açılınca bir ayarlama yapılır diye düşünüyorum.
Osmangazi Devlet hastanesi açılmadan önce alıştırma amaçlı bence yavaş yavaş hatları hazırlamalılar. Batı'nın gereksiz uzun hatlarını da kısaltmalılar. 35H'nin acemlerde kesilmesi gibi. Doğu bölgesi hatlarının çoğunda bu yapıldı batıya da yapılmalı.

Uludağ tarafına çalışan hatlara 60 türevli kodlar veriliyor, G4 hattının eski adının 66 olması gibi. Mevcutta 60B, 60K hatları var. 60 hattı verilerek bu hat işletilebilir, 1, 2, 3 kodlarına verilen kel alaka hatlar azaltılmalı, 2-G/K Gürsu-Kumlukalan'a giderken 2-G/M Güzelyalı-Mudanya arasında sefer yapıyor. 1-U ismi bu açıdan olmamalı bence.
60 numara bana da çok mantıklı geldi ama kendim gibi değil UKOME gibi düşündüm ondan hatta 1U kodunu verdim

Bence bu hat 60B, 60K (Pınarbaşı Mezarlığından kalkıyorlar) gibi hatlarla beraber Acemlerden kalkıp Tophaneye uğrayıp gideceklere güzergahlara gitmeli.
Aslında Acemler'den kalkıp Askeri Hastane - İnkaya güzergahından her iki hattın da ortak noktası olan Yiğitali'ye bağlansalar daha iyi olur. Tophane'ye götürmek demek oradan bir daha Alacahırka'ya götürmek demek bu çok zaman kaybettirir.

Osmangazi Devlet hastanesi açılmadan önce alıştırma amaçlı bence yavaş yavaş hatları hazırlamalılar. Batı'nın gereksiz uzun hatlarını da kısaltmalılar. 35H'nin acemlerde kesilmesi gibi. Doğu bölgesi hatlarının çoğunda bu yapıldı batıya da yapılmalı.
Batıda zaten 6F1 6F2 14N 14L 14L2 B43 B29 hatları Acemler'e çekildi. Hadi arkasından 35H, 9PA, 14F gibi birkaç hattı daha çektik. Ama 8L 6F 9D gibi hatları Acemler'de son bulduramayız olmaz.

Bunlar bir yana benim yeni bir önerim olacak. Ayrı mesajla flood olmasın diye buraya ekleyeceğim. Kumlukalan - Mesken arası Gürsu minibüsçüleri tarafından işletilen 2GK hattının 35'lik Yol yerine Kamyon Yolu'ndan (Aşık Veysel Caddesi) geçmesi gerektiğini düşünüyorum. 35'lik Yol'dan zaten 2G2 hattı geçiyor. Kamyon Yolu'ndan bir tek Burulaş'ın D11A hattı geçiyor. Bence alternatif olurdu güzel olabilir.

Bursa şehir içi toplu taşıma hatları ile ilgili daha önce de bir kodlama / numaralandırma düzeni paylaşmıştım. Çevre ilçe hatları için yeni bir düzen oluşturdum.

Mustafakemalpaşa: M1 - M99
Karacabey: KB1 - KB99
Gemlik: GM1 - GM99
Orhangazi: OG1 - OG99
İznik: İZ1 - İZ99
Yenişehir: Y1 - Y99
İnegöl: İ1 - İ99
Harmancık: HA1 - HA99
Büyükorhan: BÜ1 - BÜ99
Orhaneli: OE1 - OE99
Keles: K1 - K99
Mudanya: MU1 - MU99

Bu şekilde. Tüm hatların başı aynı olacağı için bölge içinde mesela "MU3'e bineceksin" değil de "3'e bineceksin" gibi bir tabir de kullanılabilir.

Yüzlük hat numara düzeninden daha düzenli olacağını düşünüyorum.

Mudanya için mesela böyle bir değişiklik yapıldığında daha anlaşılabilir olur bence

1M = MU1
1GY = MU2
1SY = MU3
F1 = MU4
2U = MU5
2GM = MU6
2GY = MU7
2GH = MU8
2M = MU9
2MU = MU10
F3 = MU11

Bu şekilde. Tüm hatların başı aynı olacağı için bölge içinde mesela "MU3'e bineceksin" değil de "3'e bineceksin" gibi bir tabir de kullanılabilir.
İnegöl'e gittiğimde hat kodundan bahsederken (6)17'ye bin şeklinde bahsediliyordu.
Bursa şehir içi toplu taşıma hatları ile ilgili daha önce de bir kodlama / numaralandırma düzeni paylaşmıştım. Çevre ilçe hatları için yeni bir düzen oluşturdum.

