Bursa'da Minibüs Taşımacılığı Ve Bursakart Sistemine Entegrasyonu

Erikli Fidyekizik ne zaman dönüşecek acaba

Yeni Minibüsçüler Odası başkanı Engin Solmaz dönüşümün gerçekleştirilmesini istiyor hatta mal sahipleriyle ortak açıklamaları var ancak Özel Halk Otobüsleri'nin engel olduğunu belirtiyor.

Doğu grubu Özel Halk Otobüsleri hak bakımından batı özel halk otobüsü veya minibüsler ile aynı haklara sahip olmasa da Özel Halk Otobüsçüleri Odası'na bağlı oldukları için oda yönetimi karışabiliyor...

Mesela taze olarak aldığım bilgi; Görükle durağında dönüşüm için Burulaş en erken 2027 yılını işaret etmiş, 2028 sonuç hedef olarak belirtmiş durağa. Bu arada ödemeler konusunda ciddi sıkıntılar varmış. Burulaş'ta delik var biliyoruz ama para yönetimi konusunda yani finans tarafında da ciddi sıkıntılar var gibi

Mesela taze olarak aldığım bilgi; Görükle durağında dönüşüm için Burulaş en erken 2027 yılını işaret etmiş, 2028 sonuç hedef olarak belirtmiş durağa. Bu arada ödemeler konusunda ciddi sıkıntılar varmış. Burulaş'ta delik var biliyoruz ama para yönetimi konusunda yani finans tarafında da ciddi sıkıntılar var gibi

Buradan anlıyoruz ki minibüsçüler de dönüşüme girmek istiyor. Bir de özel halk otobüslerine (batı) bak...

Bu arada bu finans durumuyla ilgili sence ne yapılabilir?

Deliğin nedeni bulunması lazım.

İşin özeti Burulaş kendini düzeltmediği sürece minibüs dönüşümleri ağırdan olacak gibi duruyor.

Bildiğim kadarıyla da şu an minibüs dönüşümüne karşı olan bir durak yok. Herkes hakediş güvencesi bekliyor. Ödemeler nizami olmadığı sürece dönüşüme katılmayacaklarını belirtenler var ancak dönüşüm istemeyen bir durak duymadım daha.

Güvenilir bir kaynaktan duyduğum son habere göre kartlı sistemde faaliyet gösteren ÖHO, sözleşmeli ve durak minibüslerinde burunsuz araç (Karsan Jest) dayatması kaldırılıp mavi minibüslerdeki gibi Peugeot Boxer, Mercedes Sprinter tarzı araçlara serbestlik getirilmiş.

Batı grubu özel halk otobüslerinin planı ne olur bilemem, ayrıca onların asgari 8 metrelik otobüslere dönmesi daha uygun olur ancak sözleşmeli ve durak minibüsleri için bu karar iyi bir haber. Böylece nakit çalışan durak minibüslerinin dönüşümünü kolaylaştırır ve araç çeşitliliği artar.

Güvenilir bir kaynaktan duyduğum son habere göre kartlı sistemde faaliyet gösteren ÖHO, sözleşmeli ve durak minibüslerinde burunsuz araç (Karsan Jest) dayatması kaldırılıp mavi minibüslerdeki gibi Peugeot Boxer, Mercedes Sprinter tarzı araçlara serbestlik getirilmiş.

Batı grubu özel halk otobüslerinin planı ne olur bilemem, ayrıca onların asgari 8 metrelik otobüslere dönmesi daha uygun olur ancak sözleşmeli ve durak minibüsleri için bu karar iyi bir haber. Böylece nakit çalışan durak minibüslerinin dönüşümünü kolaylaştırır ve araç çeşitliliği artar.
Serbestlik ile birlikte inşallah bir standart belirlenmiştir

Serbestlik ile birlikte inşallah bir standart belirlenmiştir

Fahrettin Beşli yakın zamanda Instagram'da yaptığı paylaşımda "taşra hatları için belirlenen minibüsler" diye belirterek örnek araç olarak Görükle durağı (35G) çıkması bir Citroën Jumper'ı inceledikleri fotoğrafa yer vermişti.

Screenshot_20260328_113444_Instagram.webp

Umarım bu serbestlikte doğrudan bu tip araçlar referans alınmayıp Sprinter City gibi fabrikasyon araçlar ve kaliteli dizayna sahip hat tipi minibüsler de araştırılmış, ona göre bir standart belirlenmiştir. Yoksa bu serbestlik bize Jest'leri arattırır.

