Burulaş ve Özel Halk Otobüsleri'ndeki Güzergah Tabelaları

Emirhan Sevdalı

WT Kullanıcı
Puanlar
1,459
Son zamanlarda LED tabelalar üzerine sohbet yoğunlaştığı için bu başlığı açıyorum.

Bu başlıkta Burulaş ve özel halk otobüslerindeki güzergah tabelaları, Burulaş araçlarındaki tabelalara yapılan özel günlere özel güncellemeler hakkında konuşabiliriz.

Led tabelalarda aslında renk güncellemesi de olabilir bazı günlerde tabelalar yeşil-beyaz falan olabilir ayrıca hat tabelalarında bir güzergahlar değiştiği zaman sistem otomatik olarak tabelaları da değiştirebilir mesela validatörün şöför ekranında tabela ayar diye bir buton var oradan güncelleme yapılabiliyorsa olabilir.

Kocaelideki gibi renkli tabela olmalı artık. Renk sistemi de yeşil beyazı ayrı tutmak suretiyle bir amaca hizmet etmeli rastgele renkler olmaması lazım ring hat aktarmada ücretsiz hat vs gibi şuan tam aklıma gelmedi ama öyle bişeyler olabilir

Kocaelideki gibi renkli tabela olmalı artık. Renk sistemi de yeşil beyazı ayrı tutmak suretiyle bir amaca hizmet etmeli rastgele renkler olmaması lazım ring hat aktarmada ücretsiz hat vs gibi şuan tam aklıma gelmedi ama öyle bişeyler olabilir.
Mesela önemli duraklar için ayrı bir renklendirme de olabilir.
1761246165349.webp

Hatların ücret tarifesine, hizmet bölgesine, belirtilmesi gereken herhangi bir özelliğine göre renkler anlamlandırılabilir.

Örneğin aynı bölgeye giden iki hattan biri ucuzsa bunu belirtmek için özel bir renk belirleyebilirsiniz.

Hastane hatları kırmızı, Terminal hatları mavi, Üniversite hatları sarı gibi bölgeye göre renk belirleyebilirsiniz.

Hat aktarmada ücretsiz ise, ekspres ise, depar sefer ise (son durağa kadar gitmeyen) buna göre renk belirleyebilirsiniz.

Mantıksız olsa da özel halk otobüsü - Burulaş ayrımı için de renk belirleyebilirsiniz.

Güzergah bölümünde @bykullanıcım 'ın dediği gibi önemli noktaları ayrı bir renkle belirtebilirsiniz.

Gidiş ve dönüş güzergahını belirtme için hat numarasını farklı renklerde kodlayabilirsiniz.

Örneğin H1 hattının Demirtaş yönü için tabelasını yeşil, Üniversite yönü için kırmızı programlayabilirsiniz.

Bunlara ek olarak araç dolu olduğu takdirde yolcuyu uyarması için HAT KODU - DOLU şeklinde bir yazı yazılabilir.

Hatların ücret tarifesine, hizmet bölgesine, belirtilmesi gereken herhangi bir özelliğine göre renkler anlamlandırılabilir.

Örneğin aynı bölgeye giden iki hattan biri ucuzsa bunu belirtmek için özel bir renk belirleyebilirsiniz.

Hastane hatları kırmızı, Terminal hatları mavi, Üniversite hatları sarı gibi bölgeye göre renk belirleyebilirsiniz.

Hat aktarmada ücretsiz ise, ekspres ise, depar sefer ise (son durağa kadar gitmeyen) buna göre renk belirleyebilirsiniz.

Mantıksız olsa da özel halk otobüsü - Burulaş ayrımı için de renk belirleyebilirsiniz.

Güzergah bölümünde @bykullanıcım 'ın dediği gibi önemli noktaları ayrı bir renkle belirtebilirsiniz.

Gidiş ve dönüş güzergahını belirtme için hat numarasını farklı renklerde kodlayabilirsiniz.

Örneğin H1 hattının Demirtaş yönü için tabelasını yeşil, Üniversite yönü için kırmızı programlayabilirsiniz.

Bunlara ek olarak araç dolu olduğu takdirde yolcuyu uyarması için HAT KODU - DOLU şeklinde bir yazı yazılabilir.
Otobüs dısında tramvay ve trenlerde de aynı şekilde yeni durak isimlerine göre tabelalar sığdırılabilecek şekilde programlanabilir.
Örneğin: 1 A.YATAĞI-Y.SELİM
2 ULUDAĞ ÜNİV. olacak şekilde düzenlenebilir ve farklı bir hat oluşması durumunda mesela Demirtaşpaşa hattında farklı renk bir tabela devreye girer.

Büyük ihtimal programlama kaynaklı olabilir ama güzel de duruyor okunabilirlik açısından problem yaratmıyorsa.