Mustafakemalpaşa: M1 - M99
Karacabey: KB1 - KB99
Gemlik: GM1 - GM99
Orhangazi: OG1 - OG99
İznik: İZ1 - İZ99
Yenişehir: Y1 - Y99
İnegöl: İ1 - İ99
Harmancık: HA1 - HA99
Büyükorhan: BÜ1 - BÜ99
Orhaneli: OE1 - OE99
Keles: K1 - K99
Mudanya: MU1 - MU99
Mevcut rakamlı ilçelerde hat kodları aynen kalıp yeni geçecek ilçelere yapılabilir.
Mudanya için mesela böyle bir değişiklik yapıldığında daha anlaşılabilir olur bence
1M = MU1
1GY = MU2
1SY = MU3
F1 = MU4
2U = MU5
2GM = MU6
2GY = MU7
2GH = MU8
2M = MU9
2MU = MU10
F3 = MU11
F1, F3 hattı F(eribot)1, F(eribot)3 olarak kalmaya devam etmeli bence, 2U adı F2 ya da 43F şeklinde değiştirilmeli, gerisi değişmeli bölge karmaşıklığı engellenmiş olur. 2GK-2GM gibi saçmalıklar kesilmiş olur. Sözde metrobüs veya hızlı otobüs gelecekse M(udanya)B(esleme)xx şeklinde de harf kodlaması yapılabilir. Ama ilk önce Karsan Jest araçların ön tabelalarını 112x16, yan tabelalarını 96x16 olarak değiştirmeleri gerekli(64x16'lık tabelaya 5 haneli hat kodu yazınca güzergaha yer kalmıyor).

Mevcut rakamlı ilçelerde hat kodları aynen kalıp yeni geçecek ilçelere yapılabilir.

Zam kararı alınan UKOME toplantılarının PDF'lerini okuduysan Bursa'da Harmancık'taki köy hatlarına dahi 700 türevli numara verildiğini göreceksin. Bu numaralara araç üstünde de yer verilebilir tabii.

Ama ilk önce Karsan Jest araçların ön tabelalarını 112x16, yan tabelalarını 96x16 olarak değiştirmeleri gerekli(64x16'lık tabelaya 5 haneli hat kodu yazınca güzergaha yer kalmıyor).

Polaris tabela ile alınan ÖHO / Burulaş Jest'lerinin tümünün yan tabelası 96'lık ölçüde. Ama daha önce de söylediğimiz ve şimdi de dediğin gibi ön cephede araç üstü geniş panel kullanılmalı.

• Beğen
Tepkiler: ali
Bursa'da özelleştirilmesi ya da el değiştirilmesi gereken çok hat var ama en çok dikkatimi çeken üç hattın, 60K, B35M ve D25 hatlarının en kısa sürede özelleştirilmesi gerekiyor.

60K hattında 8 metre, diğerlerinde Jest çalışıyor. 60K, 60B hattının yüklenicisi olan kişiye devredilebilir. 60B seferlerinin olmadığı saatlerde araç boş duracağına 60K çalışır.
B35M Görükle minibüslerine verilebilir. Kartlı sistemdeki 30 araçtan B35M'ye illa ki bir araç verilebilir.
D25 de eski yüklenicisi Barakfakih Koop.'a verilebilir.

Onun dışında minibüs dönüşümleri yapılırsa yine saydığım üç hat kadar özelleştirilmesi gerekli olmasa da minibüsçülere devredilecek hatlarla özelleştirme devam edecektir.

Bugün başka bir başlıkta konuşulan ancak bu başlık için daha uygun olan konuyu burada devam ettireceğim.

Bu 25 metre çift körüklü troleybüsler çok iyi. Gemlik - Bursa arası yapılsa on numara olur. Gemlik Terminal - Bursa Terminal arasında çalışabilir.

Belediyeler troleybüs sistemini nedense hiç kentlerinde yapmayı düşünmüyorlar. Malatya'yı örnek almalılar.

