Bursa - Yatırım Haberleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bursa'da bir araba fabrikası daha kuruluyor! Binlerce araç üretilecek

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde yılda 9 bin adet üretim kapasiteli elektrikli araç fabrikası kurulması için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapıldı.

Türkiye'nin otomotiv üssü Bursa'ya bir araba fabrikası kurulacak.

Pilotcar Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Işıktepe Osb Mahallesi 1509 ada, 12 parseldeki 12 bin 864 metrekarelik alanda elektrikli araç fabrikası kurmak için ÇED başvurusu yaptı.

ÇED sürecinin başlatıldığını duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, "Bursa ili Nilüfer, ilçesi Işıktepe OSB mah. Eflatun cad.no:8 adresinde 1509 ada, 12 parsel,12.864,40 m2 alan mevkiindeki Pilotcar Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan elektrikli araç üretimi (9000 adet/yıl kapasiteli) projesi ile ilgili olarak bursa valiliğimize sunulan P.T.D. dosyası çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır. ilgililere ve kamuoyuna duyurulur." açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 10 milyon TL'ye mal olması beklenen projede kapsamında yılda 9000 adet araç üretilmesi hedefleniyor.

DETAYLAR BELLİ OLDU

Firmanın söz konusu yerde kiracı olarak faaliyet göstereceği, inşaat yapılmayacağı açıklandı.

Fabrikada yılda 4 bin 500 adet golf arabası, 2 bin 500 adet elektrikli otomobil ve 2 bin adet elektrikli kamyonet üretilmesi planlanıyor.

3 vardiya çalışacak fabrikada 150 kişi istihdam edilecek.

Kaynak: Bursa Hakimiyet

bursa_araba_fabrikasi_1.webp

bursa_araba_fabrikasi_2.webp

bursa_araba_fabrikasi_3.webp

bursa_araba_fabrikasi_4.webp

Zaten OSB içinde ki fabrikada halihazırda üretim vardı ve buna ek Antalya'da da özellikle golf arabası üretimi vardı. Sanırım üretimi tek bir yere topluyorlar

Bu pilotcarın 2 kisilik elektirikli binek otomobilide var.Oda belki bursada üretimw girecek o yüzden fabrikayı büyütüyor olabilirler.

Gıda devinden Bursa'ya 50 milyon dolarlık yatırım! Cips üretilecek

Türkiye’nin en büyük özel sektör çay üreticisi olan ve şeker, salça, soğuk çay, limonata ve cips gibi farklı kategorilerde de üretim yapan Doğuş Çay, Bursa'da 50 milyon dolarlık yatırım yaparak cips fabrikası kurdu.

Cips kategorisine 2013 yılında uluslararası bir firma olan Kraft Gıda’yı satın alarak giren ve Patos, Cipso, Çerezos ve Chips Master markalarıyla İstanbul’da Pendik ve İç Anadolu’da Aksaray’daki fabrikalarında her çeşit cips üretimi yapan Doğuş Çay; 40 milyon dolar yatırımla üçüncü fabrikasını Bursa Karacabey’de hayata geçirdi.

Doğuş Çay, Bursa Karacabey’deki yeni fabrikasının eklenmesiyle toplam cips üretim kapasitesini üç fabrikada yaklaşık yüzde 45 artırdı. İzmir Ödemiş’teki tesisinde ise kutu cips üretimi yapan markanın bu alanda ulaştığı toplam üretimdeki artış oranı ise böylece yüzde 62’ye ulaştı.

“CİPSTE YAKALADIĞIMIZ BAŞARI VE GENÇLERİN YOĞUN İLGİSİ, ÜRETİMİMİZİ ARTIRMAYA YÖNELTTİ”

Extruder, patates ve tortilla cipsi üretilen yeni fabrikanın kurulmasının ve üretimi büyütme ihtiyacının ürünlere gelen talebin bir sonucu olduğunu kaydeden Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı, “Başta Cipso olmak üzere tüm cips markalarımıza özellikle gençlerden oldukça yoğun bir ilgi var. Her ortamda keyifle tüketebilen; lezzeti ve kalitesinin yanı sıra ülkemizin damak tadına hitap eden, yüzde 100 yerli üretime sahip olan ürünlerimizin pazardaki hakimiyeti, bizi üretim kapasitemizi artırmaya yöneltti. Bununla birlikte Patos ve Cipso markalarımızla Balkanlar’da ciddi bir pazar payına sahibiz. İhracatta Avrupa ülkelerinden de yoğun talep alıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Cips üretim kapasitelerinde toplamda yüzde 62 oranında artış yaşanmasının iç piyasada önemli bir rekabet avantajı kazandırdığını belirten Batallı, “Bu üretim hacmi ve yerli üretimimizin gücüyle, aynı alanda üretim yapan yabancı markalarla rekabeti yeni bir boyuta taşıdık. Hammadde kalitemiz, ürünlerimizin lezzeti, üretim teknolojilerimiz ve sürdürülebilir üretim anlayışımız ile pazarda fark yaratıyoruz. Üretimimizi ilerleyen süreçte artırmaya ve kırsal kalkınmayı, yerli üretimi ve sürdürülebilir tarımı destekleyerek ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“CİPS ÜRETİMİYLE İSTİHDAM YARATIYOR, ÇİFTÇİLERİMİZE BÖLGESEL DESTEK OLUYORUZ”

