Bursa Yenişehir Havalimanı (YEI)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Bursa'dan gökyüzüne yeni hedef: Bursa havayolları için start verildi!​

Bursa, uzun süredir gündemde olan "kendi havayolu" ve "aktif hava ulaşımı" hedefiyle yeniden hareketlendi. Bursa Hava Yolları Çalışma, İstişare ve Gelişim Grubu'nun düzenlediği toplantıda, Bursa Yenişehir Havalimanı'nın potansiyeli ve yeni uçuş planları ele alındı.

Bursa Hava Yolları Çalışma, İstişare ve Gelişim Grubu'nun düzenlediği "Bursa'nın Yeni Vizyonu: Bursa Havaalanı/Havayolları" toplantısı, Almira Hotel'de gerçekleştirildi.

"BURSA ARTIK GEÇMİŞİ DEĞİL, GELECEĞİ KONUŞMALI"

Programda konuşan AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı ve 27. Dönem Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, Bursa Hava Yolları çalışma grubunun uzun süredir şehir için kapsamlı bir hazırlık yaptığını belirterek, "Biz Bursa'ya gönül vermiş aktivistlerle birlikte bu süreci başlattık. Nereden geldik, neredeyiz ve nereye gitmek istiyoruz sorularının yanıtını artık kamuoyuyla paylaşma zamanı geldi" dedi.

"HIZLI TREN BAĞLANTILARIYLA HAVALİMANI EN DOĞRU LOKASYON"

Bursa Yenişehir Havalimanı'nın konumu ve potansiyeliyle ilgili geçmişte yapılan tartışmalara da değinen Esgin, şu ifadeleri kullandı:

"Evet, 30 yıl önce havaalanının yeri tartışmalıydı. Ama bugün itibarıyla Bursa'nın ulaşım ağları, raylı sistem ve hızlı tren bağlantılarıyla burası en doğru lokasyon haline geldi. Bursa artık geçmiş tartışmaları değil, geleceği konuşmalı."

"YENİŞEHİR, İSTANBUL'UN EN DOĞRU ALTERNATİFİ"

Esgin, Bursa Havalimanı'nın yalnızca Bursa için değil, İstanbul için de stratejik bir alternatif olduğunu vurgulayarak, "Bursa Havalimanı, İstanbul'daki yoğunluğu azaltacak en yakın ve en doğru alternatif. Hızlı tren hattının Balat'tan havaalanına sadece 18 dakikada ulaşacak olması, ulaşılabilirlik açısından çok büyük bir avantaj sağlayacak" dedi. Ayrıca, Yenişehir Havalimanı'nın lojistik merkez, liman ve karayolu entegrasyonu sayesinde gelecekte lojistik üskonumuna gelebileceğini de ifade etti.

"BURSA MERKEZLİ UÇUŞLAR HEDEFLENİYOR"

Esgin, Bursa Hava Yolları Çalışma Grubu'nun amacının şehir merkezli uçuşları yeniden başlatmak olduğunu belirterek, "Bu illaki Bursa'da bir hava yolu şirketi kurmak anlamına gelmiyor. Türkiye'de veya yurt dışında faaliyet gösteren bir hava yolu şirketiyle iş birliği yaparak Bursa merkezli uçuşları başlatmak istiyoruz" dedi.

"BURSA İSTANBUL'UN PARTNERİ OLMALI"

Esgin son olarak Bursa'nın geleceğine dair vizyonunu şu sözlerle özetledi:

"Bizim hedefimiz İstanbul'a rakip olmak değil, partner olmak. İstanbul'un avantajlarından faydalanan, ulaşılabilir, üretken ve güçlü bir Bursa vizyonu ortaya koymak istiyoruz."

Planlanan yeni uçuş rotaları arasında Kars, Van, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Kıbrıs, Bodrum ve Dalaman gibi hatların yer aldığı paylaşıldı.

"BURSA HAVACILIKTA BÖLGESEL MERKEZ OLABİLİR"

Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan eski THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ise, Bursa'nın coğrafi konumu, sanayi gücü ve turizm potansiyeliyle bölgesel bir hava taşımacılığı merkezi olabileceğini vurguladı. Aycı, "Bursa hem sanayi hem turizm hem de sağlık turizmi açısından Türkiye'nin en dinamik şehirlerinden biri. Bu şehir, doğru stratejiyle bölgesel hava taşımacılığında öncü olabilir" dedi.

