Burulaş - Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliğinden Haberler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Fotoğraf çekemedim ama bugün fark ettim. Ortayol Cami ile Derebahçe arasında 25D, 36, 36A, 3P, 3MU (Bursabeyi) şoförlerinin gayriresmi olarak kullandığı bir durak noktası vardı. Yıllardır insanlar orada otobüse biniyordu ancak durak direği vs. barındırmıyordu. 99 şoförleri de orada durak direği olmadığı için yukarı dönüşteki Ortayol Cami önü/karşısı duraklarını kullanıyordu.

Bu iki yöndeki gayriresmi durak resmiyete kavuşmuş. 1.Sultan Cd. adı verilen her iki durak ta önünden geçen 25D, 36, 36A, 3P, 3MU ve 99 hatlarının indi/bindisine açık. 99'un önceden kullandığı bayırdaki karşılıklı duraklar da üzerlerine 3P - 3MU durağıdır yazılarak 99'un indi/bindisine kapatılmış.

Hayırlı olsun.

WhatsApp Image 2025-12-04 at 16.58.56.webp WhatsApp Image 2025-12-04 at 16.58.55.webp

Bölgeyle ilgili yapılan durak düzenlemesi bu şekilde.

Camlı durak yukarı (güney) yönde olup yeni eklenen iki duraktan ötürü camlı durağın karşısında yer alan D3583 kodlu Davutkadı Cd. 3 adlı durak kaldırılmış. Muhtemelen kaldırılan durağın hizmet verdiği 99, 3P, 3MU'nun indi - bindisi ile yeni eklenen (geçmişte gayriresmi olarak kullanılan) duraklarda gerçekleşen 36, 36A ve 25D indi - bindilerini bir araya toplayıp durak performansını yükseltmeyi amaçladılar.

Ayrıca Siteler yönünde 99 hattında yukarı dönüşün hemen ardından Davutkadı Cd. 4 durağına yanaşma da sıkıntılı oluyordu. Bu yeni durakta indi - bindi daha iyi olacaktır.

Metronun elektriği dağdan gelecek: Orhaneli’de güneş tarlası kuruluyor

Yenilenebilir ve doğal enerji kaynakları olarak rüzgar santralleri ile güneş tarlaları son dönemin gözdesi oldular.

Nitekim…

Büyükşehir Belediyesi geçen dönem çok doğru kararla Bursaray istasyonları çatılarına güneş enerjisi panelleri koyup az da olsa çevreci enerji üretmeye başladı.

Fakat…

İstasyon çatıları, ya da bir önceki dönem başlatılan su depolarından elde edilen enerji Bursaray hattının tüm ihtiyacını karşılayamıyor.

O nedenle…

3 ay önce Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla, Orhaneli’nin Söğüt mevkiinde geniş bir alan güneş enerji santrali kurulmak üzere Burulaş’a devredildi.

Burulaş…

Burada oluşturacağı güneş tarlasında dev panellerden güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürüp metro için kullanacak ve enerji maliyetini düşürecek.

İşte…

GES kurulacak bu araziyi gezen Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli, aynı bölgede kurulu güneş tarlasını ziyaret edip inceleme yaptı.

Kısacası…

Metronun ihtiyacı enerji, dağ yöresinde güneş toplayarak elde edilecek. Bunun heyecanı da şimdiden Burulaş’ı sardı.
Kaynak: Olay - Ahmet Emin Yılmaz

3 ay önce Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla, Orhaneli’nin Söğüt mevkiinde geniş bir alan güneş enerji santrali kurulmak üzere Burulaş’a devredildi.
Burulaş…
Burada oluşturacağı güneş tarlasında dev panellerden güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürüp metro için kullanacak ve enerji maliyetini düşürecek.
işte…
GES kurulacak bu araziyi gezen Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli, aynı bölgede kurulu güneş tarlasını ziyaret edip inceleme yaptı.
Kısacası…
Metronun ihtiyacı enerji, dağ yöresinde güneş toplayarak elde edilecek. Bunun heyecanı da şimdiden Burulaş’ı sardı.
Bu güzel bir hamle maliyetlerin azaltılması için elektirkli otobüs alarak ordan gelecek yenilenebilir enerjinin sayesinde mazot masrafıda en aza indirilmeli burulaşın elinde bir koz var zarardan kara geçebilir zaman içinde.

