Burulaş ve Özel Halk Otobüsleri'ndeki Güzergah Tabelaları

35S hattında çalışan bir Karsan Atak'ı gördüm. Tabela programlaması değiştirilmişti.

Hat kodu daha tombul yazılmış, güzergah ta sırasıyla

K. SAN. İST.

ORG.SAN.İST.

şeklindeydi. Çok verimsiz bir programlama, önceki daha iyiydi.

Mudanya'da gördüğüm Atak'taki 2GM yazıları da tuhaf geldi.

Rica etsem denk gelirseniz Karsan Atak'ların tabelalarına dikkat eder misiniz?

Sanırım bu araçlardaki programlamalar değişmiş te...

Mudanya'da gördüğüm Atak'taki 2GM yazıları da tuhaf geldi.

Rica etsem denk gelirseniz Karsan Atak'ların tabelalarına dikkat eder misiniz?

Sanırım bu araçlardaki programlamalar değişmiş te...

H1'de gördüğüm Kent'te de sabit bir şekilde

ŞEHİR HASTANESİ
ÜNİVERSİTE İST.

Yazılmış. Komple bir tabela revizyonu var belli ki.

Üniversitede duran H1 e bakmak lazım onda da

Şehirhastanesi
Demirtaş yazıyormu.

Bazı hatlarda şu şekilde kilit düzenlemeler yapılabilir.

38 için;
TERMİNAL
KENT MEYDANI
HEYKEL (yahut ATATÜRK CAD.)

94 için
TERMİNAL
TELEFERİK
KAPLIKAYA
YEŞİLYAYLA

Güncellemeler ön tabelaları kapsıyor, yan tabelalara dokunulmamış.

Üniversitede duran H1 e bakmak lazım onda da

Şehirhastanesi
Demirtaş yazıyormu.

TERMİNAL
DEMİRTAŞ

olarak yazıyor. Demirtaş'ı görüp Terminal'e gittiğini anlamayan yolcular Abi Terminal mi? diye soruyordu bu sayede umarım sorular azalır.

Aslında duraklara ve mobil uygulamalara ilgili bilgilendirmeler yapılmalı. Bunları okumayıp inatla şoföre soranlara da bir şey yapılmalı şoföre de yazık günah.

Şoförlerden tabelalarla ilgili istek gitmiş olabilir o yüzden belkide değişti durmadan soru soruluyor bunu aşmak için 2 merkezli sisteme geçmişlerdi güzel olmuş.

Şoförlerden tabelalarla ilgili istek gitmiş olabilir o yüzden belkide değişti durmadan soru soruluyor bunu aşmak için 2 merkezli sisteme geçmişlerdi güzel olmuş.

Burulaş tarafından işletilen 2U, H1 ve 2M hatlarında çift tabela yöntemi kullanılıyor. Önceki programlamada da H1 tabelaları şu şekildeydi

H1 DEMIRTAS
H1 UNIVERSITE IST

sabit yazılı biçimde.

Aslında ring hatları hariç tüm hatlarda çift tabela yöntemi kullanılabilir. 31A, 25A, E12 vb. Bunun da sebebi açık. Örneğin Timurtaşpaşa'da bekleyen bir yolcu Uludağ Üniversitesi'ne gidecek olsun. E12 ve E13 hatları oradan geçiyor ancak E12 Uludağ Üniversitesi, E13 Siteler yönüne gidiyor. Her iki hattın da tabelasında Siteler ve Uludağ Üniversitesi yazıları dönüşümlü yazıyor. Bu da yolcuların ayırt etmesini zorlaştırabiliyor, şoföre sorulan soruyu arttırıyor.