Troleybüs aslında bizim memleketin ve belediyelerin ekonomik koşullarına o kadar uygun alet ki. Hem eski troleybüslere göre gelişmişler. Boynuz ve pabuçları daha farklı, kolayca telden atmıyor ama zorlandığında da teli kopartmıyor. Bazılarının dahili bataryaları var, tele bağlı değilken dahi belirli bir mesafeyi kat edebiliyorlar.

Hem de tramvay gibi ray döşemiyorsun, yolu bozmuyor. Boynuzların esnekliği bir şeritlik sollama imkanı veriyor. Tam bizlik.

7 metre sınıfında alınan en yeni araçlardan. Daha yenisi var mı bilmiyorum.

Sizce bu araçlar hala toplu taşıma için uygun mu? Bursa'da Akçalar, B33G ve B33M dışında kalmadılar. Ayazlar'ın Sultan'ları çok eski olmamasına rağmen hattan çekildi. Onun da ayrıca sebebini merak ediyorum. Keşke kalsalardı.

Bir de Bursa'da Jestlerin yerine bu araçlar olsaydı nasıl olurdu?

Jestlerin yerine ne alırsan al iyi olacak ama bunu alana kadar 8 m sınıfındaki araçlardan alırsın çok daha iyi

Bugün Mudanya'dan dönüşte F1 hattında bindiğim 594 numaralı E-Ata ile aynı anda kalkışı olan 2U hattında çalışan 622 numaralı Conecto, Mudanya yolu üzerinde önümüzde ilerlerken motor bölümünden bir parça yere düştü. Bulunduğum araçta bir şoför daha vardı, aracı süren şoför ile konuşuyordu. İkisi de bunu fark edince hızla Conecto'nun yanına yanaşıp şoföre kenara çekmesi için işarette bulundular. Conecto kenara çekince bizim araç ta kenara çekti, şoförler inip aracı kontrol etti. Sonra Conecto orada kalırken biz yola devam ettik.

Bu olay sonucunda vereceğim öneri ise şu;
Trafikteki diğer otobüslerin şoförleri ile buna benzer anlık durumlarda iletişim kurabilmek için korna, selektör, yanına çekip işaret yapma gibi zahmetli ve yerine göre riskli iletişim yöntemleri yerine raylı sistem araçlarında olduğu gibi otobüslerde de telsiz olsa daha iyi olur.

Bursaray ve Burtram'daki TETRA standardına veya buna benzer DMR, P25 gibi dijital telsiz standartlarına sahip bir telsiz altyapısı oluşturulursa, yüklenici içi, burulaş merkezden tüm öho - burulaş araçlarına ya da birebir iki araç arasında iletişim gibi seçenekler mümkün olur. telsizleri de araç filo numaralarıyla bağdaştırdığınızda yukarıda bahsettiğim durumu şu şekilde senaryolaştırabiliriz.

622'den düşen parçayı fark eden 594 şoförü telsizden direkt 622'yi girer ve 622'nin telsizini çaldırır. Çağrıya yanıt veren 622 şoförüne 594 şoförü telsizden gereken uyarıyı yapar.

Ne güzel değil mi :)

3460400.webp

İETT bünyesinde Adalar'da işletilen ve şehir içinde de PD1 hattında denenen E-Jest'leri Bursa'da hangi hatta görmek isterdiniz?

Emirsultan'ın araç trafiğine kapatılıp tarihi yaya aksına dönüşüm projesi vardı eğer gerçekleşirse oraya E Jest güzel olur.

Onun dışında Tophane, Zindankapı, İpekçilik, Mollaarap gibi yerlere de yakışacağını düşünüyorum.

Sizce başka nereler için uygun olabilir?

Bursa ulaşımında alternatif toplu taşıma yöntemleri ile ilgili yeni fikirler geliştirdim.

bddff78465aa567241efa4764c07f9ad_XL.webp

DİYARBAKIR'daki VIP adıyla yapılan ve yukarıdaki araçların çalıştığı şekilde bir otobüs işletim modelinin, bazı mevcut hatlarda veya bu amaçla açılabilecek yeni hatlarda uygulanabileceğini düşünüyorum. Bursa'da aslında bu amaçla çalışan bir hat var, o da F3 ancak 110 TL'lik tarifesine rağmen 12 metrelik şehir içi otobüsler çalışıyor. İlk aşamada F3'e bu tip otobüsler alınıp koyulabilir, ardından F3 benzeri, ekspres, mevcut otobüslerden zaman ve konfor yönünde artısı olacak yeni hatlar açılarak bu tip taşımacılık yapılabilir.

