Burulaş Web Sitesi, Mobil Uygulamaları ve Sosyal Medya Hesapları

fotoğraflarda ekledim

Fotoğraflara tıklayıp bakmamışım mazur gör 😭

uygulama konusu zaten buraya da yazıldı
1- istediğim kartı ekleyip para bile atamıyorum illaha benim masterpass denen sistemden belki benim kullanmak istemediğim kartı zorla seçiyor iptal seçeneği de yok
2- otobüsüm durağa nezaman gelecek sistemi zaten hiç çalışmıyor millet mecburen moovit gibi alternatif kullanıyor
3-sahip olduğum kişiselleştirilmiş kartı tanımlayamıyorum yada sanal kişiselleştirilmiş kart oluşturamıyorum illaha da tam kart istiyor

1 ve 3'ü Burulaş'ta Bursakart Mobil uygulaması ve web sitesiyle ilgili doğrudan muhattabına sorduğumda aldığım cevaplar doğrultusunda bilgi vereyim.

Kart numarası girme yerine Masterpass sistemini getirerek kullanıcıların Burulaş'ın kart numarası vb. bilgileri aldığı düşüncesine sahip olmadan Masterpass olduğu için güvende hissetmelerini sağlamak. Ancak yolcuların bu sistemden şikayet ettiğini ve ilerleyen süreçte kaldıracaklarını söylemişlerdi. (Geçen yıl :sneaky:)

Sanal kartlar zaten kişiselleştirilmiş. Mobil uygulamaya TC kimlik numarası ile kayıt olunuyor ancak bahsettiğin sanırım sanal kart olarak indirimli, ücretsiz veya abonman kart kullanabilmek. Bunu da fiziksel kartı başkasına verip telefonunun da sende olması ile aynı hakkı birden fazla kişinin kullanarak usulsüz kullanım / suistimal oluşturacağından Burulaş bunu istememiş o yüzden de teknik ekip yapmamış. İstanbulkart'ta da mesela indirimli/aylık sanal kart özelliği var ama aynı anda hem fizikseli hem sanalı kullanamıyorsun. Sanal kullanmak istediğinde fizikseli devre dışı bırakıyorlar; fiziksel kullanmak istediğinde sanalı devre dışı bırakıyorlar.

Bunların hiçbiri sorarsan bahane mi? Sanmam. @Vural hocamın belediyeler için kullandığı "80'ler - 90'lar kafası" diyebilirim.

İstanbulkart'ta da mesela indirimli/aylık sanal kart özelliği var ama aynı anda hem fizikseli hem sanalı kullanamıyorsun. Sanal kullanmak istediğinde fizikseli devre dışı bırakıyorlar; fiziksel kullanmak istediğinde sanalı devre dışı bırakıyorlar.
Bunu anlamadım.

Sanalı kullandığım dönemde fiziksel devre dışı kalmıyordu ve de fiziksel kullanımında da sanal devre dışı kalmıyordu.

Son 1 yılda değişmiş olma ihtimali var mı diye düşünüyorum. Gemlik'e taşındıktan sonraki 13 ayda 6 kez gittim İstanbul'a. Toplam 27 kez İstanbulkart (fiziksel ve sağlam) kullanmışım. Kesinlikle iptal gibi bir durum söz konusu değil.

Bu arada şimdi düşündüm de Gemlik'e geldim ve toplu ulaşım kullanımlarım tamamen İstanbulkart ile ve henüz bir BURSAKART sahibi değilim. 🤦🏻‍♂️

İstanbul'a gittiğimde eski evin orada (Kandilli) bırakıyorum arabayı ve de Gemlik'e dönene kadar arabayı unutuyorum. Bursa'da bunu yapsam 1000₺'lik olurum herhalde. 😅

Bunu anlamadım.

Sanalı kullandığım dönemde fiziksel devre dışı kalmıyordu ve de fiziksel kullanımında da sanal devre dışı kalmıyordu.

Son 1 yılda değişmiş olma ihtimali var mı diye düşünüyorum. Gemlik'e taşındıktan sonraki 13 ayda 6 kez gittim İstanbul'a. Toplam 27 kez İstanbulkart (fiziksel ve sağlam) kullanmışım. Kesinlikle iptal gibi bir durum söz konusu değil.