Aslında ring hatları hariç tüm hatlarda çift tabela yöntemi kullanılabilir. 31A, 25A, E12 vb. Bunun da sebebi açık. Örneğin Timurtaşpaşa'da bekleyen bir yolcu Uludağ Üniversitesi'ne gidecek olsun. E12 ve E13 hatları oradan geçiyor ancak E12 Uludağ Üniversitesi, E13 Siteler yönüne gidiyor. Her iki hattın da tabelasında Siteler ve Uludağ Üniversitesi yazıları dönüşümlü yazıyor. Bu da yolcuların ayırt etmesini zorlaştırabiliyor, şoföre sorulan soruyu arttırıyor.
Ring harici olabilir ve gayette açıklayıcı olur bilemeyenler için

İnegöl'de mevcut hatların tabelalarına revizyon şart. Değişen yerler yeni yapılan yerlerden dolayı veya Bursa'dakiler içinde olabilir. İnegöl için bir tabela örneği yaptım.

Ekli dosyayı görüntüle 23501

Bursa'da otobüs tabelaları birkaç el tarafından programlanıyor ve en beğendiğim Batı Özel Halk Otobüsleri'ndeki kalın yazılı tabelalar. Jest'lerde kalın yazılı - ince yazılı tabela ayrımı net bir şekilde yapılıyor. Kalın yazılılar batı grubundan bir Jest'in sahibi genç bir arkadaş tarafından programlanırken ince yazılılar bildiğim kadarıyla Polaris tarafından programlanıyor. Kalın yazıları yapan arkadaş aynı zamanda Yaztur araçlarının da tabelasını yapmıştı. Onun programlaması güzel.

Tabela basit ama önemli bir mevzu toplu taşımada. Üstelik bir halk otobüsünün sahibi olup aracınız Polaris veya Sanel tabelalı ise programı firmadan alamıyorsunuz, vermiyorlar. Araca yazı yazılması gerektiğini söylediğinizde sizden yazıları isteyip size programı dosya olarak göndermeyi teklif ediyorlar. Siz de o dosyayı belleğe atıp tabelaya yüklüyorsunuz. Polaris'ten bir dönem parası neyse yazılımın lisansını alacağımı söyleyerek programı istemiştim. Bana en az 200 araçlık filosu olan işletmelere yazılımı sattıklarını söylemişlerdi. Bu yüzden ya firmaya ya da dışarıda programı bir şekilde temin etmiş kişilere programlatmanız gerekiyor.

Her neyse, tabelalara yapılmayan her iyileştirme/güncelleme, şoföre sorulacak yeni sorular olarak işletmeye geri döner. Bu konuda dinamik bir tutum sergilemeleri gerekir. Ayrıca elektronik tabela öncesi dönemde tabelaları ayrıntılı bir şekilde yaparken elektronik tabela döneminde sadeleşme de garip geliyor bana.

Bursa'da otobüs tabelaları birkaç el tarafından programlanıyor ve en beğendiğim Batı Özel Halk Otobüsleri'ndeki kalın yazılı tabelalar. Jest'lerde kalın yazılı - ince yazılı tabela ayrımı net bir şekilde yapılıyor. Kalın yazılılar batı grubundan bir Jest'in sahibi genç bir arkadaş tarafından programlanırken ince yazılılar bildiğim kadarıyla Polaris tarafından programlanıyor. Kalın yazıları yapan arkadaş aynı zamanda Yaztur araçlarının da tabelasını yapmıştı. Onun programlaması güzel.

Tabela basit ama önemli bir mevzu toplu taşımada. Üstelik bir halk otobüsünün sahibi olup aracınız Polaris veya Sanel tabelalı ise programı firmadan alamıyorsunuz, vermiyorlar. Araca yazı yazılması gerektiğini söylediğinizde sizden yazıları isteyip size programı dosya olarak göndermeyi teklif ediyorlar. Siz de o dosyayı belleğe atıp tabelaya yüklüyorsunuz. Polaris'ten bir dönem parası neyse yazılımın lisansını alacağımı söyleyerek programı istemiştim. Bana en az 200 araçlık filosu olan işletmelere yazılımı sattıklarını söylemişlerdi. Bu yüzden ya firmaya ya da dışarıda programı bir şekilde temin etmiş kişilere programlatmanız gerekiyor.

