Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Hatay, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından eğitim alanında önemli adımlar atıyor. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu, şehirdeki eğitim kurumlarının büyük kısmı zarar gördü. Yaklaşık 1604 okuldan üçte biri kullanılamaz hale gelirken, devletin ve hayırseverlerin işbirliğiyle başlatılan eğitim seferberliği büyük bir ivme kazandı.
Çalışmalar kapsamında Hatay’a kazandırılan 146 yeni okul, 1248 derslik ile öğrencilere eğitim imkânı sunuyor. Depremden zarar gören 659 okulun bakım ve onarımları tamamlanırken, güçlendirme çalışmaları devam eden 145 okulun ise tamamlanmasına çok az bir süre kaldı.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan 46 okul da dahil olmak üzere, toplamda 100 eğitim kurumunun inşası hızla sürdürülüyor. Bu projelerin 2024-2025 eğitim öğretim yılına kadar tamamlanarak, Hatay’da derslik sayısının depremler öncesine göre 2 bin arttırılması hedefleniyor.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, açıklamada, depremlerin kentte büyük yıkıma yol açtığını ancak eğitim yatırımlarının hızla hayata geçtiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan “dünyanın en büyük iyileştirme operasyonu”na dikkat çeken Masatlı, şunları söyledi: “Afetin ilk anından itibaren her alanda şehrimizi yeniden inşa etmek için büyük bir kararlılıkla çalışıyoruz. ‘Eğitim Hatay’a nefes oluyor’ sloganıyla başlattığımız bu süreç, eğitimi en öncelikli alanlardan biri olarak belirledi. Eğitim kurumlarımızı yeniden ayağa kaldırarak, Hatay’ın geleceğini inşa ediyoruz.”
Masatlı, TOKİ’nin afet konutları projelerinde okulların yer almasına özen gösterildiğini de sözlerine ekledi.
Vali Masatlı, deprem sürecinde öğretmenlerin büyük fedakârlıklar gösterdiğini vurgulayarak, öğretmenlerin afet alanlarında çorba dağıtımından konteyner kentlerin kurulumuna kadar her aşamada aktif rol aldıklarını belirtti.
“2024-2025 eğitim öğretim yılında, 400 bin civarında öğrencimize ve 23 bin 200 öğretmenimize başarılar diliyorum. Depremin yaralarını saran ve toplumsal dayanışmayı güçlendiren kahramanlarımız arasında öğretmenlerimizin yeri çok önemli” diye ekledi.
Hatay’daki eğitim yatırımları, bölgedeki eğitim hizmetlerine erişim konusunda büyük bir iyileşme sağladı. Depremler sonrası yeniden inşa edilen okullar, öğrencilerin daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim almasını mümkün kılarken, Hatay’daki eğitim sistemi hızla eski gücüne kavuşuyor.