Güney Koreli savunma devi
Hanwha Aerospace ile Romanya arasındaki savunma iş birliği, 2026 yılı itibarıyla Avrupa savunma sanayisinin en dikkat çekici stratejik ortaklıklarından biri haline geldi.
K9 Kundağı Motorlu Obüs Üretimi
Hanwha Aerospace, Romanya'nın açtığı dev obüs ihalesini kazandıktan sonra (yaklaşık 1 milyar dolarlık paket), sadece araç teslim etmekle kalmayıp
yerel üretim ve bakım hattı kurma sözü verdi.
- Üretim Üssü: Romanya devletine ait savunma sanayi kuruluşu ROMARM ile yapılan anlaşma kapsamında, dünyaca ünlü K9 Thunder obüslerinin parçalarının Romanya'da üretilmesi ve nihai montajının burada yapılması planlanıyor.
- Mühimmat Üretimi: Tesis sadece araç değil, aynı zamanda NATO standartlarında 155 mm mühimmat üretimi kapasitesine de sahip olacak.
"Redback" Zırhlı Araçları Yolda mı?
Hanwha'nın Romanya hamlesi sadece obüslerle sınırlı kalmayabilir. Romanya'nın piyade savaş aracı (IFV) ihtiyacı için de Hanwha'nın
Redback modeli en güçlü adaylardan biri.
- Eğer Redback ihalesi de kazanılırsa, Romanya'daki tesis bir **"Bölgesel Lojistik ve Üretim Merkezi"**ne (Hub) dönüşecek.
Neden Romanya?
Hanwha için Romanya seçimi rastgele bir karar değil:
- NATO’nun Doğu Kanadı: Ukrayna-Rusya savaşı sonrası Doğu Avrupa ülkeleri hızla silahlanıyor. Hanwha, Romanya'yı bu bölgedeki (Polonya’dan sonra) ikinci büyük kalesi olarak görüyor.
- İhracat Kapısı: Romanya'da üretilen araçların ve verilen bakım hizmetlerinin, çevre ülkeler (Bulgaristan, Slovakya vb.) için de bir merkez olması hedefleniyor.
Polonya Modelinden Sonra Romanya Modeli
Hanwha daha önce Polonya ile devasa bir anlaşma (K2 tankları ve K9 obüsleri) yapmıştı. Romanya anlaşması, Güney Kore teknolojisinin Avrupa'da kalıcı bir üretim altyapısına dönüşmesinin ikinci büyük adımı olarak görülüyor.
Türkiye İle Karşılaştırma ve Rekabet:
Bu durum Türk savunma sanayisini de yakından ilgilendiriyor.
Otokar da Romanya'da benzer bir yerel üretim şartıyla dev bir zırhlı araç ihalesi kazanmıştı. Güney Kore ve Türkiye, şu an Doğu Avrupa pazarında hem ortak projeler yürüten (Altay tankı motoru gibi) hem de benzer ihalelerde (obüs, zırhlı araç) kıyasıya rekabet eden iki önemli güç konumunda