Bursa'da Bugün Hangi Hatta Hangi Otobüs Vardı?

Aslında belki dediğiniz yüksek tabanlıların yana yatırabileni denenebilir. Şöför durakta aracı yana yatırır ama mümkünse basamaksız üretilmesi lazım aracın.

Aracına göre değişmekle birlikte tam alçak taban olmasına rağmen basamak kullanımı gerektirmeden erişilebilen koltuğu olmayan araçlar da var (Güleryüz Cobra gibi), bu tip 4-8 arası koltuğu olan 12 metrelik araçlar da da var, Karsan Atak gibi 4'ü katlanır toplamda 12 adet bu tip koltuğu olan araçlar da var. Karsan Atak'ın bu koltuk düzenini @Efe16 sevse de tüm yolcular oturduğunda havuz namına bir şey kalmıyor, bavul, tekerlekli sandalye, bebek arabası gibi havuza yerleşimi gereken şeylerin erişimini zorlaştırıyor. Kimse de bavul, tekerlekli sandalye, bebek arabası için katlanır koltuktan kalkmıyor malumunuz.

Aracına göre değişmekle birlikte tam alçak taban olmasına rağmen basamak kullanımı gerektirmeden erişilebilen koltuğu olmayan araçlar da var (Güleryüz Cobra gibi), bu tip 4-8 arası koltuğu olan 12 metrelik araçlar da da var, Karsan Atak gibi 4'ü katlanır toplamda 12 adet bu tip koltuğu olan araçlar da var. Karsan Atak'ın bu koltuk düzenini @Efe16 sevse de tüm yolcular oturduğunda havuz namına bir şey kalmıyor, bavul, tekerlekli sandalye, bebek arabası gibi havuza yerleşimi gereken şeylerin erişimini zorlaştırıyor. Kimse de bavul, tekerlekli sandalye, bebek arabası için katlanır koltuktan kalkmıyor malumunuz.
Son kasa Cobra’da yerde koltuk var diye hatırlıyorum. Novociti Life’ın koltuk düzenini beğenmiştim, yatay koltuk var.

IMG_7454.webp

Tam olarak B/16A hattında çalışacak araç

Özel Halk Otobüsleri'nin Jest'lerin yerine toplu Otokar Centro alımı şeklinde bir planı var ancak şu an durumu net değil, plan aşamasında. Eğer böyle bir şey olursa Centro artık Allison T1000 otomatik şanzıman ile çıkıyor. Jest'lerden sonra ilaç gibi gelir.

Özel Halk Otobüsleri'nin Jest'lerin yerine toplu Otokar Centro alımı şeklinde bir planı var ancak şu an durumu net değil, plan aşamasında. Eğer böyle bir şey olursa Centro artık Allison T1000 otomatik şanzıman ile çıkıyor. Jest'lerden sonra ilaç gibi gelir.
Minibüsü otobüse çevirenler bu Centro'ya ne yapar merak etmedim değil

Onu 19 ya da 21 yapmasınlar da

Yok abi 17+1 otobüs ruhsatı için yeterli. Hatta ruhsata işletmeden Jest'lerde dörtlü katlanır koltukları söktükleri gibi Centro'da da havuzdaki koltukları söküp ayakta yolcu kapasitesini artırırlar. 8 metreyi aratmaz. Fazla koltuk koymaları onların işine yaramaz.

Yok abi 17+1 otobüs ruhsatı için yeterli. Hatta ruhsata işletmeden Jest'lerde dörtlü katlanır koltukları söktükleri gibi Centro'da da havuzdaki koltukları söküp ayakta yolcu kapasitesini artırırlar. 8 metreyi aratmaz. Fazla koltuk koymaları onların işine yaramaz.
Centro'da ortadaki kısımları iptal etseler bile 2 bebek arabası zor sığıyor ki biz Sultan LF'lerde 1 den fazla bebek arabasını sığdırmaya çalışanları koridorda bebek arabasının durduğunu görmüştük. Fazla koltuk koyulamıyor araç ona göre dizayn edilmiş galiba yoksa İnegöl'dekiler 17 yi geçerdi o zaman.

Centro'da ortadaki kısımları iptal etseler bile 2 bebek arabası zor sığıyor ki biz Sultan LF'lerde 1 den fazla bebek arabasını sığdırmaya çalışanları koridorda bebek arabasının durduğunu görmüştük. Fazla koltuk koyulamıyor araç ona göre dizayn edilmiş galiba yoksa İnegöl'dekiler 17 yi geçerdi o zaman.

Bebek arabalı yolcular ve tutumları toplu taşımada hep tartışma konusu olmuştur. Şoförler kendi cephesinde haklı, bebek arabalı yolcular kendi cephesinde haklı ancak ben bu konuda taraf belirleyecek olursam şoförlerin tarafını tutarım.

Toplu taşıma araçlarında şahıs yükleniciler (onlarda her bir yolcu doğrudan kâr, diğerlerinde havuz sistemi var) dışında herkes maaşlı çalışıyor. Yani mevcut özel halk otobüslerinde bebek arabasını zorla katlatıp daha fazla yolcu almanın şoföre / mal sahibine doğrudan bir artısı yok. Burulaş şoförleri zaten sabit maaşlı olduğu için onların da fazla yolcu taşıma kaygısı yok. Şoförlerin bebek arabasını katlattırmadaki amacı bebek arabasının araç içindeki yolcu hareketini kısıtlamaması ve bebek arabası nedeniyle araca binemeyip dışarda kalan yolcu mağduriyetini önlemek.