Doğuş Çay’ın İstanbul Pendik, Aksaray ve Bursa’da olmak üzere 3 fabrikadaki cips üretimi için çiftçilerden her yıl en kaliteli ve güvenilir patates ve mısırı temin ederek işlediğini ve açılan her fabrikanın doğrudan bölgesine ekonomik katma değer yarattığını kaydeden Batallı, “Ürün alımları ile bölgedeki çiftçilerimize fiyat istikrarı ve gelir artışı sağlıyoruz. Cips fabrikalarımızda patates, mısır ve irmik temel hammaddelerini kullanıyoruz. Bu ürünler ziraat alanında özel cins tohumların kullanılarak çiftçilerin iyi ziraat uygulamaları ve farklı ürün yetiştirme alanlarında tecrübe ve kazanç sağlamalarına destek oluyor. Ayrıca tarım alanlarının atıl kalmasına engel olarak sürdürülebilir tarıma destek oluyoruz” dedi.

Bugün güçlü bir tarım şirketi olarak üretim yaptıkları tüm kategorilerle Türkiye’nin istihdamına önemli ölçüde katkıda bulunduklarını kaydeden Batallı, “Ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayıp insanlarımızın kalkınmasına destek olarak daha iyi yarınlar sunmak için çalışıyoruz. Bursa Karacabey’deki yeni fabrikamızda da yarısı kadın çalışan olmak üzere yaklaşık 351 kişiyi istihdam ediyoruz. Böylece cips segmentindeki toplam istihdamımız yaklaşık 1.700 kişiye yükseldi. Toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veren bir marka olarak ayrıca Doğuş Çay firmamız bünyesinde filomuzda 5 adet tır şoförü kadın çalışanımız da bulunuyor” diye konuştu.

“OTOMASYON VE YAPAY ZEKA DESTEKLİ UYGULAMALARLA ÜRETİM VERİMLİLİĞİ EN ÜST DÜZEYDE”

Cips fabrikalarında üretim verimliliğini artırıcı çalışmalar yürüttüklerini ve bu çalışmaların kaliteli ürün elde etmenin önemli bir aracı olduğunu ifade eden Batallı, bu alandaki faaliyetlerini ise şöyle aktardı: “Yazılım alanında iyileştirme çalışmalarını her alanda artırıyoruz. 3 cips fabrikamızda da otomasyon ve robot odaklı projeler geliştiriyoruz. Sevkiyatta akıllı depo uygulamalarımız sürüyor. Ambalaj makine çıkışı ürün toplama, kolileme, palet haline getirme ve sevkiyat rafına iletme işlemlerini, yazılım ve otomasyon kontrollü olarak projelendirerek el değmeden gerçekleştiriyoruz. AI (yapay zeka) destekli iş sağlığı ve güvenliği ile kontrol ve tespit yöntemlerini çalışma alanında kullanarak potansiyel projeleri belirleyip hayata geçiriyoruz. Sürekli iyileştirme felsefemizle, ürün güvenliğini, kalitesini üretim verimliliğini ve sürdürülebilir başarımızı en üst düzeye çıkarıyoruz.”

Kaynak: Bursa Hakimiyet

1757747107-c-pso-fabr-ka-bursa-1757914564-470-x750.webp

Alstom, Bursa’daki kapasiteyi 2,5 kat artıracak​

Dünyanın önde gelen raylı ulaşım sistemleri üreticilerinden Fransız Alstom, Türkiye’de büyüme hamlesine hız verdi.​

Aysel YÜCEL
24 Ekim 2025 00:38

Alstom, Bursa’daki kapasiteyi 2,5 kat artıracak

AYSEL YÜCEL / İSTANBUL

Şirket, Bursa’daki komponent fabrikasında üretim kapasitesini ve istihdamı iki buçuk kat artırmaya hazırlanıyor. İstanbul’daki Teknopark Türkiye Mühendislik ve Teknoloji Merkezi bünyesinde de 2026’da faaliyete geçecek Demiryolu İnovasyon ve Entegrasyon Laboratuvarı ile hem Türkiye’ye hem de Afrika-Orta Doğu-Orta Asya (AMECA) bölgesine hizmet verecek.

