Burulaş Araç Filosu Dökümü

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Arkadaşlık merhaba,
1 Ağustos'ta İstanbul'dan Gemlik'e taşındım ve toplu ulaşım sistemini anlamaya çalışıyorum. Birkaç sorum olacak. Bilgisi olanlardan cevap rica ediyorum.

1) Bursa'nın ÖHO araçları Yeşil & Beyaz sanırım. Yanlışım varsa düzeltin.
2) BURULAŞ filosuna ait araçlar Turuncu ve bir kısmı da sarı (eski araçlar) galiba ve onların plakası siyah plaka
3) Gemlik içerisinde Sarı & Beyaz araçlar var. Bunlar bir kooperatife ait olan araçlar galiba. ÖHO olarak da sayılabilir diye düşünüyorum.
4) Diğer ilçelerin durumunu bilmiyorum. Farklı renkte ve farklı şirketlerde araçlar var ise veya saydıklarım yanlışsa doğrusunu sizlerden rica edeceğim.

İyi Pazarlar.

Arkadaşlık merhaba,
1 Ağustos'ta İstanbul'dan Gemlik'e taşındım ve toplu ulaşım sistemini anlamaya çalışıyorum. Birkaç sorum olacak. Bilgisi olanlardan cevap rica ediyorum.

2) BURULAŞ filosuna ait araçlar Turuncu ve bir kısmı da sarı (eski araçlar) galiba ve onların plakası siyah plaka
3) Gemlik içerisinde Sarı & Beyaz araçlar var. Bunlar bir kooperatife ait olan araçlar galiba. ÖHO olarak da sayılabilir diye düşünüyorum.
4) Diğer ilçelerin durumunu bilmiyorum. Farklı renkte ve farklı şirketlerde araçlar var ise veya saydıklarım yanlışsa doğrusunu sizlerden rica edeceğim.

İyi Pazarlar.
Bursa'da ÖHO'lar yeşil beyaz ve mikrobüs olanlar ise sarı renktedir onlar da ÖHO'ya bağlı olarak çalışırlar. Burulaş araçları sarı kaplama ortasında kahverengi şerit vardır ve resmi plakalıdır. Gemlik'tekiler Kooperatif aracı oalrak geçer sarı beyaz ortasında gri şerit bulunur. Diğer ilçelerde ise İnegöl'de mesela araçlar sarı-beyaz ortasında gri şerit vardır. Ayrıca tavsiye vereyim Bursakart Mobil Uygulamasında sanal kart kısmını kullanabilirsin kartında para yoksa eğer oraya yükleme yapıp tam ücret alınıyor fakat aktarmalarda falan da indirim uyguluyor onu farkettim kullanışlı baya. Bursa'ya hoşgeldin.

Yani bu durumda 4 farklı şirket mi oluyor?
Yeşil Beyaz ÖHO
ÖHO'ya bağlı sarı
Sarı & Beyaz Koop.
BURULAŞ öz mal.

Arkadaşlık merhaba,

İyi Pazarlar.

Öncelikle hoş geldiniz. Zaten biliyorsunuzdur ancak hatırlatmak amacıyla tekrar bazı tanımlamaları yapmak isterim.

BURULAŞ: Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ait toplu taşıma işletmesi, araçları 'belediye otobüsü' sıfatında, resmi plakalıdır.
Özel Halk Otobüsü: Tüm şehirlerde belediye dışındaki şahıs, kooperatif ve şirketler tarafından işletilen araçlar için kullanılsa da Bursa'da belediye ve otobüsçüler tarafından sadece Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası'na bağlı faaliyet gösteren araçlar için (yeşil - beyaz otobüsler ve 16 M 10xxx plakalı minibüsler) kullanılmaktadır.
Sözleşmeli Halk Otobüsü: Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası'na bağlı olmayan tüm araçlar için (Gemlik'teki araçlar gibi) kullanılan bir tanımdır ancak biz onlara da ÖHO diyoruz.
Alt Yüklenici: Sözleşmeli halk otobüsü işleticileri için kullanılan bir tanımdır.

Gemlik'teki sarı beyaz araçlar dört ayrı kooperatife ait.

133, 134, 134F, 139 ve 140 hatlarında çalışan Karsan Jest minibüsler Umurbey Kooperatifi'ne ait
135, 135H, 136 ve 137 hatlarında çalışan otobüsler Kumla Kooperatifi'ne ait
103, 103A ve 104 hatlarında çalışan minibüsler Kurşunlu Kooperatifi'ne ait
Geri kalan hatlarda çalışan minibüsler ile 101 ve 105 hatlarında çalışan otobüsler Güzel Gemlik Kooperatifi'ne aittir.

