Bursa YHT ve Gürsu YHT İstasyonuna Entegre Otobüs Hatları

Tüm arkadaşlar adına ben teşekkür ederim.

HT kodlu Gar - Semt güzergahlı hatlarını Burulaş'ın devreye alacağını ihtimal dahilinde görmüyorum. Bursaray entegrasyonu gerekçe gösterilerek aktarmalı ulaşımı önereceklerdir.
Aktarma konusunda evet, haklısın Emirim. Lakin ben meseleyi biraz farklı değerlendirmiştim açıkçası.

BUDO kalkışlı, Emek aktarmalı bir hat olduğu gibi, Teleferik’e kadar belirli durakları kullanan bir hat da mevcut. Bunun temel gerekçesinin, özellikle valizleriyle seyahat eden yolcuların aktarma esnasında yaşayacağı meşakkati azaltmak ve Uludağ için gelen yolcuların şehir içerisinde gereksiz yere dolaşmadan, mümkün mertebe transit geçişini sağlamak olduğunu düşünüyorum.

Keza YHT için de ilerleyen süreçte buna benzer, mümkün olduğunca aktarmasız bir hat kurulacağı kanaatindeyim. Özellikle şehir dışından gelen yolcunun, birkaç farklı ulaşım aracına binerek vakit kaybetmesi yerine doğrudan belirli noktalara ulaşabilmesi hem daha münasip hem de şehir ulaşımı açısından daha verimli olacaktır.

Ayrıca Terminal’den İğdir İstasyonu’na doğrudan bir hat tesis edileceğini de düşünüyorum. Böylelikle Terminal, YHT ve Uludağ yönündeki ulaşım arasında daha makul ve intizamlı bir bağlantı kurulmuş olur.

Benim düşüncem şimdilik bu yönde; elbette zaman içerisinde güzergâh ve hat planlamaları netleştikçe vaziyet daha açık şekilde ortaya çıkacaktır.

Aktarma konusunda evet, haklısın Emirim. Lakin ben meseleyi biraz farklı değerlendirmiştim açıkçası.
BUDO kalkışlı, Emek aktarmalı bir hat olduğu gibi, Teleferik’e kadar belirli durakları kullanan bir hat da mevcut.
Keza YHT için de ilerleyen süreçte buna benzer, mümkün olduğunca aktarmasız bir hat kurulacağı kanaatindeyim.

Çok haklısın Cüneyt abi.

Ben YHT'nin devreye girdikten sonraki ilk aşaması için aslında konuştum. Aslında bakarsan sözünü ettiğin F3 hattı ile Şehir Hastanesi için direkt ulaşımı sağlayan H4 hattı da BUDO / Şehir Hastanesi devreye girişinin ilk aşamasında kurulmayan ancak talep ve öngörüler doğrultusunda sonradan kurulan hatlar.

Hatta artık olmayan F2 Güzelyalı İDO - Derebahçe hattı da bu amaca hizmet ediyordu.

Tabii farklı hatlar değişen taleplere yanıt vermek için kurulacaktır ya da aktif hatlarda güzergah ve saat değişikliklerine gidilecektir.

Aslında bunun için Kocaeli Ulaşımpark'ın 41K hattı mantığında bir hat da devreye alınabilir elbette. Bunun Bursa'da YHT istasyonlarına yolcu taşıyacak versiyonunun güzergahı da böyle olabilir.

Uludağ Üniversitesi - Şehir Hastanesi - Bursa YHT - Terminal - Gürsu YHT - Gürsu - Kestel

Böyle bir hat "gittiğin kadar öde" modeliyle çok verimli şekilde işletilebilir ama hem gittiğin kadar öde sistemi hem de bu şekilde güzergahı olan hatlar Burulaş'la pek ilişkilendirilemiyor doğrusu.