Bildiğim kadarıyla tam bilet ücreti ödemek için kullanılan İstanbulkart'lar dışında kalan öğrenci, aylık vb. İstanbulkart'larda aynı indirimli ya da aylık ulaşım haklarının Burulaş'ın bana belirttiği gerekçeyle birden fazla kişinin kullanmasını önlemek için böyle bir yöntem kullanılıyordu.

Yanlışım varsa düzeltmenizi rica ederim, ben de ilgili mesajda bunun doğru bir bilgi olmadığını belirtecek düzenlemeyi yaparım.

Bildiğim kadarıyla tam bilet ücreti ödemek için kullanılan İstanbulkart'lar dışında kalan öğrenci, aylık vb. İstanbulkart'larda aynı indirimli ya da aylık ulaşım haklarının Burulaş'ın bana belirttiği gerekçeyle birden fazla kişinin kullanmasını önlemek için böyle bir yöntem kullanılıyordu.

Yanlışım varsa düzeltmenizi rica ederim, ben de ilgili mesajda bunun doğru bir bilgi olmadığını belirtecek düzenlemeyi yaparım.

Ben de bir şey öğrenmiş oldum⬇️

ChatGPT diyor ki;

Evet, mevcut düzenlemeye göre fiziksel ve dijital (QR) kart aynı kişiselleştirilmiş kart hakkına bağlı olabilir; ancak abonman hakkı iki karta birden tanımlanmaz.

İBB’nin güncel yönetmeliğinde açıkça, fiziksel ve dijital ödeme araçlarından birine abonmanlık yüklü olduğu sürece, diğer ödeme aracının ücretsiz/indirimli değil, tam tarifeyle kullanılacağı belirtiliyor.

Yani örneğin:

Fiziksel karta abonman yüklüyse: Fiziksel kart → abonman üzerinden kullanılır.
Sanal/QR → tam ücret çeker.
Sanal karta abonman tanımlıysa: Sanal/QR → abonman üzerinden kullanılır.
Fiziksel kart → tam ücret çeker.

Dolayısıyla birini kullandığınızda diğer kart tamamen "devre dışı" olmuyor; fakat abonman avantajı yalnızca abonmanın tanımlı olduğu ödeme aracında geçerli oluyor.

Ben de bir şey öğrenmiş oldum⬇️

ChatGPT diyor ki;

Evet, mevcut düzenlemeye göre fiziksel ve dijital (QR) kart aynı kişiselleştirilmiş kart hakkına bağlı olabilir; ancak abonman hakkı iki karta birden tanımlanmaz.

İBB’nin güncel yönetmeliğinde açıkça, fiziksel ve dijital ödeme araçlarından birine abonmanlık yüklü olduğu sürece, diğer ödeme aracının ücretsiz/indirimli değil, tam tarifeyle kullanılacağı belirtiliyor.

Yani örneğin:

Fiziksel karta abonman yüklüyse: Fiziksel kart → abonman üzerinden kullanılır.
Sanal/QR → tam ücret çeker.
Sanal karta abonman tanımlıysa: Sanal/QR → abonman üzerinden kullanılır.
Fiziksel kart → tam ücret çeker.

Dolayısıyla birini kullandığınızda diğer kart tamamen "devre dışı" olmuyor; fakat abonman avantajı yalnızca abonmanın tanımlı olduğu ödeme aracında geçerli oluyor.

Ben de tam bunu demek istemiştim işte. Devre dışıdan kasıt kartın kullanılamaz hale gelmesi olarak algılanmış olsa gerek ondan bir anlaşmazlık oldu 😊

Belediyeler / ulaşım işletmeleri burada kendini garantiye alıyor anlayacağınız.

Belediyeler / ulaşım işletmeleri burada kendini garantiye alıyor anlayacağınız.
Mantıklı elbette. Teknolojik olarak bunun önüne geçilebilir mi? Bunu işin uzmanları söyleyebilir.

bursakart.com.tr sitesi ve uygulaması tam bir REZALET.
İşin kötü tarafı Google Maps de desteklemiyor Bursa şehrini. İstanbul'da İETT'nin sisteminden daha güvenilir buluyordum Google Maps durak sistemini. Bursa'da bunun olmaması büyük bir handikap. Yazdım ama oralı olmadı Google. İstanbul, Ankara, İzmir, Adalya (Antalya), Ayıntab (Antep) ve Konya'da Maps büyük bir konfor sağlıyor yerli halka ve turistlere.