BURSA BÜYÜKŞEHİR YENİ YILA HAZIR
BURULAŞ GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDI

Büyükşehir Belediyesi BURULAŞ Genel Müdürlüğü, vatandaşların yılbaşında rahat ve güvenli biçimde yolculuk etmelerini sağlamak için her türlü tedbiri aldı.
BursaRay, yılbaşı gecesi 00.00–02.00 saatleri arasında 15 dakikada bir, 02.00’den sabah saatlerine kadar ise 30 dakikada bir sefer gerçekleştirecek.
Yılbaşı gecesi 02.00’ye kadar hizmet verecek olan T1 tramvay hattında, 18 dakikada bir sefer düzenlenecek. T2 tramvay hattı da yılbaşı gecesi 02.00’ye kadar hizmet verecek.
Belirlenen otobüs hatları da 02.00’ye kadar hizmet vermeye devam edecek.
S1 hattı (Siteler-Heykel) 20 dakika arayla, S2 hattı (Siteler-Heykel) 15 dakika arayla, 25A hattı (Siteler-Çekirge Devlet Hastanesi) saatte bir, 4G hattı (Üniversite-Görükle) 30 dakika arayla, 35E1 ve 35E2 hatları (Küçük Sanayi-Özlüce-Batıkent) ise bir saat 15 dakika arayla çalışacak.
Terminal çıkışlı gece hatları ise önceki uygulamalarda olduğu gibi sabaha kadar belirli saatlerde çalışmaya devam edecek.
Burpark Millet Bahçesi Otoparkı da 24 saat kesintisiz hizmet verecek.
Detaylı hat bilgileri ve saatlere ilişkin güncel bilgilere BURULAŞ’ın web sitesinden ulaşabilir. Ayrıca ulaşımla ilgili her türlü talep ya da şikayet, 0850 850 99 16 numaralı telefondan BURULAŞ Çağrı Merkezi’ne bildirilebilir.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Aslında bu tip özel günlerde, resmi tatillerde ve bayramlarda mevcut hatlara ek seferden ziyade daha az araçla daha verimli taşımacılık için özel hatlar kurulsa ve bu hatlar sadece bugünlerde çalışsa nasıl olur? Pazar günleri için bile olur aslında. Resmi Tatil'in R'si başta olacak şekilde R1, R2... şeklinde hatlar...

Aslında bu tip özel günlerde, resmi tatillerde ve bayramlarda mevcut hatlara ek seferden ziyade daha az araçla daha verimli taşımacılık için özel hatlar kurulsa ve bu hatlar sadece bugünlerde çalışsa nasıl olur? Pazar günleri için bile olur aslında. Resmi Tatil'in R'si başta olacak şekilde R1, R2... şeklinde hatlar...
Öylede yapılabilir ama şuan resmi tatillerde saat kısıtlamasına gidiliyor bunun kalkması lazım daha fazla dışarıya çıkan var ama otobüs sayısı az buda yoğunluğa neden oluyor.

Onda da Burulaş'ın yedek şoför sayısını arttırması lazım. Sonuçta şoförlerin de özel hayatı var. Bu yüzden büyük araç ta mesela daha şoförle işletim için mantıklı. Dediğim yöntemin de yararı olacaktır.
Çift şoför sistemi aslında olması gereken ayrıca nöbetçi araç ve şoför olabilir. İnegöl'de mesela bir Centro'yu joker araç olarak seçmişler ani durumlarda falan direkt o araç giriyor. İnegöl'de birde nöbetçi şoför de var mesela mevcut güzergahta Sultan LF'de giderken belli bir yerden sonra diğer güzergahda olan Centro'ya geçip değişim yapabiliyorlar.