Çin malı tabelalar eğe RGB panele sahip değilse yazılımında "tek renk" olarak programlanır. Ön izlemesinde kırmızı olarak gözükür, USB bellek ile tabelaya yüklediğinizde tabela hangi renk ledlerden oluşuyorsa o renk gözükür.

RGB panel maliyetine katlanacaklarını sanmıyorum. Bu tip tabelalarda kırmızı en ucuz, RGB en pahalı, diğer tüm renkler ikisinin ortasında bir fiyata sahip oluyor.

Çin malı tabelalar eğe RGB panele sahip değilse yazılımında "tek renk" olarak programlanır. Ön izlemesinde kırmızı olarak gözükür, USB bellek ile tabelaya yüklediğinizde tabela hangi renk ledlerden oluşuyorsa o renk gözükür.

RGB panel maliyetine katlanacaklarını sanmıyorum. Bu tip tabelalarda kırmızı en ucuz, RGB en pahalı, diğer tüm renkler ikisinin ortasında bir fiyata sahip oluyor.
O konuda pek bir bilgim yoktu ama tabela yazılımına göre oradan ayarlanıyor diye biliyordum renk konusunda ama dediğiniz de olabilir.

Gerçek ise belki de Bursa'da bir ilki yapıyor

İki tane fotoğraf vardı biri uzaktan biri yakından. Instagram'da bir sayfada gördüm. Aracın plakası da sansürlüydü üstelik. Denk gelip görmek lazım. Eğer renkli tabeladan Burulaş'ın haberi yoksa ve tespiti halinde cezai işlem uygulanırsa tabela turuncu ile değişir.

örnek minibüs tabela.webp

Bu arada Bursa'da kartlı sistem minibüs dönüşümü ile ilgili bir şey söylemek isterim. Bu araçlar kendi güzergahında kartlı sisteme entegre olup bu P5 64x32 (bazı servis araçlarının önündeki sık ledli küçük kare) tabela takılıp bu şekilde işletilseydi nasıl olurdu?

Yoksa 8 metre daha mı iyi @Efe16 :D

Yeni E-Ata da bugün kalabalıktan fotoğrafını çekemedim ama H-4 tabelasının sonunda Polaris Elektroniğin websitesi yazıyordu acaba programlama hatası mı ?
Düzeltme: Tabela da Cumhuriyet Ne demek yazıyor yakından bakınca.

Son düzenleme:
Yeni E-Ata da bugün kalabalıktan fotoğrafını çekemedim ama H-4 tabelasının sonunda Polaris Elektroniğin websitesi yazıyordu acaba programlama hatası mı ?
Düzeltme: Tabela da Cumhuriyet Ne demek yazıyor yakından bakınca.
Yok öyle bir şey değil.
Tabela güzergahı gösterdikten sonra hat numarası gizleniyor

www.cumhuriyetdemek.com

yazıyor 29 Ekim'den sonra kaldırırlar.

Yok öyle bir şey değil.
Tabela güzergahı gösterdikten sonra hat numarası gizleniyor

www.cumhuriyetdemek.com

yazıyor 29 Ekim'den sonra kaldırırlar.
Hatta hatırlıyorum Bursaspor'a başarılar falan yazıyordu sonra güzergah bilgisi yazıyordu. Ayrıca yan tabelalarda bu arada bugün gördüklerim kadarıyla doğu kısmında jestlerin bazılarında ayrıntılı şekilde güzergah bilgisi yazıyordu ve Burulaş ın bir jestinde ön tarafta yazı sığmıyordu Bursaray'dan aktarma ücretiz yazısı tam gözükmüyordu.

doğu kısmında jestlerin bazılarında ayrıntılı şekilde güzergah bilgisi yazıyordu ve Burulaş ın bir jestinde ön tarafta yazı sığmıyordu Bursaray'dan aktarma ücretiz yazısı tam gözükmüyordu.

Burulaş'a ilk Jest'ler alındığında tüm hatlar için 64x16 tabelaya uygun programlamalar yapılmadı. Bu uygun programlamaların olmadığı hatların tabelaları ise Otokar M2010 'lar (96x16) için uygun. Bu yüzden hat numaraları tombul, güzergah yok gibi bir şey. 30, 19A, 28 vb. hatlar buna örnek.

Doğu grubundaki bahsettiğiniz Jest'ler yeni alınan araçlar. 7114, 7115, 7117, 7119, 7120, 7123, 7127, 7136 kodlu araçlar geçtiğimiz aylarda sıfır Karsan Jest ile yenilendi, alınırken de Polaris tabelalı alındı. Durum bundan ibaret.