"BURSA YENİŞEHİR HAVALİMANI HEM YOLCU HEM DE KARGO TAŞIMACILIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Aycı, Bursa'nın sadece üretim değil, "bağlantı kalitesiyle" de öne çıkması gerektiğini belirterek, Bursa Yenişehir Havalimanı'nın hem yolcu hem de kargo taşımacılığı açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı:

"Bir şehrin dünyaya entegrasyonu, üretimini en hızlı ve rekabetçi biçimde ulaştırmasıyla olur. Bursa bu potansiyele sahip; şimdi bunu gökyüzüne taşımak gerekiyor."

"BURSA YENİŞEHİR HAVALİMANI'NI İŞLER HALE GETİRMELİYİZ"

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel ise Bursa Havalimanı'nın yeniden aktif hale getirilmesi yönündeki çalışmaların hız kazandığını söyleyerek, "Yenişehir Havalimanı 2001 yılında uluslararası statü kazandı. Ancak yıllarca atıl kaldı. Bugün 5 farklı ile ve Almanya'daki iki noktaya sefer düzenleniyor ama bu yeterli değil. Potansiyelimizi kullanmalıyız."

Özel, bölgenin lojistik açıdan çok avantajlı bir konumda olduğunu belirterek, havalimanı çevresine serbest ticaret bölgesi ve kargo üssü kurulması yönünde çalışmaların sürdüğünü açıkladı:

"Çinli firmalar dahi Bursa Yenişehir Havalimanı'nı kullanarak günde 60 kargo uçağı indirmek istiyor. Hem kara, deniz hem raylı sistem bağlantılarıyla bu bölge, Marmara'nın yeni lojistik merkezi olabilir."

"SABİHA GÖKÇEN'İN ALTERNATİFİ BURSA OLACAK"

Ercan Özel, İstanbul'daki yoğunluk nedeniyle birçok uluslararası havayolu şirketinin Bursa'ya yönelmek istediğini belirterek, "Sabiha Gökçen artık kapasitesini aştı. Bursa Havalimanı, sadece kentin değil, Marmara'nın da alternatif hava kapısı olacak." dedi.

"HEDEFİMİZ YOLCU KADAR KARGO DA TAŞIMAK"

Ercan Özel son olarak, "Yenişehir Havalimanı'nın sadece yolcu değil, yük taşımacılığı açısından da geliştirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda bölgeye yapılması öngörülen Ticaret Serbest Bölgesi ve lojistik merkez, Bursa'yı hava, kara ve deniz taşımacılığının kesişim noktası haline getirecek" şeklinde konuştu.

Kaynak: bursadabugun.com

Esgin, Bursa Hava Yolları Çalışma Grubu'nun amacının şehir merkezli uçuşları yeniden başlatmak olduğunu belirterek, "Bu illaki Bursa'da bir hava yolu şirketi kurmak anlamına gelmiyor. Türkiye'de veya yurt dışında faaliyet gösteren bir hava yolu şirketiyle iş birliği yaparak Bursa merkezli uçuşları başlatmak istiyoruz" dedi.
Bak bu olur işte corendon var sunexpress var yabancı şirketler var bursayı merkez yapıp her yere uçabilirsin.

SunExpres birkaç uçağını Yenişehir havalimanında konuşlandırıp Bursa merkezli uçuşlarını sürekli hale getirebilir. Bu dediğimi Ajet veya pegasusda yapabilir.

Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan eski THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ise, Bursa'nın coğrafi konumu, sanayi gücü ve turizm potansiyeliyle bölgesel bir hava taşımacılığı merkezi olabileceğini vurguladı. Aycı, "Bursa hem sanayi hem turizm hem de sağlık turizmi açısından Türkiye'nin en dinamik şehirlerinden biri. Bu şehir, doğru stratejiyle bölgesel hava taşımacılığında öncü olabilir" dedi.

İlker Aycı çok güzel konuşmuşta. Ben sorarım kendisine o zaman kendi THY yönetim kurulu başkanı iken Bursa'ya neden gerekli özeni göstermemiş?

30 yıldır uçamayan Yenişehir Havaalanı’ndan taze umutlar

Dile kolay tam 30 yıldır bu kentte Yenişehir Havaalanı diye bir sorun var.