Son düzenleme:
Tahminimce öyle olacak işin sonu. Çünkü standart ve BURULAŞ pek yan yana gelemiyor son dönemlerde

Yalnız minibüsçülerin genel olarak tercih ettiği bu tip minibüsler (istisna birkaç araç dışında) alçak taban değil ve engelli rampasına sahip değil. Bu iş nasıl olacak? Ertuğrulgazi/Polis Okulu sarı araçlarında bu tipteki bir iki araç Jest gibi alçak giriş ve engelli rampalı ama bu tipteki diğer araçları mavi minibüsler gibi yüksek taban, engelli rampasız.

Kırklareli'de dönüştürülen bir Mercedes Sprinter Citybus ki aracın arka kısmı havuzu geniş engelli rampası mevcut ve kanatlı kapıya sahip 17 oturan 5 ayakta olduğunu belirtmişler ve fiyat olarak ama yüksek verilmiş eğer ÖHO, Minibüsçüler ve Burulaş bu tarz araçlara yönelirse hem taşımacılık konusunda rahatlık sağlanır hemde dediğiniz gibi çeşitlilik artar.

1774906400982.webp

Bu minibüs model serbestliğini biz merkez araçları için konuşsak ta bu durum aslında en çok çevre ilçelere yaradı. Buralardaki kartlı sistem entegrasyonları da hızlanır, açılmayı bekleyen 772 ve diğer dağ ilçeleri ring hatları da hayata geçer.

Kırklareli'de dönüştürülen bir Mercedes Sprinter Citybus ki aracın arka kısmı havuzu geniş engelli rampası mevcut ve kanatlı kapıya sahip 17 oturan 5 ayakta olduğunu belirtmişler ve fiyat olarak ama yüksek verilmiş eğer ÖHO, Minibüsçüler ve Burulaş bu tarz araçlara yönelirse hem taşımacılık konusunda rahatlık sağlanır hemde dediğiniz gibi çeşitlilik artar.
Ne güzel olmuş şunu yapmak zor değil.

Minibüs işleticilerine gelen araç serbestliğinin ardından Burulaş Odunluk İşletme'de hat dışı sinyal veren üç minibüs tespit ettim. Bu araçlar normal plaka (M değil) olup ikisi 2018 Boxer biri 2019 Jumper.

2019 model Jumper çok yüksek ihtimal Görükle 35G'deki 16 M 2109 plakalı aracın çıkması çünkü bu araç hem mal sahibi tarafından 2018 Jest ile yenilendi hem de önceki mesajlarda belirttiğim gibi Fahrettin Beşli'nin paylaşımında plakasız olarak yer aldı (üzerindeki 22109 kodundan anlayabilirsiniz)

Dizayn standardı, toplu alım gibi çözümler gelmeden muhtemelen bu tip araçları bütünleşik bilet sistemi içerisindeki M plakalı (Batı ÖHO ve nakitten dönüşüme giren) araçlarda çok fazla görmeyeceğiz ancak sözleşmelilerde ihtimal yüksek.

Bu süreçte köylere çalışan Umurbey Koop., Barakfakih Koop., Akçalar Koop. (7C), Gölyazı Koop. (B35M) ve her biri şahıs tarafından işletilen B22/B22K, B30, B33G, B33M, B35, 60B gibi yerlerde bu tip araçları görmeyi bekliyorum. Bunların yanında Mustafakemalpaşa ve Gemlik merkezlerinde de bu araçların hizmete girme ihtimali olabilir.

Minibüs işleticilerine gelen araç serbestliğinin ardından Burulaş Odunluk İşletme'de hat dışı sinyal veren üç minibüs tespit ettim. Bu araçlar normal plaka (M değil) olup ikisi 2018 Boxer biri 2019 Jumper.

2019 model Jumper çok yüksek ihtimal Görükle 35G'deki 16 M 2109 plakalı aracın çıkması çünkü bu araç hem mal sahibi tarafından 2018 Jest ile yenilendi hem de önceki mesajlarda belirttiğim gibi Fahrettin Beşli'nin paylaşımında plakasız olarak yer aldı (üzerindeki 22109 kodundan anlayabilirsiniz)

Dizayn standardı, toplu alım gibi çözümler gelmeden muhtemelen bu tip araçları bütünleşik bilet sistemi içerisindeki M plakalı (Batı ÖHO ve nakitten dönüşüme giren) araçlarda çok fazla görmeyeceğiz ancak sözleşmelilerde ihtimal yüksek.