Yani bu durumda 4 farklı şirket mi oluyor?
Yeşil Beyaz ÖHO
ÖHO'ya bağlı sarı
Sarı & Beyaz Koop.
BURULAŞ öz mal.

Tam olarak öyle değil.

Bursa'da kartlı sistemde çalışan araçlar üç farklı tipte. Bunu İstanbul'daki toplu taşıma araçlarıyla benzetme yapacak olursam şöyle olur:

Bursaİstanbul
Burulaş araçlarıİETT araçları
Özel Halk Otobüsleri(eski mavi renkli) Özel Halk Otobüsleri
Sözleşmeli Halk Otobüsleri(eski erguvan) Özel Halk Otobüsleri

Ancak özel halk otobüsü işletiminde Bursa'daki işleyişin İstanbul'dan bir farkı var. Bursa'daki yeşil beyaz özel halk otobüsleri ile yine özel halk otobüslerine bağlı olan 16 M 10001 - 10296 arası plakaya sahip minibüsler herhangi bir kooperatife veya şirkete ait olmayıp her biri bir kişiye ait olup, bu kişiler de Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası üyesidir.

Bu dediğim araçların dışında kalan tüm halk otobüsü ve minibüsler farklı kişilere, kooperatiflere ve şirketlere aittir. Bu yüzden Bursa'da toplu taşıma işletimi yapan sadece 4 farklı şirket olduğunu söyleyemeyiz. Yaztur, Bursabeyi, İnulaş, Özyenice Koop, Mustafakemalpaşa 63 nolu Koop., Mustafakemalpaşa HOTKOP, Barakfakih 124 nolu Koop., Üstündağ Turizm, Ernas Turizm, Akçalar Koop., Gölyazı Koop., Minibüs Koop., Ayazlar gibi sözleşmeli taşımacılar var.

Ayrıca kartlı sisteme giren minibüs duraklarının da her biri ayrı oluşum. Ertuğrulgazi - Polis Okulu, Kestel, Gürsu, Çirişhane, Görükle.

Bilgilendirmeler için tek tek teşekkür ediyorum dostlar. Küçük araçların toplu taşımaya ek yük oluşturduğunu görmemek de büyük körlük diye düşünüyorum ama yönetimin de önünde birtakım engeller var sanırım. Ulaşım gerçekten çok pahalı. Henüz ulaşım kartı bile çıkarmadım. 36 yıldır araç sahibi olmaya karşı olan birisi olarak, buraya taşınmadan 1 hafta önce ilk aracımı aldım annemi düşünerek ve her işimi araçla hallediyorum. Hem ekonomik hem zaman tasarrufu hem de konforlu. Bursa merkez için yorum yapamam henüz. Gemlik ve Mudanya'ya hakimim sadece. Neyse; uzatmayayım. İlgili konu başlığı değil çünkü. Herkese iyi Pazarlar diliyorum.

Bilgilendirmeler için tek tek teşekkür ediyorum dostlar. Küçük araçların toplu taşımaya ek yük oluşturduğunu görmemek de büyük körlük diye düşünüyorum
Bunu herkes görebiliyor ama burulaşın neden bu minibüs sevdasına kapıldığını bilmiyorum büyük otobüsler her zaman daha fazla yolcuyu daha ucuza taşır minbüs denen ulaşım aracı sadece insanlara sıkıntı çıkarıyor bu kafadan çıkmak lazım bursa merkez bölümde ilçelerde devam edebilir ona bişey demem ama merkez sorun gerçekten.

Ekonomik ömrünü doldurmuş otobüsler hibe edilmesi mantıklı olmuş ancak yerine 9 metrelik araçlar gerekiyor

Ben aslında 2018 ve 2019 model (391 - 417, 433 - 456 filo kodları arası) Jest'lerin filodan çıkarılıp yerine 8-9 metrelik otobüsler alınması gerektiğini düşünüyorum. 51 adet Jest bence çok iyi filo düzenlemesi olur.

Böylece 2022 model 6, 2024 model 19 araç olmak üzere filoda sadece 25 adet Jest olacak. Şu an 76 adet Jest var 😄

@Efe16 ne kadar çok Jest varmış Burulaş'ta değil mi?

Burulaş 4 adet Otokar Doruk'unu Zonguldak Belediyesi'ne hibe etmiş. 4 tane daha edilecekmiş.