640xauto.webp

Dolmuşları azaltmak amacıyla yapılan taksi dönüşümü sonucu merkezdeki taksi sayısı 1400'e yaklaştı. İstanbul kadar taksi kültürü olmayan şehrimiz için yığılma sayılabilecek fazla bir taksi sayısı bu. Bunun yerine UKOME tarafından çıkarılacak bir kararla dolmuştan taksiye dönenlerden isteyenlerin tekrar dolmuşa dönüp bu tip araçlarla ihtiyaç olabilecek bölgelerde çalışması sağlanabilir. Bursa'daki dolmuş sistemine göre (binek araçla 4 yolcu taşıma) daha verimli olacak ve minibüslere alternatif olacak bu sistemle, başka bir başlıkta bahsettiğim randevulu çalışma modeli de belki uygulanabilir.

Hatta @Efe16 ile birebir konuştuğumuzda servis tipi minibüslerin (ayakta yolcu taşımayacak şekilde) D plakayla dolmuş olarak işletilebileceğinden bahsetmiştik. Maalesef her zaman metro veya şehir içi otobüste yolcuların ayakta tıklım tıklım gitmesiyle toplu taşıma hizmeti sunulması cezbedici olmuyor. Bu bahsettiğim alternatif toplu taşıma sistemleriyle binek araçtan toplu taşımaya yönelimin artacağını düşünüyorum.

Yazmayı unutmuşum, ekleyeyim. Bu ulaşım modellerinin tam tersi, belirli güzergahlarda işletim maliyeti en düşük olacak şekilde bir hat oluşturup bu hattın da tarifesini mevcut tarifelerin en az yarısı olacak şekilde ucuz yapıp, günün belirli saatlerinde o bölgedeki ana hattı baskılamayacak şekilde bir "ekonomik hat" işletimi yapılabilir. Hatta bunun için bizim çift katlı da değerlendirilebilir bence.

Son düzenleme:
VIP adıyla yapılan ve yukarıdaki araçların çalıştığı şekilde bir otobüs işletim modelinin, bazı mevcut hatlarda veya bu amaçla açılabilecek yeni hatlarda uygulanabileceğini düşünüyorum. Bursa'da aslında bu amaçla çalışan bir hat var, o da F3 ancak 110 TL'lik tarifesine rağmen 12 metrelik şehir içi otobüsler çalışıyor. İlk aşamada F3'e bu tip otobüsler alınıp koyulabilir, ardından F3 benzeri, ekspres, mevcut otobüslerden zaman ve konfor yönünde artısı olacak yeni hatlar açılarak bu tip taşımacılık yapılabilir.
Zaten olması gereken bu F1,F2,F3,2U,H1 kesinlikle bu tarz otobüse dönüştürülmeli şuan elimizdeki tourmalinler 2U da çok güzel bu işi götürüyorlardı bu traz otobüslerden en az 30 adet alar bu hatları daha iy hale getirmek gerek.

@Emirhan Sevdalı Bu tarzda markaların hangi modelleri var fotoğraflı koyabilirmisin.

457513197_1559998401259611_5582049914259787084_n.webp 123511575_819829032172341_7579790155242122399_n.webp 472420375_1246970443044387_7399020910868119954_n (1).webp knvGkm (1).webp 54357912413_1605588c22_c.webp 54358617333_2630e9b186_c.webp kizildaga-klimali-belediye-otobusleri-seferde_ba8ba.webp 42408825512_830c475d65_o.webp

Yukarıda Diyarbakır'da çalışan araç ile birlikte şehir içi ulaşımda bahsettiğimiz sistemde çalışmış araçların bulduğum fotoğrafları bunlar @Efe16 Aralarından bazıları artık hizmet vermiyor, ilk fotoğraf ise test aracı.

Bu tipte üretilen araçların marka ve modelleri aşağıdaki gibi;
• Otokar Kent U / Territo U
• Temsa Tourmalin / LD SB 12 / LD SB Plus
• Isuzu Interliner
• Iveco Crossway
• Man Lion's Intercity
• Mercedes - Benz Intouro

Man ve Mercedes'in aracını filosuna dahil edip kullanan Özel Halk Otobüsü işletmesi veya belediye bulunmuyor. Otokar ve Temsa'daki birden fazla model adı ise aynı aracın üretiminin devamında aldığı yeni model adları.

