Bursaray Hat 3 : Üçevler - Terminal Raylı Sistem Hattı (Proje)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mustafag
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üçevler-Terminal Hattı Projesi’nde ise tamamı yer altından ilerleyecek hattın ulaşım ve fizibilite etütleri tamamlanmış olup, sondaj, altyapı ve proje çalışmaları Bakanlık ile koordineli bir şekilde devam etmektedir. Bu hat 13.5 kilometre uzunluğunda olup 9 adet istasyona sahip olacak.
Kaynak: olay.com.tr

Buradan anlayacağımız üzere proje Terminal'de son bulacak. DOSAB ve Demirtaş bağlantısı ilerleyen süreçte tahminen tramvay şeklinde olacak ya da hiç olmayacak. Tamamı yer altından gidecek tek hat olacak sanırım. Bu hattın depo ve bakım atölyesi nerede olacak acaba?

Kaynak: olay.com.tr

Buradan anlayacağımız üzere proje Terminal'de son bulacak. DOSAB ve Demirtaş bağlantısı ilerleyen süreçte tahminen tramvay şeklinde olacak ya da hiç olmayacak. Tamamı yer altından gidecek tek hat olacak sanırım. Bu hattın depo ve bakım atölyesi nerede olacak acaba?

Terminal T2 depoyu büyüterek yapabilirler mi acaba?

Bu hattın ben şehirhastanesi-üçevler bağlantısı olacağını düşünüyorum ve depo sahası olmayacak bence bursaray şekilnde entegre olacak.

7/8 yıldır siyasiler gaz almak için ortaya atar durur.Şu an için uygulanması zor.
Önce Görükle Trio önüne bir getirin Bursarayı.
O bile en az 3 yıl.

Çalı–Demirtaş hattının da kentin kuzey–güney aksında önemli bir boşluğu dolduracağını aktaran Başkan Mustafa Bozbey, “Ancak bu hat 2018 yılında Bursa Ulaşım Ana Planı’na dahil edilmiş ancak ilerleme sağlanmamıştır. Göreve geldikten sonra bu projeyi yeniden gündeme aldık. Güzergâh, sondaj ve koridor çalışmaları hızlı bir şekilde Bursa Büyükşehir Belediyesi ile AYGM tarafından birlikte yürütülmektedir. Hat; Çalı–Üçevler, Üçevler–Terminal ve Terminal–Demirtaş olmak üzere üç etap halinde planlanmıştır” dedi.

Üçevler-Terminal hattı hakkında bilgi veren Başkan Mustafa Bozbey, hattın 13,5 kilometre uzunluğunda olduğunu, yer altında gideceğini ve 9 istasyondan oluşacağını açıkladı. İki noktada BursaRay ile kesişerek aktarma istasyonu bulunacağını belirten Başkan Mustafa Bozbey, kendi olanaklarıyla mevcut T2 hattını Terminal’den Demirtaş’a uzatacaklarını vurguladı.

Kaynak: Bursa Büyükşehir Belediyesi

36662_MTY5NzlmYz_8.webp

Basın toplantısı düzenleyip proje çalışmaları devam ediyor demek yerine artık çalı-demirtaş hattının inşaat çalışmalarının bir an evvel başlatılması gerekiyor.

13,5 kmlik bir yapıyı yer altından inşaa ediyorsun da mesela Demirtaş'a gelince elini kolunu ne bağlamış oluyor? DOSAB içinden tramvayı götürmekte kolay değil

Bursa'da uzun süredir gündemde olan yeni raylı sistem hattı için kritik eşik aşıldı. Üçevler ile Şehirlerarası Otobüs Terminali arasında planlanan yeni hat, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dün kabul edilerek resmiyet kazandı.

YENİ HAT BURSA'NIN YÜKÜNÜ ALACAK

Projeye göre yeni hat, M1 (Emek-Arabayağı) ve M2 (Üniversite-Kestel) hatlarında yaşanan yolcu yoğunluğunu dengeleyecek. Bağlarbaşı/Esentepe ve Fatih Sultan Mehmet istasyonlarında sağlanacak aktarma imkanlarıyla ulaşım daha akıcı hale gelecek.

ÜÇEVLER'DEN TERMİNAL'E UZANACAK

Yaklaşık 13,5 kilometre uzunluğundaki hat, Üçevler'den başlayarak Alaşarköy'e kadar uzanacak. Güzergah üzerinde Kültür, Beşevler, Konak, İhsaniye, Cumhuriyet, Esentepe, Bağlarbaşı, Yunuseli ve Alaşarköy gibi yoğun nüfuslu mahalleler yer alıyor.
Hat aynı zamanda Terminal'e ve sanayi bölgelerine doğrudan ulaşım sağlayarak hem çalışanlar hem de şehirlerarası yolcular için önemli bir alternatif olacak.

