Elektirikli Otobüsler Hakkında Düşünceleriniz

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Şuan bursada burulaş e-ata modelleriyle elektirikli otobüs taşımacılığı yapıyor.Ben çok beğendim sessiz hızlı,atik otobüsler zamanla dahada fazla alınacaktır ama bir menzil güncellemesi şart 500 km ortalama menzile çıkmalı artık otobüsler.

Biz bu başlığı niye canlı tutmamışız ki?

Bilseydim elektrikli araçları muhalefet ederdim burada :D

Konuyu daha da irdeleriz ama şunu yine belirteyim hem yeni açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) hem de yaklaşan COP31 organizasyonu dolayısıyla elektrikli otobüs işletimi yaygınlaşacaktır.

Şuan izmir ve bursada belediyelerin elektirikli otobüs testleri var bu testler sonrası yüksek sayılı alımlar olursa elektiriğe geçiş hızlanır.

Olursa değil, olacak. Bu belediyelerin inisiyatifinde bir durum olmaktan çıktı. Merkezi yönetim doğrudan müdahil.

Screenshot_20260907_230048_Chrome.webp

OVP'nin iklim ve yeşil dönüşüm kısmındaki bir madde. Tırları ve kamyonları elektriklileştirmeyi hedefleyen şehir içi toplu taşımada mı bunu yapmayacak?

KIBTEK işini iyi yapan bir kurum olsaydı KKTC şehir içi toplu taşımasının tamamen elektrikli minibüs ve otobüslerle yapılmasını önerirdim de.

Sonuçta ada ülkesi olduğu için akaryakıt temini daha sıkıntılı. Bölge küçük olduğu için ve güzergahlar da uygun olduğu için burada elektriklileştirme yapılabilir ancak,

Mesajın en başında dediğim gibi duyduğum kadarıyla KIBTEK (Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu) işini şu an hiç iyi yapmıyor. Yani adada çoğu zaman elektrik kesintileri yaşanabiliyor. Böyle bir durumda elektrikli toplu taşıma işletimi ne kadar sürdürülebilir olur bilemiyorum.

Hydrojenin pahalı ve üretimi zor bir yakıt olması nedeniyle henüz bir çok şirket geliştirme aşamasında dahi değil ben zor görüyorum ileride maliyetler ucuzlarsa olabilir tabi.

Hidrojen sadece araçlarda yakıt hücre pilinde kullanmak için değil birçok alanda kullanılmak için denendi ancak hidrojenin üretimi için en basit yöntem olan "elektroliz" yönteminde sudaki hidrojeni açığa çıkarıp kullanmak için gereken elektrik enerjisi, açığa çıkan hidrojenin sağlayacağı enerjiden fazla olduğu için hidrojen verimsiz bulundu.

Hidrojen sadece araçlarda yakıt hücre pilinde kullanmak için değil birçok alanda kullanılmak için denendi ancak hidrojenin üretimi için en basit yöntem olan "elektroliz" yönteminde sudaki hidrojeni açığa çıkarıp kullanmak için gereken elektrik enerjisi, açığa çıkan hidrojenin sağlayacağı enerjiden fazla olduğu için hidrojen verimsiz bulundu.
Yani çok evelemeye gerek yok elektirik şuan 1 numara alternatifler arasında biraz daha geliştirilsin yeterli.

Geri