Her neyse, tabelalara yapılmayan her iyileştirme/güncelleme, şoföre sorulacak yeni sorular olarak işletmeye geri döner. Bu konuda dinamik bir tutum sergilemeleri gerekir. Ayrıca elektronik tabela öncesi dönemde tabelaları ayrıntılı bir şekilde yaparken elektronik tabela döneminde sadeleşme de garip geliyor bana.
Güzergah değiştiği an mesela veya farklı bir durum anında tabelalar mesela validatöre gönderilecek bir yazılım ile hiç tabelaya dokunmadan oradan değiştirilebilir illa tabela sisteminden yazılım ile olması şart değil ki tabela da gideceği yer yazarken tabelaya güvenmeyip oradan geçiyor mu diye soranlar oluyor.

Güzergah değiştiği an mesela veya farklı bir durum anında tabelalar mesela validatöre gönderilecek bir yazılım ile hiç tabelaya dokunmadan oradan değiştirilebilir illa tabela sisteminden yazılım ile olması şart değil ki tabela da gideceği yer yazarken tabelaya güvenmeyip oradan geçiyor mu diye soranlar oluyor.

Tabelaların ve yazılımlarının çalışma mantığı o şekilde değil. Önceden yine tabelayı programlamış olmanız gerekiyor.

Örneğinizden devam edeyim. Bir hattın güzergahı değiştiğinde, mesela B35M hattının Yalıçiftlik'e uzatılması, Burulaş sisteme hattın yeni güzergahını işlediğinde tabelanın güzergah uzaması nedeniyle geçmeye başladığı Yaman ve Yalıçiftlik köylerinin adlarını algılayıp panele yansıtması mümkün değil. Ancak Burulaş'ın validatör - tabela bağlantısını IBIS, RS485, Ethernet gibi protokollerle sağlayıp merkezden hazırlayacağı tabela yazılımlarını tek tuşla araçlara göndermesi ve yine aynı bağlantı sayesinde şoför validatöründe duraklar ilerledikçe panelin dinamik bir şekilde değişmesi, bulunduğu konumdan sonraki güzergahı gösterip, öncesini göstermemesi sağlanabilir.

Uzaktan okunacak şekilde bir renk olsa belki gözükür ama bir tık uzaktan zorlar yani boyutu arttırısak tabelada denemek lazım.

Tabelayı yaptığım program varsayılan olarak kırmızı renk önizlemesi sağladığı için öyle. Mevcut kayan yazılı turuncu renkli Jest tabelalarında olduğunu düşün. Ben sadece programlama biçimini göstermek istedim.

20250326_145549.webp IMG_1512.webp

LED tabelalardaki P değerini anlatmak amacıyla elimdeki iki yan tabela fotoğrafını kullanacağım. Çirişhane minibüsü fotoğrafının kalitesizliği için kusuruma bakmayın.

B2K yazılı tabela 64x16 piksel olup P10 türünde olduğu için çerçeve hariç 64x16 cm ölçülerindedir.

1D yazılı tabela 96x16 piksel olup P8 türünde olduğu için çerçeve hariç 76.8x12.8 cm ölçülerindedir.

Yani Karsan Jest'lerde yan tabela takılan aynı alana P10 64x16 ya da P8 96x16 tabela sığabiliyor olup ikisi de aşağı yukarı aynı ölçülerde yer kaplamaktadır.

Yan tabelalarda şuan burulastaki gibi çoğu mahalle ve cadde yazılmalı ön tabelada ilk durak önemli bir durak ve son durak olmalı mesela S1 için siteler heykel kent meydanı 3C için musababa Heykel Çekirge hst 38 için Terminal kent meydanı heykel.
Şuan mesela 18/b de de terminal siteler yazıyor 98 99 da da. Hangi mahallelere gidiyor bunlar tabelada yazmıyor.