Uludağ Üniversitesi - Şehir Hastanesi - Bursa YHT - Terminal - Gürsu YHT - Gürsu - Kestel

Böyle bir hat "gittiğin kadar öde" modeliyle çok verimli şekilde işletilebilir ama hem gittiğin kadar öde sistemi hem de bu şekilde güzergahı olan hatlar Burulaş'la pek ilişkilendirilemiyor doğrusu.
Bence “gittiğin kadar öde” mantığına dahi hacet yoktur. Zira otoyol güzergâhı kullanıldığı takdirde, 95/A ve 31/A gibi hatlara nazaran gerek mesafe gerekse seyahat süresi bakımından daha kısa bir hat olması kuvvetle muhtemeldir. Bu sebeple ayrıca mesafeye göre ücretlendirme yapılmasına ihtiyaç olmayacağı kanaatindeyim.

Bence “gittiğin kadar öde” mantığına dahi hacet yoktur. Zira otoyol güzergâhı kullanıldığı takdirde, 95/A ve 31/A gibi hatlara nazaran gerek mesafe gerekse seyahat süresi bakımından daha kısa bir hat olması kuvvetle muhtemeldir. Bu sebeple ayrıca mesafeye göre ücretlendirme yapılmasına ihtiyaç olmayacağı kanaatindeyim.
Katılıyorum çok uygulanabilecek bir durum değil zaten bilet fiyatını 70 tl yapıp sonra indiğin durakta geri iade almak sorun binlerce makina gerekli her durağa 70 tl bastın durakta indin makina bozun 30 tl indirimi alamadın ne olacak o yüzden otobüste buna girmeye gerek yok metro sistemlerinde sadece uygulanabilir.

Katılıyorum çok uygulanabilecek bir durum değil zaten bilet fiyatını 70 tl yapıp sonra indiğin durakta geri iade almak sorun binlerce makina gerekli her durağa 70 tl bastın durakta indin makina bozun 30 tl indirimi alamadın ne olacak o yüzden otobüste buna girmeye gerek yok metro sistemlerinde sadece uygulanabilir.

İzmir'de İstanbul'da vs. araçların orta (veya arka) kapısına konulan ilave validatör ile iade gerçekleştiriliyor.

Bu şehirlerde gittiğin kadar öde sorunsuz şekilde uygulanıyorken Bursa'da neden uygulanamasın onu anlamıyorum ben de.

Kocaeli'de kartını okutmadan önce nerede ineceğini söylüyorsun şoför kendi ekranından ona göre ücreti ayarlıyor ekstra makine yok

Mustafa Kemal Paşa
İznik
İnegöl
Orhangazi

4 ilçemiz için Bursadaki tüm istasyonlarımıza önerebileceğiniz mevcutta giden bir hat mevcut mu? Ya da yine aynı şekilde önerebileceğiniz rota / hat paylaşabilir misiniz ? 😊

Kocaeli'de kartını okutmadan önce nerede ineceğini söylüyorsun şoför kendi ekranından ona göre ücreti ayarlıyor ekstra makine yok

Yanlış bilmiyorsam Muğla'daki kartlı minibüslerde de öyleydi. O da olabilir, İzmir, İstanbul vb. şehirlerdeki önden en uzun mesafe ücretinin alınıp inişte iniş kapısındaki validatöre okuturak iade modeli de olabilir.

Mustafa Kemal Paşa
İznik
İnegöl
Orhangazi

4 ilçemiz için Bursadaki tüm istasyonlarımıza önerebileceğiniz mevcutta giden bir hat mevcut mu? Ya da yine aynı şekilde önerebileceğiniz rota / hat paylaşabilir misiniz ? 😊

Mustafakemalpaşa, Orhangazi ve İnegöl'den gün içinde belirli saatlerde Şehir Hastanesi'ne minibüs hatları gidiyor. Bunlar Bursa YHT'ye sokulabilir. Hatta İnegöl - Şehir Hastanesi hattı hem Gürsu hem Balat (Bursa) YHT garlarına sokulabilir.