Bu yüzden bebek arabalı yolcuların kanguru kullanıp bebeği kanguruya yerleştirip bebek arabasını da katlayıp araçlara binmesi iyi olacaktır. Bu doğrudan bebeğin içinde yattığı bebek arabasını araca yerleştirip gitmek kadar konforlu olmayacak ama toplu taşımadan yararlanırken insanların kendi haklarına girmediği sürece birbirine empati yapması gerekir. Hatta bu empati, binilecek hat tercihinde bile belirli düzeyde gerekli.

Ben de şahsen Şehreküstü, Timurtaşpaşa, Heykel gibi konumlardan evime gideceğim zaman Yiğitler, Esenevler bölgesi yolcuların hakkına girmeyip onlara alan bırakmak açısından 24B ve 24D hatlarını kullanmamaya çalışıyorum. Onun yerine 25A, 25B, 25D (nadiren de 27A) tercih ediyorum.

Çok iyi tabi tüm minibüs işletilen burulaş ve öho hatlarının bu otobüslerle yenilenip halkı sıkıntıdan kurtarmak gerekli burulaş ne zaman çalışma yapacak bakalım.

8 metre araç tam orta yol. Minibüs olduğunda maliyet düşüyor ama en ufak talep artışında araçlar yetersiz kalıyor. Valiz ve tekerlekli sandalye erişimi bu araçların otobüs hatlarında çalışması sırasında sıkıntılı oluyor. Köy hattında olsa koymaz.

Yolcusu az olan/hiç olmayan seferlerde de aracın motor hacminin görece düşük olması (4.5 litre), kasasının hafif olması vs. zararı çok yüksek tutmaz, tolere edilebilir.

Sınırlı sayıdaki plakanın bu araçlara takılmasıyla bir hatta çalışması gereken plaka sayısı düşerken geri kalan plakaların diğer öho hatlarına takviyesi, istedikleri burulaş hatlaına girişi vs. sağlanır. Dışarıda yolcu kalmaz. 8 metre otobüsün minibüse göre artışı kaçınılmaz maliyeti buradan tolere edilebilir. Görmek isteyene.

Burulaş tarafından işletilen G5 (Balaban - Arabayatağı İst.) hattında normalde iki Burulaş Jest'i çalışırken garip bir şekilde bir Burulaş Jest'i ile bir de Barakfakih Koop. Jest'i çalışıyordu.

Takviye araç olacağını hiç sanmıyorum Burulaş buraya illa ki bir yerden Jest çekip koyar. Köy kooperatifinden takviye araç isteyecek değil.

Ancak bu araç neden bugün bu hatta onu merak ettim. Ortak işletime mi geçildi, yoksa tamamen kooperatife mi devredilecek. Eğer devir olacaksa G5 gibi bir hatta Barakfakih Koop.'un alakasını çözmeye çalışacağım 😂

Hatırlarsanız yakın zamanda Burulaş genel müdürü Fahrettin Beşli de bu kooperatife ziyarette bulunmuştu.

Burulaş tarafından işletilen G5 (Balaban - Arabayatağı İst.) hattında normalde iki Burulaş Jest'i çalışırken garip bir şekilde bir Burulaş Jest'i ile bir de Barakfakih Koop. Jest'i çalışıyordu.

Takviye araç olacağını hiç sanmıyorum Burulaş buraya illa ki bir yerden Jest çekip koyar. Köy kooperatifinden takviye araç isteyecek değil.

Ancak bu araç neden bugün bu hatta onu merak ettim. Ortak işletime mi geçildi, yoksa tamamen kooperatife mi devredilecek. Eğer devir olacaksa G5 gibi bir hatta Barakfakih Koop.'un alakasını çözmeye çalışacağım 😂

Hatırlarsanız yakın zamanda Burulaş genel müdürü Fahrettin Beşli de bu kooperatife ziyarette bulunmuştu.
Bunu bende gördüm bilmediğim bir devir var diye düşündüm ilginç

Deneme yapılıyor sanırım, Koop tamam derse devir yapılabilir

Zaten daha önce bu koop ile ilgili (nakit) Erdoğanköy, Barakfakih ve Narlıdere minibüsleri, (kartlı sistem) Kestel minibüsleri dolayısıyla bir iş barışı durumu olduğunu söylemiştim. Belli ki tamamen el çektirmek yerine bir yerlerde değerlendirmeye çalışıyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam bu kooperatifte 30-35 civarı Karsan Jest var. Bakalım nasıl bir değerlendirme olacak.

Sadece şuan Barakfatih Koop'un Jest'i var acaba Burulaş ile dönüşümlü mü çalışıyorlardı ?

Yanlış görmüş olmayın Burulaş'ın 566'sı da hatta.

Bu arada Barakfakih Koop. tarafından işletilen D13 (Barakfakih) ve D13A (Narlıdere) hatlarında da sefer sayıları azaltılmış.

Buradan iki araç arttırıp G5 ve D25'e girdiler diye düşünüyorum.

D25 de burulaş çalışmıyordu ki zaten Sözleşmeli jestler vardı

Açıldığında Avdancık - Siteler arası çalışırken kooperatif vardı. Seçköy'e uzatıldıktan kısa bir süre sonra Burulaş'a geçti. Bu geçişte Burulaş kendi bünyesindeki D16B'yi kooperatife vermişti. Muhtemelen dün de D25'i geri aldılar.

Yanlış görmüş olmayın Burulaş'ın 566'sı da hatta.

Bu arada Barakfakih Koop. tarafından işletilen D13 (Barakfakih) ve D13A (Narlıdere) hatlarında da sefer sayıları azaltılmış.

Buradan iki araç arttırıp G5 ve D25'e girdiler diye düşünüyorum.
Barakfatih kısmındaki sefer sayısının azaltılmış olması o bölgedeki insanlar için bir dezavantaj aktif bir hat o da arası.

Geri