Gazeteciliğe adım attığım gün, yani neredeyse çeyrek asır önce de Yenişehir Havaalanı’nın yarı atıl olması tartışılıyordu, bugün de talihsiz havaalanının canlanması için kafa yoruyoruz.

Sorunun çözülmesi için bir arpa yol alınmadığını söyleyemem ama hava ulaşımı konusunda geldiğimiz nokta Bursa gibi büyük bir kente yakışmıyor.

Yazıya karamsar ifadelerle giriş yaptım ama umutsuz olmayalım.

Çünkü sayıları az da olsa, Yenişehir Havaalanı’nın canlanması için kafa yoran, dertlenen ve elini taşın altına koyanlar da var bu kentte.

Onlardan biri 27. Dönem Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin.

Hafta sonu Bursa Hava Yolları Çalışma, İstişare ve Gelişim Grubu’nun düzenlediği ‘Bursa’nın Yeni Vizyonu: Bursa Havaalanı/Havayolu’ çalıştayı Almira Otel’de yapıldı.

Titizlikle tercih edildiğini düşündüğüm isimlerin konuşmalarından feyiz aldık.

Değerli okur, uzun bir yazı olacağı için sizden sabır istiyorum ama kent adına gerçekten önemli bir toplantıyı çok fazla kısaltmak istemiyorum.

Kürsüye önce Mustafa Esgin çıktı.

Son derece doğru bir tespitle artık havaalanı yeri tartışmasını gündemden çıkarmamız gerektiğini söyledi.

Nitekim 30 yıl önce yanlış olduğu düşünülen yerin, bugün ne kadar doğru olduğunu savundu. (Hatırlatayım, Yenişehir Havalimanı, Anasol-D hükümeti döneminde açılmıştı. Ayrıca dünyadaki havayollarının büyük çoğunluğunun kent merkezinden uzakta kurulduğunu da belirtmiş olayım).

Esgin’in değindiği bir diğer konu da Yenişehir Havaalanı’nın deniz (liman) karayolu (otoban) ve raylı sisteme (hızlı tren) olan entegresiydi.

Mesela hızlı trenin Balat İstasyonu’ndan havaalanına olan mesafe sadece 18 kilometre!

İl Kültür Turizm Müdürü Kamil Özer ‘in özeleştiri kokan konuşmasına imzamı atarım.

Bursa’nın, kayak turizmi için biçilmiş kaftan olan Uludağ gibi bir nimete ve termal gibi doğal bir zenginliğe sahip olmasına rağmen, 1,7 gün ortalama konaklama süresiyle, turizm potansiyelini açığa çıkaramadığını savundu Özer.

Neden?

Sorunu bir yara olarak tanımlayan Özer, kent dinamiklerinin turizmin gelişmesiyle ilgili büyük bir beklentiye sahip olmadığını iler sürdü.

Bir başka ifadeyle kent dinamikleri gerekli çabayı göstermediği için konuyu derinleştiremiyoruz.

Yani Özer diyor ki, yağ var, un var, şeker var ama helva yapamıyoruz.

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel ise sorunun çözümü için birlik ve beraberliği işaret etti ve havaalanının mutlaka işler hale getirilmesini savundu.

Bir de önerisi vardı:

Göçmen kenti Bursa’da Balkan seferlerini başlatmalıyız.

Nalına da mıhına da vuran Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız ise Bursa’nın içinde bulunduğu durumu tüm çıplaklığıyla anlattı ve aslında söyledikleri Yenişehir Havaalanı’nın içinde bulunduğu durumu da açıklıyordu:

“Siyasi partileri ayırmadan söylüyorum; Bursa’nın yerel yöneticileri, siyasetçileri, STK temsilcileri ve iş insanları, kentin yer altı ve yer üstü zenginliklerinin üzerine basarak yukarı çıkarlarken, Bursa aşağıya düştü. Ben Gaziantep doğumluyum. 30 yıl önce geldiğim Bursa, Gaziantep’ten çok daha gelişmişken, bugün Gaziantep Şampiyonlar Ligi seviyesine çıktı. Hatta Mardin, Diyarbakır gibi kentler bile Bursa’da daha ileride.”