Kestel Aktarma Merkezi'ne giden ilçe araçları da belirli saatlerde Gürsu YHT'ye gidecek şekilde de işletilebilir elbette. Hatta Kestel Aktarma Merkezi'ndeki yoğunluğu azaltmak amacıyla İnegöl, Yenişehir vb. araçları Gürsu YHT son durak bile yapılabilir zira Kestel Aktarma Merkezi küçük bir yer.

D26: Siteler, Şevket Yılmaz, (Erikli içi), Ankarayolu, 35'lik Yol, Gürsu HT
Araç tipi: Urban, Urban Low Entry, 12 metre solo
Sefer sıklığı: HT sefer vakitleri + ihtiyaca göre cevap verip değişebilecek şekilde.
1787308465956.webp

D23G veyahut D23T: Mevcut D23 güzergahı ama Kurutma Kanalı/Dereyi geçince HT İstasyonu tarafında kısmi bir Ring hat, gidiş ve dönüş bir birinin tersi olacak şekilde. (İstasyonun Güney tarafında yol açılacağını varsayarak bu şekilde çizilmiştir yol açılmayacak ise yolun sonuna koyulacak babadan U dönüşü alıp devam edecektir.) Mevcut D23 güzergahına 3 kilometrelik rota ilavesi.
Araç tipi: Urban Low Entry, 12 metre solo
Sefer sıklığı: HT sefer vakitleri D23 araçları HT sefer vakitlerinde tabelayı D23G/D23T ayarlayıp rotayı HT istasyonuna gireecek şekilde devam edecek, HT seferi yoksa D23 hattında çalışmaya devam edecek.
1787308995180.webp

Yanlış bilmiyorsam Muğla'daki kartlı minibüslerde de öyleydi. O da olabilir, İzmir, İstanbul vb. şehirlerdeki önden en uzun mesafe ücretinin alınıp inişte iniş kapısındaki validatöre okuturak iade modeli de olabilir.

Mustafakemalpaşa, Orhangazi ve İnegöl'den gün içinde belirli saatlerde Şehir Hastanesi'ne minibüs hatları gidiyor. Bunlar Bursa YHT'ye sokulabilir. Hatta İnegöl - Şehir Hastanesi hattı hem Gürsu hem Balat (Bursa) YHT garlarına sokulabilir.

Kestel Aktarma Merkezi'ne giden ilçe araçları da belirli saatlerde Gürsu YHT'ye gidecek şekilde de işletilebilir elbette. Hatta Kestel Aktarma Merkezi'ndeki yoğunluğu azaltmak amacıyla İnegöl, Yenişehir vb. araçları Gürsu YHT son durak bile yapılabilir zira Kestel Aktarma Merkezi küçük bir yer.
İnegöl'den Şehir Hastanesi'ne sadece günde 1 araç o da sabah 07:40'da hareket eder, öğlen saat 12 veya 1 gibi de Üniversite'den kalkar Şehir Hastanesi'nden İnegöl'e gider.
İnegöl-Şehir Hastanesi hattı dediğiniz gibi ara duraklar olarak YHT Garları olabilir fakat bu konumlara gidecek olan araçlar daha da büyütülmeli ki en son Şehir Hastanesi'ne giden araç 29+1 Sultan Comfort'tu ki halen daha öyle. Bu araçların değişimleri vs. şart yoksa yetersiz kalabilir. Kestel Aktarma Merkezi, Kestel içi ve ilçelere gidiyor fakat burası hem şehirlerarasına da açık bir konumda. Bu durumda Kestel Aktarma Merkezi için 2.büyük bir peron yapılıp YHT Gar son durak olması için ayarlanması gerekiyor.

Hatta İnegöl - Şehir Hastanesi hattı hem Gürsu hem Balat (Bursa) YHT garlarına sokulabilir.

İnegöl insanını neden Gürsu'da boğuyoruz ki? İnegöl-Yenişehir arası bir hat gayet iş görür. Sadece trene binmek isteyen adamı Gürsu'ya getirmenin bir mantığı yok.

