Güneş Enerjisi Santrali (GES) - Haberler

Ral Enerji, EPDK'dan Şanlıurfa Viranşehir 4-9 Nolu GES Projeleri için Elektrik Üretim Lisans Belgesi Aldı

Ral Yatırım Holding AŞ'nin %51 oranında Bağlı Ortaklığı Ral Enerji AŞ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan 30 Yıllık 130 MWm/130 MWe Elektrik Üretim Lisans belgesini 24 Aralık 2024 tarihinde aldı.
Şirket tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada şöyle denildi.

"%51 oranında Bağlı Ortaklığımız RAL ENERJİ A.Ş.'nin ön lisansları alınmış olan Şanlıurfa İli Viranşehir ilçesi 4 ve 9 nolu GES projeleri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan 30 YILLIK 130 MWm/130 MWe ELEKTRİK ÜRETİM LİSANS belgesini bugün (24.12.2024) aldığımızı gururla duyurmaktayız.
Söz konusu iki projenin dağılımı aşağıdaki gibidir:
• Viranşehir-4: 65 MWm/50 MWe ELEKTRİK ÜRETİM LİSANSI
• Viranşehir-9: 65 MWm/50 MWe ELEKTRİK ÜRETİM LİSANSI
Her iki projede kısmi tamamlanmalar yapılmış olup elektrik testlerine başlanmıştır. Önümüzdeki günlerde T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ("Bakanlık") başvuru yapılacak olup, Bakanlık tarafından kabul işlemi yapılmasının ardından üretime geçilmesi planlanmaktadır.
Yaklaşık 2 milyon m²'lik bir alana kurduğumuz ve tamamlandığında Türkiye'nin dördüncü en büyük Güneş Enerjisi Santrali olacak bu projemiz ile ilgili önemli gelişmeler oldukça Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-15.1 Özel Durumlar Tebliği'ne göre kamuoyu ile paylaşılacaktır.
İşbu açıklamamızın İngilizce çevirisi ekte yer almakta olup, açıklama metinlerinde herhangi bir farklılık olması durumunda, Türkçe açıklama esas kabul edilecektir.
Kamuoyu ve değerli yatırımcılarımıza saygıyla duyurulur."

Kaynak: Yatırımlar Dergisi

indir (3).webp

Türk Telekom'un yıllık tüketiminin yüzde 15'ini karşılayacak​

Sivas Zara Güneş Enerjisi Santrali’nin kurulumu için Türk Telekom ile Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) arasında bağlantı anlaşması imzaladı. GES’in temelleri 2025’in ilk aylarında atılacak ve 2025 yılı içerisinde tamamlanacak. GES, yıllık 200 milyon kWh’a yakın enerji üretimi ile Türk Telekom grubunun yıllık enerji tüketiminin yüzde 15’ini karşılayacak.

Daha büyük GES'ler yolda​

Türk Telekom, yenilenebilir enerji kapasitesini daha da artırmayı amaçlıyor. TEİAŞ tarafından Türk Telekom’a 405,8 MWe’lık GES kurulum kapasitesi tahsis edildi. Bu kapasitenin 96 MWe'lık bölümü Sivas’ta kullanılacak. Önümüzdeki günlerde iki farklı şehirde yapılacak yatırımla birlikte 405,8 MWe’lık GES kurulum kapasitesine ulaşılması planlanıyor.

Türk Telekom, yenilenebilir enerji kapasitesini daha da artırmayı amaçlıyor. TEİAŞ tarafından Türk Telekom’a 405,8 MWe’lık GES kurulum kapasitesi tahsis edildi. Bu kapasitenin 96 MWe'lık bölümü Sivas’ta kullanılacak. Önümüzdeki günlerde iki farklı şehirde yapılacak yatırımla birlikte 405,8 MWe’lık GES kurulum kapasitesine ulaşılması planlanıyor.
Bunlar güzel yatırımlar yenilenebilir enerji kaynakları şuankinin 2-3 katına çıkmalı bir kaç yıla bu olursa petrol türevli enerjiye daha az ihtiyacımız olur.

Has Çelik, GES Projesi için 180 Milyon Liralık Yatırım Yapacak

Has Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ 'nin, " Güneş Enerji Santrali (GES)" projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca (ÇŞB), Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verildi.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, Ekonorm Çevre Ltd. Şti. tarafından hazırlanan ÇED raporunda bedeli 180.844.300 TL olan proje Van Muradiye'de hayata geçirilecek.