Güzel birsey olmuş Zongulak Belediyesi'ne kazasız belasız kullanmayı nasip etsin. Umarız onlar da ilerleyen dönemlerde 0 araç alma nasip olur. Bence Bursa'da dağ ilçlerine ulaşım konusunda sorun yaşayan yerlere de araç hibesi vs. yapılabilir.

Ben aslında 2018 ve 2019 model (391 - 417, 433 - 456 filo kodları arası) Jest'lerin filodan çıkarılıp yerine 8-9 metrelik otobüsler alınması gerektiğini düşünüyorum. 51 adet Jest bence çok iyi filo düzenlemesi olur.

Böylece 2022 model 6, 2024 model 19 araç olmak üzere filoda sadece 25 adet Jest olacak. Şu an 76 adet Jest var 😄

@Efe16 ne kadar çok Jest varmış Burulaş'ta değil mi?
Jest yerine Centro denesek eskileri aradan çıkartıp değişiklik olsun 😂😂

Buna ek olarak bütçesi uyan ilçe belediyeler de otobüs alıp kartlı sistemde hat işletmeli. Burulaş'ın iş yükü dağıtılmış olur ve özelleştirmeden daha iyi olur bu yöntem.
Alt işleticilerin mevcut araçları peyderpey çekip takas veya satılıp yeni araçlara geçebilir ki şahıslar mevcut araçlarını yükleniciler müsaade edip satılsa ÖHO'daki gibi veya Burulaş'daki gibi farklı araçlar görürdük. Mesela bir şoför SULTAN LF'yi satıp mevzuata uyacak şekilde 12 metrelik ile veya 8 metrelik farklı bir araca geçebilecek.

Marka önemli değil sağlamlık şuan ön planda olmalı ve bi 50 adet Neocity veya Novocity Life gelse güzel olurdu ki Kocaeli BBB Karsan Atak ve Procity alımı yapmış ve güzel duruyordu.
Karsan Atak,Bmc Neocity ve Isuzu Novocity modellerinden hangisi olursa benim için sorun yok 3 üde güzel otobüsler.

Karsan Atak,Bmc Neocity ve Isuzu Novocity modellerinden hangisi olursa benim için sorun yok 3 üde güzel otobüsler.

Osmangazi Belediyesi Karsan Atak alıp ilçe sınırları içerisindeki birkaç hattı işletsin isterdim mesela. İşleten belediye olduğu için iş barışı sorunu da olmazdı.

Aslında 2 tane Atak alsalar da 16S'yi versek fena olmaz 😁

Osmangazi Belediyesi Karsan Atak alıp ilçe sınırları içerisindeki birkaç hattı işletsin isterdim mesela. İşleten belediye olduğu için iş barışı sorunu da olmazdı.

Aslında 2 tane Atak alsalar da 16S'yi versek fena olmaz 😁
Aslında Osmangazi içindeki belirli alanlara mesela belediye hat işletse ama Burulaş ve ÖHO karşı çıkabilir bazı belediyeler yapıyor aslında.

Bugün bmc neocitye bindim 1/SY hattında 25 oturan kapasitesiyle yoldan yolcuları topladı herkeste oturarak gideceği yere gitti 8 metre otobüsler gerçekten çok kullanışlı uzun aks mesafesi sayesinde 50-60 kişiye kadar yolcu alıyor şehiriçi bir çok hat için idealler.

Aslında Osmangazi içindeki belirli alanlara mesela belediye hat işletse ama Burulaş ve ÖHO karşı çıkabilir bazı belediyeler yapıyor aslında.

Onu diyorum ya. İlçe belediyeler bünyesine şehir içi otobüs alıp ya diğer şehirlerdeki gibi ücretsiz ring tarzı hizmet vermeli ya da Burulaş ile anlaşıp kartlı sistemde bazı hatları işletmeliler.

İlçe belediyelerinin Burulaş hatlarını işletmesi bence şu anki koşullar için en güzel çözüm.

Karma bir alım olsun daha iyi olur. Otokar ın yeni modellerini de Bursa sokaklarında görmek isterdik. Kent Lf körüklü veya Kent XL, Kent Lf modellerini, Centroyu zaten banko Jest in yerine isterdik.

Karma bir alım olsun daha iyi olur. Otokar ın yeni modellerini de Bursa sokaklarında görmek isterdik. Kent Lf körüklü veya Kent XL, Kent Lf modellerini, Centroyu zaten banko Jest in yerine isterdik.
Bursada 8 metre altı otobüs alımı olmamalı artık burulaş ve halk otobüsleri bunun ne zaman farkına varacak bakalım.

Geri