Bu köşenin sıkı takipçileri, Diyarbakır ile Bursa kıyaslaması yapıp, Diyarbakır’ın hem şehircilik, hem de turizm yönünden çok daha gelişmiş bir kent olduğunu savunduğumu biliyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin üst düzey bürokratının bunu teyit etmesi, tezimi doğruladığı için benim adıma sevindirici ama Bursa adına üzücü bir durum.

Gerçekten de tablo tam da Yıldız’ın ifade ettiği gibi.

30 yıl önce Bursa ile kıyaslanmayacak kentler, bugün Bursa’yı birçok alanda geçti.

Mesela Eskişehir…

30 yıl önce Eskişehir’den Bursa’ya eğlenmek için gelinirken, bugün tam aksine Bursalılar eğlence hayatı için Eskişehir’e gidiyor.

Yıldız, bu tablonun sorumlusu olarak, hepimizi işaret etti.

Yani siyasetçiler, belediye başkanları, bürokratlar, iş insanları, STK temsilcileri ve gazeteciler olarak herkes suçlu.

O halde sorunu çözmek de hepimize düşüyor.

Finali, eski Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Omar Air Yönetim Kurulu Üyesi İlker Aycı yaptı.

Aycı’nın konuşması da ufkumuzu açtı.

Şehir dışından gelen bir konuk konuşmacı değil de 40 yıllık bir Bursalı gibi Yenişehir Havaalanı’nın canlanması adına birikimini ve heyecanını paylaştı.

Sabiha Gökçen Havaalanı’nın kapasitesinin dolmasının, Yenişehir için çok önemli bir fırsat olduğunu anlattı; Bursa’nın İstanbul’un besleme kenti değil, akıllı lojistik gücüyle hem yolcu, hem de kargo taşımacılığında öncü kentlerden biri olabileceğini savundu.

Dünyadaki büyük havaalanlarının yanı başındaki kentlerin, bu durumu avantaja çevirdiğini örnekleriyle anlattı ve Yenişehir’in de aynı yönetimi izlemesini önerdi İlker Aycı.

Çalıştayın soru-cevap bölümünde, İlker Aycı’ya şunu sordum:

“Yenişehir Havaalanı’nın canlanması adına söyledikleriniz kuşkusuz sevindirici ancak keşke THY yönetim kurulu başkanıyken de sizi Bursa’da görseydik. Diğer yandan THY, Yenişehir Havaalanı’nda dolu olan seferleri bile kaldırdı. Yenişehir Havaalanı’nın bu durumda olmasından dolayı özeleştiri yapmayı düşünür müsünüz?”.

Türk Hava Yolları’nı, dünyanın en büyük havayolları arasına sokan Aycı, çok nazik bir yanıt verdi ve Bursa adına mahcubiyetini dile getirdi.

Ancak kanımca anahtar cümlesi şuydu:

“Taktir edersiniz ki, THY’nin kaynakları kısıtlı. Benden öncelikle istenen şey, ,İstanbul’u dünyanın transfer merkezi yapmaktı. Bunu da başardık.”

Evet Aycı, çok açık söylemedi ama siyasi iradenin önceliğinin Bursa değil İstanbul olduğu bu yanıtla anlaşılıyor mu?

Bu konuda Aycı’ya sahip çıkan ise Mustafa Esgin oldu:

“Pandemi döneminde, Yenişehir Havalimanı’nda yer hizmetleri durduruldu ve devreye İlker Aycı girerek, Yenişehir Havaalanı’nın kapanmasını engelledi”.

Yazıyı, kargo taşımacılığına değinmeden bitirmek istemiyorum.

Evet Yenişehir Havaalanı, yolcu taşımacılığında istenen yerde değil ama kargo taşımacılığında sitayişle bahsedeceğimiz bir noktaya ulaştı.

Bunun nedeni de İbrahim Burkay’ın vizyonuyla kurulan BTSO Lojistik AŞ’nin, Yenişehir Havaalanı’nı kargo üssü haline getirmesi.

Havaalanında kurulan ve içinde soğuk hav depolarının olduğu lojistik tesislerle, hatırı sayılır miktarda ticaret ve ihracat yapılıyor.

Yazıya karamsar başladım ama enseyi de karartmayalım.

Öyle ki, deniz, kara ve ray ulaşımıyla entegre olacak Yenişehir Havaalanı’nın önü açık, geleceği parlak.

Bursalıların sahip çıkması koşuluyla elbette!