Çift şoför sistemi aslında olması gereken ayrıca nöbetçi araç ve şoför olabilir. İnegöl'de mesela bir Centro'yu joker araç olarak seçmişler ani durumlarda falan direkt o araç giriyor. İnegöl'de birde nöbetçi şoför de var mesela mevcut güzergahta Sultan LF'de giderken belli bir yerden sonra diğer güzergahda olan Centro'ya geçip değişim yapabiliyorlar.

Çift şoför, nöbetçi şoför, değiştirici, yedek gibi birçok şoför uygulaması Burulaş'ta mevcut. 👍

Çift şoför, nöbetçi şoför, değiştirici, yedek gibi birçok şoför uygulaması Burulaş'ta mevcut. 👍
Uygulanıyor mu onu bilemem ama Şoförlerin mesela belirli bir saaten sonra bunu İnegöl'deki çalışma planında görmüştüm Yatar diye yazıyordu işte 1-2-3-4 gibi yazyor sol taraftan itibaren aşağıya doğru araçların kalkış saatleri vs. yazıyordu şoför oradaki plana göre hareket ediyordu. Araçlar şehir içi olduğu için Takograf uygulaması olmayabiliyor belki Takograf'a uyum sağlasa sabahtan 4.5 saatlik bir tur çıksa ama o tur araları takografı belki toparlayabilir mi bilmiyorum ama o günlük sürüşü tamamlasa sonra dinlenmeye çekilse hem şoför açısından da sağlıklı olur.

Gerek yok kafa karışıklığı olur

Alakası olmayan hatların dahi sırf aynı güzergahtan geçtikleri için kıyametleri kopardıklarını bilirim. Misalen 97A olayını bir çoğunuz hatırlamıştır.

Burulaş Doruk'unu taşladıkları günü mü? O zamanlardan bu yana biraz yumuşadılar ama içlerinde alevlenmeyi bekleyen bir volkan hep olacak.

Burulaş cephesinde mikrobüs sistemi dışında (belediyeden bağımsız gelişen olay olduğu için) özel halk otobüslerine yönelik tutumu göz önünde bulundurduğumda Levent Fidansoy'u sert tutumundan ötürü takdir ederim. Kürşat Çapar bu konuda çok tavizkârdı. Fahrettin bey de bu konuda Çapar ve Fidansoy'un ortası şeklinde hareket ediyor.

Denilecek çok şey var ancak bir deyimi onlara çok uygun buluyorum. "Hem karnım doysun hem pastam dursun". İşletim disiplinleri tamamen böyle. Görükle minibüslerinin kazanılmış hakkı olan 35G hattının devrinde bile sosyal medya hesaplarından B33A propagandası yapan bu oluşumdan tamamen düzelmelerini beklemek gerçek dışı olur.

Mart ayında gerçekleştirilecek oda başkanlığı seçiminin ardından özel halk otobüslerini ve bizi acaba ne bekliyor onu merak ediyorum. Temennim bu oluşuma 2017'den beri verilen tavizlerin azaltılması. Tapulu evi, işyeri, arsası, tarlası olanın dahi yeri geldiğinde belediyeye ayak uydurduğu, uyum sağladığı bir ortamda sırf plaka sahibi oldukları için uyum reddinde bulunmalarının ve iş yaptıkları sektör gereği herkesin hayatını, şehrin düzenini etkilemelerinden dolayı bunu göz önünde bulundurmadan strateji belirlemelerinin bir karşılığı olmalı. Sonuçta bir yanda onlar varsa diğer yanda da Bursa Büyükşehir Belediyesi ve UKOME kurulu var.

Sözleşmeli taşımacılığı bu yüzden benimsiyorum. Sözleşmeli taşımacılarda da niteliksiz/disiplinsiz olanlar var ama en azından yönlendirilebilir oluşumlar. İçlerinde en az bir belediye ulaşım işletmesi gibi çalışan Minibüs Koop, Akçalar Koop, Gölyazı Koop. gibi oluşumlar yer alıyor.

Burulaş Doruk'unu taşladıkları günü mü? O zamanlardan bu yana biraz yumuşadılar ama içlerinde alevlenmeyi bekleyen bir volkan hep olacak.