2027'DE BAŞLIYOR, HEDEF 2030

Projede takvim de netleşti. Buna görem inşaat çalışmalarının 2027 yılında başlaması planlanıyor ve hattın 2029-2030 döneminde tamamlanması öngörülüyor. Araç temini ve test süreçlerinin de bu takvimle paralel yürütütlmesi planlanıyor

Kaynak:Bursadabugün.com

2027'DE BAŞLIYOR, HEDEF 2030
Projede takvim de netleşti. Buna görem inşaat çalışmalarının 2027 yılında başlaması planlanıyor ve hattın 2029-2030 döneminde tamamlanması öngörülüyor. Araç temini ve test süreçlerinin de bu takvimle paralel yürütütlmesi planlanıyor
2040 diyelim biz ona yinede kabul edilip işlenmesi çok büyük bir adım.2027 başında başlarlarsa bursa için büyük bir adım olacaktır.

Bursa raylı sistemde baya hızlanacak o zaman ki Acemler Aktarma İstasyonu projesinin akıbeti ne oldu belli değil.
O yapılmazsa halimiz harap umarım oda planlara işlenir biran önce bu arada belediyenin sitesinde ilginç birşey var projelerde 5 yıldır yapımı planlanan görükle etabı PLANLANAN bölümde görünürken üçevler-terminal hattı DEVAM EDEN bölümünde görünüyor gerçekten çok ilginç.

2040 diyelim biz ona yinede kabul edilip işlenmesi çok büyük bir adım.2027 başında başlarlarsa bursa için büyük bir adım olacaktır.

İhalelerin mevcut raylı sistemleri hızlıca tamamlayan firmalara verilmesi daha doğru olur. Ya da diğer şehirlerde raylı sistem inşaatlarını hızla tamamlayan firmalara...

Taşyapı iyi ancak Şehir Hastanesi etabındaki ortağı Söğüt İnşaat fos çıktı.

Bununla birlikte yeni tramvay hatları inşaatı ve mevcut tramvay hatlarının iyileştirilmesi projeleri de gündeme alınmalı. Merkezi iktidarla aynı partiden olan Recep Altepe ve Alinur Aktaş dönemi siyasi ikliminden çok daha farklı bir siyasi iklim var şu an. Şahin Biba vekilliğiyle yönetimi devralan siyasi iktidar önceki dönemlerden farklı olarak şu an elinde büyük bir koz bulunduruyor ve bunu değerlendirmediğindeki olası sonuçlarının farkında (Konunun siyasete çekilmemesini rica ederim)

İhalelerin mevcut raylı sistemleri hızlıca tamamlayan firmalara verilmesi daha doğru olur. Ya da diğer şehirlerde raylı sistem inşaatlarını hızla tamamlayan firmalara...

Bununla birlikte yeni tramvay hatları inşaatı ve mevcut tramvay hatlarının iyileştirilmesi projeleri de gündeme alınmalı. Merkezi iktidarla aynı partiden olan Recep Altepe ve Alinur Aktaş dönemi siyasi ikliminden çok daha farklı bir siyasi iklim var şu an. Şahin Biba vekilliğiyle yönetimi devralan siyasi iktidar önceki dönemlerden farklı olarak şu an elinde büyük bir koz bulunduruyor ve bunu değerlendirmediğindeki olası sonuçlarının farkında (Konunun siyasete çekilmemesini rica ederim)
Mevcut hatlardaki iyileştirmeler (kataner hatlarının rijit katenere çevrilmesi, dış müdahalelerden uzak tutulacak çalışmaların yapılması, peron ve ray iyileştirmeleri..) gibi bir çok şey yapılabilir.

Ellerindeki koz hep büyüktü ama hiçbir zaman değerlendirmediler. Ellerindeki en büyük buyukşehir Bursa idi yine bir şey görmedik. Ama yine de amaçları İstanbul'a yatırım yapıp ordan oy ummak, Bursa cepte zaten. Neredeyse çeyrek asırdır bitmeyen ve yıllardır bitmeyen sehir hastanesi metrosunu bitirip onların haberini yapacaklar zaten onlari kullanacaklar yatırım yaptık diye. Ben yine bir şey beklemiyorum bir umudum yok

Ellerindeki koz hep büyüktü ama hiçbir zaman değerlendirmediler. Ellerindeki en büyük buyukşehir Bursa idi yine bir şey görmedik. Ama yine de amaçları İstanbul'a yatırım yapıp ordan oy ummak, Bursa cepte zaten. Neredeyse çeyrek asırdır bitmeyen ve yıllardır bitmeyen sehir hastanesi metrosunu bitirip onların haberini yapacaklar zaten onlari kullanacaklar yatırım yaptık diye. Ben yine bir şey beklemiyorum bir umudum yok

Burada yanlış düşündüğünüzü düşünüyorum.

2009'dan 2024'e kadar dediğiniz gibi Bursa Cepte anlayışı vardı ancak 2024 yerel seçimlerinde eski başkan Mustafa Bozbey'in kazanması Bursa Cepte anlayışının artık geçerli olmadığını ortaya koydu.

Şu anki Şahin Biba vekaletinin de bu açıdan bir koz olduğunu düşünüyorum. 2029 yerel seçimlerine kadar ne olur bilemeyiz ancak o zamana kadar Şahin Biba vekalet ederse yönetim anlayışının "Bir şey yaptık yaptık, yapmadık 2029'da yine kaybederiz" şeklinde olacağı işten bile değil. Yani artık sanıldığının aksine Bursa cepte falan değil.

Geri