Türkiye’yi ziyaret eden Alstom AMECA Bölgesi Başkanı Martin Vaujour, EKONOMİ gazetesine yaptığı açıklamada, bu pazarın şirketin bölgesel stratejisinin merkezinde yer aldığını vurguladı. Vaujour, “Türkiye, Alstom için yalnızca bir pazar değil; inovasyon, üretim ve büyüme üssü. AMECA bölgesindeki projelerimize yön veren mühendislik kabiliyetinin kalbi burada atıyor” dedi.

“Türkiye, bölgesel güç merkezi”​

Haziran 2025 itibarıyla Alstom’un Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya’yı kapsayan AMECA Bölgesi Başkanlığı görevine gelen Vaujour, ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yaptığını belirterek şunları söyledi: “Bu stratejik bölgenin kalbinde Türkiye bulunuyor. Buradaki 420 kişilik profesyonel kadromuz sadece Türkiye’deki değil, bölge genelindeki projelere liderlik ediyor. Türkiye’deki ekibimiz, Alstom’un global stratejisinde yenilik ve üretim odaklı bir büyüme merkezi konumunda yer alıyor.”

Alstom, Türkiye’de 70 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Şirket, sinyalizasyon, altyapı, raylı sistem araçları ve bakım çözümleriyle Türkiye’nin demiryolu altyapısına önemli katkılar sağlarken, yeni yatırımda da hız kesmiyor.

Alstom’un Bursa’daki komponent fabrikası, 2024’te üretime başlamıştı. Şirket şimdi fabrikanın kapasitesini 2,5 katına çıkarmaya hazırlanıyor. Vaujour, fabrikanın yalnızca üretim değil, yetenek gelişimi açısından da önemli bir merkez haline geldiğini vurgulayarak, “Bursa tesisimizde bugün 250’nin üzerinde kişi çalışıyor. Önümüzdeki dönemde hem çalışan sayısını hem de üretim kapasitemizi artıracağız. Bu tesis, Avrupa’daki global projelere hizmet vererek Türkiye’nin ihracatına ve sanayi kabiliyetine önemli katkı sağlıyor. Kadın kaynakçı eğitim programımızla bu alanda daha önce deneyimi olmayan kadın çalışanları sektöre kazandırıyoruz. Şu anda dört kadın kaynakçımız var, bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

“Yeni ihalelere hazırız”​

Türkiye’de 740 kilometre ana hat ve 180 kilometre kent içi hattın sinyalizasyonunun Alstom tarafından gerçekleştirildiğini belirten Vaujour, “Bugüne kadar Türkiye’de yaklaşık bin kilometre sinyalizasyon çözümü teslim ettik. Yeni ihalelere de güçlü yerel ekibimizle hazırız” diye konuştu.

Alstom, sürdürülebilir ulaşım teknolojilerinde de Türkiye’nin hedefleriyle paralel bir strateji izliyor. Vaujour, ulaşım sektörünün küresel karbon emisyonlarının yüzde 23’ünü oluşturduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Demiryolları, net sıfır emisyon hedefine ulaşmada kilit önemde. Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Hedefi doğrultusunda modern demiryolu ağını büyütme vizyonu bizi de heyecanlandırıyor. Biz de enerji verimli çözümlerimiz, sinyalizasyon teknolojilerimiz ve sürdürülebilir sistemlerimizle Türkiye’nin yanında olacağız.”

“Türkiye’de 25 tedarikçi ile çalışıyoruz”​

Alstom AMECA Bölgesi Başkanı Martin Vaujour, Alstom’un Türkiye’de 25’in üzerinde tedarikçiyle çalıştığını ve bu iş birlikleri sayesinde tedarikçilerinin yıllık yaklaşık 50 milyon euroluk pazar payına eriştiğini belirtiyor. Şirketin 2025 yılı sonunda Türkiye’den 100 milyon Euro civarında katma değer sağlanması öngörülüyor. Vaujour, “Türkiye’nin yatırım ortamı son yıllarda büyük ivme kazandı. Raylı sistem yatırımları kararlı bir şekilde artıyor. Biz de bu büyümenin parçası olarak Türkiye’ye uzun vadeli katkı sunmayı sürdüreceğiz” dedi.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Kadın kaynakçı eğitim programımızla bu alanda daha önce deneyimi olmayan kadın çalışanları sektöre kazandırıyoruz. Şu anda dört kadın kaynakçımız var, bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.
vay be 👏 👏 👏 ALSTOM

Geri