Yandex Bursa'yı destekliyor fakat Google konforunu sunamıyor. Bursalı siyasilerin Google Türkiye'den bunu talep etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yazdım ama oralı olmadı Google. İstanbul, Ankara, İzmir, Adalya (Antalya), Ayıntab (Antep) ve Konya'da Maps büyük bir konfor sağlıyor yerli halka ve turistlere.

Yandex Bursa'yı destekliyor fakat Google konforunu sunamıyor. Bursalı siyasilerin Google Türkiye'den bunu talep etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Belediyelerin toplu taşımayı Google Haritalar'a entegrasyonu Google Türkiye sorumluluğunda değil belediyelerin sorumluluğunda.

Google'ın Transport Features API diye bir sistemi var. Burulaş'ın Transport Features API'da "toplu taşıma iş ortağı" hesabı oluşturup, statik ve dinamik tüm toplu taşıma verilerini GTFS formatında (sektör standardıdır) buraya yüklemesi yeterli.

Belediyelerin toplu taşımayı Google Haritalar'a entegrasyonu Google Türkiye sorumluluğunda değil belediyelerin sorumluluğunda.

Google'ın Transport Features API diye bir sistemi var. Burulaş'ın Transport Features API'da "toplu taşıma iş ortağı" hesabı oluşturup, statik ve dinamik tüm toplu taşıma verilerini GTFS formatında (sektör standardıdır) buraya yüklemesi yeterli.
1 saat içerisinde 2 yeni şey öğrenmiş oldum. 😉
Yarın Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni darlayacağım o hâlde. Bunun bir maliyeti oluyor mu belediyelere?

Bunu yapmak çok zor değil ors gibi uygulamalarda yapılıp dosya olarak aktarılabilir çok zahmetli iş değil ben bile yaparım

Openrouteservice, rota planlama sitesi yalnız. Konumuzla hiç alakası yok yani. Ben, @furkiim vs. bu siteyi fikir amaçlı hat güzergahı çizmek için kullanıyoruz.

Bu arada her ne kadar Burulaş'ın Google Haritalar ile bir entegrasyonu olmasa da halihazırda elinde bir GTFS veri kümesi var. Bu olmasa Bursakart.com.tr ve Bursakart Mobil'de hat güzergahlarını görüntüleyemezsiniz.

Kendi içlerinde kullandıkları araç - şoför takip sistemlerinde de yine bu GTFS veri kümesinden yararlanıyorlar.

Bu konuda bu kadar kendinden emin ('ben bile yaparım' demen gibi) konuşmak yerine önce GTFS nedir, GTFS veri kümesi nasıl oluşturulur, belediyeler bunu hangi amaçla kullanır onu bir araştır derim.

Openrouteservice, rota planlama sitesi yalnız. Konumuzla hiç alakası yok yani. Ben, @furkiim vs. bu siteyi fikir amaçlı hat güzergahı çizmek için kullanıyoruz.

Bu arada her ne kadar Burulaş'ın Google Haritalar ile bir entegrasyonu olmasa da halihazırda elinde bir GTFS veri kümesi var. Bu olmasa Bursakart.com.tr ve Bursakart Mobil'de hat güzergahlarını görüntüleyemezsiniz.

Kendi içlerinde kullandıkları araç - şoför takip sistemlerinde de yine bu GTFS veri kümesinden yararlanıyorlar.

