Bursaray Hat 3 : Çalı - Demirtaş Hafif Raylı Sistem Hattı (Proje)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mustafag
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
TBM kullanılırsa aslında bu dönem sonuna da yetişir. İnşallah TBM kullanırlar da hızlı hızlı tünelleri delip geçerler. İnşaata başlasınlar bu döneme yetişmesede olur. Belki etap etap metro hattını açmayı düşünüyorlardır. Küçük sanayi yunuseli arası bu dönem sonuna açılabilir.
Allah aşkına rüyacı olmayalım daha hat aygm den onay alıcak Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınacak İstanbul kaç yıldır bütçeye alınmak için onay bekliyor

Ben 240 m peron uzunluğu olan ağır raylı sistem yapacakalarını hiç sanmıyorum bursarayın yer altına alınmış versiyonu olacak bence o kadar maliyeti karşılayacak durumu yok zaten belediyenin hayırlısıyla bir başlasın bakalım ihalesi bir yapılsın.
240 metre peron uzunluğu zaten hayal 120 metre peron boyunda mevcut BursaRay dan farkı otonom şürüşü destekeleyecek şekilde gagway boru tipi araçların kullanılacağı bir hat olur diye tahmin ediyorum ben yani modern BursaRay

240 metre peron uzunluğu zaten hayal 120 metre peron boyunda mevcut BursaRay dan farkı otonom şürüşü destekeleyecek şekilde gagway boru tipi araçların kullanılacağı bir hat olur diye tahmin ediyorum ben yani modern BursaRay
Otonom araç alacak para varmı ki:D Eldekilerden ek yaparlar kullanılar aha buraya yazdım dedi dersiniz.:D

0 dan yapılacak bir hat olduğu ve kemik hatlardan biri olacağı için ben maliyeti ne kadar olursa olsun otonom sürüşe uygun paks sistemli istasyonlarının tamamı scada sistemleri ile ikm merkezinden kontrol edilebilecek şekilde yapılmasından yanayım

Otonom araç bu işin artık gerçekliği. Zamanında nasıl atlı tramvaydan elektrikliye geçildi ise bu otonom işi de oraya gidiyor
Yani hattın günlük yolcu kapasitesi 700 bin yolcu diye planlanıyor 40 set vagon olsa hatta 80 vatman yapar çift vardıyalı çalışma sistemi olarak planalrsak terminali dosabı içine alan bir proje olduğundan otonom sistem olursa isteniliği gibi gece seferleri işletimi de yapılabilir bence otonom yapılması lazım

Proje ihalesinin sonucu beklenirken Çalı-Demirtaş metrosu sorgulanıyor

Memleketi… Bursa’ya her gelişinde ulaşım sorunları üzerine gözlem yapıyor, tespitleri doğrultusunda öneriler geliştirip paylaşıyor.
Av.-İnşaat Yüksek İnşaat Mühendisi Ahmet Ünal görev yaptığı Erzurum Teknik Üniversitesi’nde güne Bursa’nın ulaşım projelerini izleyerek başlıyor.

Yıllarca…
T2 ve T1 tramvay hatları entegrasyonunu savundu. Bu yöndeki adımlardan sonra gündeminde, proje ihalesi yapılan Çalı-Demirtaş Metro hattı var.

Projenin büyüklüğüne dikkat çekerken şunları anımsatıyor:

Bir…
“Proje ihalesini alan firma 17.08.2026’da detaylarının hazırlanması işini tamamlayacak. Asıl yapım işi ihale süreci bundan sonra başlayacak. Emek-Şehir Hastanesi projesinin tamamlanma süresi 27.07.2020’ydi, ama iptal olup yenilenmesi durumunda süreç uzar.”

İki…
“Emek – Şehir Hastanesi güzergahı ikinci ihalesi sonucunun 23.11.2022 tarihinde ilan edildiği düşünüldüğünde, olası itirazlar ve ihalenin iptali durumunda tekrar ihaleye çıkılıp da benzer süreçler Çalı-Demirtaş, Üniversite-Görükle hatlarında yaşanırsa en iyi ihtimalle yaklaşık 3 yıl sonra başlayacağını öngörmek ihtimaller dahilinde.”

Üç…
“Emek-Şehir Hastanesi proje hazırlanması Temmuz 2020 olmasına karşın henüz bitmediğini ve açılamadığını düşündüğümüzde; çok daha uzun olacak, kamulaştırma süreçlerinin de olacağı Çalı-Demirtaş hattının 17.08.2026’dan 5 yıl sonra tamamlanacağı beklemek iyimserlik.”

Kaygısı şu:
“Seçim taahhütlerinden olduğunu bildiğimiz bu proje mevcut güzergaha paralel hat niteliğinde. Açılması en iyi ihtimalle 5 sene sonrasına olur.”

Merak ettiği şu:
“Gün içinde toplu taşımadaki biniş-iniş verilerinin Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu bilindiğine göre, fayda-maliyet analizi yapıldı mı?”

Sorusu da şu:
“Çalı-Demirtaş arasında yolculuk yapan sayısı bu şekilde milyarlarca liraya tamamlanacak projenin yapımını gerektirecek kadar faydalı mı?”

Kaynak: Olay Gazetesi / Ahmet Emin Yılmaz

bursaray.webp

Çalı-demirtaşı boşversinler o proje 10 yılda bitmez ilk görükle-kurtulus hattı bir devlettem pay alsın bursada metro yapmak hayal artık şu acı gerçeği bir hazmedelim 9 kmlik görükle hattı bitirilirse 5 yıla öpüp başımıza koyalım.

Bu hat başlayana kadar Kocaeli'de ki metro biter. seçim vaadi olarak kalır Seçimden sonra başlasa iyi

18 kasımda çalı-demirtaş ve görükle raylı sistem hatları yatırım proğramına alınacaktı. Alındı mı acaba yatırım proğramına.

18 kasımda çalı-demirtaş ve görükle raylı sistem hatları yatırım proğramına alınacaktı. Alındı mı acaba yatırım proğramına.

Çalı - Demirtaş için hattın hızlı inşası, düşük maliyet ve esneklik imkanı açısından Silverline modeli uygulansa iyi olur diye düşünüyorum.

Hem otobüs hatlarıyla entegrasyon da kolay olur. 12, 18 ve 25 metrelik troleybüsler bu hatta ve bunun ardından yapılabilecek diğer Silverline tarzı yer altı metrobüs hatlarında güzelce çalışır.

Burulaş 2. HRS hattını kaldırabilir mi emin değilim açıkçası.

Geri