Mustafa Kemal Paşa
İznik
İnegöl
Orhangazi

Bence İnegöl için doğrudan Bursa’ya bir hat oluşturulmasına gerek yok. Zaten kendisine daha yakın konumda Yenişehir İstasyonu mevcut; dolayısıyla buraya yönelik hatlar tesis edilebilir.

İznik için de doğrudan Yenişehir İstasyonu’na bir hat açılması makul olacaktır. Gemlik ve Orhangazi için ise Balat İstasyonu’na bağlantı sağlayan hatlar oluşturulabilir. Bu araçlar D575 karayolundan ilerleyip sonrasında otoyola bağlanarak ulaşımı daha kısa ve seri hâle getirebilir.

Mudanya’dan gelen araçlar için ise son durak Şehir Hastanesi Metro İstasyonu olabilir. Böylelikle hem Şehir Hastanesi’ne ulaşım sağlanmış hem de YHT’ye intikal etmek isteyen yolcular için uygun bir bağlantı tesis edilmiş olur. Zaten ben hâlen aktarma merkezi açısından Şehir Hastanesi’nin daha münasip bir nokta olduğu kanaatindeyim ;)

Karacabey ve Mustafakemalpaşa için ise hâlihazırda Terminal yönünde pik saatlerde seferler mevcut. Bu seferlerin Gar’a uğraması yeterli olabilir.

Dağ ilçeleri için ayrıca bir hat kurulacağını ise pek zannetmiyorum. Bu bölgelerden gelen yolcuların Acemler’e ulaşıp metro vasıtasıyla aktarma yaparak YHT’ye intikal etmeleri daha makul görünüyor.

Eee yuh yani. Nasıl Yenişehir'de istasyon olacak mıydı? Bunu @Bursarayci yazsaydı tamam derdim ama senin yazmana yakıştırmadım. Yenişehir Havalimanı ve Yenişehir olmak üzere iki istasyon var

Haa doğru hatta Yenişehir Havalimanı'nın gar sayesinde potansiyeli artabilir minvalinde konuşuyorduk.

O zaman hiç İznik, İnegöl, Yenişehir ilçelerinden Gürsu veya Balat Gar'a sefer düzenlemeye gerek yok. Hatta Orhangazi araçları bile İznik üzerinden Yenişehir Gar'a gelebilir.

Şehirlerarası demiryolu işine hiç hakim değilim. Bu dört garın potansiyel veya işletim bakımından farkı olmayacaksa her bölgeden en yakın gara taşımacılık daha mantıklı.

Belki konu harici olabilir fakat bence yarın öbür gün bu hatta muhakkak ilave istasyonların açılması gerekecektir. Bursa gibi enlemesine oldukça geniş bir alana yayılan bir şehir için banliyö sistemi adeta elzemdir.

Kanaatimce ilk etapta açılması gereken istasyonların başında Demirtaş geliyor. Akabinde Kestel–Turanköy civarı, Hal, TEKNOSAB ve Karacabey gibi noktalarda da istasyonların değerlendirilmesi gerekir.

Özellikle Bandırma hattının devreye girmesiyle birlikte Hal ve sonrasındaki istasyonların hangileri olacağı hususunun henüz tam olarak netleşmediğini biliyorum. Ancak bu bölgelerde istasyonların şehir içi ulaşım sistemiyle bütünleşmesi, hattın verimliliği açısından son derece mühim olacaktır.

Bursa'nın doğudan batıya uzanan yapısı düşünüldüğünde, yalnızca YHT hizmeti değil, banliyö niteliğinde sık ve düzenli bir işletmenin de tesis edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Aksi hâlde istasyonlar şehirlerarası ulaşım açısından işlevli olsa dahi, şehir içerisindeki yolcu hareketliliğine beklenen katkıyı tam anlamıyla sağlayamayabilir.

Haa doğru hatta Yenişehir Havalimanı'nın gar sayesinde potansiyeli artabilir minvalinde konuşuyorduk.