Bu konuda bu kadar kendinden emin ('ben bile yaparım' demen gibi) konuşmak yerine önce GTFS nedir, GTFS veri kümesi nasıl oluşturulur, belediyeler bunu hangi amaçla kullanır onu bir araştır derim.
ben onu lafın gelişi diye söyledim yani maliyeti yok yazılımlar ile ayarlayabiliyorsun bu rotaları ayrıca öyle çok çok zor değil ben örnek verdim

bursakart.com.tr sitesi ve uygulaması tam bir REZALET. önce siteden başlayacağım
1- Nasıl giderim bölümü tamamen saçma bir sistem üzerine kurulu. benden durak numarasını ve gidiş mi dönüş mü nerde olmamı bilmemi istiyor yani kafana göre konum seçemiyorsun :D:D
yani ben mesela uludağ üniversitesinden heykele gitmek istiyorum nasıl giderime bastığım zaman benim konumumdan en yakın durağı göstermek YERİNE salak site gidip hangi durakta olduğumu soruyor sayın yönetici arkadaşlar ben durağın nerde olduğunu gidiş mi dönüş yönü mü vahiy mi geldi bana nerden bileceğim
2- Otobüsüm nerede bölümünde özellikle halk otobüslerinin sefer saatleri depar seferleri ve konumu genellikle hatalı gösteriyor
3- Bakiye yükleme bölümünde nekadar tl yükleyeceğimizi seçemiyoruz 300 tl 400 tl yüklenmiyor mesela ya 200 ya 500 :D
zaten 4 bölüm var 3ü böyle çalışıyor umarım bunu okuyan olur da bir adım atılır artık.
Moovit denilen ulaşım uygulaması kadar bile olamadık.

Adamlar nereden nereye gideceğini, hangi otobüse bineceğini, nerede ineceğini ve otobüsün nerede olduğunu net şekilde gösteriyor.

Biz ise koskoca Bursa’da hâlâ vatandaşa “Nereden bineceğim, nerede ineceğim, nasıl ulaşacağım?” sorusunu sorduruyoruz.

Teknoloji var, imkân var, veri var…

Eksik olan biraz vizyon, biraz da vatandaşın işini kolaylaştırma iradesi.

Screenshot_20260910_191042_BursaKart.webp Screenshot_20260910_191056_Chrome.webp

Bursakart web sitesi ve mobil uygulamasında online dolum için tutar seçenekleri değiştirilmiş.

Eskisi gibi elle tutar girebilsek ne olurdu sanki? Böyle olunca ne oluyormuş anlamıyorum ki?

O işlem ücretini fazla kesmek için yaptıkları bişey yazık vallahi bunlara tenezzül ediliyor ne diyeyim

2023 yılında Bursakart Mobil'e güncelleme getirildiğinde bu belirli tutarları seçme vardı, web sitesinde yine elle tutar girip komisyonsuz dolum vize yapılabiliyordu.

2025 yılbaşında "bakım" adı altında web sitesini bir iki gün kapalı tuttular, açılınca bir baktık orada da belirli tutarları seçip komisyonlu dolum yapma başlamış.

2023 yılında Bursakart Mobil'e güncelleme getirildiğinde bu belirli tutarları seçme vardı, web sitesinde yine elle tutar girip komisyonsuz dolum vize yapılabiliyordu.

2025 yılbaşında "bakım" adı altında web sitesini bir iki gün kapalı tuttular, açılınca bir baktık orada da belirli tutarları seçip komisyonlu dolum yapma başlamış.
Herşey para kazanmak uğruna olduğu için bu paralara tenezzül ediliyor halktan kaç lira koparırsak kardır.

Herşey para kazanmak uğruna olduğu için bu paralara tenezzül ediliyor halktan kaç lira koparırsak kardır.

Şu banka ve kredi kartlarıyla işlemlerde komisyon almak istiyorlarsa ya bunun bir standardı olacak ve esnafın da komisyon almasına izin verecekler ya da hiç kimse almayacak.

Böyle olmuyor çünkü. Esnafın aldığı komisyonun peşine düşüp cezalar verirken öbür yandan belediyelerin, Tüvtürk'ün bu şekilde komisyon alması hiç hoş değil.

Şu banka ve kredi kartlarıyla işlemlerde komisyon almak istiyorlarsa ya bunun bir standardı olacak ve esnafın da komisyon almasına izin verecekler ya da hiç kimse almayacak.
Kamu ve kamu benzeri işletmelerden komisyon alınması zaten saçmalık. Devletin bankaları neden var?
Tüm devlet kurumları devlet bankaları ile çalışması zorunlu olup mesela parayı 2 iş günü işletip o şekilde kamu kurumuna verse ve halktan komisyon alınmasa mesela? Çokta güzel sosyal devletçilik yapılmış olur.

Geri