Kaynak: kanal16haber.com

Her şey Bursa’nın uçuş merkezi olması için: 5 koldan Yenişehir’i anlatma lobisi

Her şey ortada… İstanbul’a yakın olması Bursa için hem avantaj, hem bazı olumsuz yanlarıyla dezavantaj. İşin ilginci, yakın olma avantajlarından tam yararlanamıyoruz, ama olumsuz yanlarının etkisi hemen kendini gösteriyor.

Bunlar arasında…
Yenişehir Havaalanı gibi uluslararası standartlarda havaalanına karşın, hava yolu ulaşımında İstanbul havaalanlarının etkisi altında kalan Bursa’yı bir türlü kendi konumuna taşıyamamak da var.

İşte…
Bu olumsuzluğu ortadan kaldırıp Bursa’yı hava ulaşımında merkez haline getirmek için kişisel çabalarla başlatılan çok özel girişimler var.

Örneğin…
Geçmiş dönem AK Parti Milletvekili olarak TBMM’de Bursa için çalışmalarına tanık olduğumuz Dr. Mustafa Esgin, öncülük ettiği Bursa Havayolları Çalışma İstişare ve Girişim Grubu’yla birlikte sessiz sedasız önemli görüşmeler yapıyor, her yerde Bursa’nın havaalanı potansiyelini anlatıyor.

Özellikle de…
“İstanbul havalimanlarına en yakın Bursa’dır. Yenişehir Havaalanı da İstanbul’un üçüncü, Bursa’nın tek havaalanıdır” mottosuyla, İstanbul’daki hava yolu trafiği sıkışıklığına karşın Yenişehir’in kolaylıklarına dikkat çekiyor.

Daha yeni…
Grup Üyesi Süleyman Ulusoy’la birlikte, Bulgaristan’da yeni kurulan bir havayolu şirketine “Bursa’ya uçmaları” önerisi götürdüler. Onlar da gelip Yenişehir Havaalanı’nda incelemeler yaptılar.

Yanı sıra…
5 koldan yürüttüğü girişimleri Esgin şöyle açıkladı:

“AJet’le mevcut dört hata yenilerinin eklenmesi için lobi çalışması yapıyoruz. Pegasus’a Sabiha Gökçen’in yoğunluğuna karşın Bursa’nın ikinci merkez olarak kullanılmasını önerdik. SunExpress’e İzmir gibi Bursa’yı da alt merkez kullanabileceklerini anlattık. Avrupa ve Körfez ülkeleri hava yolu şirketleriyle görüştük”

Yeni hedef şu:
“VizAir başta olmak üzere ucuz havayolları şirketlerinin Bursa’dan sefer yapması ile ilgili gündem oluşturduk.”

Kaynak: Olay Gazetesi / Ahmet Emin Yılmaz

1-yazi-icin-dr-mustafa-esgin-yenisehir-havaalani-icin-yuruttugu-lobi-calismalarini-anlatti-48...webp

Yeni hedef şu:
“VizAir başta olmak üzere ucuz havayolları şirketlerinin Bursa’dan sefer yapması ile ilgili gündem oluşturduk.”
En çok umutlandıran haber bu oldu açıkçası, umarım olumlu sonuçlanır.

Ajet ve Pegasus'tan olumlu bir dönüş çıkacağını sanmıyorum. SunExpress ise bahar dönemi ile birlikte tekrar geri döneceğini düşünüyorum. Hatta bu firmadan Kıbrıs sürprizi bekliyorum.

Ajet seferlere adam gibi başlamadığı sürece ben bisey beklemiyorum diyecek ankara ve bursa benim merkezimdir bursaya yeni terminal yapılacaktıt yid yöntemiyle o zaman inanırım.

Şu hale bak 2-3 milyon yolcu taşıması gerek havalimanı 200 bin kişi taşımış büyük başarı valla.

2 milyon biraz abartı olmadı yahu 1 milyon olsun bizim olsun topu topu bursa nüfusu 3.5 milyon
E trabzonda epitopu 800 bin kişi ilk 9 ayda 3 milyon insan kullanmış nüfusa göre bakmayıalım şu havalimanlarına tüm dünyadan gelen gidin oluyor o yüzden zaten bursada bu havalimanı atıl kaldı sabiha gökçen var oraya gideriz diyenler yüzünden yenişehiri aktif edemiyoruz.

Geri