Burulaş'a ilk Jest'ler alındığında tüm hatlar için 64x16 tabelaya uygun programlamalar yapılmadı. Bu uygun programlamaların olmadığı hatların tabelaları ise Otokar M2010 'lar (96x16) için uygun. Bu yüzden hat numaraları tombul, güzergah yok gibi bir şey. 30, 19A, 28 vb. hatlar buna örnek.

Doğu grubundaki bahsettiğiniz Jest'ler yeni alınan araçlar. 7114, 7115, 7117, 7119, 7120, 7123, 7127, 7136 kodlu araçlar geçtiğimiz aylarda sıfır Karsan Jest ile yenilendi, alınırken de Polaris tabelalı alındı. Durum bundan ibaret.
Burulaş a alınan Jestler de Polaris tabelalıysa aslında programlamalar da ayarlama yapılabilir ona göre düzenlenebilir bence. Doğu olanlardaki Jestlerin tabelası okunaklı.

Burulaş a alınan Jestler de Polaris tabelalıysa aslında programlamalar da ayarlama yapılabilir ona göre düzenlenebilir bence. Doğu olanlardaki Jestlerin tabelası okunaklı.

Burulaş'taki Jest'lerin tamamı Polaris tabelalı.

Burulaş filosunda 2. nesil Conecto'lar (bazıları Polaris ile değişse de) Gorba tabelalı, 2023 model Güleryüz Cobra'lar ve çift katlı Güleryüz Cobra Sanel tabelalı olup geri kalan tüm araçlar Polaris tabelalıdır.

Programlama konusunda Burulaş pek yetenekli değil benim gözümde. O tabelaların potansiyeli daha iyi değerlendirilebilir

Burulaş programlama tipi
HAT
25A
SİTELER​
ÇEKİRGE
D.HASTANESİ​
28
SİTELER​
ÇEKİRGE
DEVLET HST.​

Önereceğim programlama tipi:
HAT
25A
SİTELER
ÇEKİRGE D.HST.​
YEŞİLYAYLA
İNCİRLİ CAD.​
28
SİTELER
ÇEKİRGE D.HST.​
PROF.TEZOK
EĞİTİM CAD.​

Bu şekildeki basit programlama iyileştirmeleri ile şoförlere sorulan soruları azaltmak mümkün. Sıfıra indirmek elbette imkansız :D

Ayrıca eskisi gibi duraklarda saat çizelgeleri, hatların duraktan sonraki güzergahları vb. yazıların da yer alması gerekiyor. Bu da şoförlere soruları arttırıyor.

Otobüsün içi kalabalık olmasaydı duracak lambasındaki tuhaflığı gösterecektim duracak yerine STOP yazıyordu acaba onlar ayarlanamıyor mu😂😂

Yok İnegöl'deki Sultan LF'lerden birindeydi. 618 hattında denk geldi ve bende görünce bir an gülümsedim.
Burulaş'ın test ettiği Sultan LF hariç hiç binmedim. Onu da çok beğenmiştim, iç düzeni ferah, konforlu bir araçtı. Diğer 8 metrelerdeki gibi bir sıkışıklık ta yoktu. Önden motorlu olmasından dolayı tutulmadı diye biliyorum. Aslında üretimi devam edip yaygınlaşsaydı iyi olurdu. Siz memnun musunuz?

Burulaş'ın test ettiği Sultan LF hariç hiç binmedim. Onu da çok beğenmiştim, iç düzeni ferah, konforlu bir araçtı. Diğer 8 metrelerdeki gibi bir sıkışıklık ta yoktu. Önden motorlu olmasından dolayı tutulmadı diye biliyorum. Aslında üretimi devam edip yaygınlaşsaydı iyi olurdu. Siz memnun musunuz?
İnegöl de araçların kapasitesi özellikle sabah ve akşam saatleri dolu olduğu için araçta yer bulmak imkansız kapılarda giden falan oluyordu ondan aracın kapasitesi yetersiz hatta almayanlar oluyordu ve araçlarda sorunlar oluyor özellikle şanzıman geçişlerinde falan takılmalar geçerken onu rahat duyuyoruz. Ayrıca araçlar bakımsız bence çünkü bazılarının yer döşemeleri gitmiş koltuk yanlarında bir takım sökülmeler olmuş ayrıca şöförler duracak düğmelerinin yerlerini değiştirebiliyor arka tarafta mesela düğme varken en tepeye yerleştiriyorlar. Onun dışında güzergah tabelası falan bazen yarım kalabiliyor bir ara tabela da güzergah kısmı atlaya atlaya gidiyordu bir boş bir dolu şekilde. Ama araçlar bakımlı olsa biraz daha güzel olurdu ben şahsen memnunum çünkü şöför alanı tepede kaldığı için yolcudan bağımsız oluyorlar.

Geri