Proje kapsamında 12,01 MWm/9 MWe gücünde GES kurulacak. Projede 555 Wp gücünde 21.640 adet Bifacial Çift Cam Modülü panel ve 9000 kWe gücünde 1 adet inverter kullanılacak.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi

Terk edilmiş petrol kuyusunda 1000 saatlik güneş enerjisi depolanacak​

ABD'de konsantre güneş enerjisini depolamak için yeni bir yöntem deneniyor. Kullanılmayan petrol kuyularında 100 saatlik güneş enerjisi depolanacak.
indir.webp
Konsantre güneş enerjisi yazın çok miktarda olurken kışın veya bulutlu zamanlarda oldukça az oluyor. Bu sorunu gidermek için en iyi çözüm ise devasa bir depolama hacmine sahip olmak. Bu hacim neden eski bir petrol sahası olmasın?
Güneş enerjisinden en iyi enerji elde etmenin yöntemlerinden biriside konsantre güneş enerjisi. Parabolik güneş enerjisi santrallerinde güneşin enerjisi parabolik bir aynanın orta kesiminden geçen bir boru içerisindeki yağa aktarılıyor. Yaklaşık 370 °C’a kadar ısıtılan yağ ile güneş enerjisinin %80’ine varan derecede enerji ısıya çevrilebiliyor. Bu şekilde ısıtılan yağ sonra suya aktarılıyor ve eskiden petrol üretim sahası için kullanılan bir bölgeye enjekte ediliyor. Sonra enerjisini aktaran su başka kuyulardan çekiliyor.
Şimdiye kadar kullanılan başka bir çözüm ise dev bir kule üzerine aynalarla araziye düşen güneş enerjisini yansıtmak. Bu kulede tuz 600 °C’a kadar ısıtılıyor bir kısmı kullanılıyor ve fazlası tanklarda depolanıyor. Bu tanklar sayesinde güneş santralleri gece gündüz 24 saat durmaksızın çalışabiliyorlar. Fakat buradaki yüzlerce metrelik kulenin inşaat çalışması, tanklar ve dev hareketli aynalar projeyi aşırı maliyetli kılabiliyor üstelik uzun süreli güneşsiz zamanlarda sistem çalışmayabiliyor.

Artık kullanılmayan pertrol kuyularında güneş enerjisi depolanacak​

Bunun çaresi olarak Amerikan Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuarı (NREL) artık kullanılmayan petrol kuyularında depolama öneriyor. Bu kuyular çok derin ve gözenekli kayaçlara ulaştığı için aşırı sıcak ısıtılmış suyu basınçlı bir şekilde petrol kuyusuna pompalamak ve soğumuş olarak diğer bir kuyudan geri toplamak mümkün.

Bu şekilde ne dev depolara, ne dev kulelere, ne de devamlı güneşi takip eden dev aynalara ihtiyaç duyulmuyor. Parabolik yani yarım ay şeklinde olan güneş ısısı toplayıcılar ile 370 °C’a kadar ısıtmak ve eski bir sahadaki enjeksiyon kuyusundan göndermek yeterli. Toprağın altı bu yüksek sıcaklıktaki su sonrası 160 °C’a kadar yükseliyor ve gerektiğinde üretim kuyusundan enerji çekiliyor ve bundan elektrik üretiliyor. Bu sistemde verilen elektrik ile alınan elektrik enerjisi arasındaki fark %43 olsa bile elektriği saklamanın maliyeti sadece 0,11 dolar cent. Kısaca çok elektrik kaybediliyor ama başlangıç yatırımı çok düşük olduğu için sistem hayatı boyunca görece kimyasal bataryalara göre ucuz kalıyor.
Kaliforniya’da bir terk edilmiş petrol sahasında 24 üretim, 7 enjeksiyon ve 3 monitör kuyusu ile 200 bin m2’lik bir arazidetesis kurulması planlanıyor. Toplam 400 MW gücünde olacak sistemde 1000 saatin üzerinde depolama yapılabilecek. Depolanan kapasite 200 GWh gibi devasa bir miktara tekabül ediyor. Sistem istenildiği anda 24/7 elektrik üretebilecek, ama esas amacı yazın ürettiği ekstra enerjiyi termal olarak yerin altında depolayacak ve bunu kışın zor günlerinde aynı güçte enerji elde etmek için kullanmak olacak.

Sistemin toplam maliyeti 1,8 Milyar $ olması bekleniyor ve sistem aslında akşam saatlerinde en çok elektriğin kullanıldığı dolayısıyla en yüksek fiyatlı zamanda veya fiyatların yüksek olduğu sürelerde fosil bazlı doğalgaz çevrim santrallerinin yerini almak üzere tasarlanmış.
Kaynakça:
scribd
solarpaces

Geri
Üst Alt