Burulaş cephesinde mikrobüs sistemi dışında (belediyeden bağımsız gelişen olay olduğu için) özel halk otobüslerine yönelik tutumu göz önünde bulundurduğumda Levent Fidansoy'u sert tutumundan ötürü takdir ederim. Kürşat Çapar bu konuda çok tavizkârdı. Fahrettin bey de bu konuda Çapar ve Fidansoy'un ortası şeklinde hareket ediyor.

Denilecek çok şey var ancak bir deyimi onlara çok uygun buluyorum. "Hem karnım doysun hem pastam dursun". İşletim disiplinleri tamamen böyle. Görükle minibüslerinin kazanılmış hakkı olan 35G hattının devrinde bile sosyal medya hesaplarından B33A propagandası yapan bu oluşumdan tamamen düzelmelerini beklemek gerçek dışı olur.

Mart ayında gerçekleştirilecek oda başkanlığı seçiminin ardından özel halk otobüslerini ve bizi acaba ne bekliyor onu merak ediyorum. Temennim bu oluşuma 2017'den beri verilen tavizlerin azaltılması. Tapulu evi, işyeri, arsası, tarlası olanın dahi yeri geldiğinde belediyeye ayak uydurduğu, uyum sağladığı bir ortamda sırf plaka sahibi oldukları için uyum reddinde bulunmalarının ve iş yaptıkları sektör gereği herkesin hayatını, şehrin düzenini etkilemelerinden dolayı bunu göz önünde bulundurmadan strateji belirlemelerinin bir karşılığı olmalı. Sonuçta bir yanda onlar varsa diğer yanda da Bursa Büyükşehir Belediyesi ve UKOME kurulu var.

Sözleşmeli taşımacılığı bu yüzden benimsiyorum. Sözleşmeli taşımacılarda da niteliksiz/disiplinsiz olanlar var ama en azından yönlendirilebilir oluşumlar. İçlerinde en az bir belediye ulaşım işletmesi gibi çalışan Minibüs Koop, Akçalar Koop, Gölyazı Koop. gibi oluşumlar yer alıyor.
Plaka sahipleri de bir kooperatife gerekirse zorla bağlanamaz mı? Belki burulaş bunlara ayrı bir kooperatif de açabilir ama bence bunlar istanbuldaki gibi tek bir çatı altında birleşmeliler

97/A olayını tam bilmiyorum ne oldu ama belirli hatlarda Burulaş, ÖHO'nun geçtiği hatlarda acaba sorun mu oluyor diye düşünmüyor da değilim.35/C'de Burulaş ile pararel Minibüs Koop çalışır o garanti. ÖHO'da olasaydı bile 1-T deki akıbet olurdu 1 Burulaş 1 ÖHO çalışırdı.

Plaka sahipleri de bir kooperatife gerekirse zorla bağlanamaz mı? Belki burulaş bunlara ayrı bir kooperatif de açabilir ama bence bunlar istanbuldaki gibi tek bir çatı altında birleşmeliler

Bursa Özel Halk Otobüsleri zaten oda olarak faaliyette ama plakalar şahıs üstüne. Kooperatifleşseler bile araçlar şahıs üstüne olduğu için herkes kendi hesabına çalıştığından hepsi aynı boy araçla her yerde çalışmak istiyorlar. Bu gibi sorunları önlemek için hisseli araç uygulamasını önermiştim.

Bursa Özel Halk Otobüsleri zaten oda olarak faaliyette ama plakalar şahıs üstüne. Kooperatifleşseler bile araçlar şahıs üstüne olduğu için herkes kendi hesabına çalıştığından hepsi aynı boy araçla her yerde çalışmak istiyorlar. Bu gibi sorunları önlemek için hisseli araç uygulamasını önermiştim.
İETT ÖTİS’le yolcu değil de KM bazında ödemeye geçti. Sizce nasıldır bu?

2025 yolcu verileri açıklanmış:

Taşınan yolcu sayısı: 286.611.503
Otobüs: 190.956.787
Raylı sistemler: 95.654.716

Gece seferleri yolcu sayısı: 108.297
Otobüs: 42.514
Raylı sistem: 65783

Geri