Güneş Enerjisi Santrali (GES) - Haberler

Naturelgaz AŞ, GES Kurulumu için Sözleşmeler İmzaladı

Naturelgaz Sanayi ve Ticaret AŞ, "Güneş Enerji Santrali (GES) Kurulumu" için sözleşmeler imzaladı.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, Mensis Enerji-Atalay Global ile mühendislik, tedarik, enerji nakil hattı ve inşaat (EPC) sözleşmesi, Alfa Solar ile panel alım sözleşmesi imzalandı.

Söz konusu santral Muş ili Bulanık ilçesinde 18,7 MWp/15 MWe gücünde kurulacak.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi

Akfen Elektrik AŞ, Van GES ve EDT Projesi için 873 Milyon Liralık Yatırım Yapacak

Akfen Elektrik Enerjisi Toptan Satış AŞ'nin, "Van Güneş Enerji Santrali (GES) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT)" projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu halkın görüşüne açıldı.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, Enva Çevre Ltd. Şti. tarafından hazırlanan ÇED raporunda bedeli 873.000.000 TL olan proje Van, Edremit'te gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında 66 MWm / 50 MWe gücünde GES ve 50 MWe/120 MWh depolama alanına sahip EDT kurulacak. Proje 119.980 adet modülden oluşacak ve toplam 20 adet merkezi inverter kullanılacak.

Proje ile yılda 100.000.000 kWh elektrik enerjisi üretilecek.

Özyaşar Tel AŞ, Erkenek GES Projesi için 52 Milyon Liralık Yatırım Yapacak

Özyaşar Tel ve Galvanizleme Sanayi AŞ'nin, "Özyaşar Erkenek Güneş Enerji Santrali (GES)" projesi için Malatya Valiliğine sunulan Proje Tanıtım Dosyası incelenerek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, Global ÇED Ltd. Şti. tarafından hazırlanan tanıtım dosyasında bedeli 52.474.500 TL olan proje Malatya, Doğanşehir ilçesinde gerçekleştirilecek.

Santralin gücü 8,073 MWm/ 7,000 MWe olacak. Projede 3 adet trafo, 1 adet dağıtım merkezi, 13.800 adet panel ve 24 adet inverter kullanılacak.

Enerji şirketlerinden YEKA-GES yarışmalarına yoğun ilgi​

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, güneş enerjisi santralleri için alınan YEKA başvurularına yatırımcılar rekor ilgi gösterdi.

YEKA GES-2024'te Konya, Karaman, Malatya, Van, Antalya ve Kütahya'da bulunan toplam 800 megavatlık kapasite, yapılacak yarışma sonucunda yatırımcılara tahsis edilecek.

Bir gün içinde tamamlanan başvuru sürecine yatırımcılar büyük ilgi gösterirken, 6 farklı şehirdeki 6 YEKA alanı için 67 şirketten 146 başvuru yapıldı. Yarışma tarihi bakanlık tarafından ilan edilecek.

"Hedefimiz her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA"​

Açıklamada görüşlerine yer verilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni geliştirilen ihale yöntemini ilk kez uygulamaya aldıklarını belirterek. "YEKA RES-2024'ün ardından YEKA GES-2024 yarışmaları da yatırımcılarımızdan büyük bir ilgi gördü. Gösterilen ilgi bizleri memnun etti. Yarışmaları tamamlayıp santrallerimizi en hızlı şekilde devreye almak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, Türkiye'nin güneş ve rüzgardaki potansiyelini harekete geçirmek yeni bir YEKA modeli geliştirdiklerini belirterek, "2035 yılına kadar her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışması yapacağız. Hedef 2035’te yenilenebilir kurulu gücümüzü 120 bin megavata çıkarmak" ifadelerini kullandı.​

TCDD Sarıdemir Güneş Enerji Santrali Projesi için 2.8 Milyar Liralık Yatırım Yapacak

Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğünün, "Sarıdemir Güneş Enerji Santrali (GES)" projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına (ÇŞB) sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Başvuru Dosyası incelenerek ÇED süreci başlatıldı.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, 4A ÇED İzin ve Denetim Ltd. Şti. tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyasında bedeli 2.866.855.680 TL olan proje Sivas, Merkez ilçesi, Sarıdemir köyünde hayata geçirilecek. Söz konusu santralin yapımı için projelendirme çalışmalarının tamamlanması ve gerekli onayların alınmasından sonra ihaleye çıkılması bekleniyor.

Proje kapsamında 104,979422 Ha alanda 159,26976 MWm/118,0000 MWe gücünde GES kurulacak.

GES projesinin sisteme bağlantısı 154 kV, 1272 MCM, ~10+10 km (iki ayrı hat) EİH ile Şarkışla-Votorantim Çimento EİH'ye girdi-çıktı şeklinde sağlanacak. Kurulacak santralde 272.256 adet 585 Wp monokristal güneş paneli ve her biri 4400 kW gücünde 27 adet evirici kullanacak.

Planlanan GES yatırımıyla birlikte 1.879.831.416 kWh/yıl elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor.

Start Elektrik Üretim AŞ'nin Cevizlik GES ve EDT Projesi için ÇED Olumlu Kararı Verildi

Start Elektrik Üretim ve Depolama Ticaret AŞ
'nin, "Cevizlik Güneş Enerji Santrali (GES) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT)" projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca (ÇŞB), Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verildi.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, Moment Çevre Danışmanlık Ltd. Şti. tarafından hazırlanan ÇED raporunda bedeli 130.000.000 TL olan proje Mardin Artuklu'da gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında 12,5 MWm/10 MWe gücünde GES ve 10 MWe/10 MWh depolama alanına sahip EDT kurulacak. Projede 25.000 adet 500 Wp gücünde panel ve 40 adet 250 kWe gücünde inverter kullanılacak.

Proje ile yılda 20.000.000 kWh elektrik enerjisi üretilecek.

Geri