Bursa Ulaşımından Haberler

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Bursa’nın iki yakasını birleştiren ünlü köprüsü yenileniyor

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa’nın tarihi Setbaşı Köprüsü’nde yapılacak çalışmayı kaleme aldı…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

İlginçtir… Bursa’daki tüm tarihi yapıların ne zaman kim tarafından yaptırıldığı biliniyor. Fakat, kentin merkeziyle doğusunu birbirine bağlayan tarihi Setbaşı Köprüsü’nü kimin ne zaman yaptırdığı bilinmiyor.

Tek bilinen…

Osmanlı Kadı Sicilleri’ne göre 15. yüzyılın sonlarından bu yana kullanılması.

İşte…

Biri küçük diğeri büyük iki sivri kemeri bulunan, Cumhuriyet dönemine kadar tabanı ahşap olan, 1920 sonrası taş ayaklar üzerinde beton tabiyeli olarak yeniden yapılan Setbaşı Köprüsü restorasyona giriyor.

Geçen yaz…

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi tarafından “bakım gerektiği” belirlenen köprü, tarihi olduğu için Karayolları sorumluluğunda. Dosya o nedenle Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’ne gönderildi.

Bunun üzerine hazırlanan restorasyon ihalesi 4 Nisan Cuma günü yapılacak, onarım 350 gün sürecek.

olay.com.tr

Tarihi köprüyü yenilemek güzel olacak ama bu yenileme sırasında trafiğin aksamaması lazım.
 
Son düzenleme:
Setbaşı köprüsü yenilenme sürecinde toplu taşıma hatları için önerebileceğim alternatif güzergahları çizdim:

setbasi1.webp

Teleferik ve Emirsultan'dan gelen tüm araçlar için bu güzergahı,

setbasi2.webp

Heykel'den gelip Emirsultan veya Teleferik yönüne gidecek:
37, 99, 1A, 15A, 15B, 3C, 3İ, 36A, 4B, 6A, 6E , E12, S2 ve 25D hatları için bu güzergahı

setbasi 3.webp

30, 24B, 24D, 25A, 25B, 27A ve E13 hatları için bu güzergahı,

D1B.webp

D1B hattı için bu güzergahı düşündüm.

35C ve 35B, Sönmez'den ring yapacak şekilde gidebilir, 94 hattı köprü tadilatından etkilenmeyecek.

Teleferik ve Emirsultan yönünden "gelen" araçlar bu değişiklikle birlikte Sönmez İşhanı önündeki duraklardan geçemeyecek, Teleferik ve Emirsultan yönüne gidecek araçlar geçecek. Bu yüzden kafa karışıklığı olmaması açısından Sönmez İşhanı önündeki duraklarda belirgin bir şekilde uyarı yazıları bulunmalı. Yoksa Altınşehir'e gideceğim diye 6A binen yolcu kendini Emirsultan'da bulur :)
 
Setbaşı köprüsü yenilenme sürecinde toplu taşıma hatları için önerebileceğim alternatif güzergahları çizdim:

........

Ekli dosyayı görüntüle 11169

D1B hattı için bu güzergahı düşündüm.

35C ve 35B, Sönmez'den ring yapacak şekilde gidebilir, 94 hattı köprü tadilatından etkilenmeyecek.

Teleferik ve Emirsultan yönünden "gelen" araçlar bu değişiklikle birlikte Sönmez İşhanı önündeki duraklardan geçemeyecek, Teleferik ve Emirsultan yönüne gidecek araçlar geçecek. Bu yüzden kafa karışıklığı olmaması açısından Sönmez İşhanı önündeki duraklarda belirgin bir şekilde uyarı yazıları bulunmalı. Yoksa Altınşehir'e gideceğim diye 6A binen yolcu kendini Emirsultan'da bulur :)

D1B direkt Şehreküstü-Timurtaşpaşa-Heykel olacak şekilde düzenlenebilir. Tek sorunu trafik olduğu zaman +30dk.ya varan rötar olabilir.
1743696488518.webp

Setbaşı-Namazgah yönünde gidecek araçlar İnönü Caddesi - Kemal Bengü Caddesi - Gökdere Bulvarı şeklinde bir güzergah izlemek zorunda kalacaklar mecbur. Burulaş'ın bu durumun oluşturabileceği olumsuzluklara önlem için 1 2 hat açması da gerekebilir.
Hat önerilerim arasında Setbaşı köprüsü açılana kadar çalışacak 35C'nin yan türevi bir hat. Çünkü 35C hattını yaşlılar mecburiyetten kullanıyor. Hatlar Heykelden direkt inerse yaşlılar için bu güzergah yorucu olabilir. Çünkü Sönmez'in önünde inip Irgandı Köprüsünden karşıya geçip gidecekleri yere yürümeleri gerekecek. Bu güzergah normal 35C'ye göre 1,8km daha uzun ama şart bence.
1743697131907.webp