Gemlik'teki Tourmalin'ler yanlış bilmiyorsam Güzel Gemlik Koop.'un Ersel Dalgın döneminde alınmıştı ama fazla kullanılmadan satıldı. @Berktuğ abi daha iyi bilir.

Çok iyi modelleri öğrenmiş olduk.Burulaş belki bir alım yapar bu modellerden

Körüklü ya da 9 metre kadar elzem değil ama alınması da iyi olacak araçlar. Olası bir alımda filomuza Isuzu Interliner ya da Temsa LD SB Plus (Yeni Tourmalin) katılma olasılığı diğerlerine göre daha yüksek görüyorum. Hiç değilse F3 için alınsın. Yazın bir kere paraya kıyıp binmiştim 😀 Kliması arızalı bir Temsa Avenue Plus çalışmıştı. 110 TL'lik tarifesine göre hiç hoş olmayan bir durumdu. Üstelik bu hat amacı itibarı ile ağırlıklı olarak turistlere hizmet veriyor, şehre ayak basanı karşılıyor. Bu yüzden bahsettiğimiz araçların alınıp F3'e sabitlenmesi yerinde olacaktır.

Zamanında Boy-Koop sözleşmesi bitip terminal hatları Burulaş'a devredilince bu hatlarda Ikarus'ların yerine o zamanın yeni aracı O345 Conecto'lar çalışmıştı. O hesap...

Öncelikle o Isuzu gri araçta hiç yazı yok otobüs bile olduğu belli değil.
İzmitte havalimanı-terminal hat 250 de çalışan Iveco Crosswayler de olabilir araçlar güzel gibi duruyor

Mudanya Yolu'nun Bademli Kavşağı'ndan ötesi, İzmir Yolu'nun Üniversite Bölgesi'nden ötesi gibi merkez dışı, otobüslerin işletim gereği hızlı geçtiği noktalarda yer alan otobüs duraklarında yolcunun herhangi bir otobüse binmek istemesinde bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Şoförler yolcuları görmeyebiliyor ya da yolcu kendini fark ettirebilmek için çırpınıyor. Özellikle bu durumun akşam saatlerinde karanlık nedeniyle daha fazla yaşandığını göz önünde bulundurursak bir fikrim var.

ChatGPT Image 19 Eki 2025 22_57_57.webp ChatGPT Image 19 Eki 2025 22_50_30.webp

Otobüs duraklarında bu şekilde LED tabela ve durak içerisinde duraktan geçen her bir hattın yazılı olduğu bir tuş takımı yer alsa, yolcu da bineceği hattın butonuna bastığında hat kodu tabelada yazsa. Böylece sadece tabelada yazan hatta çalışan araç durağa yanaşıp yolcuyu alacak, yolcunun hat tabelasını uzaktan ayırt etmeye çalışması, işaret verip otobüsü yavaşlattıktan sonra bineceği hat olmadığını anlayıp vazgeçmesi sonucu şoförün tepkisi gibi ufak sıkıntılar olmayacak. En temel haliyle fikrimi açıklamaya çalıştım. Aracın duraktan geçtikten sonra tabelanın sönmesi, araç gelene kadar tabelanın sabit mi yanıp sönerek mi çalışacağı, yolcunun isteğe bağlı tabelayı kapatabilmesi gibi teknik ayrıntılar konuşulabilir ve geliştirilebilir.

Bu arada Bursa ulaşımıyla ilgili çok kez fikir geliştirdim ancak ilk kez yabancısı olduğum bir araç olan yapay zekadan yardım aldım. Tabelalı durak ve tuş takımını görsel olarak daha iyi açıklayabilmek için ChatGPT'den çizim yapmasını istedim. İstediğime çok yakın sonucu alabildiğim promptu verdiğime sevindim 😀

Bende bu şekilde tabelalar yapılmasını isterim hep umarım birgün yapılır.

Sadece hat kodu belirtme - tuşlu panel amacıyla değil, dikkat ettiğim kadarıyla çoğu otobüs durağı akşam saatlerinde şoförlerin fark etmekte zorlanacağı noktalarda. Özellikle o şoför o bölgede yeniyse zorluk yaşanması kaçınılmaz. Sistem tamamı ile olmasa bile duraklarda sadece "durak" anlamına gelecek "D" harfini barındıran ışıklı bir panel olması dahi çok faydalı olacaktır.

Geri