O zaman hiç İznik, İnegöl, Yenişehir ilçelerinden Gürsu veya Balat Gar'a sefer düzenlemeye gerek yok. Hatta Orhangazi araçları bile İznik üzerinden Yenişehir Gar'a gelebilir.

Şehirlerarası demiryolu işine hiç hakim değilim. Bu dört garın potansiyel veya işletim bakımından farkı olmayacaksa her bölgeden en yakın gara taşımacılık daha mantıklı.
İnegöl'den zaten giden yolcu direkt Şehir Hastanesi'ne gidiyor. Bu hattın en büyük artısı o olur ki Yenişehir'den YHT'ye eğer Banliyö hattı olsa Bursa YHT-Yenişehir H.Limanı-Yenişehir YHT arası çalışsa olacağı senaryo şu olurdu İnegöl'den Bursa'ya gitmek yerine Yenişehir YHT'ye gidilir. YHT'den Bursakart ile bir BURBAN (Bursa Banliyo hattı) ile YHT'ye kadar gidip oradan Bursaray aktarması yapsa daha iyi olacak.
Ek olarak Bursa'dan bence Küçük Sanayi İstasyonu'ndan bir hat yapılabilir YHT İstasyonu'na Balat'taki.

Bu kadar durak olduğunda Yenişehir'den sonra hızlı trenin çok esprisi olmayacak sanki?

Şöyle olabilir tabii teknik olarak mümkünse.

Mevcut istasyonlarda duracak, Cüneyt abinin önerdiği istasyonlarda durmadan ilerleyecek hızlı tren işletimi ile hem mevcut istasyonlarda hem de Cüneyt abinin önerdiği istasyonlarda duracak banliyö işletimi aynı hat üzerinde gerçekleştirilebilir.

Şöyle olabilir tabii teknik olarak mümkünse.

Mevcut istasyonlarda duracak, Cüneyt abinin önerdiği istasyonlarda durmadan ilerleyecek hızlı tren işletimi ile hem mevcut istasyonlarda hem de Cüneyt abinin önerdiği istasyonlarda duracak banliyö işletimi aynı hat üzerinde gerçekleştirilebilir.
Mümkün olmaması gibi bir ihtimal yok. Aynen öyle; banliyö sistemi, YHT’den bağımsız çalışacak zaten. Sakarya’da da HT ve banliyö aynı hattı kullanıyor. Bu durum buna örnek olarak gösterilebilir.

Kaldı ki istasyonlarda durakları farklı oluyor; sadece ray altyapısını ortak kullanıyorlar. İstasyona yaklaşırken banliyö treni ana hattan ayrılarak kendi hattına ve peronuna geçiyor. HT ise hız ve konfor avantajını korumak adına ana hattını terk etmeyecektir diye düşünüyorum.

Mümkün olmaması gibi bir ihtimal yok. Aynen öyle; banliyö sistemi, YHT’den bağımsız çalışacak zaten. Sakarya’da da HT ve banliyö aynı hattı kullanıyor. Bu durum buna örnek olarak gösterilebilir.

Kaldı ki istasyonlarda durakları farklı oluyor; sadece ray altyapısını ortak kullanıyorlar. İstasyona yaklaşırken banliyö treni ana hattan ayrılarak kendi hattına ve peronuna geçiyor. HT ise hız ve konfor avantajını korumak adına ana hattını terk etmeyecektir diye düşünüyorum.

Buna ek olarak Hal ve TEKNOSAB'a önerdiğin istasyonlar yük taşımacılığının demiryolu aracılığıyla yapılmasının önünü de açacak.

Öbür yandan ilçelerden Terminal'e, Şehir Hastanesi'ne, Uludağ Üniversitesi'ne vs. gelen uzun hatlar da kapatılıp ilçe araçlarının ilçelerindeki en yakın gara besleme yapması da sağlanacak.

Her açıdan bu banliyö tutar benden söylemesi.

Geri