Yan tabelalarda şuan burulastaki gibi çoğu mahalle ve cadde yazılmalı ön tabelada ilk durak önemli bir durak ve son durak olmalı mesela S1 için siteler heykel kent meydanı 3C için musababa Heykel Çekirge hst 38 için Terminal kent meydanı heykel.
Şuan mesela 18/b de de terminal siteler yazıyor 98 99 da da. Hangi mahallelere gidiyor bunlar tabelada yazmıyor.

Kayan yazılı Jestlerde ölçü küçük olduğu için detaylı yan tabela bekleme ama Polaris tabelalılarda yapılabilir.

Bu arada Görükle, Gürsu ve Ertuğrulgazi (0170) minibüslerindeki Polaris tabelalar maalesef verimsiz programlanmış. Yan tabela 96x16 olsa da öndeki yazıların aynısı yazılmış 1/3'ü boş bırakılmış çok çirkin duruyor.

Minibüs Koop.'taki tabelalar çok iyi. B35'e de güzel yapılmış.

Bu arada konu bizimle alakasız, Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki otobüslerin bozulan tabelalarını yüksek çözünürlüklü RGB tabelalarla yenilemiş. Alıştığımızın dışında ama doğru programlamayla çok güzel işler çıkaracağını düşünüyorum. Böyle netlik görmedim.

Kayan yazılı Jestlerde ölçü küçük olduğu için detaylı yan tabela bekleme ama Polaris tabelalılarda yapılabilir.

Bu arada Görükle, Gürsu ve Ertuğrulgazi (0170) minibüslerindeki Polaris tabelalar maalesef verimsiz programlanmış. Yan tabela 96x16 olsa da öndeki yazıların aynısı yazılmış 1/3'ü boş bırakılmış çok çirkin duruyor.

Minibüs Koop.'taki tabelalar çok iyi. B35'e de güzel yapılmış.

Bu arada konu bizimle alakasız, Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki otobüslerin bozulan tabelalarını yüksek çözünürlüklü RGB tabelalarla yenilemiş. Alıştığımızın dışında ama doğru programlamayla çok güzel işler çıkaracağını düşünüyorum. Böyle netlik görmedim.

Aslında bizde de bu şekilde bozulan sorun olan tabelalar yenilenip iyi bir şekilde kodlanırsa bence gayet güzel olur ve bildigim kadarıyla Gobra diye geçiyor tabela modeli.

bildigim kadarıyla Gobra diye geçiyor tabela modeli.

Çok yaklaştınız. 2. nesil Conecto'ları kast ediyorsanız markası Gorba.

Şu anda bizde zaten Gorba tabelaların büyük bir kısmı Polaris ile değişti. Hatta inanıyorum ki Sanel tabelalı araçlara da bir müddet sonra Polaris tabela takılacaktır.

Burulaş bir maceraya atılıp RGB tabela denemez. Aslında RGB tabelalar kırmızı mavi ve yeşil LED'lerden oluşuyor. Tabelaları değiştirip ilk başta kıpkırmızı kodlasınlar. Kırmızı ledler bozulunca mavi programlamaya geçsinler, mavi ledler bozulunca yeşil programlamaya geçsinler. Üç kat uzun ömür. 😁

Çok yaklaştınız. 2. nesil Conecto'ları kast ediyorsanız markası Gorba.

Şu anda bizde zaten Gorba tabelaların büyük bir kısmı Polaris ile değişti. Hatta inanıyorum ki Sanel tabelalı araçlara da bir müddet sonra Polaris tabela takılacaktır.

Burulaş bir maceraya atılıp RGB tabela denemez. Aslında RGB tabelalar kırmızı mavi ve yeşil LED'lerden oluşuyor. Tabelaları değiştirip ilk başta kıpkırmızı kodlasınlar. Kırmızı ledler bozulunca mavi programlamaya geçsinler, mavi ledler bozulunca yeşil programlamaya geçsinler. Üç kat uzun ömür. 😁
Hatta O302 Conectolar da hatırladığım kadarıyla bazıları Polaris tabelaya geçmişti. Denenmeden birsey diyemem ama denirse sonuçları güzel olur bence.

Geri