Bu süreçte köylere çalışan Umurbey Koop., Barakfakih Koop., Akçalar Koop. (7C), Gölyazı Koop. (B35M) ve her biri şahıs tarafından işletilen B22/B22K, B30, B33G, B33M, B35, 60B gibi yerlerde bu tip araçları görmeyi bekliyorum. Bunların yanında Mustafakemalpaşa ve Gemlik merkezlerinde de bu araçların hizmete girme ihtimali olabilir.
Bu minibüs serbestliği alt yüklenicileri (İnulaş vs. kapsıyormu) bu arada büyük ihtimalle alınan araçlar Bursa'daki nakit sistemden çalışıp çıkan araçlardır.

Bu minibüs serbestliği alt yüklenicileri (İnulaş vs. kapsıyormu) bu arada büyük ihtimalle alınan araçlar Bursa'daki nakit sistemden çalışıp çıkan araçlardır.

Herkesi kapsıyor. Önceden sadece kırsal hatlarında çalışanlara serbestlik vardı. Bu yüzden Akçalar Koop'ta Peugeot Boxer vardı. Şimdi tüm alt yüklenicilere geldi.

Şimdi mesela geçen sene zorunlu olarak Jest alanlara biraz haksızlık gibi oldu sanki ama nasıl bir uygulama olacak merak ediyorum.

Screenshot_20260403_174218_Chrome.webp

Araç 2020 model Boxer ve 7201 filo kodu verilmiş.

Bu sayede Büyükorhan'da da kartlı sistem olacak. Burulaş'ın yakın zamanda gündeme gelen hakediş sorunu ile ilgili bir iyileşme olmasa kartlı sistemin zerresi olmayan ilçelerde entegrasyon olmazdı. Bir şeyler çözülmüş belli ki.

Ekli dosyayı görüntüle 37642

Araç 2020 model Boxer ve 7201 filo kodu verilmiş.

Bu sayede Büyükorhan'da da kartlı sistem olacak. Burulaş'ın yakın zamanda gündeme gelen hakediş sorunu ile ilgili bir iyileşme olmasa kartlı sistemin zerresi olmayan ilçelerde entegrasyon olmazdı. Bir şeyler çözülmüş belli ki.
Ben batı öho harici bir serzeniş duymadım onlarda seçim vardı bence biraz belediye alet edildi.

Ben batı öho harici bir serzeniş duymadım onlarda seçim vardı bence biraz belediye alet edildi.

Ben aynı sorunu kartlı sisteme giren minibüslerde de duydum. Tabi ÖHO gibi gündem oluşturmadılar ama. Görükle durağı mesela hakediş sorunu çözülmeden dönüşüme devam etmeyeceğiz diyordu. @mustafag

Ayrıca belediye yönetiminde kim olursa olsun hakediş sorununda özel halk otobüsleri vs. tepki gösterir. Geçmişte de benzer örnekler olmuştu.

Ben aynı sorunu kartlı sisteme giren minibüslerde de duydum. Tabi ÖHO gibi gündem oluşturmadılar ama. Görükle durağı mesela hakediş sorunu çözülmeden dönüşüme devam etmeyeceğiz diyordu. @mustafag

Ayrıca belediye yönetiminde kim olursa olsun hakediş sorununda özel halk otobüsleri vs. tepki gösterir. Geçmişte de benzer örnekler olmuştu.
Durak istekli (Görükle için diyorum) ama Burulaş şuan geri adım atıyor. Kurum olarak ödemeler dengesini iyileştirirse kartlı sisteme geçişler hızlanacak.

Dağ yöresi hatlarının anlaşması geçen yaz sonu (2025) yapılmıştı diye hatırlıyorum

Durak istekli (Görükle için diyorum) ama Burulaş şuan geri adım atıyor. Kurum olarak ödemeler dengesini iyileştirirse kartlı sisteme geçişler hızlanacak.

Dağ yöresi hatlarının anlaşması geçen yaz sonu (2025) yapılmıştı diye hatırlıyorum

Ben de Görükle durağının istekli olduğunu duydum ama ödeme dengesi iyileşmezse dönüşüme girmeyeceklerini de duydum.

Ayrıca mavi minibüslerde daha önceki mesajlarda bahsettiğim gibi durak kararı olarak değil ama yönetim cephesinden başkan Engin Solmaz'ın dönüşümü istediğini ama Özel Halk Otobüsleri'nin engel olmaya çalıştığını (doğu grubu öho ile iş barışı) duymuştum.

Dağ yöresi için her bir ilçenin merkezinde ring hattı (Keles 741M haricinde) oluşturulduğunu (biri de Orhaneli 772'dir) gördüm ancak 772 dahil hiçbir hat faaliyete geçmemişti. Bu CAC ve CAD plakalı 3 minibüs muhtemelen Büyükorhan, Harmancık ve Orhaneli ring hatları için (biri zaten belli oldu)

Geri