Bursa Ulaşımında Özelleştirme Politikası Nasıl Uygulanmalı?

Emirhan Sevdalı

WT Moderatör
Bursa Özel Halk Otobüsleri, minibüsler ve sözleşmeli alt yükleniciler ile açılan başlıklarda o oluşumlar ile ilgili haberleri ve duyuruları paylaşıyorduk.

Bu başlıkta ise genel olan bu konular ile ilgili önemli ve ciddi bir soruyu sizlere yönelterek bir tartışmayı başlatmak istiyorum.

Bursa ulaşımında özelleştirme olmalı mı? sorusu için epey geç ve mevcut koşullar doğrultusunda toplu taşımanın 17 ilçede tamamen Burulaş tarafından özmal araçları ve kadrolu şoförleri ile yürütülmesi mümkün değil.

Nakit çalışan minibüslerin de Bursakart sistemine entegrasyonu ile birlikte doğu ve kuzey bölgesinde birçok Burulaş hattının özelleştirilmesi yapılacaktır.

Size sorum. Başlığın adında da olduğu gibi Bursa ulaşımında özelleştirme politikası nasıl uygulanmalı? Hat özelleştirmelerde sözleşmeler nasıl hazırlanmalı, yüklenicilere hangi şartlar konulmalı? Kazanılmış haklar doğrultusunda (M plakalı araçlar için) yapılacak özelleştirmenin dışındaki özelleştirmelerde nasıl bir yol izlenmeli?

Her ne kadar 8 ayı aşkın bir süredir Gemlik'te yaşıyor olsam da, şehrin ulaşım sistemlerine hâkim değilim ve hatta üzülerek söylüyorum ki; henüz bir toplu taşıma deneyimim bile olmadı. Daha önce de ifade ettiğim üzere; kilometre başı ücreti pahalı geliyor bana. Şöyle bir öneri sunmak istiyorum, en azından bir fikir verebilir. 2013 yılında İETT'nin Şahinkaya Garajı'nda samimi olduğum şoförler ile konuştuğumda şunu öğrenmiştim. Kadir Topbaş yönetimi 2018 yılında İETT'nin kendi araçlarını sadece hafta içi ve Cumartesi işe gidiş ve işten geliş saatlerinde çalıştıracak ve geri kalan saatler ve Pazar günleri tamamen ÖHO ve İUAŞ çalışacak şeklinde planlıyorlardı. Hatta İUAŞ'ın kurulmasının sebebi de buydu ama kısmet olmadı. Bursa için de buna benzer veya bunun türevi olabilecek bir uygulama gündeme gelebilir mi? Bursa Ulaşımı konusunda uzman forumdaşlar buna daha iyi yorum getirecektir.

@Vural söyledikleriniz uygulanabilir ama Bursa'nın batısı ayrı telden, doğusu ayrı telden çalıyor

Bu arada beni tanıyanlar özelleştirme konusunda olumlu bakanlardanım ancak şuan bu duruma karşı çıkarım. Burulaş'ın otobüs birimi kendini düzeltmesi lazım. Düzeltmediği müddetçe özelleştirmeye karşıyım.

Daha önce de ifade ettiğim üzere; kilometre başı ücreti pahalı geliyor bana.

İlçe içi hatlarda maalesef merkezdeki hatlardaki mesafe - ücret uyumu yok. Gidiş - geliş toplamda 22'şer kilometre olan 35E1 ve 35E2 hatları 30 TL ücrete sahipken bundan çok daha kısa olan 118A 40 TL. 35E1/35E2'nin 30 TL olduğu yerde 118A'nın 15-20 TL olması gerekir mantıken. İlçe içi hatlara göre merkezde hattın tarifesi ve mesafesi dikkate alındığında kilometre başı ücreti daha düşük kalıyor.

@Vural söyledikleriniz uygulanabilir ama Bursa'nın batısı ayrı telden, doğusu ayrı telden çalıyor

Bu arada beni tanıyanlar özelleştirme konusunda olumlu bakanlardanım ancak şuan bu duruma karşı çıkarım. Burulaş'ın otobüs birimi kendini düzeltmesi lazım. Düzeltmediği müddetçe özelleştirmeye karşıyım.

Bu konuda da maalesef Mustafa abiye hak veriyorum. Bursa'da bir Özel Halk Otobüsleri yapılanması var ve ben bu oluşumu İstanbul Taksileri'ne benzetiyorum. Zihniyet, tekelleşme, sürekli kriz çıkarma gibi noktalardan.

Şu an Özel Halk Otobüsleri "mecburiyetten" birkaç hattına Burulaş'tan araç istiyor ancak dediğiniz gibi yoğun saatlerde yolcuyu Burulaş'a -kaba bir tabirle- "kaptıracak" kişiler değiller.

Şöyle bir düzeltme yapayım; pik saatlerde İETT, ÖHO ve İUAŞ 3 birlikte çalışacak şeklinde planlanmıştı. Mesajımdan, o saatlerde sadece İETT çalışacaktı şeklinde anlaşılmış olabilir diyerek bunu belirtiyorum. O saatlerdeki yolcu fazlalığına destek olma amacıyla İETT araç çıkaracaktı ve 2020 Aralık ayında devreye giren sistem o dönemde başlamış olacaktı. KM esaslı hakediş sistemi.

Anladığım kadarıyla BURULAŞ için bu durum pek mümkün görünmüyor.

Geri