En çok S1 ve S2 hatları etkilenecek. S1 için bu güzergah olabilir.
1743697709588.webp

Ya da Cumhuriyet Caddesi SADECE toplu taşıma araçları için İnönü Caddesi - Gökdere Bulvarı/Ali Ferruh Yücel Caddesi kısmı trafiğe açılabilir.
İnönü Caddesinden Cumhuriyet Caddesine doğru giden - Yiğit Köhne Camii yanındaki - yol trafiğe açılmalı ama sadece otobüslerin geçebileceği şekilde aç kapa kepenk yapılmalı. Cumhuriyet Caddesi - İnönü Caddesi yönünde ise taksi durağı biraz ileri taşınarak buradan yol verilmesi uygun olur bence.
1743698029398.webp

Cumhuriyet Caddesi açılırsa S1 güzergahı.
1743697838508.webp 1743697061230.webp
 
Bursa’nın ulaşımı acil yatırım istiyor

Elimizde, belediye başkanlarımızın 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde verdikleri sözlerin yer aldığı beyannameler var.

Görev sürelerinin bir yılını dolduran belediye başkanlarımızın seçim vaatlerinin hepsine şöyle bir göz attık.

Elbette, hepsinin ilk yılda başlaması, bitirilmesi mümkün değil.

Ancak Bursa’nın, Bursalıların beklediği acil ulaşım sorunlarının çözümü için somut adımların artık atılması gerek miyor mu?

Bu konuda en büyük sorumluluk Büyükşehir Belediyesi’nde

Araç sahipliliğinin her geçen gün arttığı kentimizde yeni ana arterlerin açılamaması başlı başına bir sorun.

Devam eden çevre yolu bağlantılarının tamamlanamaması kentiçi ulaşımı her geçen gün daha da zora sokuyor.

Keza, raylı sistemin yeni etapları için acil yapım ihalelerine çıkılması gerekiyor. Devam edenlerin daha fala geciktirilmeksizin bitirilmesi elzem duruyor.

Lastik tekerlekli ve raylı toplu taşıma araç alımlarının hızlandırılılması kaçınılmaz görünüyor. Kent merkezinde yeni yollara, köprülere bağlantı kollarına ihtiyaç var.

17 ilçemize bağlı kırsaldaki delik deşik olmuş yol ağlarının iyileştirilmesi şart.

Bu kentin ulaşım sorunu her seçilen yeni belediye başkanının da ana problemlerinden biri haline geldi. Başkanlar değişse de trafik sorunumuz ilk sıradaki yerini koruyor.

Yeni yatırımlar, toplu ulaşım için araç alımları, köprüler, tüneller, viyadükler, çevre yolları açılmaz ise, Bursa’nın trafiği yakın gelecekte İstanbul’u aratmayacak görünüyor.

Belediyelerimizin bütçeleri kıt kanaat kendini zor geçindiriyor. Yeni büyük ulaşım yatırımlarına girebilmeleri için Ankara desteği şart. Vergi ve SGK prim borçları için yapılan kesintiler bütçeleri de delik deşik etmiş durumda.

Yerel yönetimlerin Ankara onayı gereken taleplerine siyasetüstü yaklaşımlalı. Onay o şehrin belediye başkanlarına şahsına değil, halkına verilecek. Siyasal iktidar kenti yeniden kazanmak istiyorsa olaya böyle yaklaşmalı.

Dolayısıyla, Bursa’nın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı onayı bekleyen ve uhdesinde yapımı süren raylı sistem projeleri geciktirilmemeli.

Belediyelerin yeni yatırımlara kaynak bulmada hazine garantörlüğü vb. gibi işlemler için de Bursa ve Bursalılar düşünülerek onay verilmeli.

Bir de, merkezi hükümetin sorumluluğundaki şehirlerarası ve ilçeler arası ulaşım projeleri daha fazla sarkıtılmamalı.


Maalesef merkezi hükümetten en az yatırımı alan il bursa bunun nedenini ben bulamadım bursalı ne yaptı acaba cezalandırılıyor.Trabzona vs bir çok küçük şehire viyadükler,kavşaklar yeni yollar yapılıyor bursa merkezi trafik kaosu yaşıyor bunu konuşan tek devlet yetkilisi yok gerçekten çok ilginç.
 
Geri
Üst