Google

Arama motoru arama motoru olarak, yapay zeka aracı yapay zeka aracı olarak kalmalıydı. Şu Google'ın her şeyi çarşamba pazarına döndürmesine anlam veremiyorum. Mümkün mertebe arama motoru kullanmamak, kullanırsak da alternatif arama motorlarını kullanmak lazım oldu artık.

Arama motoru arama motoru olarak, yapay zeka aracı yapay zeka aracı olarak kalmalıydı. Şu Google'ın her şeyi çarşamba pazarına döndürmesine anlam veremiyorum. Mümkün mertebe arama motoru kullanmamak, kullanırsak da alternatif arama motorlarını kullanmak lazım oldu artık.
Güzel bir özellik ama direk site araştırmadan bakmadan ilk sayfada çıkarıyor bence fena değil istemeyen kapatabilmeli sadece o olabilir

Bunu demeniz üzere startpage’i araştırdım da internettekiler takip ediyor dandikleşti falan diyor. SearXNG daha iyi deniyor, açık kaynakmış yani muhtemelen öyledir. link atamıyorum da searxng çalıştıran ve bir şeyler aratabileceğiniz bütün serverleri bir siteye toplamışlar. Ona da bakabilirsiniz

Yandex’in son zamanlarda her yere verdiği yapay zeka reklamlarından çok işkillendim. Şirketler neden hayatımızı yapay zekaya bağlamamızı istemiyor anlamıyorum. Uykusuz’un hangi sayısında hatırlamamakla beraber son sayılarından birinde (çizer de aklımda değil hatırlarsam bakarım evde o sayıya) gündelik işleri bizim yerimize bir robot yapsa bize de düşünsel şeyler için yer kalır diyordu AMA bu aynı zamanda çabucak tembelliği de getirir diyordu.

SearXNG bir meta arama motoru. Yani kendi başına siteleri indeksleyip görüntüleyen bir arama motoru değil, arama sonuçlarını mevcut arama motorlarından çeken bir platform. İyi yanı, bu sonuçları çektiği Google, Yandex, Duckduckgo gibi arama motorları ile kullanıcı arasında kalkan görevi görmesi. Yani arama motorları kişiselleştirilmiş veri değil de eskiden olduğu gibi IP adresi vb. temel anonimleştirilmiş verileri toplayabiliyor. Kötü yanı, Google vb. bu tarz sistemleri istemediği için bu sistemlerin erişimini kısıtlayabiliyor. Zaten bu yüzden SearXNG olsun Invidious olsun "instance" sunucu modeliyle çalışıp birden fazla HTTPS veya TOR adresinden hizmet veriyor.

Aslında Çek Cumhuriyeti'nin Seznam'ı, Güney Kore'nin Naver'i gibi yerli bir arama motorumuz (Yaani gibi "yerli ve milli" kisvesiyle çıkıp sonuçları Yandex'ten çeken değil) olsaydı her şey daha farklı olurdu. Çekler 1996 yılında Seznam'ı, Ruslar 1997 yılında Yandex'i Koreliler 1999 yılında Naver'i kurarken o zamanlar bizde özel sektör tarafından geliştirilen yerli Linux dağıtımlarının önü kesiliyor, Microsoft'tan rüşvet alınıyordu maalesef.

SearXNG bir meta arama motoru. Yani kendi başına siteleri indeksleyip görüntüleyen bir arama motoru değil, arama sonuçlarını mevcut arama motorlarından çeken bir platform. İyi yanı, bu sonuçları çektiği Google, Yandex, Duckduckgo gibi arama motorları ile kullanıcı arasında kalkan görevi görmesi. Yani arama motorları kişiselleştirilmiş veri değil de eskiden olduğu gibi IP adresi vb. temel anonimleştirilmiş verileri toplayabiliyor. Kötü yanı, Google vb. bu tarz sistemleri istemediği için bu sistemlerin erişimini kısıtlayabiliyor. Zaten bu yüzden SearXNG olsun Invidious olsun "instance" sunucu modeliyle çalışıp birden fazla HTTPS veya TOR adresinden hizmet veriyor.

Aslında Çek Cumhuriyeti'nin Seznam'ı, Güney Kore'nin Naver'i gibi yerli bir arama motorumuz (Yaani gibi "yerli ve milli" kisvesiyle çıkıp sonuçları Yandex'ten çeken değil) olsaydı her şey daha farklı olurdu. Çekler 1996 yılında Seznam'ı, Ruslar 1997 yılında Yandex'i Koreliler 1999 yılında Naver'i kurarken o zamanlar bizde özel sektör tarafından geliştirilen yerli Linux dağıtımlarının önü kesiliyor, Microsoft'tan rüşvet alınıyordu maalesef.
pardusun ilk sürümü doksanlarda değil çok sonralarda 2005'te çıktı. microsoft ve intel'in rüşvet dağıtmadığı yer yoktur bizimkiler de aldıysa ne güzel. Japonya'daki NEC mesela 90'ların başında Japon bilgisayar sektörünün hükümdarıydı, istese kendi standardını çıkarır herkes de biat etmek zorunda kalırdı. Fakat GUI tabanlı işletim sistemlerini boş iş olarak görmelerinden mütevellit ayak uydurmak, desteklemek istemediler. Windows 95'in resmi Japonca sürümü çıkınca ve NEC desteklememekte ısrarcı olunca halk tercihini Windows'tan yana kullandı ve ettikleri saltanatı kaybedip bilgisayar sektöründen silindiler.

Geri